Militairen gaan 'helemaal los' voor Oranje

Gestart door KapiteinRob, 10/07/2010 | 01:27 uur

KapiteinRob

Ook de Nederlandse militairen op missie leven toe naar de WK-finale zondagavond. Ze doen er alles aan om geen seconde te hoeven missen van de wedstrijd van Oranje tegen Spanje.

Net als bij eerdere wedstrijden van het Nederlands elftal zullen er op Nederlandse bases in Afghanistan grote schermen staan om de finale goed te kunnen zien. Andere militairen zijn aangewezen op internet, maar er zijn ook eenheden die een eigen schotel hebben aangeschaft om televisie te kunnen kijken.

De Nederlanders op de luchtmachtbasis bij Kandahar kijken alle voetbalwedstrijden in de Dutch Corner, de recreatieruimte. Het personeel van de Chinook-transporthelikopters heeft buiten op de Dutch Compound een scherm opgehangen.

Voorafgaand aan de wedstrijd is er een etentje met alle Nederlandse eenheden op de vliegbasis. Iedereen zal in het oranje zijn gekleed of geschminkt rondlopen. ,,We zijn nu al zenuwachtig en in spanning, het gaat hier helemaal los", lieten de Nederlanders vrijdag vanuit Kandahar weten.

Ook bij hun collega's in de provincie Uruzgan neemt de spanning toe. Kamp Holland kleurt langzaam oranje. ,,De meest vreemde tunieken en oranje handelswaar wordt uit de slaapfabs tevoorschijn getrokken. De echte voetbalfans hebben hun attributen natuurlijk zelf van thuis meegebracht. Anderen worden door hun thuisfront tijdig en trouw voorzien van de meest in het oog springende pruiken en petten", aldus militairen ter plaatse.

Ze vertellen ook dat er enkele sponsors zijn die de Nederlanders in Uruzgan steunen met oranje spullen. Voetbalbond KNVB heeft samen met sergeant Rik, de sportinstructeur op Kamp Holland, een World Championship Uruzgan opgezet met een internationaal deelnemersveld van 22 teams. Met die competitie wordt voor goede doelen geld bij elkaar gevoetbald.

Ook op Kamp Holland is een groot scherm opgesteld en is met pallets een tribune gebouwd. Daar komt de harde kern Oranjefans bijeen. ,,Met oranje hoeden, shirts, pruiken, opblaasknuppels, toeters. Samen met de coalitiepartners zal daar zondag volledig meegeleefd worden, althans voor hen die geen dienst hebben."


Ook het EK 2008 werd door veel militairen
op Kamp Holland bekeken


Bron: Telegraafsite dd. 090710