Nep-commando's droegen gevangene over aan Amerikaanse leger

Gestart door -Peter-, 22/07/2004 | 11:56 uur

-Peter-

22-07-2004

Drie Amerikaanse nep-commando's die in Afghanistan op eigen houtje jacht maakten op terroristen hebben een door hen gevangengenomen Afghaan overgedragen aan het Amerikaanse leger, dat de man een maand vasthield. Dat heeft het leger donderdag toegegeven.

De drie avonturiers, onder wie de ex-militair Jonathan Idema, werden op 5 juli door de Afghaanse politie gearresteerd in een huis in Kabul waar ze een illegale gevangenis runden en hebben gezegd dat ze samenwerkten met het Amerikaanse leger. Het leger heeft dat steeds ontkend, maar woordvoerder Jon Siepmann gaf donderdag wel toe dat de drie op 3 mei een gevangene aan het leger overdroegen.

Siepmann zei dat het leger wel wat twijfels had over de persoon van Idema, die de leider was van het drietal, maar geen reden had om hem weg te sturen toen hij de gevangene kwam overdragen. De verdenking tegen Idema nam pas toe toen na een maand bleek dat de door hem overgedragen Afghaan niet de belangrijke terreurverdachte was waar het leger hem op aangeven van Idema voor hield, zei Siepmann. Toch werden Idema en zijn twee handlangers pas gearresteerd nadat leden van ISAF het Amerikaanse leger hadden laten weten dat ze hen niet vertrouwden.

Het proces tegen het drietal, dat wordt verdacht van ontvoering en foltering, is woensdag in Kabul begonnen. Ze kunnen twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Ook vier Afghanen die met de Amerikaanse nep-commando's zouden hebben samengewerkt verschenen voor de rechter.

Idema zei woensdag tegen journalisten dat hij per telefoon en e-mail dagelijks contact had gehad het ministerie van defensie in Washington en dat hij had gehandeld met volledige instemming van de Amerikaanse autoriteiten. Ook zouden hij en zijn kompanen een grote aanslag op de Amerikaanse basis in Bagram en aanslagen op Afghaanse leiders hebben voorkomen.

Drie Afghanen vertelden voor de rechter hoe zij door de verdachten van straat waren geplukt en in de 'gevangenis' waren mishandeld. De Amerikanen zouden hen hebben overgoten met kokend water, ze bijna geen eten hebben gegeven en met hun hoofd in een bak water hebben geduwd.

[Copyright 2004, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...