Getuige Hofstadgroep heeft verklaring verzonnen

Gestart door -Peter-, 13/01/2006 | 19:37 uur

-Peter-

Uitgegeven: 13 januari 2006 12:52

AMSTERDAM - Getuige Jamal B. die bij de politie heeft verklaard dat een medegedetineerde hem heeft verteld dat alle leden van de Hofstadgroep hebben geweten van de moordplannen van Mohammed B. op Theo van Gogh, heeft zijn verklaring verzonnen. "Het is een broodje-aapverhaal", zei hij vrijdag voor de rechtbank.

"Ik heb die verklaring afgelegd, omdat de politie mij en mijn familie zes maanden lang heeft lastigvallen en onder druk heeft gezet om deze verklaring af te leggen. Daarom heb ik dit verhaal verzonnen. Ik had het nog mooier kunnen maken", zei Jamal.


Verklaring

Eerder op de dag werd juist bekend dat op basis van deze verklaring het Openbaar Ministerie in Amsterdam het onderzoek naar de moord op Van Gogh had heropend. De politie-instructeur die de verklaring heeft opgetekend, verklaarde op zitting bovendien dat het verhaal van Jamal best zou kunnen kloppen.

Jamal heeft drie maanden lang met Bilal L. in het huis van bewaring in Maastricht gezeten en contact met hem gehad tijdens het luchten. L. zit vast op verdenking van het ronselen van medegedetineerden voor de jihad. Eerder werd hij al veroordeeld voor de bedreiging van Tweede Kamerlid Wilders.

Lastiggevallen

Jamal zei vrijdag in tegenstelling tot zijn eerdere verklaring dat Bilal L. hem nooit iets heeft verteld over de Hofstadgroep. "Ik kan jullie niet helpen, want hij heeft me nooit iets verteld. Ik ben elke dag lastiggevallen. Wat moet je dan doen? Daarom heb ik dit verhaal verzonnen." Hij vertelde dat de politie hem en zijn familie, na het afleggen van de verklaring, inderdaad met rust hebben gelaten.

Jamal heeft onder andere bij de politie verklaard dat Bilal hem zou hebben verteld dat hij de fiets en het wapen aan Mohammed B. heeft geleverd die deze op de dag van de moord op Van Gogh heeft gebruikt. Tegen de rechtbank zei Jamal dat hij nooit met Bilal over Mohammed B. heeft gesproken.

Homodiscotheek

Verder heeft Jamal verklaard dat de groep plannen zou hebben om een aanslag te plegen op homodiscotheek de IT in Amsterdam. Maar aangezien die niet meer bestaat, hadden ze hun pijlen gericht op een homobar in de Leidsestraat. In die straat bevinden zich overigens geen homobars. Met die aanslag wilde de groep de vrijlating van Mohammed B. bewerkstelligen. Voorafgaand hieraan was het plan om eerst geld buit te maken.

Dat Jamal in het voorjaar van 2005 al verklaringen over Bilal L. had willen afleggen, maar tegen betaling, deed de getuige af als "bullshit". Hij sprak met een vet Amsterdams accent en met grote gebaren. "Ik heb op deze dag gewacht, dat ik hier onder ede kan verklaren."

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...