Apache vliegt tegen stroomkabel

Gestart door Lex, 12/12/2007 | 21:28 uur

Lex

GECONTROLEERDE NOODLANDING APACHE

Aan het begin van de avond heeft een Apache gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht een gecontroleerde noodlanding gemaakt. Het toestel raakte tijdens een reguliere trainingsvlucht bij duisternis in de buurt van Vlijmen waarschijnlijk een hoogspanningskabel, waardoor het meteen aan de grond moest worden gezet.

Bij de landing is de Apache beschadigd. De beide vliegers zijn oké. Het toestel wordt bewaakt door personeel van de thuisbasis Gilze-Rijen.

MINDEF
12-12-2007 21:12

Lex

Het laagvliegen door heli's in dat gebied gebeurt reeds decennia. Je mag dan toch wel verwachten dat ze op de hoogte zijn van de restricties qua vlieghoogte(s) en waar de hoogspanningsmasten en kabels zich bevinden. Zeker met de huidig vliegkaarten.
Misschien een probleem met het hoogtemeter?

Lex

Helikopter ramt elektriciteitsmast Hurwenen

Woensdag 12 december 2007, 20.02 - HURWENEN/VLIJMEN - Een Apache-gevechtshelikopter is woensdagavond bij Hurwenen tijdens een trainingsvlucht tegen een hoogspanningskabel aangevlogen en heeft daarna een noodlanding gemaakt bij Vlijmen. Er vielen geen gewonden. Door het ongeval zit nagenoeg de hele Bommelerwaard zonder stroom.

Het ongeluk gebeurde rond half acht. Ooggetuigen zagen een enorme lichtflits. De helikopter kon nog wel doorvliegen, maar maakte even later een noodlanding in een weiland bij Vlijmen. Het ministerie van Defensie spreekt van een 'gecontroleerde noodlanding'. Beide vliegers zouden ongedeerd zijn gebleven.

Bij de botsing brak een arm van de hoogspanningsmast af. De kabel belandde in de Waal tussen Hurwenen en Varik. De scheepvaart op de rivier is gestremd.
De helikopter was bezig met een oefenvlucht, waarbij laag werd gevlogen in het donker. De helikopter raakte door het ongeluk beschadigd. Personeel van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen zal het toestel de komende nacht bewaken. Donderdag wordt bij daglicht bekeken hoe de helikopter uit het weiland weggehaald zal worden. Defensie start donderdag ook met een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Hulpdiensten en energiebedrijf NUON zijn met man en macht aan het werk om de kapotgetrokken hoogspanningskabels op te ruimen en het gebied weer van stroom te voorzien. Op de Waalbandijk is het publiek toegestroomd om naar de gevolgen van het ongeluk te kijken.

Brabants Dagblad

Lex

DEN HAAG - Een Apache-gevechtshelikopter is woensdagavond tijdens een trainingsvlucht tegen een hoogspanningskabel aangevlogen. Dat gebeurde in de buurt van het Gelderse Hurwenen aan de Waal. Door het ongeval zit de wijde omgeving van het dorp zonder stroom.

Het ongeluk gebeurde rond half acht. De helikopter kon nog doorvliegen, maar maakte even later een noodlanding in een weiland bij het Brabantse Vlijmen. Voor zover bekend bekend is niemand gewond geraakt.

Telegraaf,
wo 12 dec 2007, 20:39