Defensieforum.nl

Overigen => Historie => Topic gestart door: Do1990 op 28/10/2015 | 10:29 uur

Titel: Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Do1990 op 28/10/2015 | 10:29 uur
Heeft de Nederlandse koninklijke familie bestaansrecht, nadat ze zijn gevlucht in de 18de eeuw voor de Franse troepen. En voor de tweede keer in 1940 op vlucht voor de Duitse troepen?

Hier wat informatie over de onderwerpen, eerst de vlucht gedurende het einde van de 18de eeuw:

http://www.scheveningen1813-2013.nl/vluchtprins1795/index.html
https://www.kb.nl/themas/geschiedenis-en-cultuur/nederlandse-geschiedenis/200-jaar-koninkrijk-nederland/oranje-in-ballingschap-1795-1813
https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Oranje-Nassau#De_vlucht_naar_Engeland

En hun tweede vlucht gedurende 1940:

https://tegenlichters.wordpress.com/2012/04/13/vlucht-voor-volk-en-vaderland/

Koningsdag, een verjaardagsfeest voor intimi, zelfs 2 maal, een maal in het paleis op de Dam en een maal gewoon tussen soortgenoten in Wassenaar, op en neer gevlieg voor een korte paas break in Tavarnelle, een dikke Audi voor meer dan een half miljoen, Beatrix die alleen al voor familiaire doeleinden in een jaar 21 maal met het regeringstoestel op en neer vloog naar Londen, huizen ter gezamenlijke waarde van een 50 miljoen, kortom het kan niet op in huisje Weltevree, waar zoals wij vermoeden de oranjes  s`avonds met een goed glas in de hand schuddebuikend en hikkend van het lachen proberen bij te komen van de domheid van "hun volk", dat er maar niet genoeg van kan krijgen zich te laten bedonderen en belazeren. Ga even mee in de nog niet zo lang verleden tijd

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en raakte Nederland betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, Afgesproken was, dat in het geval van een oorlog met Duitsland, kroonprinses Juliana,  prins Bernhard  en hun twee kinderen naar Engeland zouden vertrekken. Voorbereidingen waren al in het najaar van 1939 getroffen. De Britse regering werd gevraagd om in het geval van een Duitse invasie asiel te verlenen aan de koningin en het kabinet . Bernhard bekeek enkele dagen vooraf aan de vlucht een aantal vluchtroutes vanuit Den Haag en er was in april 1940 veel geld vanuit Nederland naar Engeland overgemaakt.

Artikel 21 van de grondwet van 1938 luidde: In geen geval kan de zetel der regering buiten het Rijk worden verplaatst. Maar men vond dat de grondwet het kabinet niet kon verplichten zich te laten gevangen nemen. En in alle latere officiële stukken mocht er dan ook niet meer geschreven worden over een vlucht, maar heette het " uitwijken ". Men ging zelfs zo ver dat de parlementaire enquêtecommissie die het regeringsbeleid tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzocht, schreef over de vlucht dat hierdoor het internationale prestige van Nederland werd hooggehouden en dat het verzet in bezet gebied hierdoor ondersteund kon worden en de bevrijding en het herstel van Nederland voorbereid konden worden!!

In tegenstelling tot b.v. de vorsten van België en Denemarken, die wel op hun posten bleven en daarmee o.a. het lot van de hun hun land woonachtige Joden voor een groot deel konden redden.  In beide landen bleven circa 90% van de Joden ongedeerd en waren dat er in ons land slechts 20%.

Bekend is de toespraak van Wilhelmina  voor Radio Oranje op 17 oktober 1942, een van de spaarzame gelegenheden dat zij het onderwerp Jodenvervolging aansneed: Ik deel van harte uw verontwaardiging en smart over het lot onzer Joodse landgenoten. En met mijn gehele volk voel ik de onmenselijke behandeling, ja, het stelselmatig uitroeien van deze landgenoten, die eeuwig met ons samen woonden in ons gezegend vaderland, als ons persoonlijk aangedaan.

Voorts is het een bekend gegeven dat Wilhelmina het bouwen van een kamp op een 12 kilometer afstand  van het paleis Soestdijk niet zag zitten, en toen als overgebleven alternatief dat kamp werd opgezet in Westerbork met alle bekende gevolgen van dien.

Op 13 mei 1940 vluchtte Wilhelmina met een klein gevolg en met medeneming van de goudvoorraad  van de Nederlandsche Bank naar Engeland, alsmede twee kistjes diamanten. Doordat deze niet op tijd aankwamen ontstond er bij de wachtend Britse oorlogsboot een gevecht, dat het leven aan enkele Britse militairen kostte. Zie ons artikel. Overigens had Wilhelmimina al van te voren haar effectenbezit bij de Britse Midland Bank laten deponeren

Eenmaal in Engeland aangekomen werd door de regering overwogen door te reizen naar Canada of de Verenigde Staten daar men geen vertrouwen had in de Engelse verdediging. Omdat Amerika neutraal was, wat de regering en Wilhelmina zou belemmeren in de oorlogsvoering, viel de keus op Canada. Maar omdat de Engelse koninklijke familie bleef, vond de regering dat men het niet kon maken naar Canada uit te wijken. Uiteindelijk vertrok alleen prinses Juliana met haar twee kinderen naar Canada, waar zij de hele oorlog zouden blijven.

Wilhelmina wilde graag dat prins Bernhard benoemd zou worden tot opperbevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten. Bernhard wilde zich "nuttig" maken en Wilhelmina zou op die manier meer invloed verwerven. Bernhard zou als opperbevelhebber het Militair Gezag in Nederland onder zijn bevel krijgen. De Amerikaanse bevelhebber Dwight Eisenhower was hierop tegen, hij vertrouwde Bernhard terecht niet, maar Wilhelmina wist haar zin door te drijven.

De waardering over de rol van Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog is in de loop van de tijd aan verandering onderhevig geweest. Veel Nederlanders, met als meest prominente vertegenwoordiger de voormalige minister-president Hendrik Colijn hebben haar verweten dat zij bij de Duitse inval het land verliet. Zij noemden de vlucht ongrondwettelijk en demoraliserend voor de achtergebleven bevolking

Koud in Nederland aangekomen trakteerden de oranjes zich zelf op wat presentjes om het gedeukte imago wat op te vijzelen. Zo ontving Bernhard uit de handen van Wilhelmina  de Militaire Willemsorde, Deze orde, kortweg MWO, is een Nederlandse militaire onderscheiding en tevens de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde. De orde werd op 30 april 1815 ingesteld door koning Willem I: "tot belooning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, bedreven door diegenen, welke, zoo ter zee als te lande, in welke betrekking ook, en zonder onderscheid van stand of rang, Ons en het Vaderland dienend.

In 1948 maakten de oranjes het nog bonter door het feit dat  Wilhelimina deze orde zelf ontving , maar dan uit de handen van de toen inmiddels koningin geworden Juliana. Door het aanklikken van de onderstreepte woorden  komt u bij de originele zwart wit films via het NOS archief. Dit zou ons inziens  mede een reden moeten zijn zeker in de afgelopen jaren om een dergelijke onderscheiding te weigeren, zoals deze o.a in 2009 . aan de Bredase kapitein Marco Kroon werd uitgereikt.

Zo maar even een greep uit dit oranje verleden, dat ons juist tijdens deze dagen te binnen schoot en dat mits u daar de moeite voor zou nemen  gemakkelijk onderbouwd kan worden met diverse verslagen en krantenartikelen.

Wij zullen een dezer weken u nog wel eens een paar bekende of minder bekende " schavuitenstreken" van de oranjes voorschotelen en dan rest ons slechts de vraag :

Wordt het niet tijd dat wij  nu eindelijk eens afscheid nemen van deze foute familie ? Nog een keer voor de oranjes aanhangers wuiven en dan ieder zijn eigen weg , maar wel eerst even afrekenen en al het geroofde terugbetalen !!!


http://www.geennieuws.com/2014/05/de-oranjes-hebben-maling-aan-u/
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 11:24 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 10:29 uur

In tegenstelling tot b.v. de vorsten van België en Denemarken, die wel op hun posten bleven en daarmee o.a. het lot van de hun hun land woonachtige Joden voor een groot deel konden redden.
Een twijfelachtige aanname dat de vorsten van andere landen de Joden in deze landen hebben kunnen redden. Er staat nergens beschreven dat deze hier van invloed zijn geweest.
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 10:29 uur
  In beide landen bleven circa 90% van de Joden ongedeerd en waren dat er in ons land slechts 20%.
Auteur had beter zijn werk moeten doen, percentages kloppen niet(ook al was het in Nederland het hoogst) Er zijn hier tal van andere redenen voor aan te voeren. Ambtenarij/documentatie/geografie/naïviteit/korte overgave van Nederland hadden mensen geen tijd om te vluchten. De suggestie te wekken dat het koningshuis hier wat aan kon veranderen is belachelijk. De bezette koningshuizen werden monddood gemaakt.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 28/10/2015 | 12:15 uur
Citaat van: bergd op 28/10/2015 | 11:24 uur
Een twijfelachtige aanname dat de vorsten van andere landen de Joden in deze landen hebben kunnen redden. Er staat nergens beschreven dat deze hier van invloed zijn geweest.Auteur had beter zijn werk moeten doen, percentages kloppen niet(ook al was het in Nederland het hoogst) Er zijn hier tal van andere redenen voor aan te voeren. Ambtenarij/documentatie/geografie/naïviteit/korte overgave van Nederland hadden mensen geen tijd om te vluchten.

Dat dus, de Nederlandse datagraai/ opslag mentaliteit bestond toen al, met als toppunt dat het geloof in officiele documenten werd vastgelegd. Voor de Duitsers was het toen natuurlijk een koud kunstje om alle Joden op te sporen... Die hebben dankbaar gebruik gemaakt van onze niet aflatende persoonsgegevens verzamelwoede.

Wat dat betreft zouden de huidige regeringen wel eens wat lessen mogen trekken uit het verleden.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Ros op 28/10/2015 | 12:30 uur
Het was in die tijd wereldwijd de standaard om naast persoonsgegevens ook het geloof te registreren. De overheidsinstanties valtlen dus niet zo veel te verwijten als op basis van deze gegevens mensen zijn opgepakt.

Citaat van: A.J. link=topic=27316.msg367985#msg367985 date=144603095
Wat dat betreft zouden de huidige regeringen wel eens wat lessen mogen trekken uit het verleden.
/quote]

De overheid doet veel aan privacy en bescherming van persoonsinformatie. Wat er naar buiten beschikbaar komt meestal uit de koker van de burgers zelf. Denk aan de sociale media etc.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 28/10/2015 | 12:41 uur
Citaat van: Ros op 28/10/2015 | 12:30 uur

Het was in die tijd wereldwijd de standaard om naast persoonsgegevens ook het geloof te registreren. De overheidsinstanties vallen dus niet zo veel te verwijten als op basis van deze gegevens mensen zijn opgepakt.

Nederland was daar natuurlijk kampioen in, inclusief de volkstellingen waarbij het geloof ook meegenomen werd...

Citaat
De overheid doet veel aan privacy en bescherming van persoonsinformatie. Wat er naar buiten beschikbaar komt meestal uit de koker van de burgers zelf. Denk aan de sociale media etc.

Todat die gegevens in verkeerde handen vallen he... Ik geloof ook best dat er voor WW2 een soortgelijke disclaimer bestond...
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Ros op 28/10/2015 | 12:54 uur
Citaat van: A.J. op 28/10/2015 | 12:41 uur
Todat die gegevens in verkeerde handen vallen he... Ik geloof ook best dat er voor WW2 een soortgelijke disclaimer bestond...

Tijden en technieken veranderen en wij hobbelen braaf mee. De te meer mogelijkheden, de risico's  groeien mee. Een grote massa is tegenwoordig 24/7 online en er staan altijd wel deuren open. En het zal voor een huidige "bezetter" niet veel moelijker zijn dan toen om bepaalde groepering/geloofsaanhangers te vinden.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 28/10/2015 | 13:07 uur
Citaat van: Ros op 28/10/2015 | 12:54 uur
Tijden en technieken veranderen en wij hobbelen braaf mee. De te meer mogelijkheden, de risico's  groeien mee. Een grote massa is tegenwoordig 24/7 online en er staan altijd wel deuren open. En het zal voor een huidige "bezetter" niet veel moelijker zijn dan toen om bepaalde groepering/geloofsaanhangers te vinden.

Daar heb ik het niet over, ik heb het over onze overheid die het schijnbaar normaal vindt en vond om alles maar te monitoren en op te slaan... Kijk naar bv. naar een bewaarplicht, elektronisch patientendossier en weet ik het.

Ik neem aan dat jij je de laatste volkstelling wel kan herinneren waarbij zelfs gevraagd werd waar je auto 's nachts geparkeerd werd... Dat soort ongebreidelde datagraaierij is Nederland ten voeten uit en dat is in het huidige digitale tijdperk alleen maar erger geworden.

Wat je zelf online uitspookt is je eigen keus, dat is geen verplichting.

Dat soort onzinnige registraties werden voor WW2 al gedaan en daar heeft de bezetter dankbaar gebruik van gemaakt, vandaar ook mijn opmerking dat de huidige regering wel eens naar het verleden mag kijken. Wat dat betreft heeft Nederland een behoorlijk twijfelachtige reputatie.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 13:22 uur
Citaat van: A.J. op 28/10/2015 | 12:15 uur
Dat dus, de Nederlandse datagraai/ opslag mentaliteit bestond toen al, met als toppunt dat het geloof in officiele documenten werd vastgelegd. Voor de Duitsers was het toen natuurlijk een koud kunstje om alle Joden op te sporen... Die hebben dankbaar gebruik gemaakt van onze niet aflatende persoonsgegevens verzamelwoede.

Wat dat betreft zouden de huidige regeringen wel eens wat lessen mogen trekken uit het verleden.

Vergeet ook zeker niet dat Nederland een door de Duitsers opgelegd civiel (SS-)bestuur kreeg, met Seys Inquart aan het hoofd, en geen militair bestuur, zoals in Belgie en Frankrijk, waarbij incorporatie van het nationaal-socialistisch gedachtengoed en het de ''tegemoetwerken'' aan de wensen van de Fuhrer in beleid en handelen een hogere prioriteit kreeg dan in bijv. de twee andere vermelde landen waar bijv. het handhaven van de openbare orde en het bestrijden van het verzet hoger op het verlanglijstje van de bezetter stond.

Verder was men in Nederland al een stuk verder met de ponskaartjes en registratie van vanalles en nog wat met betrekking tot haar burgers, hetgeen Nederland voor de bezetter een stuk overzichtelijker maakte en laten we ook niet vergeten dat de Joodse Raad actief meewerkte met de bezetter vanuit de gedachte dat men dan minder hard zou worden onderdrukt, men bepaalde priviliges kon verkrijgen en behouden en men hoopte door relatief veel mensen op bijzondere lijsten te zetten, omdat deze voor de Joodse Raad zouden werken (vaak amper het geval), deze buiten de transporten voor ''resettlement'' in ''het Oosten'' kon houden en dus meer Joden in Nederland konden blijven. De bezetter doorzag dit echter allemaal en maakte hier gebruik, excuus misbruik, van.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 13:29 uur
Citaat van: A.J. op 28/10/2015 | 13:07 uur
Dat soort onzinnige registraties werden voor WW2 al gedaan en daar heeft de bezetter dankbaar gebruik van gemaakt, vandaar ook mijn opmerking dat de huidige regering wel eens naar het verleden mag kijken. Wat dat betreft heeft Nederland een behoorlijk twijfelachtige reputatie.

Klopt. Dit boek beschrijft die situatie in Nederland voor en tijdens WOII en het verschil met o.a. Belgie en Frankrijk wat dat betreft ook erg duidelijk:

http://www.bol.com/nl/p/ibm-en-de-holocaust/666876995/

Overigens een aanrader.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 13:31 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:25 uur
Nu is he nog erger, want als Nederland onder de voet wordt gelopen door laen we zeggen Rusland, dan heeft de AIVD een uitgebreid profiel van elke staatsburger hier in Nederland. Telefoongesprekken, e-mails, politieke meningen geplaatst of social media en/of via e-mail of telefoongesprekken. Handige manier om politiek tegenstanders en andere ongewenste op te ruimen. Met dank aan de AIVD en bemoeizuchtige Nederlandse politiestaat.

Kwestie van het server park opblazen.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 13:31 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 12:06 uur
En wat zijn jou eigen standpunten met betrekking tot het behouden van de monarchie en het koningshuis?
laat ze lekker zitten, Maxima en Alexander doen goed werk. Politiek zetelverdeling is al zo veranderlijk als de pest dat de Koning als vaste waarde daar deel van uit maakt vind ik dan wel mooi
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 28/10/2015 | 13:38 uur
Citaat van: bergd op 28/10/2015 | 13:31 uur
laat ze lekker zitten, Maxima en Alexander doen goed werk. Politiek zetelverdeling is al zo veranderlijk als de pest dat de Koning als vaste waarde daar deel van uit maakt vind ik dan wel mooi

+1

Zoveel republieken die graag naar landen met een koningshuis kijken, danwel hun eigen royalty creëren.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: slaydo op 28/10/2015 | 13:38 uur
Citaat van: bergd op 28/10/2015 | 13:31 uur
laat ze lekker zitten, Maxima en Alexander doen goed werk. Politiek zetelverdeling is al zo veranderlijk als de pest dat de Koning als vaste waarde daar deel van uit maakt vind ik dan wel mooi

+1111

snap de bedoeling niet van deze discussie..... Koningshuizen zijn een geweldige vorm van PR en dat is algemeen bekend.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: slaydo op 28/10/2015 | 13:41 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:39 uur
Dus niet vanwege de daden van Willem van Oranje en dat soort onzin?

In dat geval, wil ik ook wel jou koning zijn. Monarchie is monarchie, dus ik neem die baan met plezier aan.:)

Ik zie niet in wat Willem-Alexander meer geschikt maakt voor de functie als koning.

ze zijn familie van onze vader des vaderlands en ze doen goed werk.. ben jij ook familie?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 13:43 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:42 uur
Valt me op dat voorstanders altijd emotionele en irrationele argumenten hebben, voor het behoud van de monarchie. Heb je bewijs dat een koningshuis goede PR is?

Zie alleen de huidige handelsmissie in China.... het opent veel deuren die anders gesloten zouden blijven.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 28/10/2015 | 13:45 uur
Citaat van: Mourning op 28/10/2015 | 13:29 uur
Klopt. Dit boek beschrijft die situatie in Nederland voor en tijdens WOII en het verschil met o.a. Belgie en Frankrijk wat dat betreft ook erg duidelijk:

http://www.bol.com/nl/p/ibm-en-de-holocaust/666876995/

Overigens een aanrader.


Roger, ik ken het boek verder niet maar ik kan wel ongeveer raden waar het over gaat...

Maar goed, deze discussie onstond dus nav de Jodenvervolging in Nederland en volgens TS kwam dat dus door het gevluchte koningshuis... Ik denk dat dat verhaal ondertussen wel gekraakt is.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 28/10/2015 | 13:46 uur
Citaat van: bergd op 28/10/2015 | 13:31 uur
laat ze lekker zitten, Maxima en Alexander doen goed werk. Politiek zetelverdeling is al zo veranderlijk als de pest dat de Koning als vaste waarde daar deel van uit maakt vind ik dan wel mooi

Dat dus, iig nog een stabiele factor ipv de politieke waan van de dag.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 13:47 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:42 uur
Hier wat filmpjes op youtube, over een debat tussen aanhangers van de monarchie, en de tegenstanders:

https://www.youtube.com/watch?v=WR-qTs5bBRQ

https://www.youtube.com/watch?v=oEPKaLM6TbA

Valt me op dat voorstanders altijd emotionele en irrationele argumenten hebben, voor het behoud van de monarchie. Heb je bewijs dat een koningshuis goede PR is?

In ieder geval ons Koningshuis is onderdeel van onze nationale identiteit en zorgt m.i. voor binding. Voor ons land denk ik erg belangrijk daar wij niet zo goed zijn in het uitleggen wat nu bijv. onze eigen cultuur en identiteit zijn. Wat ons Nederlanders maakt en bindt.

Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 28/10/2015 | 13:53 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:50 uur
Ik gaf bronnen aan om aan te tonen dat ze hun legitimiteit verloren hadden toen ze weggevlucht hadden, ik was niet degene die over de joden begon. Dat iemand de hele discussie daarop richt, dat ligt niet aan mij.

Mijn doel was een discussie over de monarchie, en hun legitimiteit.
Als het Nederlandse koningshuis was gebleven en met Nazi Duitsland e.d. had gecollaboreerd, pas dan hadden zij in mijn ogen hun legitimiteit verloren.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 13:56 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:50 uur
Mijn doel was een discussie over de monarchie, en hun legitimiteit.

Ze zou de discussie kunnen omdraaien door te beginnen met wat willen wij zijn: een koninkrijk of een republiek en wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen.

Legitimiteit kan wat mij betreft niet ter discussie staan, het Nederlands koningshuis is legitiem, dat er andere meningen c.q. wensen zijn over een gewenste staatsvorm is een andere verhaal.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 14:02 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:39 uur
Dus niet vanwege de daden van Willem van Oranje en dat soort onzin?
goed werk is het zelfde als goede daden.

Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:39 uur
In dat geval, wil ik ook wel jou koning zijn. Monarchie is monarchie, dus ik neem die baan met plezier aan.:)
Je verdiend het of verdiend het niet....
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:39 uur
Ik zie niet in wat Willem-Alexander meer geschikt maakt voor de functie als koning.
Die discussie krijg je ook als we het koningshuis zouden afschaffen en een president zouden krijgen, ook dan gaat het over het functioneren van de persoon. En zolang de Koning nog goed functioneert moet je er wat mij betreft niet van af stappen.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 14:03 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 13:51 uur
Onzin, stel Nederland wordt een republiek. Denk je dan dat opeens massaal anarchie uitbreekt en elkaar de kop inslaan, omdat niks ons meer verbindt? Angst zaaien is altijd een effectief middel als je geen argumenten hebt.

Angstzaaien? Waar heb ik het over angstzaaien? En dank je wel dat je na een verkeerde interpretatie van wat wel degelijk een argument hebt je zegt dat ik geen argument zou hebben... Dat wordt gezellig op deze maniet. Het zou je sieren als je wat minder vooringenomen op standpunten/posts van andere mensen reageert en als je het niet zeker weet eerst doorvraagt, alvorens absurde zwaar gekleurde conclusies te trekken.

Ik heb het over het Koningshuis als onderdeel van onze nationale identiteit. Vindt jij dat onzin? Prima, maar ik zou zeggen kijk eens naar Koningsdag en hoeveel mensen een bezoek van de Koninklijke familie op de been brengen. Hell.... kijk naar willekeurig werkbezoek door het land. Denk je nu werkelijk dat dergelijke opkomsten, manifestaties e.d. er zouden zijn met een President? Bij uitstek een politieke (en dus gekleurde) functie?

Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 14:29 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:04 uur
Dus als ik een leger achter me rug heb staan, en ik vecht een brute machtsstrijd met de huidige staat, en uiteindelijk win ik. Dan heb ik ook het recht om mezelf tot koning te kronen? Is dat echt zo makkelijk?
je hebt het recht jezelf tot koning te kronen zoals iedereen dat heeft. Maar of dat geaccepteerd wordt door de bevolking/regeringen is een tweede.
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:04 uur
Jij zou mij dan accepteren als koning?
Ik kan het wel accepteren maar er zijn nog meer mensen in Nederland die het moeten accepteren wil je een meerderheid vormen. Ik accepteer ook dat Rutte de Minister President is zonder dat ik ooit een keer op zijn partij gestemd heb.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: dudge op 28/10/2015 | 14:32 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:11 uur
Omdat ik dat argument niet voor de eerste keer heb gehoord, mensen doen net alsof het enige wat ons als land bind, de koninklijke familie is. Oftewel, als morgen Nederland een republiek is, dat je dan opeens niks meer voelt voor je Nederlandse dierbaren omdat niks je meer met hun verbind.

Mensen houden van feesten, als er een republiek is, en er is een nieuwe nationale feestdag. Dan zal dat net zoveel mensen aantrekken. In Amerika is Obama ook het staatshoofd, of denk je dat republikeinse Amerikanen hem weigeren als president? Dat ze hun land als leider loos zien? Voor en tegenstanders zijn er altijd, net zoals dat er nu voor en tegenstanders zijn van de monarchie.

Welk probleem probeer je hier nu op te lossen?
Wat gaat er zo verschrikkelijk verkeerd onder onze koning en zou alleen door President Balkenende gedaan kunnen worden?


Lang leve de koning!  ;D
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 14:43 uur
OMFG... ik stap uit deze discussie... ZINLOOS. Als iemand alleen maar naar zichzelf wil luisteren...

Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 28/10/2015 | 14:46 uur
Citaat van: Mourning op 28/10/2015 | 14:43 uur
OMFG... ik stap uit deze discussie... ZINLOOS. Als iemand alleen maar naar zichzelf wil luisteren...
Het andere topic gaat precies zo.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 14:57 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:50 uur

Ongelijkheid, onrecht en corruptie is het probleem.

In welke staatsvorm dan ook, van Den Haag tot Jakarta, dat "probleem" zal je nooit oplossen, al begin je de samenleving vanaf scratch...

Zie ter inspiratie de film, of lees het boek: Lord of the Flies (door William Golding)

Je kan natuurlijk een ideaal beeld hebben, maar zorg dan ook voor een wekker.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 15:04 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:00 uur
Ik heb geen ideaal beeld, ik weet wat er nodig is om zaken te veranderen. Namelijk een burgeroorlog/revolutie, en ik weet ook dat Hollanders dat nooit zullen doen. Eerste en laatste keer dat het volk dat deed, was in de 18de eeuw. En die mensen noemde men toen "de patriotten" en hadden exercitiegenootschappen opgericht om het tegen de staat op te nemen. En dat was ook de laatste keer dat de Nederlanders ballen hadden.

Voor de rest zijn alle maatschappelijke veranderingen in Nederland opgelegd door externe factoren en mogendheden, nooit uit zichzelf. Ze noemen Nederlanders niet voor niets Calvinistisch(oftewel, nogal erg conservatief en zuinig).

Niemand verplicht jou om hier in onvrede en zonder ideaal beeld te blijven wonen, de KLM brengt jou vrijwel overal.

P.s. als je geen ideaalbeeld hebt, waarom begin je dan deze discussie?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 15:07 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:33 uur
Nou, ik moet het huidige koningshuis toch ook accepteren? Waarom? Omdat hun de macht hebben, en alle machtsstructuren in macht hebben. Wat hun in staat stelt hun wil op te leggen aan het volk.
Koning is niet in charge... das zo 1900 we leven in 2015 de regering regeert.
prima als je er tegen bent wil je het veranderen dan ben je een meerderheid nodig.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 15:13 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:50 uur
Demmink
Demmink was geen Minister va Justitie
Politie heeft de antiliaan zijn luchtpijp dichtgedrukt niet dood geknuppeld.

Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 15:20 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:09 uur
Waarom zou ik weg moeten gaan? Lekker simplistisch.

Geef mij even een paar miljoen euro, dan ben ik weg. Zo niet, dan is het een non-argument.

Om te peilen hoe de gemoedsstemming hier is, of mensen het hier eens zijn met mij, qua onrecht etc. Of dat ze aan mijn beeld voldoen over de Hollander, namelijk egoïstisch, hypocriet, chauvinistisch, materialistisch en onverschillig.

Qua hypocrisie valt het op dit forum wel mee, had juist verwacht dat ik een golf van emotie zou krijgen mbt Indonesië. Maar mensen zijn hier blijkbaar wel (vrij, niet helemaal)consistent in wat ze zeggen(tot nu toe dan).

Maar voor de rest klopt het wel, met betrekking tot onverschilligheid etc.

Lol.... echt... Over egoistisch, hypocriet EN onverschillig gesproken... wie heeft het over ballen hebben in het ene topic en geen verzet willen plegen tegen een buitenlandse overheerser in een ander topic? Hint: kijk even in de spiegel daar vind je je antwoord.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 15:20 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:09 uur
Waarom zou ik weg moeten gaan? Lekker simplistisch.

Geef mij even een paar miljoen euro, dan ben ik weg. Zo niet, dan is het een non-argument.


Ik roep niet dat je weg moet, dat is een eigen conclusie, je bent vrij om te gaan en staan waar je wil.

Geven.... klinkt erg als ik hou liever mijn handje op, er is niets mis met werken voor je geld, dat moet ik als netto betaler tenslotte ook.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 15:27 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:22 uur
Ik ben een groot voorstander van karma, en om iedereen met gelijke munt te behandelen. Dus als het volk bestaat uit egoïstische klootzakken, prima. Waarom zou ik dan anders moeten zijn? Niet? Mooi, dan ben ik ook lekker een egoïstische klootzak.

Slapste weerwoord EVERRRR.... je buurman mag zeker niet van datzelfde argument gebruik maken om maar niets te hoeven doen neem ik aan? Dat blijft gewoon dezelfde laffe, egoistische Hollander?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 15:28 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:23 uur
Ja, maar als je wilt dat ik ga emigreren naar een land waar het mij wel bevalt. Dan zal ik toch een bedrag moeten hebben om een leven mee op te bouwen, denk je ook niet?

Het is niet alsof ik dan van tevoren een baantje geregeld heb als bankdirecteur wat mij kan voorzien van een riante maandelijks inkomen.

Ik kan mij emigratie naar een ander land zonder problemen veroorlovend, denk je dat ik er niet voor moet werken?

Je hebt nog wat te doen!

Volgens mij begeven we ons nu echt buiten het "doel" van dit topic.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: JdL op 28/10/2015 | 15:29 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:33 uur
Nou, ik moet het huidige koningshuis toch ook accepteren? Waarom? Omdat hun de macht hebben, en alle machtsstructuren in macht hebben. Wat hun in staat stelt hun wil op te leggen aan het volk.
Welke macht en wil???
De koning heeft helemaal geen macht
Die ligt bij de regering
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 15:30 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:17 uur
Oke, secretaris-generaal dan. Dat maakt het natuurijk veel minder erg. :hrmph:
bewijsvoering is altijd lastig in dit soort zaken, of je nou secr-gen bent of dat je Ietje van de schoonmaak heet.

Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:17 uur
En hij was ook in elkaar geslagen door hun, maar dat is blijkbaar ook niet van belang?
het was ook vast een bedoeling denk je niet, heel bewust vermoord. Triest dat je zo'n gedachtekronkel hebt want die suggestie wek je wel namelijk. (Inschattings)Fouten kunnen we allemaal maken in het verkeer of daar buiten maar oordelen uit de luie stoel is o zo makkelijk.

Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 15:31 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:29 uur
Boeit mij niet, ik ga hem niet dwingen om de machinegeweer nesten te bestormen. Het zou wat anders zijn als hij nu in vredestijd zichzelf op de borst klopt en zegt dat hij tot de dood vecht, en in realiteit snel wegrent en de boot richting Engeland pakt.

Als veteraan vraag ik me af of jij enig idee hebt waar je over spreekt?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: JdL op 28/10/2015 | 15:32 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/10/2015 | 15:31 uur
Als veteraan vraag ik me af of jij enig idee hebt waar je over spreekt?
Ben geen veteraan maar heb wel hetzelfde idee
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 15:34 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:29 uur
Boeit mij niet, ik ga hem niet dwingen om de machinegeweer nesten te bestormen. Het zou wat anders zijn als hij nu in vredestijd zichzelf op de borst klopt en zegt dat hij tot de dood vecht, en in realiteit snel wegrent en de boot richting Engeland pakt.

Onverschilligheid... wat verweet je Hollanders ook alweer?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 15:38 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:32 uur
Als ik iemand met een knuppel sla, en diegene sterft. Is het dan ook goed, zolang ik niet het doel had om hem te doden? Ik vind het nogal krom dat de hoogste straf die een politieagent kan krijgen ontslag is.
Ik weet niet waar je die onzin vandaan hebt, lees je eerst eens in
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 28/10/2015 | 15:42 uur
van mij mag er een slotje op, het gaat niet meer over de Monarchie
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 15:44 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 15:37 uur
Hij had het over mijn buurman, daar gaf ik antwoord op. De meeste Nederlanders hebben niet in het leger gediend, dus de kans dat iemand z'n buurman gediend heeft is erg laag.

En mensen die roepen dat ze hun land tot de dood verdedigen, in vredestijd is heel makkelijk. Woorden zijn goedkoop, laat maar zien hoe ze echt in zo'n situatie reageren. Dan zul je zien dat ze opeens 180 graden van mening veranderd zijn.

Klets je nou man?! Jij bent degene die lekker op alles en iedereen aan het afgeven is en ''ons'' hele volk over een gigantische kam scheert, alszijnde laf, onverschillig, chauvinistisch, egoistisch, materialistisch, etc. Maar vervolgens doe je zelf helemaal NIETS als iemand je daarnaar vraagt en verschuil je je achter ''maar ik ben maar Calimero''...

En ga je eens verdiepen want dienders kunnen wel degelijk in de bak belanden...
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Ros op 28/10/2015 | 16:21 uur
Ook voor dit topic.....als dit niet (meer) over het onderwerp gaat zal ik het verwijderen,

Ben
Forumbeheer
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 28/10/2015 | 18:54 uur
Citaat van: Do1990 op 28/10/2015 | 14:50 uur
Nou, waar zal ik beginnen. Wij leven in een samenleven waarin een minister van justitie(Joris Demmink) ongestraft kleine jochies mag verkrachten. Wij leven in een samenleving waarin de heersende klasse ongestraft mag haatzaaien en het volk mag ophitsen om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen(Pim Fortuijn). Wij leven in een samenleving waarin corporaties voor miljarden euro's mogen frauderen, maar als iemand in de bijstand met enkele honderden euro's fraudeert, dan krijgt diegene de stalen vuist van de staat in zijn gezicht. Wij leven in een samenleving waarin politieagenten ongestraft (ongewapende) burgers mogen doodschieten(zoals die jongen op CS Den Haag) en doodknuppelen(zoals die ene Antilliaanse man die hier toerist was). En zo zijn er wel meerdere voorbeelden.

Ongelijkheid, onrecht en corruptie is het probleem.

Gvd...

Jij heet in het echt Quincy Gario of niet dan?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 28/10/2015 | 19:45 uur
Citaat van: A.J. op 28/10/2015 | 18:54 uur
verdorie...

Jij heet in het echt Quincy Gario of niet dan?

OMG!  :confused: :omg:

Alle puzzelstukjes vallen in elkaar!  :lol: :lol: :lol:
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: pewe64 op 29/10/2015 | 12:15 uur
Citaat van: slaydo op 28/10/2015 | 13:41 uur
ze zijn familie van onze vader des vaderlands en ze doen goed werk.. ben jij ook familie?

Daar valt een boompje over op te zetten!!!
Is hij echt familie?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 29/10/2015 | 12:26 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 12:09 uur
Nou, dus de algemene consensus hier op het forum dat het koningshuis dus wel het legitieme recht heeft om als staatshoofd(en bijbehorende privileges) te dienen, ongeacht dat ze al twee maal toe gedeserteerd hebben?

Dan vraag ik me af, hoe kan een lid hier op het forum, die militair is/was dat accepteren? Denk dat we allemaal wel weten dat als diegene deserteert van het slagveld, in tijde van een invasie(van laten we zeggen Rusland) en je vlucht weg. Wat denk je wat er gaat gebeuren?

Scenario 1: Er gebeurd niks, geen reputatieschade, niet voor het militair gerecht gesleept, niks.

Scenario 2: Sociaal uitgesloten van de samenleving, je wordt een paria en wordt gezien als een lafaard.

Scenario 3: Voor het militair-gerecht gesleept, en veroordeeld tot een gevangenisstraf van een x aantal jaar, of geëxecuteerd.

Ik denk dat we allemaal wel weten dat het of scenario 2 zou zijn, of scenario 3. Dus waarom krijgen de Oranjes daar vrijstelling van? Niet enkel dat, maar ze worden nog eens geëerd ook.

:dead:
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 12:35 uur
Had toch zo gehoopt dat het niveau van een aantal bekende fora niet hier zou komen  :( Het is in ieder geval duidelijk hoe iemand naar de Nederlandse monarchie kijkt. Was de topic starter nu ook maar zo duidelijk in het andere topic.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: pewe64 op 29/10/2015 | 12:40 uur
Ik had ff teruggelezen na een verdiende vakantie. Na pagina 5 was ik het kwijt. Vanaf 4 tot 1 ging het nergens meer over.
Ik vind het leuk te discussiëren over zaken die ertoe doen en die te onderbouwen. Mogelijk leer ik hieruit, maar de vaste grond werd drijfzand. Jammer....
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Ros op 29/10/2015 | 12:48 uur
Mijn mening;

De Republiek der Nederlanden mag zo snel mogelijk een feit worden, en daarmee is de monarchie overbodig geworden....dus afscheid nemen van  :neutral:
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 12:51 uur
Citaat van: Ros op 29/10/2015 | 12:48 uur
Mijn mening;

De Republiek der Nederlanden mag zo snel mogelijk een feit worden, en daarmee is de monarchie overbodig geworden....dus afscheid nemen van  :neutral:

En om de zoveel tijd het circus in van een president der republiek welke vele malen meer zal kosten dan het Koningshuis... waarna je een Jan of Jantina doedel krijgt welke een paar jaar later weer verdwijnt naar het volgende matsbaantje.

Wat mij betreft mag de huidige staatsvorm gewoon blijven bestaan.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 12:54 uur
Citaat van: Ros op 29/10/2015 | 12:48 uur
Mijn mening;

De Republiek der Nederlanden mag zo snel mogelijk een feit worden, en daarmee is de monarchie overbodig geworden....dus afscheid nemen van  :neutral:
Als hiermee het topic werd geopend (of eventueel als eerste antwoord), dan had dit topic misschien geen 5 pagina's hoeven duren.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 12:57 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 12:53 uur
Je komt nogal stalkerig over.
Om dit waar te laten zijn, hoeft Mourning alleen nog maar dit te zeggen: "Ik weet waar je huis woont.".  :crazy:
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 12:58 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 12:55 uur
De oligarchie die we nu hebben denken enkel in termijnen van vier jaar, alles wat er na komt is het probleem van een ander kabinet. Een dictatuur kan alles vooruit plannen, over langere periodes. Kijk maar naar China, hun zagen dat de situatie onhoudbaar was, qua bevolkingsgroei. En hun namen maatregelen, dat zal hier in het westen niet gebeuren. Omdat de onwetende horige dat "immoreel" zouden vinden.

Democratie is denk ik de beste keuze uit slechte mogelijkheden.

Ik zou voorstander zijn van een zaken kabinet welke 10 jaar blijft zitten, zeg maar een tussenvorm.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: dudge op 29/10/2015 | 12:58 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 12:55 uur
De oligarchie die we nu hebben denken enkel in termijnen van vier jaar, alles wat er na komt is het probleem van een ander kabinet.

Dit soort dingen krijg je dus als je moeilijke woorden gaat gebruiken, en eigenlijk niet zo goed weet wat het betekend.....
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Ros op 29/10/2015 | 13:04 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 12:51 uur
En om de zoveel tijd het circus in van een president der republiek welke vele malen meer zal kosten dan het Koningshuis... waarna je een Jan of Jantina doedel krijgt welke een paar jaar later weer verdwijnt naar het volgende matsbaantje.

Wat mij betreft mag de huidige staatsvorm gewoon blijven bestaan.

Er zijn nogal wat mogelijkheden om tot een republiek te komen, bijvoorbeeld de minister president word president en de rest blijft zoals het nu is.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 13:06 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 12:57 uur
Dus jij bent ook een voorstander van de afschaffing van de monarchie? Ook nog argument met de redenen dat het afgeschaft moet worden etc?
Nee, ik been geen voorstander voor afschaffing van de monarchie. Het hele verhaal uit het allereerste bericht had ook gewoon kunnen worden terugeleid tot Ros zijn antwoord.

Naar mijn mening wordt Nederland er niet beter op als het land een republiek wordt. Wat dat betreft is Nederland niet zoveel anders dan de Scandinavische landen met een monarchie.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 13:18 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 13:09 uur
Het land wordt er ook niet slechter op als ik koning ben, mag ik dan de opvolger zijn van Willem-Alexander? Wil ik ook wel, lekker veel geld verdienen, doen wat ik wil en in tijden van oorlog lekker wegvluchten om vervolgens als een held ontvangen te worden. Hmm, heerlijk. Geef mij maar die baan!!!
Tja. Als jij koning wilt zijn, sluit je achteraan in de rij met mensen die ook koning willen zijn. Heb het vermoeden dat er genoeg mannen zijn die ook koning willen zijn. Mocht je het worden, zorg dat je een knappe en intelligente koningin aan je zijde hebt  ;)
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 13:30 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 13:19 uur
Klopt, en dat is nou precies het punt. Een monarchie is heel erg leuk als je de koning bent, deel uitmaakt van de koninklijke familie of minstens van adel bent. Zo niet, dan is het niet zo leuk.

Niemand wilt een horige zijn in een monarchie.
Maar dan is er nog steeds een verschil tussen koning willen zijn en precies weten wat het koningschap inhoudt. De meeste mensen zien alleen de leuke dingen en denken dat het daar bij blijft.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Mourning op 29/10/2015 | 13:57 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 12:53 uur
Je komt nogal stalkerig over.

Joh, ik ben zo'n enorme stalkert... je moest eens weten...  :lol: :lol: :lol:
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Ros op 29/10/2015 | 14:32 uur
Citaat van: Sparkplug op 29/10/2015 | 13:30 uur
Maar dan is er nog steeds een verschil tussen koning willen zijn en precies weten wat het koningschap inhoudt. De meeste mensen zien alleen de leuke dingen en denken dat het daar bij blijft.

Ja, het verschil zit in je verantwoordelijk voelen of verantwoordelijk zijn. Als koning zit je in de voelende categorie. Je kan nergens op aangesproken worden en ook niet weggestuurd worden.....tenzij  :cute-smile:
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 29/10/2015 | 14:43 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 13:09 uur
Het land wordt er ook niet slechter op als ik koning ben, mag ik dan de opvolger zijn van Willem-Alexander? Wil ik ook wel, lekker veel geld verdienen, doen wat ik wil en in tijden van oorlog lekker wegvluchten om vervolgens als een held ontvangen te worden. Hmm, heerlijk. Geef mij maar die baan!!!
Nee sorry ik hoef geen koning met dictatoriale trekjes en een verkeerd beeld van de geschiedenis.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 14:48 uur
Citaat van: bergd op 29/10/2015 | 14:43 uur
Nee sorry ik hoef geen koning met dictatoriale trekjes en een verkeerd beeld van de geschiedenis.
Wel kan hij zo de oorzaak zijn dat Nederland dan ineens wel een republiek wordt  :crazy:
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: JdL op 29/10/2015 | 18:52 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 18:48 uur
En wat vind je er van dat er bijna een putsch was gepleegd door het leger, toen den Uyl op het punt stond om de monarchie af te zetten?

Nederlandse (NL) Dramaserie. Met: Joop Keesmaat, Catherine ten Bruggencate, Debbie Korper e.a. Het verhaal van de spraakmakende affaire Lockheed vanuit het perspectief van premier Joop den Uyl. Afl.: Straaljagers over Soestdijk. Het conflict tussen Den Uyl en koningin Juliana escaleert. Juliana dreigt met aftreden. Den Uyl probeert prinses Beatrix te bewegen om in dat geval haar moeder op te volgen. Het kabinet moet beslissen hoe hard Prins Bernhard moet worden aangepakt. Hoge militairen roeren zich uit solidariteit met de Prins. Zal Den Uyl de monarchie redden?

http://www.npo.nl/den-uyl-en-de-affaire-lockheed/23-04-2011/VARA_101256407
Als ik het zo lees probeerde den uyl de monarchie juist te redden
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 19:08 uur
Citaat van: Ros op 29/10/2015 | 13:04 uur
Er zijn nogal wat mogelijkheden om tot een republiek te komen, bijvoorbeeld de minister president word president en de rest blijft zoals het nu is.

Waarom zouden we dat willen.... laat de Oranjes lekker zitten.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 19:11 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 13:09 uur
Het land wordt er ook niet slechter op als ik koning ben, mag ik dan de opvolger zijn van Willem-Alexander? Wil ik ook wel, lekker veel geld verdienen, doen wat ik wil en in tijden van oorlog lekker wegvluchten om vervolgens als een held ontvangen te worden. Hmm, heerlijk. Geef mij maar die baan!!!

De aap komt hier wel uit de mauw.... ik lees slechts afgunst en jaloezie.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Ace1 op 29/10/2015 | 19:22 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 19:11 uur
De aap komt hier wel uit de mauw.... ik lees slechts afgunst en jaloezie.

+1
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Cedo Nulli op 29/10/2015 | 19:47 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 19:37 uur
Jij ziet wat je wilt zien, ik lees liever in een wereld van gelijkheid en zonder (aangeboren) privilege.

Dat jij onrecht en ongelijkheid accepteert, prima. Maar ik niet.

Dan zul je het wel moeilijk hebben op deze wereld, als jij onrecht en ongelijkheid niet accepteert. Onrecht zal er altijd blijven en verschil moet er zijn.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 20:06 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 19:37 uur
Jij ziet wat je wilt zien, ik lees liever in een wereld van gelijkheid en zonder (aangeboren) privilege.

Dat jij onrecht en ongelijkheid accepteert, prima. Maar ik niet.

Volgens mij had jij het over lekker veel geld verdienen, daarmee plaats jij je al in gedachte boven het gemiddelde.... iets met 2 maten en meten.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 20:20 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 18:48 uur
Maar aangezien jij monarchist bent, hoever mag men gaan om de monarchie te behouden? In Nederland hebben we namelijk ook een geüniformeerde en bewapende paramilitaire eenheid, genaamd de "studentenweerbaarheid", en die zijn op z'n zacht gezegd nogal erg pro-Oranje. En aan hun geschiedenis te zien, schuwen ze geweld ook niet. Tijdens de "Fout van Troelstra" waren ze ook bereid om de wapens op te pakken tegen de socialisten onder Troelsta.

En wat vind je er van dat er bijna een putsch was gepleegd door het leger, toen den Uyl op het punt stond om de monarchie af te zetten?

Nederlandse (NL) Dramaserie. Met: Joop Keesmaat, Catherine ten Bruggencate, Debbie Korper e.a. Het verhaal van de spraakmakende affaire Lockheed vanuit het perspectief van premier Joop den Uyl. Afl.: Straaljagers over Soestdijk. Het conflict tussen Den Uyl en koningin Juliana escaleert. Juliana dreigt met aftreden. Den Uyl probeert prinses Beatrix te bewegen om in dat geval haar moeder op te volgen. Het kabinet moet beslissen hoe hard Prins Bernhard moet worden aangepakt. Hoge militairen roeren zich uit solidariteit met de Prins. Zal Den Uyl de monarchie redden?

http://www.npo.nl/den-uyl-en-de-affaire-lockheed/23-04-2011/VARA_101256407

Baseer jij je nou op een drama serie?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: bergd op 29/10/2015 | 20:30 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 19:37 uur
Jij ziet wat je wilt zien, ik lees liever in een wereld van gelijkheid en zonder (aangeboren) privilege.

Dat jij onrecht en ongelijkheid accepteert, prima. Maar ik niet.
Het is een utopie als je denkt dat het verdwijnt zonder de monarchie.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 20:41 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 20:30 uur
Je hebt ook drama series over de Tweede Wereldoorlog, telt dat dan ook niet?

Is een dramatische versie op een historische gebeurtenis, het is geen fictieve drama serie. Je kan ook lappen tekst lezen op internet, als je dat interessanter vind.

Het is een gedramatiseerd verhaal... Geen docu...

Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 20:49 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 20:45 uur
Oh oke, dus het is allemaal niet waar? Over die staatsgreep in het geval de monarchie zou worden afgeschaft etc? De militaire lobby was toen helemaal niet machtig etc?

Is idd bullshit.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 20:53 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 20:31 uur
Ik denk niet dat mensen het zouden weigeren, als ze levenslang een miljoen euro zouden krijgen, denk jij van wel? Dat zou iedereen wel willen, dus wat is daar zo raar aan?

Mensen vinden het over het algemeen niet leuk om zwaar arbeid te verrichten voor een hongerloontje.

Dat heb je mij niet horen beweren, ik ga slechts uit van jouw eigen tekst:

"ik lees liever in een wereld van gelijkheid en zonder (aangeboren) privilege"

Pyongyang is wellicht voor jou de ideale locatie... alleen K vanwege een heel nest Kimmetjes.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 20:59 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 20:52 uur
En jij denkt dat het bullshit is......omdat?

Zelf ook monarchist?

PS: Als de veteranenlobby al een machtige organisatie was, dat was Defensie dat al helemaal.

Omdat het gewoon niet zo was...

En als je je verhaal wil ondersteunen kom je maar met fatsoenlijke bronnen ipv eoa dramaserie...

Man, man, man.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 21:03 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 18:48 uur
Maar aangezien jij monarchist bent, hoever mag men gaan om de monarchie te behouden? In Nederland hebben we namelijk ook een geüniformeerde en bewapende paramilitaire eenheid, genaamd de "studentenweerbaarheid", en die zijn op z'n zacht gezegd nogal erg pro-Oranje. En aan hun geschiedenis te zien, schuwen ze geweld ook niet. Tijdens de "Fout van Troelstra" waren ze ook bereid om de wapens op te pakken tegen de socialisten onder Troelsta.

En wat vind je er van dat er bijna een putsch was gepleegd door het leger, toen den Uyl op het punt stond om de monarchie af te zetten?

Nederlandse (NL) Dramaserie. Met: Joop Keesmaat, Catherine ten Bruggencate, Debbie Korper e.a. Het verhaal van de spraakmakende affaire Lockheed vanuit het perspectief van premier Joop den Uyl. Afl.: Straaljagers over Soestdijk. Het conflict tussen Den Uyl en koningin Juliana escaleert. Juliana dreigt met aftreden. Den Uyl probeert prinses Beatrix te bewegen om in dat geval haar moeder op te volgen. Het kabinet moet beslissen hoe hard Prins Bernhard moet worden aangepakt. Hoge militairen roeren zich uit solidariteit met de Prins. Zal Den Uyl de monarchie redden?

http://www.npo.nl/den-uyl-en-de-affaire-lockheed/23-04-2011/VARA_101256407

Wat verwacht je dat ik zal schrijven? Ja, de krijgsmacht mag met alle geweld het koningshuis behouden? Kom nou toch?

Den Uyl redde juist het koningshuis. Was het hem niet gelukt, dan had ik niet anders geweten dat Nederland een republiek was (ben van '78 en kwam dat zelfde jaar over vanuit Indonesië).
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 21:12 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 20:55 uur
Wat heeft Noord-Korea ermee te maken?

Dat kan ik ook zeggen, misschien was het "Ancient Regime" voor jou dan de perfect om in de leven, als lid van de derde stand?

Zie je, ik kan het ook.

Iedereen gelijk toch... minus de Kimmetjes  :angel:

Sorry voor mijn onwetendheid, maar wat bedoel je met: lid van de derde stand?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 21:17 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 21:02 uur
Die profielfoto past inderdaad wel goed bij je, pas goed bij je persoonlijkheid.

Maar ik was er niet van op de hoogte dat dit een officieel studentendebat was, met argumenten die door bronnen ondersteund moeten worden. Ik gaf enkel een link met wat meer achtergrondinformatie. Over het Lockheed-schandaal, met als bijzaak de steun van het leger aan de monarchie.

Ik raad je aan om een toontje lager te gaan zingen.

En als jij dingen aan de kaak wil stellen en wil ondersteunen met achtergrondinformatie kom je maar met fatsoenlijke bronnen ipv eoa gedramatiseerde tv-serie. Whats next? Saving Private Ryan gebruiken als ondersteuning voor een verhaal over WW2?
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 21:21 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 21:18 uur
Ligt eraan, om die film te gebruiken om te illustreren wat die soldaten destijds voelde en zagen, dan zou het wel kunnen ja.

Maar niet om feiten te onderbouwen wat jij probeert met je:

CitaatEn wat vind je er van dat er bijna een putsch was gepleegd door het leger, toen den Uyl op het punt stond om de monarchie af te zetten?

En dan die serie uit de hoge hoed toveren als bron, ga toch weg man.

Daarbij is het per definitie onzin want den Uyl (wat al door meer mensen hier aangegeven is) heeft de monarchie juist gered.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: dudge op 29/10/2015 | 21:23 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 21:18 uur
Ligt eraan, om die film te gebruiken om te illustreren wat die soldaten destijds voelde en zagen, dan zou het wel kunnen ja.

Dude, die film is sowieso onzin want alles was toen zwart-wit.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 21:30 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 21:26 uur
Als jij wilt dat mensen enkel hun mening mogen geven met een onderbouwden bron, dan wordt het wel heel erg stil op dit forum. Het is niet voor niets een forum, en geen HBO of universitaire opleiding.

Jij bent hier niet de docent, en wij de studenten die bij onze verslagen bronnen bij moeten plakken, die jij vervolgens controleert of het legitieme bronnen zijn of niet. Zo ja, dan zou ik maar 90% van alle reacties en topics gaan verwijderen, en die nieuwe regel hanteren.

Zie het al voor mij, iemand zegt "ik vind blauw de mooiste kleur", kom jij opeens aanzetten met "geef geldige bronnen dat ondersteunt dat blauw de mooiste kleur is", zal gezellig worden op het forum dan. Gelijk hele discussies monddood gemaakt.

Moet ik het nog een keer uitleggen?

Jij draagt iets aan als feit (oa die zg staatsgreep van je), niet als een mening, en feiten zie ik graag onderbouwd met een bron. Iedereen mag van mij zijn mening op dit forum spuien maar als men begint dat "het zo is" (lees => feit) dan wil ik daar graag een bron van zien.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 21:58 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 21:15 uur
Uhu....

Omdat er onder het "Ancien Regime" drie standen waren, de eerste stand bestond uit de adel, de tweede stand bestond uit de geestelijke en de derde stand bestond uit de horige(met geen enkele mogelijkheid om op te klimmen op de socio-economische ladder).

Dan zou ik mij zelf willen plaatsen op positie: 2.5
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 22:05 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 21:26 uur

Zie het al voor mij, iemand zegt "ik vind blauw de mooiste kleur", kom jij opeens aanzetten met "geef geldige bronnen dat ondersteunt dat blauw de mooiste kleur is", zal gezellig worden op het forum dan. Gelijk hele discussies monddood gemaakt.

"Ik vind" behoeft geen bron, dat ben je immers zelf. "Het is" vereist veelal wat meer bewijslast.

Maar volgens mij zijn we nu wel vreselijk off topic.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Huzaar1 op 29/10/2015 | 22:13 uur
Citaat van: A.J. op 29/10/2015 | 21:30 uur
Moet ik het nog een keer uitleggen?

Jij draagt iets aan als feit (oa die zg staatsgreep van je), niet als een mening, en feiten zie ik graag onderbouwd met een bron. Iedereen mag van mij zijn mening op dit forum spuien maar als men begint dat "het zo is" (lees => feit) dan wil ik daar graag een bron van zien.


Dit
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: Sparkplug op 29/10/2015 | 22:17 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 22:08 uur
Nee balen voor je, de almachtige zonnekoning bepaald jou stand, en het is jou plek om te gehoorzame. Jij smerige horige, hoe durf jij jou meerdere zo toe te spreken en te eisen voor statusverhoging, en vervolgens laten ze jou in elkaar slaan door hun privé legertje. Dat is wat je kan verwachten in zo'n samenleving, die heeft maling aan degene die onderaan de socio-economische ladder.

Het leven van iemand uit de derde stand was daar niks waard.
En dan nog serieus hierop een antwoord verwachten  :cute-smile: Het begint steeds meer op www.nujij.nl te lijken.
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2015 | 22:24 uur
Citaat van: Do1990 op 29/10/2015 | 22:08 uur
Nee balen voor je, de almachtige zonnekoning bepaald jou stand, en het is jou plek om te gehoorzame. Jij smerige horige, hoe durf jij jou meerdere zo toe te spreken en te eisen voor statusverhoging, en vervolgens laten ze jou in elkaar slaan door hun privé legertje. Dat is wat je kan verwachten in zo'n samenleving, die heeft maling aan degene die onderaan de socio-economische ladder.

Het leven van iemand uit de derde stand was daar niks waard.

Ook in die tijd had je tussenvormen.

Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: irma op 29/10/2015 | 22:25 uur
OK.
De spelregels dan maar. Blijf on-topic. Schelden doen we niet. Bij feiten bronvermelding.
Lijkt me niet zo moeilijk.

Oh ja, en hou het een beetje prettig hier aub.

Irma
Forumbeheerder
Titel: Re:Bestaansrecht van de monarchie
Bericht door: A.J. op 29/10/2015 | 22:26 uur
Ik ben er ondertussen wel een beetje klaar mee, het was niks het is niks en het wordt niks.

Op slot.

A.J. Forumbeheer