Auteur Topic: VS dienen Liberia-resolutie in  (gelezen 1460 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
VS dienen Liberia-resolutie in
« Reactie #1 Gepost op: 31/07/2003 | 15:02 uur »

Uitgegeven: 31 juli 2003 08:10

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben woensdagavond de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) voorgesteld een internationale vredesmacht naar Liberia te sturen. In diplomatieke kringen is vernomen dat de ontwerpresolutie waarin de Amerikanen hun voorstel hebben verwerkt, "over het algemeen" goed is ontvangen.

Volgens de Verenigde Staten moet de West-Afrikaanse vredesmacht die binnenkort naar Liberia vertrekt om daar orde op zaken te stellen, onder VN-mandaat worden geplaatst. Ook stellen zij voor in oktober een grotere internationale VN-vredesmacht naar het door burgeroorlog geteisterde land te sturen.

De Amerikanen beroepen zich op hoofdstuk zeven van het VN-handvest. Daarin staat dat een multinationale troepenmacht gewapend in mag grijpen in een burgeroorlog om zo "de leefomgeving te beschermen en humanitaire hulp te verlenen". Door de burgeroorlog in Liberia zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Tienduizenden zijn op de vlucht geslagen.

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Negroponte wordt "zo snel mogelijk" over de resolutie gestemd.

De Verenigde Staten sturen zelf geen militairen, zolang president Taylor in het Afrikaanse land aan de macht is. Ook wacht Washington een staakt-het-vuren tussen de regeringstroepen en de rebellen af.

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...