Dood en verderf in Madrid

Gestart door -Jeroen-, 11/03/2004 | 15:20 uur

-Jeroen-

Dood en verderf in Madrid
Het dodental van de serie bomaanslagen op treinstations in Madrid is opgelopen tot 173. Er zijn bijna 900 gewonden. Dat heeft de Spaanse regering bevestigd.



Verwoest
Er zijn in totaal 13 explosieven ontploft. Deze gingen tijdens de spits af in verschillende treinen. Op het belangrijkste spoorwegknooppunt van de Spaanse hoofdstad, station Atocha, vielen alleen al tientallen doden. In de omgeving brak grote paniek uit.

ETA
De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van de Baskische terreurbeweging ETA. De politie is op zoek naar twee verdachten, die diverse treinen in- en uitstapten op het station van Alcal  de Henares, ten oosten van Madrid. De Spaanse regering is in crisisoverleg bijeen en heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers.

Explosieven
De politie in de Spaanse hoofdstad Madrid bevestigt dat de aanslagen op drie treinstations het werk lijken te zijn van de Baskische separatistische terreurbeweging ETA. De ETA dreigde in februari met aanslagen op Spaanse vakantieplaatsen.

Op 29 februari arresteerde de politie twee vermeende leden van de ETA. Die zaten in een vrachtwagen met aan boord zeker vijfhonderd kilo explosieven en waren op weg naar Madrid. Zij zouden van plan zijn geweest daar een aanslag te plegen.

Balkenende
De Nederlandse ambassade in Madrid weet nog niet of er Nederlandse slachtoffers zijn. Volgens een woordvoerster is het ambassadepersoneel druk bezig met de inventarisatie.

bron rtlnieuws.nl
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning