Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Ace1

Topeconoom: 2 miljard bezuinigen is genoeg

Het kabinet hoeft geen 6 miljard euro te bezuinigen, 2 miljard is genoeg. Dat betoogt hoofdeconoom Wim Boonstra van Rabobank zaterdag in De Telegraaf.
In tegenstelling tot andere landen krijgt Nederland straks minder te maken met exploderende kosten door de vergrijzing, omdat 'wij alle pensioenen hebben voorgefinancierd. Dat is een niet te onderschatten voordeel in de discussie hoe Nederland er financieel voor staat en dat zou je daarin moeten meenemen', aldus Boonstra.

Verder pleit hij voor opheffing van het uitkeringsorgaan UWV, omdat mensen dan zelf veel harder naar werk gaan zoeken. Ook vindt hij dat Nederland direct uit het JSF-project moet stappen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3497854/2013/08/24/Topeconoom-2-miljard-bezuinigen-is-genoeg.dhtml

Ace1

Citaat van: Laurens op 23/08/2013 | 21:32 uur
Helaas speelt dat probleem bij ons ook.....

Dus het is ook een zooitje bij de Kmar?

Laurens

Citaat van: Ace1 op 23/08/2013 | 20:36 uur
Van de 16.000 functies die er waren binnen de politie, blijven er door de hervorming naar de Nationale Politie nog maar 92 over.
Eigenlijk bizar dat een organisatie als de politie met ongeveer 55.000 mensen in dienst, 16.000 verschillende functies heeft. Welke grapjas verzint dat?

CitaatDaarbij is hen toegezegd dat ze extra reiskostenvergoeding zouden krijgen en dat ze mochten reizen in de baas z'n tijd.
Say what!

Citaat"Maar nu zien we dat die afspraken worden omzeild. Agenten krijgen vaak helemaal niets extra's en worden gesommeerd toch gewoon in eigen tijd te reizen, zodat ze de volle acht uur op het bureau zitten."
Ik heb liever dat ze de volle 8 uur op straat zijn, in plaats van achter het bureau zitten.

CitaatEerder al meldde Metro dat dit tot problemen leidt met verlofuren. Doordat deze niet meer in geld worden uitbetaald, krijgen agenten extra vrije dagen ervoor terug.
Helaas speelt dat probleem bij ons ook.....

Ace1

Onrust binnen politie om verre afstanden werkplek

Politieagenten worden momenteel massaal onder valse beloftes overgeplaatst en dat levert onrust op.

Binnen het Nederlandse politiekorps is veel onrust ontstaan over de overplaatsingen die op dit moment op grote schaal voorkomen. Agenten moeten soms wel tientallen kilometers verder reizen dan voorheen en daar staat niets tegenover, ondanks dat anders was beloofd.

Van de 16.000 functies die er waren binnen de politie, blijven er door de hervorming naar de Nationale Politie nog maar 92 over. Bovendien sluiten politiebureaus hun deuren, waardoor agenten elders moeten werken. Inmiddels heeft een kwart van de 65.000 agenten protest aangetekend tegen hun nieuwe functie en lopen de gemoederen over vergoedingen hoog op.

De Nederlandse Politiebond (NPB) wil snel overleg met de Nationale korpschef Gerard Bouman om de onrust onder agenten te bespreken. "Politiemensen zijn gevraagd elders te gaan werken ter voorbereiding op het nieuwe nationale korps. Daarbij is hen toegezegd dat ze extra reiskostenvergoeding zouden krijgen en dat ze mochten reizen in de baas z'n tijd. Dat was beloofd ter compensatie van het vaak kilometers verderop moeten", zegt NPB-voorzitter Han Busker.
"Maar nu zien we dat die afspraken worden omzeild. Agenten krijgen vaak helemaal niets extra's en worden gesommeerd toch gewoon in eigen tijd te reizen, zodat ze de volle acht uur op het bureau zitten."

De politiemensen zijn dus met valse beloftes gepaaid om alvast werkzaamheden op andere locaties te verrichten, ter voorbereiding op het nieuwe werken van de Nationale Politie. "Agenten zijn op zich heel loyaal en als een chef vraagt of iemand dat wil doen, dan zijn agenten vaak wel bereid om te gaan. Maar als je echt ineens heel ver weg moet gaan werken, mag daar toch wel iets tegenover staan? Dat was ook gewoon de afspraak en die wordt nu ineens aan de laars gelapt", zegt Busker.
De reden achter de geschonden afspraken is de krapte van de budgetten. Veel korpsen zijn door hun geld voor dit jaar heen en zoeken nu naar creatieve oplossingen om toch nog rond te komen. Eerder al meldde Metro dat dit tot problemen leidt met verlofuren. Doordat deze niet meer in geld worden uitbetaald, krijgen agenten extra vrije dagen ervoor terug. Samen met de reguliere vakantiedagen leidt dit tot een overschot aan vrije tijd, waardoor het gevaar dreigt dat er straks te veel agenten thuis zitten om aan alle vraag naar politie-inzet te voldoen.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/onrust-binnen-politie-om-verre-afstanden-werkplek/SrZmhv!5smYTBBvlvg7E/

Ace1

Fractie van petities bereikt politiek Den Haag

Handtekeningenacties van betrokken burgers leveren bijna nooit iets op.


Vol goede moed zette Verpaalen een stichting op en begon een online petitie.

Slechtst een fractie van de door burgers gestarte petities bereikt uiteindelijk politiek Den Haag. Terwijl het opstarten van een handtekeningenactie, door de website petities.nl makkelijker is dan ooit tevoren komen er nauwelijks verzoekerschriften in Den Haag terecht. Als een verzoekschrift de politiek wel bereikt horen de indieners daar vervolgens nooit meer wat van. Tot frustratie van betrokken burgers.
Uit cijfers van de petities.nl en de Tweede Kamer blijkt dat van de tientallen verzoekschriften die jaarlijks worden aangeboden maar een minimaal deel van burgers te zijn. Sinds 2008 werden 17 burgerpetities afgeleverd in Den Haag. In diezelfde periode kwamen er in totaal 498 verzoekschriften binnen bij de vaste Kamercommissies van de Tweede Kamer.

Want zomaar petitie beginnen is bij lange na niet genoeg ondervond ook Valentijn Verpaalen. De personeelsadviseur uit Utrecht moest zoveel moeite doen om een nee-nee sticker, tegen ongewenste reclamefolders en huis-aan-huisbladen, te bemachtigen, dat hij actie besloot te ondernemen. "Want dat moet toch anders kunnen dacht ik. Wat mij betreft zou je juist een sticker aan moeten vragen als je wél reclame in je brievenbus wil."

Vol goede moed zette Verpaalen een stichting op en begon een online petitie. "Dat blijft toch een belangrijke manier om de politiek te laten weten wat burgers belangrijk vinden. Maar het blijkt toch ontzettend moeilijk om handtekeningen te verzamelen. Het idee was ooit om 40.000 handtekeningen op te halen, maar we zijn nu rond de 2000 blijven steken. We proberen fondsen te werven en in gesprek te gaan met Kamerleden maar tot nu toe komt het niet echt van de grond."

Maar zelfs als het wel lukt om veel handtekeningen te verzamelen is de kans op succes minimaal merkte Lilian Peters van de petitie ´Handen af van de homeopathie´. Met meer dan 60.000 ondertekenaars een van de succesvolste petities op de site. Dat was meer dan genoeg om langs te mogen komen Den Haag. "In april hebben al die handtekeningen aangeboden maar dat heeft niks opgeleverd. We werden keurig ontvangen hoor, dat is allemaal goed geregeld. Maar daarna hoor je er nooit meer wat van. Ik vind dat echt van heel weinig respect getuigen."

Om toch iets gedaan te krijgen is Peters nu aan het onderzoeken of ze een burgerinitiatief kan starten. Maar het burgerinitiatief, een verzoek met minimaal 40.000 handtekeningen dat de Kamerleden verplicht over het onderwerp te debatteren, is nog veel bureaucratischer dan een petitie. De regels zijn zo streng dat er nauwelijks nog gebruik van gemaakt wordt. Dit jaar werden er twee burgerinitiatieven bij de Tweede Kamer ingediend, vorig jaar was dat er zelfs helemaal geen een.

REACTIE REINDER RUSTEMA, OPRICHTER PETITIES.NL
"Op de site zie ik honderden petities per jaar die het niet halen tot in de Tweede Kamer. Het prille begin gaat vaak nog wel. Snel even mensen enthousiast maken en mobiliseren. Maar de petitie wordt zo vooral gebruikt als een noodkreet, een schreeuw om aandacht. We gaan de straat niet op, we staken niet. Het tekenen van een online petitie is dan een tijdelijke uitlaatklep.

Maar een goede petitie is ontzettend veel werk. Als je alleen maar een handtekeningenactie online gooit en het verder op zijn beloop laat dan bereik je niks. Want zelfs als je de handtekeningen weet aan te bieden aan een Kamerlid wordt het nauwelijks opgepakt. Dat kun je ook de Tweede Kamer verwijten.
Ik heb 4 miljoen e-mailadressen in mijn database zitten van mensen die al jaren op een antwoord wachten. Daarom ben ik zelf een petitie begonnen: ´antwoordop.petities.nl´. Eigenlijk zouden de mensen die de administratie van de Kamer bijhouden moeten bewaken wat er met die petitie gebeurt. Een simpel bericht terug naar de ondertekenaars van een petitie met een uitleg over wat er met hun handtekening is gebeurd maakt een wereld van verschil."

http://www.metronieuws.nl/nieuws/fractie-van-petities-bereikt-politiek-den-haag/SrZmhw!rKP0s4wTYbn6/

Elzenga

Worden wel weer een paar leuke (bij)baantjes gecreëerd voor mede-politici lees ik (met de stichting)...wat mij betreft kunnen een paar ambtenaren dat ook doen.

Ros

Winst maken op het afstoten van de ABN zal mooi zijn maar is niet te verwachten. Zorgen dat de bank klaar is voor de beursgang zal inhouden dat er niet veel geld naar de overheid zal (kan) gaan. Financieel onafhankelijk en winstgevend is een voorwwaarde voor een succesvolle beursgang.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: DvdW op 23/08/2013 | 14:52 uur
Daar gaat de meevaller  ;D

Best wel rap... aan de andere kant, het geld is al uitgeven en is ten laste van de staatsschuld, er komt x miljard terug, die kan je vol gebruiken voor het verminderen van de staatschuld of ten dele.

In het JSF dossier noemen we dit sunk costs en weinigen hier op dit forum hebben een probleem om die kosten als "jammer" te beschouwen en roepen dan "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald"

Dus je kan het wat mij betreft als eenmalige mee- of tegenvaller bekijken.

DvdW

Citaat van: jurrien visser op 23/08/2013 | 13:59 uur
Toch de verwachting maar weer bijstellen....
Daar gaat de meevaller  ;D
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge

Citaat van: Oorlogsvis op 23/08/2013 | 14:06 uur
30 miljard heeft het dus totaal gekost al....nou....alles boven de 30 miljard is dus geld wat als winst geboekt kan gaan worden. Wachten is volgens mij ook beter, de bank maakt een aardige winst tegenwoordig ! en dat is ook goed voor de staatskas.

Ok, en als de staat 1% rente per jaar betaald over die 30 miljard....?
Dat is 300 miljoen euro per jaar! Totaal dus ruim 1,5 miljard die je ook nog moet binnenhalen om verlies te voorkomen.

Oorlogsvis

30 miljard heeft het dus totaal gekost al....nou....alles boven de 30 miljard is dus geld wat als winst geboekt kan gaan worden. Wachten is volgens mij ook beter, de bank maakt een aardige winst tegenwoordig ! en dat is ook goed voor de staatskas.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: jurrien visser op 23/08/2013 | 13:58 uur
vr 23 aug 2013,

Vanmiddag persconferentie Dijsselbloem over ABN Amro 

AMSTERDAM -  Minister Dijsselbloem zal vanmiddag om 15:00 een persconferentie geven over de toekomst van ABN Amro. Dat heeft ABN Amro topman Gerrit Zalm zojuist gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers van de bank.

De verwachting is dat Dijsselbloem zal aankondigen dat de bank weer naar de beurs gebracht gaat worden, maar over de termijn heeft Zalm niets gezegd. Wel herhaalde Zalm dat hij wil aanblijven als topman van de bank tot aan 2018: ,, Ik heb er zin in."

Nederland betaalde in 2008 17 miljard voor de bank, naderhand is die rekening verder opgelopen tot 30 miljard. Het is niet waarschijnlijk dat dat bedrag geheel terugkomt.

Chef van De Financiële Telegraaf Ronald Veerman denkt dat in het beste geval de helft van dit bedrag bij verkoop kan worden gevangen. ,,De Nederlandse belastingbetaler schiet er dus zo'n 1000 euro per persoon bij in".

Al het nieuws over ABN Amro en de persconferentie van minister Dijsselbloem kunt u vandaag van minuut tot minuut volgen op DFT.

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21833147/__Vanmiddag_persconferentie_Dijsselbloem_over_ABN_Amro__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter-boven





Toch de verwachting maar weer bijstellen....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

vr 23 aug 2013,

Vanmiddag persconferentie Dijsselbloem over ABN Amro 

AMSTERDAM -  Minister Dijsselbloem zal vanmiddag om 15:00 een persconferentie geven over de toekomst van ABN Amro. Dat heeft ABN Amro topman Gerrit Zalm zojuist gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers van de bank.

De verwachting is dat Dijsselbloem zal aankondigen dat de bank weer naar de beurs gebracht gaat worden, maar over de termijn heeft Zalm niets gezegd. Wel herhaalde Zalm dat hij wil aanblijven als topman van de bank tot aan 2018: ,, Ik heb er zin in."

Nederland betaalde in 2008 17 miljard voor de bank, naderhand is die rekening verder opgelopen tot 30 miljard. Het is niet waarschijnlijk dat dat bedrag geheel terugkomt.

Chef van De Financiële Telegraaf Ronald Veerman denkt dat in het beste geval de helft van dit bedrag bij verkoop kan worden gevangen. ,,De Nederlandse belastingbetaler schiet er dus zo'n 1000 euro per persoon bij in".

Al het nieuws over ABN Amro en de persconferentie van minister Dijsselbloem kunt u vandaag van minuut tot minuut volgen op DFT.

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21833147/__Vanmiddag_persconferentie_Dijsselbloem_over_ABN_Amro__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter-boven




jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: DvdW op 23/08/2013 | 13:14 uur
:glare:Grappig... Maar ik vermoed dat die euro's allang weer ergens anders zijn uitgegeven  :angel: En als de verkoop minder opbrengt dan verwacht? Oeps, probleempje. Dan nog maar een bezuinigingsronde...

Dan zullen ze de (na verwachting) beursgang niet laten doorgaan maar simpelweg uitstellen.

DvdW

 :glare:
Citaat van: jurrien visser op 23/08/2013 | 13:02 uur
De club levert bij verkoop, in z'n geheel of opgeknipt, hopelijk minimaal het zelfde bedrag op of meer dan waarvoor het is aangekocht, laat ik een gokken, voor het gemak 15 a 16 miljard aan eenmalige inkomsten voor de BV Nederland (is de JSF ruim betaald)
Grappig... Maar ik vermoed dat die euro's allang weer ergens anders zijn uitgegeven  :angel: En als de verkoop minder opbrengt dan verwacht? Oeps, probleempje. Dan nog maar een bezuinigingsronde...
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל