VN-rapporteur wil regels voor robotwapens

Gestart door Elzenga, 23/10/2010 | 13:25 uur

Elzenga

Ik neem aan dat het hier gaat om autonome systemen die zelf keuzes maken...niet die nog bediend worden door mensen op afstand zoals de systemen die in dit stukje worden genoemd. Want dat laatste is wat mij betreft niet veel anders dan vele andere wapens die op afstand worden geactiveerd of van afstand hun dodelijke lading overbrengen. Artilleristen zien immers al veel langer meestal de uitwerking van hun wapensysteem niet. 

Elzenga

VN-rapporteur wil regels voor robotwapens
Uitgegeven:    23 oktober 2010 07:58
Laatst gewijzigd:    23 oktober 2010 07:58
NEW YORK - De Verenigde Naties moeten snel spreken over de ethiek en juridische status van onbemande vliegtuigen en andere robotwapens.
© ANP

VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Christof Heyns heeft daartoe vrijdag opgeroepen. ''De internationale gemeenschap moet zich dringend buigen over de wettelijke, politieke, ethische en morele gevolgen van de ontwikkeling van dodelijke robots'', aldus Heyns.

Onder andere de Verenigde Staten gebruiken robotwapens, zoals de onbemande vliegtuigen die raketten af kunnen schieten.

Heyns' voorganger Philip Alston waarschuwde eerder al dat dergelijke wapens tot een ''playstation''-mentaliteit kunnen leiden op het slagveld.

Fundamentele vraag

Heyns vindt dat de Verenigde Naties een groep moet vormen die bediscussieert hoe de robotwapens zich verhouden tot de mensenrechten. ''De fundamentele vraag is of we het moeten toestaan dat dodelijke wapens volledig automatisch zijn.''
© ANP
http://www.nu.nl/buitenland/2362349/vn-rapporteur-wil-regels-robotwapens.html