Kolonisten die Gaza verlaten kunnen binnenkort voorschot krijgen

Gestart door -Peter-, 28/07/2004 | 11:58 uur

-Peter-

 28-07-2004

Joodse kolonisten die bereid zijn uit de Gazastrook te vertrekken kunnen in de komende twee maanden een voorschot krijgen op de schadevergoeding die zij van de regering kunnen verwachten. Joseph Tamir, die de belangen behartigt van negentig kolonistengezinnen, zei dat dinsdag te hebben vernomen van medewerkers van het ministerie van justitie. Het ministerie wilde geen commentaar geven.

Over de hoogte van de bedragen lieten de functionarissen zich niet uit, zei Tamir woensdag. Evenmin wilden ze toezeggen dat het genoeg zou zijn om ergens anders een nieuw huis te kopen. Een voorschot dat niet aan die voorwaarde voldoet zou niet realistisch zijn, zei hij.

De gezinnen die Tamir vertegenwoordigt hebben geen ideologische binding met de Gazastrook, zei hij, maar zijn er om economische redenen komen wonen. Veel andere kolonisten hebben dat wel en een meerderheid van de 8.000 kolonisten in de Gazastrook heeft gezegd zich tot het uiterste te zullen verzetten tegen het plan van premier Ariel Sharon om de nederzettingen op te doeken en het leger uit de Gazastrook terug te trekken. Tamir zei dat de regering ook over compensatie onderhandelt met tweehonderd bedrijven in het industriegebied Erez aan de noordgrens van de Gazastrook, die half in Israƫlisch, half in Palestijns bezit zijn.


[Copyright 2004, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...