Auteur Topic: Belangrijke verdachte van bomaanslagen Bali opgepakt 30-06-2003  (gelezen 1670 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
Belangrijke verdachte van bomaanslagen Bali opgepakt 30-06-2003
« Reactie #1 Gepost op: 30/06/2003 | 10:37 uur »

De Indonesische autoriteiten hebben maandag de aanhouding bekendgemaakt van een belangrijke terreurverdachte. De arrestant, Idris, zou de plaatsvervanger zijn van Imam Samudra, het veronderstelde brein achter de bomaanslagen van vorig jaar op het eiland Bali.

Idris werd volgens de politie op 12 juni gearresteerd in Medan op Sumatra. Hij maakte deel uit van een groep verdachten die een bank had beroofd. Hij heeft zijn hele rol in de aanslagen toegegeven, zei het hoofd van politie op Bali, generaal-majoor I Made Mangku Pastika. Met de buit van de bankoverval wilde de groep nieuwe aanslagen financieren, zei Pastika. De autoriteiten proberen aan de weet te komen wat de groep precies van plan was.

De Indonesische justitie beschouwt Idris (35) als de rechterhand van Samudra, die momenteel op Bali terechtstaat voor zijn aandeel in de aanslagen van 12 oktober, die aan 202 mensen, voornamelijk buitenlandse toeristen, het leven hebben gekost. Idris, die zich ook wel Joni Hendrawan en Gembrot noemt, zou lid zijn van de extremistische Jemaah Islamiyah, die in Zuidoost-AziŽ een fundamentalistische islamitische staat wil stichten.

Bij de aanslagen op Bali zou Idris voor geld en accommodatie voor de daders hebben gezorgd. Ook zou hij een motorfiets hebben gekocht waarmee een van de daders moest vluchten.

De Indonesische autoriteiten hebben voor de aanslagen op Bali 34 personen aangeklaagd. Politiecommandant Pastika zei dat nog drie verdachten worden gezocht, onder wie Dulmatin, die de gebruikte bommen in elkaar zou hebben gezet.

Drie verdachten staan momenteel terecht op Bali. Officier van justitie Urip Tri Gunawan bracht hen maandag voor de rechtbank voor het eerst in verband met Jemaah Islamiyah. Het openbaar ministerie maakt maandag bekend welke straf geŽist wordt tegen verdachte Amrozi bin Nurhasyim, die bekend heeft dat hij het materiaal voor de bommen en een bij de aanslagen gebruikte bestelauto heeft aangeschaft. Hij kan onder de nieuwe Indonesische terreurwet de doodstraf krijgen.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...