Opvolging Alkmaar klasse

Gestart door Harald, 30/10/2014 | 10:19 uur

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 05/02/2024 | 11:29 uurNou ik was eerder verbaasd als ze dat niet deden. Frankrijk wint was en is het idee hierachter. Niet Belgie, niet Nederland, maar la France.

Ja, vreselijk. Het enige wat België en Nederland eruit halen is *checks notes* de schepen die we besteld hadden op tijd en binnen budget. Misschien hadden we ook beter Franse fregatten gekocht.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Huzaar1 op 05/02/2024 | 11:29 uurNou ik was eerder verbaasd als ze dat niet deden. Frankrijk wint was en is het idee hierachter. Niet Belgie, niet Nederland, maar la France.

Volgens verwachting. Had Damen ook deze opdracht gekregen dan zou men in Gorinchem niet anders handelen.

De les in deze voor NL mag duidelijk zijn.

Huzaar1

Nou ik was eerder verbaasd als ze dat niet deden. Frankrijk wint was en is het idee hierachter. Niet Belgie, niet Nederland, maar la France.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 05/02/2024 | 10:14 uurWaarom de  :omg: ? Je bent verbaasd dat een producent haar product verkoopt?

Tja dat is de hele bedoeling van een commerciëel bedrijf?

Winst maken is het belangrijkste, omzet en/of verkoop zegt niks.  ;)  ;D
Maar zonder verkoop geen omzet en geen winst.
Ik zeg altijd zonder kijkers geen kopers.  :big-smile:   

Ik had niet verwacht dat Frankrijk het zo in zijn etalage zou gaan zetten voor de verkoop, export Maar ben positief verrast daardoor.
Zeker voor ECA zal als er meer schepen verkocht worden, dat een boost geven. De NL inbreng is (helaas) gering.
En de schepen zullen toch naar wens van de klant aangepast worden kwa sensoren, systemen e.d.     

Huzaar1

Waarom de  :omg: ? Je bent verbaasd dat een producent haar product verkoopt?

Tja dat is de hele bedoeling van een commerciëel bedrijf?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

WDS 2024: Does Naval Group really hope to sell its mine countermeasures vessels to Saudi Arabia?  (  :omg: BE/NL MCM voor export )

Naval Group's showcasing of the Belgian minehunter Oostende (M940) model at the World Defense Show (WDS) 2024. It signifies a strategic move to demonstrate its advanced naval capabilities, particularly in mine countermeasures, to the Saudi and broader Middle East market.



The Oostende is part of Belgium's City-class mine countermeasures vessels (MCMVs), a testament to cutting-edge maritime technology designed to ensure naval safety by detecting and neutralizing mines.

The City-class minehunters, including the Oostende, are equipped with the latest innovations in mine countermeasures. These vessels are designed to locate, classify, and neutralize sea mines, which pose significant risks to naval and commercial shipping.

The significance of minehunters has grown in contemporary naval operations, where ensuring safe passage through strategic waterways is paramount. The Oostende, with its state-of-the-art sonar systems, unmanned underwater vehicles (UUVs), and remotely operated vehicles (ROVs), represents the pinnacle of such technologies.

One of the key features of the City-class MCMVs is their use of advanced materials and construction techniques, including non-magnetic steel, which reduces their magnetic signature and makes them harder for mines to detect.

This feature is crucial for operations in environments dense with magnetic mines. Furthermore, the Oostende is equipped with sophisticated navigation and communication systems, ensuring it can operate effectively in multi-national task forces or independently.

 The decision to showcase the Oostende at WDS 2024 is strategic, aimed at capturing the attention of Middle Eastern nations, including Saudi Arabia, that are looking to enhance their naval capabilities.

https://www.navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2024/february/14012-wds-2024-does-naval-group-really-hope-to-sell-its-mine-countermeasures-vessels-to-saudi-arabia.html

Huzaar1

Ik zou deze schepen ombouwen tot iets meer multifunctionele schepen. We gaan er echt geen OPV's of multifunctionele vergelijkbare naast de MCM's kopen.

Het is vooral een heel dom idee geweest om dedicated mijnenjagers te gaan bouwen in 2023.

Wil je er meer mee doen, moet hij meer kunnen. Ik weet niet of een pharos onze problemen dan oplost.

Sowieso niet een al te degelijk ontwerp, zonder Nederlandse inmenging was dit schip nooit zeewaardig geworden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 17/01/2024 | 09:04 uurEen ram op deze boten gaat niet gebeuren. Belangrijkste reden, ze hoeven zichzelf niet te kunnen verdedigen


Daarom zeg ik juist zet er een pharos op, met het oog op betere munitie voor de 40 mm in de toekomst. Dit is een relatief simpele aanpassing maar geeft de schepen wel veel meer capaciteit tegen luchtdoelen. Ook het gatekeeper systeem is een ''bolt on'' systeem dat makkelijk geplaatst kan worden en dat zorgt dan weer voor excellente oppervlakte detectie. Het ontdekt een zwemmer op 600 m afstand, een rubber bootje op 2 km afstand & een groter schip op 7 km door visuele detectie gecombineerd met AI. Ik kan me ook herinneren dat men het vroeger presenteerde als iets dat drijvende zeemijnen kan detecteren aan de oppervlakte, voor een MCMV een interessante functie.

Ook interessant voor de Belgen want beide systemen zitten in de ASWF's dus kunnen mee in het onderhoud van die systemen. Ik verwacht ook dat het systeem geüpgraded kan worden door Thales voor het detecteren van luchtdoelen (drones e.d.) waardoor het gecombineerd met de pharos vitale info kan geven aan de 40 mm.

Daarnaast mis ik op deze schepen nog 1 belangrijk systeem en dat zijn decoys (Rheinmetall MASS).

https://www.thalesdsi.com/wp-content/uploads/2018/12/Gatekeeper-Data-Sheet.pdf

Huzaar1

Een ram op deze boten gaat niet gebeuren. Belangrijkste reden, ze hoeven zichzelf niet te kunnen verdedigen
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Thomasen op 17/01/2024 | 07:18 uurEen taak is niet altijd eenduidig.
Voor de Inf is defence in een bos ook anders dan offense in een stad.

Maar binnen dat MCM moet dat schip zichzelf kunnen verdedigen.  Zeker nu elke Abdullah op slippers over geleide wapens beschikt.

Misschien is het simpeler om een Pharos te plaatsen op de MCMV's i.p.v. een dure RAM. Dit zou gecombineerd met de NS-50 voldoende moeten zijn om de 40 mm effectiever te maken tegen luchtdoelen. Koppel hieraan ook nog een uitbreiding van de MCMV's met het Gatekeeper e/o systeem voor het detecteren van kleine drijvende objecten, periscopen  & oppervlakte doelen zodat ook dit soort dingen sneller /beter gedetecteerd worden.

Met het oog op de mogelijke ontwikkeling van 40 mm geleide munitie zullen de MCMV's dan prima uitgerust zijn voor haar taken. Een RAM of iets anders zou in theorie mogelijk zijn, maar ik betwijfel of het zoveel nut heeft. Deze schepen zullen bij grote dreiging toch onder escorte varen van een fregat (eskader).

Zander

Citaat van: StrataNL op 16/01/2024 | 23:10 uurDe nieuwe MCMV's lijken wel wat op de OPV's, in het ontwerp amper rekening gehouden met extra wapensystemen.
Ze zijn dan ook ontwikkeld als mijnenbestrijder, niet als manusje van alles. Laat die schepen doen waarvoor ze gebouwd worden. Voor andere zaken moet je andere middelen ontwikkelen/bouwen/aanschaffen.
Ik begrijp de discussies hieromtrent niet zo. In vele topics komt de uitspraak; jack of all trades master of none, voorbij. Geldt dit niet ook in dit geval...
People are sheep

StrataNL

De nieuwe MCMV's lijken wel wat op de OPV's, in het ontwerp amper rekening gehouden met extra wapensystemen.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Parera

Een heel oud DMO concept van de MCMV's heeft voorop (wat lijkt op) een Goalkeeper staan, dit kan natuurlijk net zo goed een placeholder zijn voor elk ander wapen systeem maar het is wel interessant dat het er op staat.

Harald

 ;)


https://shdefence.com/wp-content/uploads/2021/08/SH-Defence_The-Cube%E2%84%A2-System_Collection_Low.pdf



je kunt zo 2x een 20 foot container achterop zetten  :big-smile: 

ff alle gekheid op een stokje  :P , maar een extra RAM zo best een optie zijn als er nog plek daarvoor is.

Stoonbrace

Citaat van: Parera op 16/01/2024 | 08:51 uurWe moeten natuurlijk niet vergeten dat het gewoon een mijnenjager is en geen fregat. Extra taken prima maar het moet ook wel blijven passen binnen de eisen van het ontwerp. Ik blijf erbij dat het misschien een optie is om de laatste 4 (2x BE/2x NL) te bouwen naar Frans ontwerp (verlengt) voor de taak van de bewaking van de onderzeese infra. Dit zou dan wel 2 batches betekenen waarvan batch 1 van 8 stuks & batch 2 van 4 stuks.

Er zit potentieel in het ontwerp nog ruimte voor uitbreiding naar een 2e 40 mm of zelfs de RAM. Dit betekend wel dat het achterste .50 blok versterkt en/of vergroot moet worden waardoor er mogelijk een ander wapen systeem geplaatst kan worden

Rustig aan, het is gewoon al een vrij veelzijdig ontwerp. Toevoeging van een RAM zou een welgekomen laag aan de zelfverdediging toevoegen maar verder denk ik dat je prima uit de voeten kan met andere/toevoegingen aan de toolkit.