Belgische marine bestelt patrouilleschepen in Frankrijk

Gestart door Lex, 04/02/2013 | 16:03 uur

A.J.


Ace1

Citaat van: Enforcer op 26/12/2014 | 10:31 uur
Echt triest dat die Belgen hun schip laten sponsoren en  bemannen met Polen:

http://www.pollux-international.eu/

  ;D

Naamgeving
De Belgische marine staat niet bekend om de spectaculaire namen (het grootste deel van de marineschepen is vernoemd naar bloemen). Ook Castor en Pollux zijn dat niet. De schepen zijn vernoemd naar twee sterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Castor en Pollux zijn verbonden geweest met zeelieden die ze door de eeuwen heen gebruikten om hun positie te bepalen en veilig te varen. De namen komen ook terug in de Griekse en Romeinse mythologie, daar zijn het onsterfelijke tweelingen.


Enforcer

Citaat van: andré herc op 11/07/2014 | 20:08 uur
Met de nieuwe aanwinst en het tweede nieuwe patrouilleschip, de P902 Pollux, in aantocht is de marine meer dan ooit klaar om haar rol te spelen in de interdepartementale samenwerking voor de beveiliging van onze Noordzee.
voor video zie link

http://www.mil.be/nl/artikel/koningin-doopt-de-castor

Echt triest dat die Belgen hun schip laten sponsoren en  bemannen met Polen:

http://www.pollux-international.eu/

  ;D

andré herc

Het tweede nieuwe patrouilleschip, de P902 Pollux, verliet op maandag 22 december voorgoed het droogdok. Om die tewaterlating van dichtbij mee te maken, zakten zowel de minister van Defensie, Steven Vandeput, als de commandant van de marine, divisieadmiraal Michel Hofman, af naar de scheepswerf van Socarenam in Boulogne-sur-Mer.

foto's en video zie link
http://www.mil.be/nl/artikel/tweede-nieuwe-patrouilleschip-te-water-gelaten
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Op 10 juli heeft niemand minder dan de Koningin het gloednieuwe patrouillevaartuig P901 Castor gedoopt. Zij wordt ook meter van het schip. Ook de minister van Defensie, de chef Defensie en de commandant van de Marinecomponent woonden de plechtigheid bij.

Naast de doop met de traditionele champagnefles werd de Castor ook officieel in dienst genomen. Dit gebeurde met de aanstelling van de commandant, luitenant-ter-zee eerste klasse Dirk Demedts, en in aanwezigheid van Defensieminister en vice-eersteminister Pieter De Crem en de chef Defensie, generaal vlieger Gerard Van Caelenberge. Tijdens de bijbehorende symbolische overhandiging van de attributen bracht de bemanning de vlaggen, wimpel en bronzen scheepsbel aan boord. Die bel behoort tot de verplichte uitrusting voor schepen van meer dan twaalf meter.

Samen met de bemanning scheepte de commandant in op het splinternieuwe schip. De fierheid was van hun gezichten af te lezen. Het was immers al 23 jaar geleden dat de marine nog een nieuw schip in haar vloot verwelkomde. Reden temeer om trots te zijn. Zo ook kwartiermeester-chef Gino Michiels, mecanicien op de Castor. "Het is de kroon op mijn carrière als vrijwilliger. Ik heb al veel gevaren, maar dit is toch wel een unicum. Om een staalplaat te zien evolueren tot het schip dat hier nu ligt, is fantastisch."

De Castor is een belangrijke mijlpaal in de modernisering van de Belgische bewakings- en interventiecapaciteit op de Noordzee. Die zee is niet altijd even rustig, maar volgens de kwartiermeester-chef zal de Castor beter presteren op een wilde zee. "De patrouillevaartuigen zijn speciaal ontworpen om stabieler te blijven in zware weersomstandigheden. De ultramoderne motoren zorgen voor een hoge snelheid en ze zijn een pak zuiniger dan de oude motoren in de huidige patrouilleschepen."

Met de nieuwe aanwinst en het tweede nieuwe patrouilleschip, de P902 Pollux, in aantocht is de marine meer dan ooit klaar om haar rol te spelen in de interdepartementale samenwerking voor de beveiliging van onze Noordzee.
voor video zie link

http://www.mil.be/nl/artikel/koningin-doopt-de-castor
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Lex



andré herc



Gepubliceerd op 14 apr. 2014  

In Boulogne-sur-Mer in Noord-Frankrijk is vanmorgen de Castor te water gelaten. Het schip is het eerste van twee nieuwe patrouilleschepen voor de Belgische Marine. De kostprijs per schip is 13 miljoen euro. De Castor, en volgend jaar zijn zusterschip de Pollux, zullen voor onze kust en in de Noordzee ingezet worden voor allerlei controle- en bewakingstaken. (VTM Nieuws -
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Tewaterlating van het nieuwe schip CASTOR

Op 14 april 2014 zal het nieuwe patrouilleschip P901 Castor te water gelaten worden op de scheepswerf SOCARENAM in Boulogne-sur-Mer (Frankrijk) in aanwezigheid van Vice-Eerste Minister en Minister van Defensie Pieter De Crem en andere hoge militaire autoriteiten, o.a. Divisieadmiraal Michel Hofman, Commandant van de Marinecomponent.

De P901 Castor zal opgenomen worden in de vloot van de Marine ter gelegenheid van de Navy Days op 5 en 6 juli. De officiële doop is voorzien in de Marinebasis van Zeebrugge op 10 juli.

De opdrachten van een patrouillevaartuig zijn divers en hebben een toegevoegde waarde voor de veiligheid op zee in het kader van de "Maritime Security Operations". Het schip geeft assistentie bij pollutiecontrole, visserijwacht, de opsporing van illegale trafiek en reddingsacties op zee.

mil.be
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Op de scheepswerf Socarenam in Boulogne-sur-Mer is de assemblage beëindigd van de hoofdstructuur van het nieuwe patrouilleschip P901 Castor. Zowel de romp, de boeg als de brug zijn klaar.

Eind maart zal divisieadmiraal Michel Hofman, de commandant van de Marinecomponent, de scheepswerf bezoeken. Tegen april wordt de Castor te water gelaten om de technische aspecten verder af te werken. Tegen eind juni maakt het zijn maidentrip naar zijn thuishaven Zeebrugge.

Tijdens de Navy Days van 5 en 6 juli zal je het schip kunnen bezoeken en zo een idee krijgen van de nieuwste aanwinst van de Marinecomponent. Dendermonde krijgt de eer om peterstad te zijn van dit nieuwe marineschip. Zes maanden later zal zijn zusterschip, de P902 Pollux, de marine vervoegen.

foto's zie link
http://www.mil.be/nl/artikel/p901-castor-krijgt-vorm
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

 29/11/13 09:00:00 

Eerste patrouilleschip Castor krijgt vorm

Eerste patrouilleschip Castor krijgt vorm
In Boulogne-sur-Mer wordt naarstig doorgewerkt aan het eerste van twee nieuwe Belgische patrouillevaartuigen. Een delegatie van de marine ging op 27 november 2013 de vorderingen bekijken. Onder hen de commandant van de marine, de toekomstige commandant van het eerste schip, de P901 Castor, en de gouverneur van West-Vlaanderen.

Op de scheepswerf van SOCARENAM is de algemene indruk bij de bezoekers zeer positief. "Ik heb enorm veel bewondering voor de scheepsbouwers", zegt admiraal Michel Hofman, de commandant van de marine. "Ik ben ook fier dat zoiets toch uit de grond komt. Het is een fantastisch mooi project." Ook gouverneur Carl Decaluwé is onder de indruk. "Als je hier binnenkomt, lijkt het bij wijze van spreken industriële archeologie. Maar als je het dan van dichtbij bekijkt, zie je dat het ingenieus in elkaar zit. Ik kijk al uit naar de tewaterlating."

De gouverneur van West-Vlaanderen is immers bevoegd voor de veiligheid op onze Noordzee. Hij zal in de toekomst zeker een beroep doen op de nieuwe schepen. "Als we het noodplan Noordzee in gang zetten, zetten we ook varende eenheden in, waaronder natuurlijk de marine. Omdat deze schepen goed presteren op vlak van snelheid en wendbaarheid op woelige zee, zijn zij in vergelijking met de huidige ready duty ships een enorme vooruitgang."

De namen van de nieuwe schepen zijn al bekend. Het eerste vaartuig kreeg de naam P901 Castor, het tweede P902 Pollux. Er zijn verschillende redenen voor die keuze. In de astronomie behoren beide sterren tot het sterrenbeeld Tweelingen. Zeemannen gebruikten ze vaak om te navigeren. Een tweede betekenis is van mythologische aard. Castor en Pollux waren tweelingbroers die bekend stonden voor hun heldendaden. Zij werden daarom verheerlijkt als beschermers van de zeelui.

Ook de toekomstige commandant van de Castor was aanwezig, luitenant-ter-zee eerste klasse Dirk Demedts. "Voor mij voelt het alsof je een dure auto hebt besteld waar je nog zeven maanden op moet wachten", zegt hij. "Spannend dus. En met mij wachten nog veertien andere bemanningsleden op het nieuwe schip. We beginnen al vanaf januari met de voorbereidingen en cursussen voor specifieke apparatuur. Bij de oplevering kunnen we ons dan meteen verder voorbereiden aan boord, zodat we in november 2014 klaar zijn voor onze eerste opdracht."

Vanaf januari begint SOCARENAM de systemen te installeren, zoals motoren, hydraulica en elektrische circuits. Half april zal de tewaterlating plaatsvinden. Daarna volgen tests aan de kade en op zee. Als alles goed verloopt, zal de marine op 30 juni 2014 hun eerste nieuwe patrouillevaartuig technisch kunnen accepteren.

Tekst: Karen Bral - Foto's: Christian Decloedt - Video: Herman Denayer
zie link
http://www.mil.be/def/news/index.asp?LAN=nl&ID=4090
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

yelloow

Citaat van: Lex op 07/10/2013 | 21:32 uur
Op de scheepwerf Socarenam van Boulogne is er een intense bedrijvigheid. Alle medewerkers zijn volop bezig met het maken van de modulaire onderdelen van de nieuwe patrouille schepen 'P901 Castor' en 'P902 Pollux'.

Zo heten de roeisloepen van het KIM ook

Zeewier

Fransen! Twee schepen van 55 meter leveren daar waar het bod was 2 x 51 meter voor 26,6 miljoen. Terwijl het budget 34 miljoen vermeldde. Ik mag hopen voor de Belgen dat het contract zodanig dichtgetimmerd is dat Socarenam niet onder het MoU getekende bedrag uit kunnen.

Lex

Op de scheepwerf Socarenam van Boulogne is er een intense bedrijvigheid. Alle medewerkers zijn volop bezig met het maken van de modulaire onderdelen van de nieuwe patrouille schepen 'P901 Castor' en 'P902 Pollux'. De samenstelling van de al klaargemaakte onderdelen gaat van start vanaf midden oktober in het droogdok van de werf. Zowel delen van de romp, boeg en dekken zijn klaar voor de assemblage, zodat tegen eind oktober het eerste schip al vorm zal krijgen. De schepen zullen trouwens iets langer zijn dan voorzien, namelijk 55 meter zodat ze hun optimale maximale snelheid van 21 knopen kunnen behalen. Bovendien werd er ook beslist welke bewapening het dek zal sieren. Het wordt de Belgische automatisch mitrailleur 'Seadefender' 12,7 mm van FN. Dit wapen wordt op afstand bediend vanop de brug en beschikt over een observatie module inzetbaar dag en nacht. Wordt uiteraard vervolgd...

Mil.be, 8 oktober 2013.

StrataNL

Citaat van: Thomasen op 02/10/2013 | 23:38 uur
Ja dus, en dan toch ook helemaal niet gek dat DAMEN hierin dan geen monopolie heeft.

Qua kustwachtschepen denk ik dat Damen toch een goede reputatie heeft. 50+ gebouwde Stan Patrols variërend van 40-60m and counting...
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation