Auteur Topic: NAVO neemt ISAF-commando over  (gelezen 1530 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Airpower

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 1525
  • Milaviapress.com
    • MilaviaPress.com
NAVO neemt ISAF-commando over
« Reactie #1 Gepost op: 11/08/2003 | 18:22 uur »
NAVO neemt ISAF-commando over

11-08-2003

Nederland en Duitsland hebben vandaag het commando over de internationale vredesmacht ISAF in Kaboel overgegeven aan de NAVO. Tijdens de plechtigheid werden ook de slachtoffers van het afgelopen halfjaar herdacht.

De overdracht had plaats in het bijzijn van de Afghaanse president, Hamid Karzai, de Duitse minister van Defensie, Peter Struck, en de Nederlandse plaatsvervangend chef-defensiestaf, luitenant-generaal Jo Godderij. De Duitse commandant, luitenant-generaal Norbert van Heyst, overhandigde de ISAF-vlag aan luitenant-generaal Goetz Gliemeroth van de NAVO.

De NAVO neemt de leiding over van Duitsland en Nederland die de missie een halfjaar hebben geleid. Het is voor het eerst in haar 54-jarige geschiedenis dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie buiten Europa een operatie uitvoert. Er doen 35 Nederlandse militairen aan mee. Zij maken deel uit van het hoofdkwartier van de missie.
Minister Struck stelde dat Afghanistan niet mag terugvallen in anarchie en chaosen opnieuw een basis voor het wereldwijde terrorisme worden, zoals tijdens het Taliban-regime. De NAVO moet daar volgens hem nu voor zorgen. Hij toonde zich bezorgd over activiteiten in binnen- en buitenland die stabiliteit van Afghanistan bedreigen.
De Afghaanse president Karzai zei dat krijgsheren in afgelegen gebieden ook worden geroepen de beschermende hand van de blauwhelmen te accepteren.

Bron: www.mindef.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com