Herdenking slachtoffers Westerbork

Gestart door -Peter-, 28/01/2008 | 13:33 uur

-Peter-

In kamp Westerbork is zaterdagavond de deportatie van meer dan honderdduizend mensen herdacht. Overlevenden en nabestaanden lazen verhalen en gedichten voor op het terrein van het Drentse kamp. Van de 102 duizend mensen die vanuit Westerbork werden gedeporteerd en vermoord, keerden vijfduizend mensen terug. De herdenking vond plaats aan de vooravond van de Holocaust Memorial day waarop wereldwijd de moord op zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht.

In het Amsterdamse Wertheimpark worden zondag de slachtoffers van concentratiekamp Auschwitz herdacht. Om 11.05 uur vertrekt een stille tocht naar het Auschwitz Monument 'Nooit meer Auschwitz' in het park. Burgemeester Cohen houdt een toespraak tijdens de herdenking. Ook de voorzitter van het Nederlandse Auschwitz Comité zal spreken. In kamp Auschwitz kwamen naar schatting anderhalf miljoen mensen om, het merendeel joden maar ook Sinti en Roma. Auschwitz groeide uit tot het grootste vernietigingskamp voor joden uit heel Europa.

Op deze herdenkingsdag wordt ook de Anne Frank Werkstukwijzer voor scholieren in tien nieuwe landen gelanceerd. Australië, Argentinië, Brazilië, Denemarken, Indonesië, Oekraïne, Portugal, Polen, Spanje en Zweden hebben vanaf zondag een online bronnenbank over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.

De Verenigde Naties hebben 27 januari gekozen als Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Op deze datum in 1945 werd Auschwitz bevrijd door het Russiche leger.

[Copyright 2008, Novum]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...