China schroeft defensiebudget met 7,5 procent op

Gestart door andré herc, 04/03/2010 | 22:03 uur

Elzenga

Dat China haar plaats opeist en haar belangen wenst te beschermen lijkt me een vrij normale zaak. Als ook daar de middelen voor aanschaft. De tijd dat de Amerikanen de wereld en wereldzeeën domineerde is een aflopende zaak. Of men moet een nieuwe Koude Oorlog creëren daar (er zijn genoeg Amerikaanse politici die staan te trappelen en China al als het nieuwe rode gevaar afschilderen)..en de eigen Amerikaanseeconomie en samenleving verder structureel slopen ten bate van (te) hoge defensieuitgaven... Ik denk dat het verstandiger is de nieuwe realiteiten te accepteren en ons daar zo goed mogelijk op aan te passen. En daarbij ook onze eigen belangen goed in de gaten te houden. En de middelen te behouden en te hebben om die indien nodig te beschermen.

ps. Best ironisch...Vele Westerse landen ruïneren hun staatsbegroting door deelname aan de miljarden kostende uitzichtloze burgeroorlog in Afghanistan en het Iraakse militaire avontuur...terwijl China afstand houdt, veel geld verdient zelfs aan deze oorlogen en op strategische momenten met een flinke pot geld strooit en lucratieve contracten afsluit...

Ace1

hier wat meer info.

China remt groei van leger
Geplaatst op donderdag 4 maart 2010 om 08:11
PEKING (ANP) - Het Chinese leger zet de rem op de groei van de strijdkrachten. Peking gaat dit jaar 532,1 miljard yuan (57 miljard euro) uitgeven aan het Volksbevrijdingsleger en aan lokale milities, slechts 7,5 procent meer dan in 2009. Dat heeft een Chinese regeringswoordvoerder donderdag bekendgemaakt.

In voorgaande jaren was het leger nog met dubbele cijfers gegroeid. ,,China is toegewijd aan de vrede'', verklaarde zegsman Li Zhaoxing de geringe stijging.

Li greep de bijeenkomst aan om de Verenigde Staten te waarschuwen. Volgens China is het ,,totaal onacceptabel'' dat buitenlandse regeringen wapens willen verkopen aan Taiwan, in de ogen van Peking een afvallige provincie. Washington is van plan om voor miljarden aan wapens te leveren aan Taiwan.

Dalai Lama

Ook zei Li het onbegrijpelijk te vinden dat westerse leiders de tijd nemen voor een ontmoeting met de dalai lama, de geestelijk leider van Tibet. ,,Sommige mensen geloven de lieve woordjes van de dalai lama, hij zegt dat hij onafhankelijk voor Tibet niet steunt, maar wij letten op zijn daden'', aldus de zegsman. De Amerikaanse president Barack Obama ontving de dalai lama vorige maand op het Witte Huis.

In Peking is woensdag het overleg van de adviesraad van de almachtige Communistische Partij begonnen. Die bijeenkomst gaat vooraf aan het Nationaal Volkscongres, het hoogste staatsorgaan van China. Het congres komt vanaf vrijdag voor tien dagen bijeen.

Bron Metro.nl

andré herc

#1
China schroeft defensiebudget met 7,5 procent op


China trekt dit jaar opnieuw meer geld uit voor zijn defensie. Maar de stijging van 7,5 procent ligt beduidend lager dan de vorige jaren. Het Chinese leger kan dit jaar rekenen op een budget van 532 miljard yuan (57 miljard euro). Dat is 7,5 procent meer dan vorig jaar.

Opvallend is echter dat de expansie van het militaire budget voor het eerst in tien jaar onder de 10 procent blijft. In 2009 stopte Peking het leger nog 15 procent extra toe.

China besteedt op de Verenigde Staten na het meest aan Defensie. De kloof met de Amerikanen is wel enorm: Washington heeft 636 miljard dollar (466 miljard euro) over voor zijn defensie.

De sterke expansie van de militaire budgetten in China hebben de voorbije jaren argwaan gewekt in Azië. Peking spendeert bijvoorbeeld twee keer zoveel als India, de andere grootmacht in de regio.

China heeft steeds ontkent dat het zijn toenemende militaire macht wil misbruiken. 'We blijven vasthouden aan ons beleid van vreedzame ontwikkeling', zei een woordvoerder gisteren.

Peking zegt dat het niet de bedoeling heeft de Aziatische buurlanden te bedreigen. De investeringen in defensie moeten vooral de economische groei veiligstellen. China mikt bijvoorbeeld op de uitbouw van de zeemacht om de aanvoerroutes van grondstoffen over zee te beschermen.

Maar de VS zijn niet overtuigd. De Amerikanen vermoeden trouwens dat Peking veel meer uitgeeft aan defensie dan het toegeeft. Het eigenlijke budget zou twee tot drie keer zo hoog zijn als het officiële.

EZ
bron:tijd.be

Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.