Auteur Topic: Hof IsraŽl buigt zich over muur  (gelezen 1334 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Jeroen-

  • Gebruiker
  • Senior Lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • jeroen
    • LED upgrades voor elke maglite
Hof IsraŽl buigt zich over muur
« Reactie #1 Gepost op: 09/02/2004 | 22:49 uur »

Het IsraŽlische hooggerechtshof heeft zich gebogen over de vraag of de omstreden afscheidingslinie die IsraŽl bouwt op en langs de Westelijke Jordaanoever in strijd is met de mensenrechten. Twee groeperingen die zich daarvoor inzetten, zeggen dat de muur illegaal is en dat het leven van duizenden Palestijnen wordt verstoord.

De groeperingen willen dat IsraŽl de muur verder bouwt langs de bestandslijn tussen IsraŽl en de Westelijke Jordaanoever van 1967. De constructie van beton, hekken en prikkeldraad, die IsraŽl moet beschermen tegen zelfmoordaanslagen, neemt nu grote happen uit Palestijns grondgebied.

De organisaties betwisten niet dat IsraŽl het recht heeft de muur te bouwen. "IsraŽl heeft het recht zichzelf te verdedigen en een muur te bouwen. Maar een andere zaak is om die in bezet gebied te bouwen", zei een woordvoerder.

De IsraŽlische landsadvocaat heeft de klacht van de mensenrechtenorganisaties afgewezen als te algemeen. Hij voegde eraan toe dat zijn regering er alles aan doet om de gevolgen van de muur voor de Palestijnen zo veel mogelijk te beperken. Bovendien staat de loop van de muur niet helemaal vast, zo zei de landsadvocaat.

Korter
Gisteren liet IsraŽl al doorschemeren bereid te zijn de muur met honderd kilometer te bekorten. Daarmee lijkt IsraŽl te buigen voor Amerikaanse druk. Washington is niet tegen de bouw van de muur, maar heeft wel protest aangetekend tegen het traject van de afscheidingslinie. Later deze week arriveert een hoge Amerikaanse delegatie in IsraŽl.

De hoogste rechter van het hof zei niet wanneer hij met een uitspraak komt. Onduidelijk is ook of de uitspraak komt voordat in Den Haag ook een proces start over de muur. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het Internationale Gerechtshof verzocht een uitspraak te doen over de legaliteit van de muur.

Palestijnse staat
Intussen heeft de Palestijnse leider Arafat gedreigd eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Daarmee wil Arafat de IsraŽlische premier Sharon onder druk zetten om de bouw van de muur te staken. Een woordvoerder van Sharon zei dat IsraŽl de Westelijke Jordaanoever zal annexeren als Arafat zijn dreigement uitvoert.

bron (NOS)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning