Sharon: alle nederzettingen weg uit Gaza

Gestart door -Jeroen-, 02/02/2004 | 23:01 uur

-Jeroen-

Sharon: alle nederzettingen weg uit Gaza
De Israëlische premier Sharon heeft gezegd dat hij van plan is 17 joodse nederzettingen op de Gaza-strook 'te evacueren'.

Sharon: weg uit Gaza



Toekomst
Sharon zei dit in een overleg met parlementsleden van zijn Likoed-partij. Het gaat om alle joodse nederzettingen op de Gaza-strook. "Het is mogelijk dat er straks geen joden meer in Gaza zijn," zei Sharon. Israël bezette de Gaza-strook tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Veel tijd
De maatregel zou 7500 kolonisten treffen, sommigen behoren tot de derde generatie kolonisten. Sharon zei dat het wel een tijd kan duren voor de nederzettingen allemaal weg zijn. "We hebben het over een groot gebied, met fabrieken enzovoorts. Eerst moeten we die mensen vragen weg te gaan. Dan moeten we al die fabrieken en woningen verplaatsen. Dat vergt veel tijd, zeker als we moeten gaan dreigen met geweld."

Ongeloof
In Israël wordt met verschillend gereageerd op de uitlatingen. Vooral met ongeloof, omdat Sharon altijd een uitgesproken voorstander van de joodse nederzettingenpolitiek is geweest. Volgens critici probeert Sharon met het voorstel de aandacht af te leiden van de recente beschuldigingen van corruptie en fraude. Een woordvoerder van de kolonisten in Gaza zei dat ze niet van plan zijn weg te gaan. "Ik ben verbijsterd," zegt Likoed-parlementslid Yehiel Hazan.

Verheugd
De Palestijnen reageren juist verheugd op het nieuws. "Tot nu toe ging het om publiciteitsstunts, als Israël sprak over het ontmantelingen van nederzettingen. Maar als Israël Gaza wil verlaten... dan zullen wij hen geen strobreed in de weg leggen," zei kabinetslid en oud-onderhandelaar Erekat. Volgens de Palestijnse premier is een ontmoeting met Sharon nog een kwestie van tijd.

Overleg Bush
Sharon zou ook een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever willen ontruimen. Hij is van plan het voorstel later deze maand te bespreken met de Amerikaanse president Bush. Volgens Amerikaanse functionarissen is er nog geen afspraak gemaakt voor een ontmoeting.



bron (RTLNieuws.nl)

The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning