Gadhafi roept landen op zijn voorbeeld te volgen

Gestart door -Peter-, 23/12/2003 | 09:47 uur

-Peter-

Gadhafi roept landen op zijn voorbeeld te volgen
23-12-2003  


De Libische leider Moammar Gadhafi roept andere landen op zijn voorbeeld te volgen en internationale inspecties toe te staan naar massavernietigingswapens. Zo kunnen zij een tragedie voor hun volk voorkomen, zei Gadhafi in een maandag uitgezonden interview met de Amerikaanse zender CNN.



Door openheid van zaken te geven kunnen landen de druk op Israël verhogen om zijn nucleaire geheimen prijs te geven, zei Gadhafi, daarmee indirect aangevend dat hij andere moslimlanden op het oog had. Israël is voor zover bekend het enige land in het Midden-Oosten dat kernwapens bezit.

Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stelt het initiatief van Libië om af te zien van massavernietigingswapens en het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) onbeperkt toegang te verlenen tot zijn installaties ten voorbeeld aan andere landen. Landen die daar toe overgaan kunnen steun verwachten van de VN, zegt de raad.

Libië kan zich overigens niet geheel vinden in de resolutie. Ambassadeur Fayssal Mekdad van Syrië, het enige Arabische lid van de Veiligheidsraad, zei dat Libië bezwaar maakt tegen de zinsnede om te geverifieerde eliminatie te garanderen van al Libië's programma's voor massavernietigingswapens. Waarom dat was kon Mekdad niet zeggen. Een andere diplomaat, die anoniem wilde blijven, noemde de zinsnede cruciaal en zei dat die gehandhaafd moest blijven. Het is belangrijk om te vertrouwen, maar ook om te verifiëren, zei de diplomaat.

IAEA-directeur Mohamed ElBaradei, die persoonlijk leiding zal geven aan de eerste inspectie in Libië, heeft gezegd daar waarschijnlijk volgende week al mee te beginnen.


[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...