Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

Elzenga

Citaat van: Tanker op 11/01/2013 | 21:05 uur
Zal wel het vreemdelingenlegioen zijn die daar de kastanjes uit het vuur haalt i guess ?

Hoe moet je daar nou optreden vraag ik mij wel eens af, lijkt mij een zinloze exercitie (zelfde als Afghanistan)....
Het zou gaan om eenheden van de Franse 11e para-brigade....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Via Twitter

Combat Aircraft ‏@CombatAir

Two French Gazelles confirmed in Burkina last October, so likely these (and HOT missiles?) used in #Mali strikes.

Lex

En zojuist is bekend geworden dat in Mali de noodtoestand is afgekondigd.

Lex

Frankrijk voert luchtaanval uit in Mali

PARIJS - Frankrijk heeft vrijdag op de eerste dag van de militaire inzet al een luchtaanval uitgevoerd in Mali. Dat gebeurde ter ondersteuning van regeringstroepen, die probeerden een opmars naar het zuiden van islamitische rebellen tegen te houden. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op een persconferentie.

Hij zei dat voor zover hij wist Frankrijk op dit moment het enige land is dat de Malinese regering militair steunt tegen de rebellen, die de controle in het noorden van het land hebben. Fabius gaf verder geen strategische details over de militaire interventie, zoals over de vraag of de Franse troepen ook op de grond actief zijn.

Telegraaf,
vr 11 jan 2013, 21:03

dudge

In ieder geval laat het ook weer de waarde van dergelijke eenheden zien. Had niet verwacht dat Hollande op een dergelijke inzet zou afsturen, hooguit wat steun vanuit de lucht.

Lex

De Franse troepen zijn per C-160 verplaatst.

Tanker

Zal wel het vreemdelingenlegioen zijn die daar de kastanjes uit het vuur haalt i guess ?

Hoe moet je daar nou optreden vraag ik mij wel eens af, lijkt mij een zinloze exercitie (zelfde als Afghanistan)....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Frans leger al in Mali voor strijd tegen extremisten

Door: redactie
11-1-13 - bron: ANP, Reuters

Franse militairen zijn vandaag - samen met troepen uit Nigeria en Senegal - aangekomen in Mali om daar te helpen in de strijd tegen extremisten in het noordoosten. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Mali heeft dat laten weten.
© epa.
In de loop van de avond maakte de Franse regering bekend reeds een eerste luchtaanval op de rebellen te hebben uitgevoerd.

Frankrijk bood eerder op de dag zijn Afrikaanse oud-kolonie Mali militaire hulp aan. Volgens de Franse president François Hollande bedreigt openlijke agressie het voortbestaan van Mali.

Veiligheidsraad
'Ik heb besloten dat Frankrijk, samen met zijn Afrikaanse partners, gehoor zal geven aan het verzoek van de Malinese autoriteiten. We doen het strikt binnen het raamwerk van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad. We zijn er klaar voor om het offensief van de terroristen tegen te houden als dat doorgaat', aldus Hollande vandaag.

Donderdag vroeg de Malinese president Dioncounda Traoré Frankrijk om militaire bijstand. Islamitische rebellen hebben grote delen van het noorden van het land veroverd op het regeringsleger. Volgens Hollande dreigt het conflict de hele regio te destabiliseren. Hoe de militaire hulp er precies uit komt te zien, en hoeveel Franse militairen er in totaal naar Mali gaan, maakte hij niet duidelijk. Hollande zei wel dat de Franse operatie zo lang zal duren als nodig is.

Europa
In een reactie op de jongste ontwikkelingen heeft de Europese Unie besloten de voorbereidingen voor haar trainingsmissie in Mali te versnellen. Met de militaire missie wil de EU de democratische autoriteiten bijstaan in de strijd tegen de opstandelingen.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton dreigde vrijdag ook met nieuwe doelgerichte sancties tegen alle groeperingen die banden hebben met terreurorganisaties.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3375650/2013/01/11/Frans-leger-al-in-Mali-voor-strijd-tegen-extremisten.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

France carried out air strike in Mali -foreign min

Thomson Reuters/January 11, 2013 14:00

PARIS, Jan 11 (Reuters) - France's air force carried out an air strike in Mali on Friday as it supported government forces trying to halt a push south by Islamist rebels who control the north, Foreign Minister Laurent Fabius said.

Asked at a news conference whether there had been an air strike since France began its military intervention a few hours earlier, Fabius replied, "Yes."

He said as far as he knew France was the only country that was assisting the Malian government militarily for now.

http://www.globalpost.com/dispatch/news/thomson-reuters/130111/france-carried-out-air-strike-mali-foreign-min

jurrien visser (JuVi op Twitter)

vrijdag 11 jan 2013

Hollande bevestigt ingrijpen in Mali

De Franse president Hollande heeft bevestigd dat Frankrijk troepen naar Mali heeft gestuurd. Samen met Nigeria en Senegal wil hij de Malinese regering helpen in de strijd tegen islamitische groepen in het noorden van het land. Hollande zei dat de operatie duurt zolang als dat nodig is.

De Malinese president heeft, kort na de verklaring van Hollande, de staat van beleg afgekondigd.

De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken zei op een persconferentie dat de Franse troepen al direct hebben ingegrepen. Er is een luchtaanval uitgevoerd, maar de minister wilde daar verder niet op ingaan. Het is ook niet bekend hoeveel Franse militairen er nu in Mali zijn.

Volgens ooggetuigen in de Malinese plaats Mopti landden daar vannacht meerdere Franse vliegtuigen. Ze hadden wapens en militairen aan boord.

Zegen

Mopti is een stad met 100.000 inwoners en ligt op 70 kilometer van Konna. Die stad viel gisteren in handen van de aan al-Qaida gelieerde opstandelingen. Hierdoor wordt ook Mopti bedreigd. Als die stad valt, ligt voor de rebellen de weg naar de hoofdstad Bamako open.

De Veiligheidsraad van de VN gaf gisteren zijn zegen voor een ingrijpen door een Frans-Afrikaanse troepenmacht.

Mali was vroeger een Franse kolonie. Het land werd in 1960 onafhankelijk. Het noorden van Mali is een woestijngebied, groter dan Frankrijk.

Bron: NOS

Elzenga

Citaat van: Ros op 20/12/2012 | 23:29 uur
Benieuwd welka Afrikaanse landen dieze macht gaan vormen. Kan een aardig bloedbad worden daar in Mali. Met een 'licence to kill' mandaat van de VN.
Ik denk dat men wel met een schuin oog kijkt naar de landen die nu ook actief zijn (en dus de nodige ervaring hebben opgedaan) in Somalië.

http://en.wikipedia.org/wiki/AMISOM

Ros

Benieuwd welka Afrikaanse landen dieze macht gaan vormen. Kan een aardig bloedbad worden daar in Mali. Met een 'licence to kill' mandaat van de VN.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Met eem NOS aanvulling

VN akkoord met interventie in Mali

AFP Toegevoegd: donderdag 20 dec 2012

De Veiligheidsraad van de VN is akkoord met een interventiemacht voor Noord-Mali onder leiding van Afrikaanse landen. Militairen van de legermacht moeten Mali helpen met het terugveroveren van het gebied in het noorden van het land op Toeareg-rebellen en strijders die banden hebben met al-Qaida.

De vijftien leden van de raad gingen unaniem akkoord met het sturen van een interventiemacht. Dat leger krijgt een mandaat voor een jaar om "alle maatregelen" te nemen die nodig zijn om het noorden van Mali vrij te maken van "terroristen, extremisten en gewapende groepen".

Meevechten

In dezelfde resolutie gaf de Veiligheidsraad ook toestemming voor een Europese trainingsmissie in Mali. De Europese Unie besloot vorige week 200 trainers naar Mali te sturen om het regeringsleger op te leiden voor de strijd tegen islamitische opstandelingen.

Het is de bedoeling dat die missie zeker vijftien maanden duurt. De opleiders zullen zelf niet meevechten tegen de rebellen.

De trainers zullen naar verwachting zo'n 2600 mensen opleiden. Het is nog onbekend wat het Nederlandse aandeel in de missie wordt.

Bron: NOS

Lex

Citaat van: ref dag op 20/12/2012 | 22:14 uur
De vijftien leden van de raad gingen unaniem akkoord met het sturen van een interventieleger. Dat krijgt een mandaat voor een jaar om ,,alle maatregelen" te nemen die nodig zijn om het noorden van Mali vrij te maken van ,,terroristen, extremisten en gewapende groepen"
Niet voor het een of ander, maar dat is een heftig mandaat, waarbij men toch de nodige vragen kan stellen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Groen licht VN voor interventiemacht in Mali

20-12-2012

NEW YORK (ANP/AFP) – De Veiligheidsraad van de VN heeft donderdag het groene licht gegeven voor een interventiemacht voor Noord-Mali onder leiding van Afrikaanse landen.

Dat leger moet Mali helpen met het terugveroveren van het gebied in het noorden van het land op Toearegrebellen en moslimfundamentalisten die banden hebben met al-Qaeda.

De vijftien leden van de raad gingen unaniem akkoord met het sturen van een interventieleger. Dat krijgt een mandaat voor een jaar om ,,alle maatregelen" te nemen die nodig zijn om het noorden van Mali vrij te maken van ,,terroristen, extremisten en gewapende groepen"

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/groen_licht_vn_voor_interventiemacht_in_mali_1_701266?localLinksEnabled=false&utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed