Nederland mogelijk langer in Sudan

Gestart door -Peter-, 12/04/2007 | 11:09 uur

Lex

Kamer steunt verlenging waarnemingsmissie Sudan

DEN HAAG - Een brede meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag steun uitgesproken voor de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie in Sudan (UNMIS).

Het gaat om vijftien militaire waarnemers en vijftien politiefunctionarissen, onder wie elf marechaussees. De meesten worden ingezet als waarnemers in het zuiden van Sudan. 

Alleen de Partij voor de Vrijheid sprak zich tegen de missie uit; de partij vindt dat Nederland zich moet concentreren op de eigen grenzen. D66, de Partij voor de Dieren en het lid Verdonk waren niet bij de vergadering aanwezig.

Toezicht

Nederland draagt al sinds maart 2006 bij aan de stabilisatiemacht UNMIS. Deze missie begon in 2005 om met in totaal ongeveer 10.000 militairen en politiefunctionarissen toezicht te houden op het toen gesloten vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan.

Ook zijn 3200 burgerfunctionarissen bij de missie betrokken. De meeste Nederlandse waarnemers zitten in het zuiden. Daarnaast zijn enkele stafofficieren werkzaam op de hoofdkwartieren in Khartum en Juba.

Burgeroorlog

Sudan kampt al tientallen jaren met geweld en de gevolgen van een felle burgeroorlog die nog erger werd door de vondst van olie in het land. De strijd ging tussen het islamitische noorden en het deels christelijke, deels animistische zuiden. Het noorden was vooral in handen van de regering in Khartum; in het zuiden zwaaide vooral de verzetsbeweging SPLM de scepter.

In 2005 sloten de regering en de SPLM een gammel vredesakkoord. Inmiddels kent het zuiden een vorm van autonomie en is de president van Zuid-Sudan toegetreden tot de regering in Khartum.

In het vredesakkoord staat onder meer dat dit jaar nationale verkiezingen moeten worden gehouden. In 2011 moet een referendum uitwijzen of Zuid-Sudan volledig onafhankelijk kan worden.


(c) ANP Uitgegeven: 17 april 2008 20:07

-Peter-

DEN HAAG - De ongeveer dertig Nederlandse militairen en politieagenten blijven hoogstwaarschijnlijk langer in het Afrikaanse Sudan om bij te dragen aan de vredesmissie van de Verenigde Naties (VN).

Het kabinet bespreekt vrijdag een voorstel van onder meer minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) om de aanwezigheid te verlengen, zo bevestigden ingewijden donderdag een bericht in het AD. Het gaat waarschijnlijk om een verlenging van een jaar. De Nederlanders zitten sinds maart 2006 in Sudan, waar de VN-missie een jaar eerder begon vanwege het conflict tussen regeringstroepen en rebellen.

[bron: www.telegraaf.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...