‘Speciale medaille voor gesneuvelden’

Gestart door -Peter-, 31/01/2008 | 12:46 uur

JMK

#11
NAGEDACHTENISOORKONDE EN GEVECHTSINSIGNE DOEN INTREDE

Er komen een nagedachtenisoorkonde en een sculptuur voor de naaste relatie van de Nederlandse militair die tijdens of als direct gevolg van een uitzending om het leven is gekomen. Ook komt er een insigne voor het optreden onder gevechtsomstandigheden. Dat hebben de minister en staatssecretaris vandaag de Kamer per brief laten weten.

De ISAF-operatie in Afghanistan, waarbij tot op heden zeventien Nederlanders omkwamen, leidde ertoe dat de eer en herinnering die Nederland betuigt aan zijn gesneuvelde militairen en de nabestaanden opnieuw bekeken is.

Tot eind jaren veertig kregen nabestaanden een nagedachtenisoorkonde, ondertekend door de toenmalige Minister van Oorlog. Deze traditie raakte na de Tweede Wereldoorlog in onbruik. Besloten is haar (gemoderniseerd) in ere te herstellen en vergezeld te laten gaan van een tastbare herinnering in de vorm van een speciaal hiervoor ontworpen sculptuur.

Gevechtsinsigne
Daarnaast komt er een gevechtsinsigne, officieel 'het insigne voor optreden onder gevechtsomstandigheden'. Het gaat om een door de Commandant der Strijdkrachten individueel toe te kennen onderscheidingsteken, in voorkomend geval postuum. Toekenning gebeurt met terugwerkende kracht tot 1 juni 2001. Dat is de datum waarop het huidige decoratiestelsel werd vastgesteld.

In aanmerking komen zij die deelnamen aan een militaire operatie waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden. Betrokkene moet in overeenstemming met de geldende rules of engagement hebben deelgenomen aan het gevecht.

Hiertoe behoort elke vorm van actief en adequaat handelen, die niet uitsluitend in het kader van de persoonlijke veiligheid waren. Het gevechtsinsigne is bedoeld als een blijvende waardering naast het decoratiestelsel.

Een liggend-ovale lauwerkrans met daaroverheen een blank wapen vormt de basis van het gevechtsinsigne. De liggend-ovale vorm is in Nederland nog niet eerder toegepast, dat maakt hem op het uniform uniek. Het insigne is bronskleurig, onder meer om zich te onderscheiden van bijvoorbeeld de goudkleurige brevetten. Voor het gevechtstenue komt een stoffen uitvoering.

Het huidige decoratiestelsel voorziet er al in dat op missie gesneuvelde militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties (HVO) postuum wordt toegekend. Die mogelijkheid is er eveneens voor een Dapperheidsonderscheiding en een Ereteken van Verdienste. Verder kent de NAVO bij ISAF postuum de NATO-medal toe.

bron: defensie.nl
22-10-2008 10:45 
http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2008/10/20081022_nagedachtenisoorkonde_gevechtsinsigne.aspx

Ros

#10
"De Bronzen Leeuw is een Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Zij is bedoeld voor militairen die voor de Nederlandse Staat strijd geleverd hebben en daarbij bijzonder moedige en beleidvolle daden bedreven hebben. De Bronzen Leeuw kan overigens ook toegekend worden aan Nederlandse burgers en buitenlanders, die aan deze eisen voldoen."

Dat je dood moet zijn om deze plak te krijgen staat er niet bij...........


bron: wikipedia

Zie het in het licht zoals Kapitein Rob de medaille noemde die Van Aalten posthuum heeft ontvangen. De Bronzen Leeuw (kan ook posthuum) worden toegekend aan militairen die een uitzonderlijke daad hebben verricht. Door bijvoorbeeld levens te hebben gered en daarbij zelf om het leven zijn gekomen.

Een medaille ontvangen omdat je bent gesneuveld..................nee.

Arnout

geef die mensen een bestaande ''postume'' onderscheiding zoals de brozen leeuw. die kan je alleen krijgen als je niet meer leeft toch?

correct me if i'm wrong!

KapiteinRob

Citaat van: HermanB op 09/09/2008 | 23:11 uur
Gewonden krijgen toch ook een draag insigne. Waarom zouden gesneuvelde soldaten niet een soort van insigne kunnen krijgen?

Omdat je met een draaginsigne laat zien (kan laten zien) dat je "in/door de dienst op missie" gewond bent geweest. Voor iemand die overleden is, heeft een dergelijk insigne dus geen enkel nut. Dat militairen als de Amerikaan Van Aalten postuum een medaille krijgen, heeft m.i. alles te maken met het feit dat zij zich feitelijk van hun collega's onderscheiden hebben door hun optreden. Begrijp me verder niet verkeerd als ik zeg dat je m.i. geen (speciale) medaille "verdiend" door "gewoon" te sneuvelen.........

HermanB

Gewonden krijgen toch ook een draag insigne. Waarom zouden gesneuvelde soldaten niet een soort van insigne kunnen krijgen?

Enforcer

Die medailles heeft hij/zij verdiend wegens de werkzamheden of daden die deze persoon volbracht heeft. Ik vind het een heel vreemd idee dat iemand een medaille krijgt juist puur omdat die gesneuveld is.

Cobra4

Citaat van: Enforcer op 09/09/2008 | 21:47 uur
Beetje vreemd. De gesneuvelde merkt er niks van, dus de medaille is hoogstens een symbolische waarde voor de familie.

Dat betreft dus elke post mortem uitgereikte medaille? 
Peloton 3 602 Sqn

Enforcer

Beetje vreemd. De gesneuvelde merkt er niks van, dus de medaille is hoogstens een symbolische waarde voor de familie.

Cobra4

'Speciale medaille voor gesneuvelden'

AMERSFOORT - De ouders van de in Afghanistan gesneuvelde militair Cor Strik willen dat hun zoon en andere slachtoffers van de Uruzganmissie postuum worden geëerd met een speciale medaille.

Staatssecretaris Knaap praat met de ouders van de in Afghanistan omgekomen militair Cor Strik. Strik was in april 2007 de eerste Nederlandse soldaat in Afghanistan die omkwam bij een gevechtshandeling.

Het echtpaar Strik heeft premier Balkenende, Defensieminister Van Middelkoop en oud-generaal der strijdkrachten Berlijn gevraagd een onderscheiding in het leven te roepen 'voor hen die het ultieme offer gaven'.

Van Middelkoop gaat vanavond in de tv-documentaire Een Lintje Waard (Nederland 2, 22.50 uur) in op het verzoek van de familie uit Amersfoort. Volgens een woordvoerder van Defensie werkt het ministerie inmiddels aan een voorstel voor een postume onderscheiding.

Defensie legt het plan in oktober voor aan de Tweede Kamer. Daarnaast wil het ministerie een herinneringsmedaille in het leven roepen voor alle militairen die in Afghanistan bij gevechtshandelingen waren betrokken, aldus de woordvoerder.

De ouders van Strik maken in de documentaire voor het eerste kennis met de familie van de Amerikaanse soldaat Alex van Aalten, die het leven verloor toen hij het lichaam van de Nederlandse militair wilde bergen. Sergeant Van Aalten stapte net als de korporaal uit Amersfoort op een bermbom.

Beide ouderparen vertellen in de uitzending openhartig over het gemis van hun zonen en de zoektocht naar erkenning.

bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn


-Peter-

DEN HAAG - De militaire vakbonden ACOM en AFMP willen dat Defensie militairen die tijdens een missie omkomen door gevechtsacties, postuum een speciale onderscheiding toekent.

De medaille staat voor militaire erkenning en maatschappelijke waardering, omdat zij het hoogste hebben gegeven wat er is: hun leven. 

Dat heeft voorzitter Jan Kleian van de Algemene Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM) donderdag gezegd. Samen met de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) heeft hij dit voorstel neergelegd bij Defensie.

Merkwaardig

Volgens Kleian is het merkwaardig dat gesneuvelde militairen geen medaille krijgen. Militairen die hun uitzendperiode hebben voltooid, krijgen achteraf altijd een herinneringsmedaille. Gewonden krijgen een insigne.

Ook militairen die in het uitzendgebied gewond raken en in Nederland alsnog overlijden, krijgen de status van veteraan en postuum de herinneringsmedaille.

Actueel

De twee vakbonden vinden een officiële erkenning voor gesneuvelden actueel, omdat door de missie in Afghanistan al een aantal Nederlanders is gedood. Ook is zo'n postume medaille van groot belang voor de nabestaanden van de militair, omdat het kan helpen bij de verwerking van hun verdriet, aldus Kleian. Hij heeft nog geen reactie van Defensie gekregen op het pleidooi.

Wat de vakbonden betreft gaat het bij de onderscheiding alleen om dood door gevechtsacties. Of de officiële erkenning er ook moet komen als de betrokkene door een ongeval is omgekomen, kan hij niet bepalen. Defensie zou die grens moeten aangeven.

(c) ANP
[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...