Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen

Gestart door ridivek, 05/09/2013 | 23:06 uur

DvdW

Hoewel ik RefDag hoog heb zitten vind ik dit toch lichtelijk dubieus. Vooral zinnen als:
CitaatDe Anaconda –met .50-mitrailleur– moet Venezuela op een afstand houden.
en
Citaat,,De Anaconda moet Curaçao verdedigen als Venezuela binnenvalt", legt luitenant Van Vierssen uit achter het stuur van het terreinvoertuig. ,,Net zolang tot hulptroepen vanuit Nederland of de VS zijn gearriveerd." Caracas is gewaarschuwd.

Gaat het over nieuwe leo2's of over een omgebouwd vrachtautootje....?
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Parera

Het reformatorisch dagblad heeft een artikel geschreven over de nieuwe Anaconda voor de Carib. Ik las ergens anders dat het op Aruba en Curaçao de oude MB's gaat vervangen en op St. Maarten ook de Unimogs die enkele jaren geleden 2e hands zijn aangekocht. In het artikel staat toch wel een interessante uitspraak over Venezuela, ik vraag me af of dat officieel defensie beleid is of woorden van deze persoon.

Citaat
Testrit met nieuw terreinvoertuig van Korps Mariniers

De krijgsmacht zet gloednieuwe legervoertuigen in op Curaçao. De Anaconda –met .50-mitrailleur– moet Venezuela op een afstand houden. Of noodhulp verlenen na een verwoestende orkaan. ,,Een echt werkpaard." Geheel geplastificeerd.

Luitenant Hans van Vierssen raust met zijn Anaconda over de Leusderheide. Zand vliegt in het rond. Grommend ploegt de 4x4-terreinwagen over het ruige oefenterrein onder de rook van Amersfoort. Een .50-machinegeweer steekt dreigend boven het zandkleurige voertuig uit.

Inzittenden hotsen hardhandig heen en weer in het voertuig. Heuvel op, heuvel af. Gordels zijn niet overbodig. Even komt de Anaconda vast te zitten. Tikkie terug. Een nieuwe poging slaagt glansrijk. ,,Rijdt fantastisch", verzekert Van Vierssen van de Koninklijke Marine genietend. ,,Een echt werkpaard."

Waarschuwing

Het halfopen legervoertuig is de nieuwe aanwinst van het Korps Mariniers. De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) zet binnenkort de Anaconda in bij de bescherming van het Nederlands grondgebied in het Caribisch gebied – de West.

,,De Anaconda moet Curaçao verdedigen als Venezuela binnenvalt", legt luitenant Van Vierssen uit achter het stuur van het terreinvoertuig. ,,Net zolang tot hulptroepen vanuit Nederland of de VS zijn gearriveerd." Caracas is gewaarschuwd.

De West krijgt 46 Anaconda's, voor pakweg 6 miljoen euro. De eerste 36 arriveren eind januari, de laatst tien in april. De nieuwe voertuigen vervangen de huidige gepantserde Mercedes Benz 280 CDI's, die aanvankelijk zouden worden ingezet voor Mali. Ook na terugtrekking van Nederland uit de VN-missie houdt de landmacht een schreeuwend tekort aan voertuigen.

Kinderziektes

De Anaconda –3.0 liter,180 pk– is een compleet verbouwde Iveco Daily. DEBA Bedrijfswagen uit Etten-Leur heeft in zeven maanden tijd 46 bedrijfswagens omgebouwd tot terreinvoertuig. Mét vierwielaandrijving. Voor patrouilles, voor noodhulp, voor landsverdediging.

DEBA, winnaar van een Europese aanbesteding, brengt het terreinvoertuig op de markt als Dutch Military Vehicle (DMV). ,,We hebben in de Anaconda allerlei bestaande concepten aan elkaar geschroefd", legt DEBA-directeur Mark Scheffers uit. Kinderziektes blijven daardoor tot een minimum beperkt. Denkt hij.

De Anaconda moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse krijgsmacht. Het voertuig mag bijvoorbeeld niet langer zijn dan 527,5 centimeter. ,,Geen halve centimeter extra." De voertuigen moeten namelijk in Zr.Ms. Pelikaan passen, het ondersteuningsvaartuig van de marine.

Om ruimte te sparen zijn de bevestigingsogen om de Anaconda aan boord vast te zetten niet aan de achterkant, maar aan de onderkant bevestigd. Om dezelfde reden is de trekhaak demontabel en de lierplaat aan de voorkant in het chassis verwerkt.

Nieuwe motor

Het Oostenrijkse bedrijf Achleitner heeft alle voertuigen voorzien van een 8-trapsautomaat en een nieuwe motor. De Euro 6-motor is vervangen door een minder milieuvriendelijke Euro 3. Noodgedwongen. ,,De diesel op Curaçao bevat meer zwavel en is daardoor niet geschikt voor Euro 6-motoren, zegt luitenant Van Vierssen.

Nederland heeft hiermee z'n lesje geleerd. Na de orkaan Irma, die begin september 2017 een verwoestend spoor in het Caribisch gebied trok, stuurde Nederland een vloot politieauto's naar het rampgebied. Met Euro 6-motor. ,,Deze stonden na een dag stil."

DEBA Bedrijfswagens heeft op het kale Iveco-onderstel een rolkooi laten bouwen. De opbouw kan tegen een stootje. ,,Een beproefd concept", verzekert DEBA-directeur Scheffers op de Leusderheide. ,,Deze rolkooi wordt ook gebruik in de rally Paris-Dakar."

Achterop het halfopen terreinvoertuig bevindt zich een laadbak. Precies groot genoeg om een NATO-pallet in te vervoeren. Met bijvoorbeeld 1000 liter water. Harde eis voor de Anaconda. Hulptroepen moeten na een orkaan voldoende drinkwater bij zich hebben.

Roest

De klimatologische omstandigheden in het Caribisch gebied zijn bar. Het zwaarste gevecht dat de Nederlandse troepen in de West moeten leveren is met roest. Zon, zout en veel wind doen een zware aanslag op het materieel. ,,Een drama", verzucht luitenant Van Vierssen. Elke Anaconda is daarom voor 13.000 euro voorzien van een zware, beschermende coating. ,,We hebben de terreinwagens geplastificeerd."

DEBA houdt de vinger aan de pols. ,,Het eerste jaar gaan we er drie keer naar toe om elk mogelijk begin van roestvorming op te sporen." Ook bij de stoelen van toeleveranciers bijvoorbeeld. De Anaconda moet wel twaalf jaar mee. Als het even kan.

[Bron: reformatorisch dagblad ]



Parera

Citaat van: Kevon op 10/12/2018 | 12:39 uur
Maar het rare hiervan is dat ze al lang uit de race zijn voor de 12KN voertuigen. Hier doen alleen Renault (weet zo hun nieuwe naam niet), Iveco, Mercedes en General Dynamic nog aan mee. Vond het al raar dat ze er stonden!!!

De beurs is opgezet door / voor de Nederlandse defensie industrie maar er komen ook andere landen kijken. Alleen om die reden is het al interessant voor een bedrijf om er te gaan staan. Ook is het geen grote beurs zoals Eurosatory 2018 daar stonden 1802 verschillende bedrijven en bij de NIDV beurs waren dat er maar 104. Dus op een kleine beurs val je ook veel beter op als bedrijf dan op zo'n grote beurs. En ik ga er vanuit dat die grote beurs ook meer kost om te staan.

Kevon

Maar het rare hiervan is dat ze al lang uit de race zijn voor de 12KN voertuigen. Hier doen alleen Renault (weet zo hun nieuwe naam niet), Iveco, Mercedes en General Dynamic nog aan mee. Vond het al raar dat ze er stonden!!!


Citaat van: Parera op 15/11/2018 | 13:49 uur
Op de NIDV beurs in Rotterdam staat het Amerikaanse bedrijf  Oshkosh. Dit is volgens mij de eerste keer dat dit bedrijf zich richt op de Nederlandse markt waarschijnlijk voor het project voor de gepantserde voertuigen. Maar het bedrijf bouwt ook militaire vrachtwagens

Ze staan op de beurs met hun Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), het voertuig dat bij de US een deel van de hummers gaat vervangen.

https://oshkoshdefense.com/jltv/

https://oshkoshdefense.com/wp-content/uploads/2017/05/JLTV_8pgBrch_SinglePgs_web.pdf





via twitter.com @OshkoshDefense
Wie in angst leeft, zal in angst sterven

Parera

#479
Op de NIDV beurs in Rotterdam staat het Amerikaanse bedrijf  Oshkosh. Dit is volgens mij de eerste keer dat dit bedrijf zich richt op de Nederlandse markt waarschijnlijk voor het project voor de gepantserde voertuigen. Maar het bedrijf bouwt ook militaire vrachtwagens

Ze staan op de beurs met hun Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), het voertuig dat bij de US een deel van de hummers gaat vervangen.

https://oshkoshdefense.com/jltv/

https://oshkoshdefense.com/wp-content/uploads/2017/05/JLTV_8pgBrch_SinglePgs_web.pdf





via twitter.com @OshkoshDefense

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

https://twitter.com/MSch74/status/1060630770883158017

Testing one-two!!!Vandaag op tankbaan Leusderheide eerste test voor de DMV 4x4 "ANACONDA"!!

Parera

Leuk voertuig, ik ben benieuwd hoe ze er in het echt uit zien. Maar om nu te zeggen '' het ziet er vet uit'' of ''monster'' nee, het zal aan de eisen voldoen dus waarom niet.
Opzicht zie ik wel kansen voor het voertuig binnen de NL afdeling van de mariniers als vervanging van hun huidige voertuigen. Ik denk dat de mannen (en vrouwen) in de Carib al erg blij zijn met een voertuig dat schaduw bied, de huidige MB's zijn allemaal softtops en dit is in elk geval een vast dak.

De naam is in elk geval wel stoer.

StrataNL

Citaat van: Harald op 02/11/2018 | 21:11 uur
Idd.. hij ziet er echt gaaf uit. Prestaties zijn bepalend natuurlijk, maar de looks zijn wel ok.  :big-smile:
Dat we dit ontwerp niet gezien hebben in vervanging voor LMB ? Waarschijnlijk past hij niet in een chinook?
Misschien ook wel iets voor de marsof ? In NL en op missie.
Nee, voor LMB is de "Anaconda" te zwaar en te groot. Andere klasse voertuig.
De mariniers wilden een lichte 4x4 vrachtwagen, MB was blijkbaar te klein.

Denk overigens niet dat hij bij de kandidaten voor de overige 12kN voertuigen zit, al weet je maar nooit.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Harald

Citaat van: Lex op 02/11/2018 | 21:16 uur
Aangezien dit ontwerp specifiek gebouwd is voor inzet/gebruik in de West, zou het dus zo kunnen zijn dat aan voorgaande vragen voorbij gegaan is.  ;)
Kan ... ?
Wel jammer.... of ...
Omdat de basis een IVECO (half) truck is, een civiel voertuig, welke omgebouwd is tot militair voertuig, dus niet gelijk als militair. Maar zal wel aan de militaire eisen moeten voldoen, dusss...  Dan zal de Anaconda ook geschikt zijn voor andere doeleinde , eenheden.


Lex

Citaat van: Harald op 02/11/2018 | 21:11 uur
Idd.. hij ziet er echt gaaf uit. Prestaties zijn bepalend natuurlijk, maar de looks zijn wel ok.  :big-smile:
Dat we dit ontwerp niet gezien hebben in vervanging voor LMB ? Waarschijnlijk past hij niet in een chinook?
Misschien ook wel iets voor de marsof ? In NL en op missie.
Aangezien dit ontwerp specifiek gebouwd is voor inzet/gebruik in de West, zou het dus zo kunnen zijn dat aan voorgaande vragen voorbij gegaan is.  ;)

Harald

Idd.. hij ziet er echt gaaf uit. Prestaties zijn bepalend natuurlijk, maar de looks zijn wel ok.  :big-smile:
Dat we dit ontwerp niet gezien hebben in vervanging voor LMB ? Waarschijnlijk past hij niet in een chinook?
Misschien ook wel iets voor de marsof ? In NL en op missie.

StrataNL

#470
Bruut ding hoor, ben benieuwd naar de prestaties in het veld.



CitaatDit is hem: de Anaconda, bedrijf uit Etten-Leur presenteert militair voertuig

VIDEOETTEN-LEUR - Vrijdag heeft DEBA Bedrijfswagens in Etten-Leur de allereerste DMV (Dutch Military Vehicle) 4x4 voor de Nederlandse strijdkrachten in het Caribisch gebied gepresenteerd aan Defensie, partnerbedrijven, toeleveranciers en medewerkers. Het was showtime.

De eerste 36 stuks worden op 31 januari 2019 formeel overgedragen aan het Korps Mariniers op Curaçao. Twee maanden later volgen er nog eens 10.
Onder groot applaus reed het eerste kant-en-klare vehikel de bedrijfshal binnen. Er werd ook enthousiast gereageerd op de deze week bedachte naam voor het stoere voertuig: Anaconda.

Slang
"De wagen heeft een beetje de kop van een slang, is sterk op land en water, tamelijk geruisloos en nogal dodelijk", verklaart Xander Zonligt van DEBA te naam van de 7-tonner.

Veel lof vanuit Defensie was er voor het uiterlijk van de Anaconda. Een van de aanwezigen noemde het voertuig "een vet ding", een ander liet het woord "monster" vallen. "Maar het gaat natuurlijk niet om de looks, maar om de taken die het straks uit moet voeren", zei majoor Jacko Rijzinga namens de Defensie Materieel Organisatie.

Nog meer waardering was er zo mogelijk voor de doorlooptijd waarin DEBA de klus gaat klaren: 5 maanden. "Alle betrokken hebben zoiets van: niet lullen, maar poetsen. Dat is de spirit waarmee wij werken", aldus DEBA-directeur Mark Scheffers.

https://www.bndestem.nl/etten-leur/dit-is-hem-de-anaconda-bedrijf-uit-etten-leur-presenteert-militair-voertuig~acff0aab/

Meer foto's zie: http://www.deba-trucks.com/nieuws/dmv-anaconda#




-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation