Del Ponte: Mladic zit in Servië 03-10-2003

Gestart door -Peter-, 03/10/2003 | 19:00 uur

oud_zijde

oppakken ... doodmaken ... verbranden ... weggooien

niet per sé in die volgorde ;)
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

-Peter-


De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, Carla del Ponte, heeft vrijdag tijdens een bezoek aan Belgrado gezegd dat de voortvluchtige, voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic zich nog steeds in Servië bevindt.


Ze spreekt daarmee de Servische regering tegen die beweert dat Mladic het land verlaten heeft. Del Ponte zei dat ze de informatie over Mladic aan de Servische autoriteiten zal overdragen. De Servische regering beweert het spoor van Mladic een jaar geleden bijster te zijn geraakt, nadat hij de bescherming van het Servische leger verloor. De regering is bang dat de arrestatie van Mladic, door veel Serviërs geëerd als een oorlogsheld, de spanningen in het land zal opvoeren. Het tribunaal eist de uitlevering van zeventien Servische verdachten van oorlogsmisdaden die nog voortvluchtig zijn.

Del Ponte sprak in Belgrado met de president van Servië en Montenegro, Svetozar Marovic, en minister van buitenlandse zaken Goran Svilanovic. Later praat ze met de Servische premier Zoran Zivkovic en minister van defensie Boris Tadic.

Volgende week brengt Del Ponte verslag uit aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de samenwerking tussen de landen uit het voormalige Joegoslavië en het tribunaal. Volgens Del Ponte is die samenwerking verbeterd, maar nog niet voldoende. Zo wil het tribunaal vrije toegang tot de staats- en legerarchieven, maar die heeft het nog niet gekregen.


[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...