Japanse tv: Nieuwe rakettest Noord-Korea

Gestart door Caspar, 21/10/2003 | 09:55 uur

Caspar

Uitgegeven: 21 oktober 2003 07:45

TOKIO - Noord-Korea heeft dinsdag mogelijk opnieuw een korteafstandsraket afgevuurd. De Japanse regering onderzoekt het nog onbevestigde bericht over de rakettest, liet een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

Volgens de Japanse zender NHK zijn er aanwijzingen dat Noord-Korea een raket heeft getest van hetzelfde type als Pyongyang maandag afvuurde, zonder overigens een bedreiging te vormen voor Japan. Het gaat om raketten die bedoeld zijn om vanaf de grond schepen te raken. Noord-Korea zou die hebben afgevuurd op de Japanse Zee.

De gezamenlijke chefs van staven van Zuid-Korea hebben laten weten geen aanwijzingen te hebben voor een nieuwe rakettest van hun noorderbuur. "Ons systeem heeft geen lancering van een projectiel door Noord-Korea waargenomen", zei hun woordvoerder Kim Hyung-kyu later op de dag.

In de internationale gemeenschap bestaat grote ongerustheid over een vermeend kernwapenprogramma van Noord-Korea. Het stalinistische land zegt dat nodig te hebben als afschrikmiddel om een eventuele aanval van de Verenigde Staten te voorkomen.

[Bron: www.nu.nl]