Bush vergelijkt Irak met Vietnamoorlog

Gestart door Cobra4, 19/10/2006 | 14:06 uur

Cobra4

Iets wat op dit forum al vaker tersprake is gebracht:

Bush vergelijkt Irak met Vietnamoorlog

WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush heeft woensdag voor de eerste keer erkend dat het voortrazende geweld in Irak vergeleken kan worden met de Vietnamoorlog.

Bush werd tijdens een interview met ABC News gevraagd of hij het eens was met een columnist van de New York Times die het geweld omschreef als de ,,jihadistische equivalent van het Tet-offensief", dat wordt gezien als een keerpunt in de Amerikaanse oorlog in Vietnam. ,,Hij kan gelijk hebben", zei Bush. ,,Er is zeker een hoger niveau van geweld." Opstandelingen proberen volgens Bush ,,ons zoveel schade toe te brengen dat we weggaan."

Tijdens het Tet-offensief voerden communistische eenheden een serie aanvallen uit in wat toen Zuid-Vietnam was. In juni 1969 eindigden de offensieven na anderhalf jaar in een overwinning van de Amerikaanse troepen. De televisiebeelden van communistische strijders in het hart van het toenmalige Saigon, onder meer op het terrein van de Amerikaanse ambassade, zorgden in de Verenigde Staten echter voor geschokte reacties en een omslag in de publieke opinie. Twee maanden na het einde van het offensief besloot president Lyndon Johnson zich niet herkiesbaar te stellen.

Het Witte Huis heeft tot nog toe niets willen weten van vergelijkingen met de Vietnamoorlog. Die strijd eindigde in een Amerikaanse nederlaag en bezorgde de Verenigde Staten een nationaal trauma.

Het kantoor van Bush probeerde diens opmerkingen kort na de uitzending dan ook te nuanceren. ,,De volledige context was dat de vergelijking ging over de propaganda die in het Tet-offensief werd gevoerd en de president herhaalde iets wat hij al eerder had gezegd - dat de vijand probeert onze wil aan het wankelen te brengen", aldus de woordvoerster van Bush in een verklaring. ,,Ze weten dat wij zorgzame en meelevende mensen zijn en dat we diep beïnvloed worden door grof geweld."

De oorlog in Irak heeft deze maand al 68 Amerikaanse militairen het leven gekost, op een totaal van meer dan 2770. De Amerikaanse nieuwszender CNN liet donderdag voor het eerst beelden zien van sluipschutters die Amerikaanse militairen in Bagdad onder vuur namen.

De omroep had ze ontvangen van het Islamitische leger in Irak, een van de grootste opstandelingengroepen. Het Amerikaanse leger weigerde te zeggen of de rebellen meer dan tot nog toe gebruik maken van sluipschutters.


bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn