Kamer: ereschuld veteranen snel inlossen

Gestart door Lex, 20/06/2011 | 15:37 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Ereschuld veteranen geregeld

Nieuwsbericht | 12-06-2012

Minister Hans Hillen en de militaire vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een regeling voor het inlossen van de ereschuld voor veteranen. Deze bijzondere uitkering geldt als erkenning voor veteranen die door toedoen van hun uitzending lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt en die de gevolgen daarvan nog dagelijks ervaren.

Om in aanmerking te komen voor de bijzondere uitkering dient de veteraan oorlogsslachtoffer te zijn in de zin van het Besluit aanvullende arbeidsongeschiktheids- en invaliditeitsvoorzieningen militairen. De regeling geldt daardoor voor veteranen bij wie ten gevolge van inzet tijdens oorlogsomstandigheden of een crisisbeheersingsoperatie invaliditeit met dienstverband is vastgesteld.

Hoogte uitkering veteranen

Op grond van de beschikbare middelen, de omvang van de doelgroep en de mate van hun invaliditeit is voor de bijzondere uitkering een grondslag van €125.000 vastgesteld. De hoogte van de bijzondere uitkering zal worden bepaald  door het voor de veteraan vastgestelde invaliditeitspercentage van de grondslag te nemen. Als sprake is van een invaliditeitspercentage van bijvoorbeeld 40%, ontvangt de betrokken veteraan dus een bedrag van (€125.000 x 40% =) €50.000. Als de mate van arbeidsongeschiktheid met dienstverband hoger is dan de mate van invaliditeit, wordt voor de berekening het arbeidsongeschiktheidspercentage gehanteerd. De bijzondere uitkering wordt netto uitbetaald. De verschuldigde inkomstenbelasting komt voor rekening van het Rijk.

Geen aanvraag

De veteraan die in aanmerking komen voor deze regeling moet de invaliditeit hebben opgelopen ten gevolge van een incident voor 1 juli 2007, voor die datum zijn ontslagen en voor 1 juni 2012 een eerste aanvraag voor een militair invaliditeitspensioen hebben ingediend. De bijzondere uitkering wordt uitbetaald in het laatste kwartaal van dit jaar. De betrokken veteranen hoeven hiervoor geen aanvraag in te dienen. Zij worden per brief geïnformeerd door het ABP Bijzondere Regelingen Defensie.

Nieuw besluit

De invalide veteranen die na 1 juli zijn ontslagen of die na 1 juni 2012 een eerste aanvraag voor een militair invaliditeitspensioen indienen, komen niet in aanmerking voor deze ereschuld regeling. Voor deze groep militairen geldt dat zij aanspraak maken op de nieuwe schadevergoedingsregeling die in het Besluit aanvullende arbeidsongeschiktheids- en invaliditeitsvoorzieningen militairen wordt opgenomen. De vergoeding van restschade van militaire oorlogs- en dienstslachtoffers wordt daarmee vast onderdeel van de militaire rechtspositie.

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/06/12/ereschuld-veteranen-geregeld.html

KapiteinRob

Ik heb zo mijn gedachtes over "ereschuld". Maar ja, "men" ziet blijkbaar eurotekens. Ik heb beeld bij vergoeding van behandelingen e.d., maar "ereschuld"? Ga toch lekker vissen..... Of is er een nieuwe hengelset nodig?  :crazy:

Tanker

Geld zieke militairen blijft uit
Tientallen Nederlandse ex-militairen lopen grote kans te sterven voordat ze een schadevergoeding ontvangen van het ministerie van Defensie.
Advocaat Jan de Bruin van Letselschadebureau Haaglanden spreekt van 'frustratie en woede' bij zijn tachtig cliënten, waarvan al negen door een slopende ziekte zijn gestorven en anderen terminaal zijn. Door traag draaiende raderen op het ministerie van Defensie lopen zij hun rechtmatige vergoedingen mis. De Bruin: 'Ze voelen zich in de steek gelaten door hun voormalige werkgever, die zijn aansprakelijkheid niet erkent.'
Zoals bijna alle Nederlandse militairen bij de land- en luchtmacht en marine werkten zij tussen de jaren vijftig en halverwege de jaren tachtig met het wapenreinigings- en onderhoudsmiddel PX-10, waarin de carcinogene stoffen tolueen, benzeen en xyleen waren verwerkt. Daarmee werden zonder beschermende maatregelen als gasmaskers en handschoenen naast de persoonlijke wapens hele machines schoongemaakt en tegen corrosie behandeld. Sinds de dodelijke ernst onomstotelijk vaststaat hebben zich vanaf de zomer 2008 bij Meldpunt PX-10 van Defensie meer dan 1.500 (ex-)militairen of hun nabestaanden gemeld die last ondervinden van de blootstelling.
Volgens De Bruin bezigt Defensie 'een bedenkelijke vertragingstactiek' door eerst te stellen dat PX-10 slechts verantwoordelijk is voor leukemie.
Om later ook lymfeklierkanker aan de lijst toe te voegen. Terwijl zijn tegenrapport aantoont dat het schoonmaakmiddel oorzaak is van een rits ziekten zoals longkanker, allergieën en zenuwaandoeningen. Pas dit voorjaar gaf het ministerie het RIVM een vervolgopdracht, om te onderzoeken of PX-10 ook verantwoordelijk is voor meer aandoeningen. De resultaten laten op zich wachten.
Defensievoorlichting meldt dat tot nu toe 54 claims in behandeling zijn genomen waarvan vijf zijn toegewezen.
Het ministerie ontkent traineren.
'Integendeel, we nemen alle klachten zeer serieus en streven naar een snelle oplossing.' De Bruin reageert minzaam: 'In bijna vier jaar is er nauwelijks iets gebeurd. Defensie zegt dat de claim bij overlijden naar de nabestaanden gaat, daar heb je als zieke militair niks aan.'
Reden is volgens hem de angst voor de hoogte van het militair invaliditeitspensioen en het smartengeld.
'Het totaal bedrag kan oplopen van 75.000 tot een half miljoen euro.' Bij een gemiddelde van 2 ton per geval kom je met 1.500 potentiële claims tot 300 miljoen euro. Dat geld heeft Defensie niet, of het ministerie moet de Kunduz-missie afblazen.
Voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP betreurt de trage afhandeling. 'Defensie rekt de zaak door commissies in het leven te roepen die nader onderzoek moeten doen, in de hoop dat de tijd het probleem zal oplossen. We zullen bij Defensie en de politiek aandringen om nu eindelijk eens haast te maken.'
Gezondheidsklachten bij defensiepersoneel zijn niet uniek. Tientallen oud-militairen overleden de afgelopen jaren aan kanker na blootstelling aan de elektromagnetische straling van het HAWK-radarsysteem.
Velen werden ziek na uitzending naar Cambodja en Bosnië terwijl afgelopen week bekend werd dat 10 procent van de 16.000 militairen die naar Uruzgan zijn uitgezonden klaagt over mentale problemen.

www.depers.nl

Elzenga

Wel meer dan een half miljard voor een onzinnige missie naar Kunduz en niet voor het inlossen van deze "ereschuld"?!...waar blijkbaar een oplossing voor is gevonden.... tja...

Lex

DEN HAAG -  De Tweede Kamer wil dat minister Hans Hillen van Defensie snel duidelijkheid geeft over een schadeloosstelling voor een groep ziek geworden veteranen. Om deze ,,ereschuld" in te lossen, is zeker 110 miljoen euro nodig.

Maar Hillen zegt dat geld niet te hebben. In de afgelopen maanden zou daarom naar een oplossing zijn gezocht. Een meerderheid van de Kamer wilde maandag tijdens het jaarlijkse debat over het veteranenbeleid weten hoe het ermee staat. Hillen, die ook sprak van een ,,nationale ereschuld", zei dat hij nog steeds naar geld aan het zoeken is. ,,Ik ben ermee bezig in het kabinet", stelde hij. De minister rekent er ook op dat de Kamerleden via hun fractievoorzitters druk blijven uitoefenen om het geld te vinden.

De groep waar het om gaat, bestaat uit veteranen die na een missie in het verleden (psychisch) ziek zijn geworden. Vele honderden van hen hebben daarover, soms jarenlange, rechtszaken lopen tegen Defensie om de geleden schade op het ministerie te verhalen.

Na bemiddeling van de Nationale Ombudsman is er vorige zomer een speciale regeling bedacht waarmee alle betrokken veteranen in één klap konden worden afgehandeld. Tot woede van de militaire bonden en de meeste partijen is er tot nu toe niets mee gedaan, omdat het geld ontbreekt. De regeling geldt voor naar schatting 2000 mensen die voor 1 juli 2007 hebben meegedaan aan missies naar onder meer Bosnië, Libanon, Korea, Cambodja en Nieuw-Guinea.

Telegraaf,
ma 20 jun 2011, 15:16