Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

Elzenga

0,0 meten met 2 maten. Hier worden appels met peren vergeleken...maar ik verwachtte dit soort berichten al. Typerend voor een land dat een bezettingspolitiek voert en het gewapend verzet daartegen afdoet als terrorisme.

Elzenga

Ex Mossad Chief: Israel Attacking Iran Would Be Absolute Stupidity

lees verder op:
http://defense-update.com/wp/20110510_dagan.html

Elzenga

Sarkozy: of snel vredesoverleg of erkennen Palestijnse staat
AP − 05/05/11, 14:25

Frankrijk zal een Palestijnse staat steunen als de vredesonderhandelingen met Israël in september nog niet hervat zijn. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag gezegd.
Als de gesprekken tussen Israël en de Palestijnen deze zomer niet worden hervat, zal Frankrijk helpen bij het vinden van internationale erkenning van een Palestijnse staat.

Verenigde Naties
Meerdere landen zijn al overgegaan op het erkennen van een Palestijnse staat. Europese landen en de Verenigde Staten vooralsnog echter niet. Palestijnse diplomaten willen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september vragen een Palestijnse staat te erkennen.

De Palestijnse organisaties Hamas en Fatah sloten woensdag een verzoeningsakkoord en willen in aanloop naar verkiezingen volgend jaar een interim-regering vormen.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2808/Israelisch-Palestijns-conflict/article/detail/1963248/2011/05/05/Sarkozy-of-snel-vredesoverleg-of-erkennen-Palestijnse-staat.dhtml

Elzenga

Israël herdenkt holocaust – Netanyahu trekt vergelijking Iran
door Hans Klis
Buitenland

Israël heeft vandaag de zes miljoen joodse slachtoffers van de holocaust herdacht. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hield bij het holocaustmonument Yad Vashem een toespraak voor honderden overlevenden, diplomaten en Israëlische politici.

In zijn voordracht trok Netanyahu een parallel met de Holocaust en de dreiging die Iran vormt voor het voortbestaan van Israël, meldt persbureau AP.

'Kernwapenprogramma Iran voor vernietiging Israël'

De premier zei dat Iran en zijn bondgenoten Hamas in de Gazastrook en Hezbollah in Libanon openlijk oproepen tot de vernietiging van Israël. Volgens Netanyahu bewapent het land zich daarom ook met kernwapens:

    "Iran bewapent zich zelfs met kernwapens om dit doel te bereiken. De bedreiging voor ons bestaan en onze toekomst is niet theoretisch. Het moet worden gestopt."

Israël vraagt de internationale gemeenschap al jaren om actie te ondernemen tegen het kernwapenprogramma van de islamitische republiek. Israël steunt diplomatieke maatregelen en sancties, maar houdt ook de optie van militair ingrijpen open.

Morgen zal in Israël twee minuten stilte worden gehouden om de slachtoffers van de holocaust te herdenken.
Israël presenteert commissie om eigendommen joodse slachtoffers op te sporen

Vandaag presenteerde Israël een commissie die eigendommen van Europese slachtoffers van de holocaust moeten opsporen en zal bemiddelen in de compensatie voor het verlies ervan, meldt persbureau Reuters.

De zogenoemde 'Holocaust Era Asset Restitution Task Force' (Heart) is de eerste officiële Israelische poging in enige decennia om eigendommen op te sporen van joodse slachtoffers. Duitsland heeft sinds de jaren vijftig al herstelbetalingen gedaan aan veel van de slachtoffers, maar volgens Israël is in veel zaken nog niet geschikt.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/01/israel-herdenkt-holocaust-netanyahu-trekt-vergelijking-met-iran/

Elzenga

Citaat van: dudge op 27/04/2011 | 20:53 uurIs natuurlijk ook niet helemaal waar, want niet de Palestino's woonde daar, maar de overgroot opa's en oma's van ze, die het trouwens weer gepikt hadden van de Henry II van Jeruzalem, die het natuurlijk weer gepikt had van de over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over groot opoe van een of andere arabier, die het dat wel weer gepikt had van de over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over-over  groot opoe van een van de Joden....

Nouja, het conflict loopt al even, en de claims van de Israeli op Ashkelon, om maar eens wat te noemen, zijn inmiddels even sterk, zelfs sterker, dan die de gemiddelde palestijn op die stad kan maken.
Sorry maar 1948 betekent nog gewoon dat er Palestijnen zijn wiens ouders die woningen bezaten of de grond of erfpachtrechten over grond. En dat is in die landen een zeer waardevol bezit. En het grote verschil met de eeuwen daarvoor, waarin inderdaad ook geregeld landjepik plaats vond..is dat het deze keer plaats vond binnen de eerste kaders van een duidelijker gedefinieerd internationaal recht...als ook een VN-plan dat voor het gebied was opgesteld. Dat inmiddels de status-quo goeddeels wordt geaccepteerd binnen de grenzen van voor de oorlog van 1967 doet hier verder niets aan af, maar creëert wel een realiteit. Eentje die de meeste Palestijnen ook accepteren, zelfs die binnen de top van Hamas (al zullen ze dat nooit hardop zeggen....alleen achter de schermen... zolang er geen vredesplan is dat de Palestijnse rechten redelijk tegemoetkomt).

Elzenga

Citaat van: Soldier 4 Him (Dennis) op 27/04/2011 | 20:51 uur
Citaat van: Elzenga op 27/04/2011 | 20:31 uur
maar maakt het merkwaardig dat Israël dan zelf de Gaza...en dus blijkbaar volgens Voordewind eigen grondgebied, heeft verlaten.
Israël heeft het verlaten, als handreiking aan de Palastijnen. Maar we hebben gezien wat dat heeft opgeleverd...
Feitelijk onjuist. Israël heeft het met grote tegenzin van Likoed en dus veel van de huidige kabinetsleden, zoals premier Netanyahu, "slechts" verlaten omdat premier Sharon zoveel macht en invloed had indertijd, al moest hij daarvoor wel Likoed verlaten en een eigen partij oprichten samen met o.a. zijn voormalige politieke rivaal Peres...die daarvoor ook zijn partij verliet, dat hij het eenzijdige terugtrekkingsplan dat hij had opgesteld kon uitvoeren. Weg uit Gaza was daarvan stap 1...weg uit grote delen van de Westelijke Jordaanoever stap 2. Vervolgens zou in die delen een onafhankelijke Palestijnse zaak worden toegestaan. De beroerte van Sharon bracht een einde aan dit plan, zijn opvolgers mistte de invloed en scherpte van Sharon om zijn plan te realiseren. Netanyahu zou niets liever willen dan dat de ontruiming van Gaza nooit had plaats gevonden. Hij ziet Gaza als vast onderdeel van Eretz Israël.
Citaat van: Soldier 4 Him (Dennis) op 27/04/2011 | 20:51 uur
Iets over een mythe schiet me te binnen.... Ach ja, de pot verwijt de ketel.... Volgens mij was de Gazastrook vanaf 1948 door Egypte bezet, pas in 1967 komt Israël er aan te pas.
Nee hoor, het feit dat Egypte de Gaza een periode heeft beheerd (van bezetting was geen sprake...de Palestijnse rechten erop werden in lijn met de VN plannen gewoon erkend..) doet niets af aan wat ik stel en volgens de meer neutrale geschiedschrijving ook zo is gegaan. Dat verklaart ook waarom de Palestijnen in Gaza zoveel feller verzet plegen dan de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever...en dus gevoeliger zijn voor radicalere verzetsbewegingen als Hamas...zij werden verdreven uit hun huizen in de omliggende dorpen en steden...veel Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever niet.

DvdW

Citaat van: Elzenga op 27/04/2011 | 20:31 uur
maar maakt het merkwaardig dat Israël dan zelf de Gaza...en dus blijkbaar volgens Voordewind eigen grondgebied, heeft verlaten.
Israël heeft het verlaten, als handreiking aan de Palastijnen. Maar we hebben gezien wat dat heeft opgeleverd...

CitaatHiermee schaart Voordewind zich dan onder de radicale elementen binnen de Israëlische politiek en opinie. Bovendien is Voordewinds voorbeeld nogmaals onjuist omdat hij er niet bij verteld dat "de Friezen" dan, als zijn voorbeeld al zou kloppen, feitelijk hun oude woonplaats beschieten. Want veel steden en dorpen rond Gaza die nu worden beschoten werden tot 1948 goeddeels bewoond door de Palestijnen die nu in Gaza wonen...tot zij onder dreiging van en feitelijk geweld door zionistische strijdgroepen en Israëlische (eerste) legereenheden in 1948 uit deze steden en dorpen werden verjaagd...en in Gaza terecht kwamen.
Iets over een mythe schiet me te binnen.... Ach ja, de pot verwijt de ketel.... Volgens mij was de Gazastrook vanaf 1948 door Egypte bezet, pas in 1967 komt Israël er aan te pas.
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga

Citaat van: Nu.nl op 27/04/2011 | 16:38 uurVoordewind noemt de actie echter een 'provocatie van de bevriende staat Israël'. "Gaza wordt bezet door een terroristische organisatie, namelijk Hamas. Als Friesland doelen in Den Haag gaat beschieten willen we ook niet dat andere landen schepen laten aanmeren in Harlingen."
Voordewind zegt hier dus in feiten dat Gaza onderdeel is van Israël. Dat is niet alleen in strijd met de feiten, met wat de VN daarover stelt als ook het internationaal recht, maar maakt het merkwaardig dat Israël dan zelf de Gaza...en dus blijkbaar volgens Voordewind eigen grondgebied, heeft verlaten. Hiermee schaart Voordewind zich dan onder de radicale elementen binnen de Israëlische politiek en opinie. Bovendien is Voordewinds voorbeeld nogmaals onjuist omdat hij er niet bij verteld dat "de Friezen" dan, als zijn voorbeeld al zou kloppen, feitelijk hun oude woonplaats beschieten. Want veel steden en dorpen rond Gaza die nu worden beschoten werden tot 1948 goeddeels bewoond door de Palestijnen die nu in Gaza wonen...tot zij onder dreiging van en feitelijk geweld door zionistische strijdgroepen en Israëlische (eerste) legereenheden in 1948 uit deze steden en dorpen werden verjaagd...en in Gaza terecht kwamen.

DvdW

Citaat van: IPA op 27/04/2011 | 19:13 uur
Dat zoiets legaal is...
Wat dacht je dan bijvoorbeeld van de PVV...?  :angel:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

IPA NG

ChristenUnie :crazy:

Dat zoiets legaal is in een land met een scheiding tussen kerk en staat.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Lex

ChristenUnie wil actie tegen Gaza-vloot

DEN HAAG – De Nederlandse regering moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat een schip uit Nederland vertrekt om mee te doen aan de Freedom Flotilla 2-vloot richting de Gazastrook. 

Dat stelt ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind. Volgens hem loopt Nederland anders het risico in een diplomatieke rel verzeild te raken met Israël. Vorig jaar liep hetzelfde project uit in een drama toen Israël de schepen enterde. Hierbij vielen negen doden.

De Stichting Nederland-Gaza, een samenwerkingsverband van pro-Palestijnse organisaties, heeft laten weten mee te willen doen met het internationale project genaamd Freedom Flotilla. Zo'n dertig Nederlanders zullen half mei meevaren op een schip dat gedeeld wordt met de Italianen.

"Als Nederland dit toelaat zijn we mogelijk medeplichtig aan het uitvoeren van een illegale actie", aldus Voordewind. "Als een schip hier niet aan de milieunormen voldoet gaat hij ook aan de ketting."

Doorbreken

De organisatie achter Freedom Flotilla zegt via geweldloze acties de blokkade van de Gazastrook door Israel te willen doorbreken.

Ook moet de internationale gemeenschap bewust gemaakt worden van de gevolgen van de blokkade. Volgens de organisatie schendt Israël met de blokkade internationaal recht. Het zou zorgen voor grote tekorten aan medicijnen en schoolspullen.

Provocatie

Voordewind noemt de actie echter een 'provocatie van de bevriende staat Israël'. "Gaza wordt bezet door een terroristische organisatie, namelijk Hamas. Als Friesland doelen in Den Haag gaat beschieten willen we ook niet dat andere landen schepen laten aanmeren in Harlingen."

Hij stelt dat het aanleveren van humanitaire middelen geen motief is voor de actie. "Hulpgoederen kunnen ook geleverd worden via Ashdod of via Egypte, dat hoeft niet via de Gazastrook."

Voordewind vindt de oproep aan de organisaties van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om niet mee te doen aan de vloot niet ver genoeg gaan.

Hij wil van de minister gerichte actie om te voorkomen dat het schip van de stichting uitvaart. Donderdagochtend houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de kwestie.

© NU.nl
Uitgegeven: 27 april 2011 16:30
Laatst gewijzigd: 27 april 2011 16:30

Lex

Nederlandse Gazavloot werkt samen met Italië

AMSTERDAM -  De Nederlandse organisaties die half mei deelnemen aan de tweede Gazavloot, gaan samenwerken met Italiaanse organisaties. Zij gaan samen de boot kopen die deelneemt aan deze Freedom Flotilla 2, zoals de vloot heet.

Dat heeft een woordvoerder van het initiatief dinsdag laten weten. De Nederlandse delegatie geeft geen gehoor aan de oproep van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Deze drong er dinsdag namens het kabinet op aan bij de diverse organisaties om niet mee te doen aan de tweede vloot, die volgens de bewindsman ,,allerminst een bijdrage levert aan de oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict".

Bij de Nederlandse delegatie zijn onder meer Stop de Bezetting, Stichting Palestina, het Nederlandse Palestina Komité en Een Ander Joods Geluid betrokken. Zij delen de mening van Rosenthal niet.

Telegraaf,
di 26 apr 2011, 20:20

Elzenga

#151
Citaat van: HermanB op 26/04/2011 | 20:58 uur
Verstandig dat Rosenthal dat zegt. Israël gaat een nieuwe confrontatie immers niet uit de weg. Ze weten daar donders goed dat na het doorlaten van één schip het einde zoek zal zijn. Er wordt nu al genoeg materiaal om raketten te maken naar binnen gesmokkeld.
"Rosenthal wijst erop dat hulpverlening aan Gaza het meeste effect heeft als dat wordt geleverd via de reguliere grensovergangen tussen Israël en Gaza. Nederland dringt er al jaren op aan die verder open te stellen." En helpt dat aandringen? Nop!!. Want het "straffen" van de bevolking in Gaza via de blokkade is onderdeel van de strategie van Israël tegen Hamas...een bekende strategie van een bezetter. Oh ja, datzelfde Hamas welke Israël indertijd nog heeft geholpen een concurrent/alternatief van Fatah te worden....

HermanB

Verstandig dat Rosenthal dat zegt. Israël gaat een nieuwe confrontatie immers niet uit de weg. Ze weten daar donders goed dat na het doorlaten van één schip het einde zoek zal zijn. Er wordt nu al genoeg materiaal om raketten te maken naar binnen gesmokkeld.

IPA NG

Stel je toch eens voor dat we de Israëliërs op de teentjes trappen :omg:.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu