5g netwerk is een bedreiging voor Nationale veiligheid

Gestart door Huzaar1, 24/12/2018 | 13:00 uur

Sparkplug

Snel 5G-netwerk moet tot 2025 uitwijken voor satellietstation

Telecom Providers die een sneller 5G-netwerk aanleggen, moeten tijdelijk bandbreedte inleveren voor een satellietstation. De benodigde veiling van de bandbreedte wordt uitgesteld tot medio 2023.

Marc Hijink 12 mei 2022 Leestijd 1 minuut

De nationale mobiele providers moeten bij de uitrol van hun snelle 5G-netwerken tijdelijk een kwart van hun bandbreedte inleveren voor een satellietstation in het Friese Burum. Dat duurt tot 1 januari 2024, met een mogelijke uitloop tot 2025.

Dat adviseert een onafhankelijke commissie die op last van de rechter naar het Nationale Frequentieplan keek. Donderdag werd dit advies gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Waarschijnlijk moeten Nederlandse consumenten tot 2024 wachten voordat de opvolger van 4G in het hele land merkbaar hogere snelheden biedt dan nu.

De nieuwe 5G-netwerken zullen gebruikmaken van de 3,5 GHz-band. Die frequentie biedt meer bandbreedte voor dataverkeer dan de lagere frequenties die providers nu gebruiken. Maar de 5G-netwerken 'botsen' dan wel met de frequentie die een satellietstation in het Friese Burum gebruikt. Daar zit het bedrijf Inmarsat, dat onder meer de noodsignalen van schepen over de hele wereld opvangt. Die doorgifte dreigt verstoord te worden door nieuwe 5G-netwerken.

Inmarsat protesteerde tegen het frequentieplan van het ministerie van Economische Zaken. De rechter stelde het satellietbedrijf in het gelijk: het frequentieplan moet worden aangepast. Inmarsat is al bezig met een verhuizing naar Griekenland die rond 2024 is afgerond. Het bedrijf moet nog met Economische Zaken onderhandelen over een vergoeding voor de versnelde verhuizing.

De adviescommissie rekent op een veiling van de 3,5 GHz-band medio 2023 en daadwerkelijke ingebruikname per 1 december 2023. Dat is anderhalf jaar later dan oorspronkelijk gepland. Bovendien zijn de te veilen frequentiekavels door de tijdelijke beperking minder waardevol.

De landelijke vergunninghouders (vermoedelijk zullen dat KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo zijn) kunnen tot uiterlijk 2025 niet 300 MHz, maar 220 MHz gebruiken voor 5G.

Voor de nationale netwerken is de tijdelijke beperking een tegenvaller. Het vergt extra aanpassingen bij het inrichten van het netwerk – het zou ertoe kunnen leiden dat de providers liever wachten met sneller 5G, zodat ze meteen de volledige bandbreedte kunnen gebruiken.

Daarnaast maken de providers zich zorgen over tientallen locaties in de Randstad waar 5G-netwerken tot september 2026 'botsen' met lokale vergunninghouders die dezelfde frequentie gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld om draadloze beveiligingscamera's van gemeenten, draadloze netwerken in de logistieke sector of mobiele breedbandaanbieders op het platteland.

De adviescommissie doet geen uitspraak over deze mogelijke aanvaringen tussen private en publieke mobiele netwerken – dat viel buiten de opdracht van de rechter. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD) komt voor deze zomer met een kabinetsreactie en een wijziging van het nationale frequentieplan.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/12/snel-5g-netwerk-moet-tot-2025-uitwijken-voor-satellietstation-a4124243
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 07/09/2021 | 14:53 uur
Aruba ?  Marinierskazerne Savaneta 
St Maarten ? Defensie wil daar zo-wie-zo al een nieuwe kazerne bouwen, niet meer op de huidige locatie Pointe Blanche.
Curaçao ? in het gebied Watamula. daar staan ook al een 3 tal radars1

nadeel van deze gebieden, eilanden is de kans op orkanen

Aruba, Bonaire en Curaçao vallen buiten de hurricane belt  (de SSS eilanden niet)

Lynxian

Citaat van: Harald op 07/09/2021 | 14:53 uur
Aruba ?  Marinierskazerne Savaneta 
St Maarten ? Defensie wil daar zo-wie-zo al een nieuwe kazerne bouwen, niet meer op de huidige locatie Pointe Blanche.
Curaçao ? in het gebied Watamula. daar staan ook al een 3 tal radars1

nadeel van deze gebieden, eilanden is de kans op orkanen
Ik las 'm als: "Een ander land buiten het koninkrijk." Zo staat het niet in het artikel, dat was gewoon mijn interpretatie; dat de nieuwe locatie in bijvoorbeeld Duitsland zou zijn. Daar zou ik op tegen zijn.

Wat betreft orkaanbestendigheid: ik zie 't probleem niet zo. In Nederland moeten dit soort dingen ook een lichte orkaan moeten kunnen weerstaan en de basis bestaat uit staal, dus dat moet makkelijk tegen een zware orkaan kunnen. Kost ongetwijfeld wat meer, maar dat lijkt me in dit geval niet het grootste probleem daar waar hier echt aan verdiend kan worden. (Wellicht niet direct in hard geld, maar wel aan 'wisselgeld'.)

Harald

Citaat van: Lynxian op 07/09/2021 | 13:30 uur
Ik ben natuurlijk twee jaar te laat met deze opmerking maar: willen we deze capaciteit niet gewoon binnen onze landsgrenzen houden? Desnoods door een nieuw eiland te creeëren boven de Wadden of middels herbouwde boorplatformen in de Noordzee? Ik vindt 't bizar dat we ons voor sigint capaciteit afhankelijk gaan maken van een ander land, ook al is dat bevriend.

Aruba ?  Marinierskazerne Savaneta 
St Maarten ? Defensie wil daar zo-wie-zo al een nieuwe kazerne bouwen, niet meer op de huidige locatie Pointe Blanche.
Curaçao ? in het gebied Watamula. daar staan ook al een 3 tal radars1

nadeel van deze gebieden, eilanden is de kans op orkanen

Lynxian

Citaat van: Sparkplug op 03/12/2019 | 09:59 uur
'Spionageschotels AIVD en MIVD verhuizen naar een nog onbekend land'

02 december 2019 21:34
Laatste update: een uur geleden
   
De satellietschotels van de Nederlandse inlichtingendiensten verhuizen van Friesland naar het buitenland, meldt Nieuwsuur maandag. Op verzoek van het betreffende land blijft de locatie echter geheim.

De satellietschotels van de AIVD en de MIVD onderscheppen satellietcommunicatie. Een deel van de schotel maakt daarbij gebruik van dezelfde frequentie als het nieuwe mobiele 5G-netwerk.

Om dat netwerk in Nederland te introduceren, moeten de schotels dus verhuizen. Dat kan niet binnen Nederland, omdat hier geen storingsvrije locaties zijn.

Naar welk land de satellietschotels verhuizen, is niet bekend. Volgens Nieuwsuur heeft het kabinet met het 'geheime land' al wel een akkoord bereikt over de verhuizing.

Huawei weren bij de aanleg van 5G

Bij de introductie van het 5G-netwerk komt het kabinet met aanvullende eisen om Huawei te weren, melden bronnen aan Nieuwsuur. Voor de aanleg van de gevoeligste delen van het 5G-netwerk zouden geen zaken gedaan mogen worden met landen met een "offensieve cyberstrategie" en met bedrijven uit landen waar ze gedwongen kunnen worden informatie te delen met de overheid.

Dinsdag spreekt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in Brussel in EU-verband over het onderwerp. Later deze week wil ze haar plannen en de aanvullende veiligheidseisen presenteren.

Volgens de bronnen wordt Huawei in deze eisen niet specifiek genoemd, maar meerdere bronnen laten aan Nieuwsuur weten dat het effect van deze maatregelen is dat het Chinese bedrijf zo buiten de aanleg van de belangrijke onderdelen kan worden gehouden. Wat deze "belangrijke onderdelen" of "gevoelige delen" van het 5G-netwerk zijn, is onduidelijk.

Eerder dit jaar werd bekend dat KPN bij de aanleg van het 5G-netwerk in zee wilde gaan met Huawei. KPN liet wel weten bij de "kritieke delen" van het netwerk voor een westers bedrijf te kiezen.

Door: NU.nl
Beeld: Durk Talsma

https://www.nu.nl/tech/6015110/spionageschotels-aivd-en-mivd-verhuizen-naar-een-nog-onbekend-land.html#coral_talk_wrapper
Ik ben natuurlijk twee jaar te laat met deze opmerking maar: willen we deze capaciteit niet gewoon binnen onze landsgrenzen houden? Desnoods door een nieuw eiland te creeëren boven de Wadden of middels herbouwde boorplatformen in de Noordzee? Ik vindt 't bizar dat we ons voor sigint capaciteit afhankelijk gaan maken van een ander land, ook al is dat bevriend.

Sparkplug

Geplande veiling van belangrijke 5G-frequentie gaat niet door in april 2022

03 september 2021 11:13
Laatste update: 11 minuten geleden


De veiling voor de 3,5GHz-frequentieband, die belangrijk is voor een sneller 5G-netwerk, zal niet in april 2022 plaatsvinden, zoals eerder was gepland. De veiling wordt uitgesteld tot een later moment, schrijft demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De oorzaak van de vertraging is de aanhoudende kwestie met satellietbedrijf Inmarsat. Dat bedrijf heeft ontvangstschotels in de Friese plaats Burum, waarmee het voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht verzorgt. Dat gebeurt al sinds 1990 via de 3,5GHz-frequentieband.

Diezelfde frequentie is ook toegewezen aan 5G, om onder meer snellere internetverbindingen mogelijk te maken. Andere frequentiebanden zijn daarvoor iets minder geschikt.

Een adviescommissie moet eerst op zoek naar een oplossing voor Inmarsat, voordat de veiling kan doorgaan. Een rechter oordeelde in juni van dit jaar dat Inmarsat zijn ontvangstschotels voorlopig niet hoeft te verhuizen. Internationale afspraken over het grondstation wegen volgens de rechter zwaarder dan de wens van het demissionair kabinet om de frequentieband vrij te maken voor sneller internet.

Nog geen nieuwe planning mogelijk

Keijzer is op 8 juli opnieuw in gesprek gegaan met Inmarsat. "Het verheugt mij dat Inmarsat in dat gesprek heeft aangegeven eveneens toe te willen werken aan een oplossing", schrijft ze in de Kamerbrief.

Toch laat een oplossing waarschijnlijk nog even op zich wachten. Keijzer verwacht dat een onafhankelijke adviescommissie in oktober kan starten, maar kan "met zekerheid" zeggen dat de veiling vertraging oploopt. Een nieuwe datum is niet bekendgemaakt.

Het streven is wat Keijzer betreft nog steeds om de 3,5GHz-frequentie zo snel mogelijk beschikbaar te stellen voor 5G. "De precieze duur van de vertraging van de veiling is onder meer afhankelijk van het advies van de onafhankelijke adviescommissie", schrijft ze. De commissie wordt gevraagd in het eerste kwartaal van 2022 advies uit te brengen.

https://www.nu.nl/tech/6154948/geplande-veiling-van-belangrijke-5g-frequentie-gaat-niet-door-in-april-2022.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Huawei naar verluidt uit kern van Nederlandse 5G-telecomnetwerken

21 mei 2021 10:45
Laatste update: 11 minuten geleden


Huawei levert geen apparatuur voor de kritieke onderdelen van Nederlandse 5G-telecomnetwerken, zegt het Chinese bedrijf tegen Het Financieele Dagblad (FD). Onder geheime diensten in het Westen heerst al jaren bezorgdheid over mogelijke Chinese overheidsspionage via Huawei-apparatuur, hoewel het bedrijf dat ontkent.

"Wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur", zegt een Huawei-woordvoerder tegen het FD. Dat betekent dat KPN, Vodafone en T-Mobile apparatuur van andere bedrijven gebruiken voor de kerndelen in hun 5G-telecomnetwerken. Dat zijn de plekken in de netwerken waar data bij elkaar komen en doorgestuurd worden naar de ontvangers.

Het FD schrijft dat de consequenties voor T-Mobile het grootst lijken. Hoewel het bedrijf met acht verschillende leveranciers werkt, is het grootste deel van het netwerk opgebouwd met apparatuur van Huawei.

Het is niet bekend welke onderdelen van de providers al zijn vervangen en wat daarvan de kosten zijn. KPN had al eerder gezegd de Huawei-apparatuur te vervangen door alternatieven van het Zweedse Ericsson. Vodafone gebruikte al weinig technologie van Huawei.

Het ministerie van Economische Zaken heeft providers de eisen voor het 5G-netwerk overgedragen. Wat die precieze eisen zijn is overigens niet duidelijk: de beschikking is tot staatsgeheim verklaard.

Huawei wordt in Nederland niet helemaal uit de netwerken geweerd. Het bedrijf levert nog wel antennes.

Door: NU.nl

https://www.nu.nl/tech/6134696/huawei-naar-verluidt-uit-kern-van-nederlandse-5g-telecomnetwerken.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Citaat van: Ace1 op 03/12/2019 | 14:49 uur
Kunnen die schotels niet naar Saba of naar Sint Eustatius verhuizen?
Varende SIGINT capaciteit, overal inzetbaar :angel:

De west heeft waarschijnlijk al eigen capaciteit op dit gebied.


Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 03/12/2019 | 14:49 uur
Kunnen die schotels niet naar Saba of naar Sint Eustatius verhuizen?

Nee en daar zijn heel veel redenen voor te bedenken...
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 03/12/2019 | 13:47 uur
Goed dat NL dit allemaal serieus neemt. Laten we hopen dat dit het laatste is wat we ervan horen. Geen hawei, nieuwe schotels en behouden van een dergelijke sigint capaciteit. Belgen hebben dit bv ook weer niet naargoed die hebben niet eens meer een eigen cartografie

Kunnen die schotels niet naar Saba of naar Sint Eustatius verhuizen?

Huzaar1

Goed dat NL dit allemaal serieus neemt. Laten we hopen dat dit het laatste is wat we ervan horen. Geen hawei, nieuwe schotels en behouden van een dergelijke sigint capaciteit. Belgen hebben dit bv ook weer niet naargoed die hebben niet eens meer een eigen cartografie
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

'Spionageschotels AIVD en MIVD verhuizen naar een nog onbekend land'

02 december 2019 21:34
Laatste update: een uur geleden
   
De satellietschotels van de Nederlandse inlichtingendiensten verhuizen van Friesland naar het buitenland, meldt Nieuwsuur maandag. Op verzoek van het betreffende land blijft de locatie echter geheim.

De satellietschotels van de AIVD en de MIVD onderscheppen satellietcommunicatie. Een deel van de schotel maakt daarbij gebruik van dezelfde frequentie als het nieuwe mobiele 5G-netwerk.

Om dat netwerk in Nederland te introduceren, moeten de schotels dus verhuizen. Dat kan niet binnen Nederland, omdat hier geen storingsvrije locaties zijn.

Naar welk land de satellietschotels verhuizen, is niet bekend. Volgens Nieuwsuur heeft het kabinet met het 'geheime land' al wel een akkoord bereikt over de verhuizing.

Huawei weren bij de aanleg van 5G

Bij de introductie van het 5G-netwerk komt het kabinet met aanvullende eisen om Huawei te weren, melden bronnen aan Nieuwsuur. Voor de aanleg van de gevoeligste delen van het 5G-netwerk zouden geen zaken gedaan mogen worden met landen met een "offensieve cyberstrategie" en met bedrijven uit landen waar ze gedwongen kunnen worden informatie te delen met de overheid.

Dinsdag spreekt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in Brussel in EU-verband over het onderwerp. Later deze week wil ze haar plannen en de aanvullende veiligheidseisen presenteren.

Volgens de bronnen wordt Huawei in deze eisen niet specifiek genoemd, maar meerdere bronnen laten aan Nieuwsuur weten dat het effect van deze maatregelen is dat het Chinese bedrijf zo buiten de aanleg van de belangrijke onderdelen kan worden gehouden. Wat deze "belangrijke onderdelen" of "gevoelige delen" van het 5G-netwerk zijn, is onduidelijk.

Eerder dit jaar werd bekend dat KPN bij de aanleg van het 5G-netwerk in zee wilde gaan met Huawei. KPN liet wel weten bij de "kritieke delen" van het netwerk voor een westers bedrijf te kiezen.

Door: NU.nl
Beeld: Durk Talsma

https://www.nu.nl/tech/6015110/spionageschotels-aivd-en-mivd-verhuizen-naar-een-nog-onbekend-land.html#coral_talk_wrapper
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Inderdaad, verhuizen is ook geen oplossing, dit is straks 'overal', andere oplossing lijkt me nodig. Maar hoe doen andere landen dit dan?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Umbert

Gezien dat 5G netwerk Europa wijd zal worden uitgerold zal er verdomd weinig plek over zijn in de ons omringende landen, dus als het in de West op een andere frequentie draait zal het daar moeten kunnen we ook gelijk een grotere militaire presentie kunnen onderbouwen.

Lex

Kamerbrief over de toekomst van 3,5 GHz-band

Staatssecretaris Keijzer (EZK) informeert de Tweede Kamer over de toekomst van de 3,5 GHz-band.

Bijlagen:

Bijlage 1

Bijlage 2

Bijlage 3

Kamerstuk, 24-12-2018

Flyguy

Was de verwachten voor LS Burum, toch jammer dat het zo makkelijk moet wijken.

Vraag me af hoe dat met Galileo gaat.

Parera

Citaat van: Sparkplug op 24/12/2018 | 13:20 uur
Het is niet te hopen dat die buitenlandse locatie ook te maken krijgt met een 5G-netwerk. In dat geval wordt het probleem alleen maar verplaatst.
De West is een optie, binnen eigen kazernes en beveiliging maar buiten de frequenties die in de EU gebruikt worden.  De 5G netwerken op de eilanden draaien op andere banden dan die in Nederland. Of het ook echt haalbaar is i.v.m. informatie en andere dingen dat weet ik niet.

Sparkplug

Citaat van: Huzaar1 op 24/12/2018 | 13:00 uur
'5G-netwerk bedreigt nationale veiligheid'
Het kabinet wil dat Nederland het beste mobiele internet van Europa houdt. De vraag naar digitale connectiviteit blijft groeien en daarvoor is de aanleg van nieuwe netwerken zoals 5G essentieel. Voor 5G zijn verschillende frequenties nodig zoals de zogenoemde 3,5 Gigahertz band. Een deel daarvan is echter op dit moment al in gebruik.

Bijvoorbeeld door het interceptiestation voor satellietcommunicatie in het Friese Burum. Om zowel onze nationale veiligheid als overal een optimaal 5G-netwerk te garanderen, heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag namens het kabinet bekend gemaakt dat verplaatsing van dit station naar het buitenland noodzakelijk lijkt.

.../...


Het is niet te hopen dat die buitenlandse locatie ook te maken krijgt met een 5G-netwerk. In dat geval wordt het probleem alleen maar verplaatst.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

#1
'5G-netwerk bedreigt nationale veiligheid'

Het kabinet wil dat Nederland het beste mobiele internet van Europa houdt. De vraag naar digitale connectiviteit blijft groeien en daarvoor is de aanleg van nieuwe netwerken zoals 5G essentieel. Voor 5G zijn verschillende frequenties nodig zoals de zogenoemde 3,5 Gigahertz band. Een deel daarvan is echter op dit moment al in gebruik.

Bijvoorbeeld door het interceptiestation voor satellietcommunicatie in het Friese Burum. Om zowel onze nationale veiligheid als overal een optimaal 5G-netwerk te garanderen, heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag namens het kabinet bekend gemaakt dat verplaatsing van dit station naar het buitenland noodzakelijk lijkt.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): "De komende jaren worden allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto's, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. Geavanceerde mobiele communicatie via 5G is daarvoor de basis, maar grondig onderzoek stelt dat dat technisch niet samengaat op dezelfde frequentie als waarop Nederland via Burum inlichtingen verzamelt. Inleveren op onze nationale veiligheid óf straks in een groot deel van Nederland geen 5G zijn beiden niet aan de orde. Het kabinet gaat daarom de optie van verplaatsing uitwerken."

Beschikbaar stellen 3,5 Gigahertz band voor aanbieden 5G
De 28 EU-landen hebben afgelopen voorjaar vastgelegd dat overal in Europa de 3,5 Gigahertz (GHz) frequentieband beschikbaar wordt gesteld voor het aanbieden van algemene mobiele communicatie aan consumenten en bedrijven via 5G.

Op dit moment zijn er in Nederland 154 lokale vergunningen op deze frequentieband verleend, bijvoorbeeld voor toepassing van eigen draadloze communicatietechnieken binnen bedrijven. Deze lopen tot en met 2022 of 2026. Het Agentschap Telecom (AT) heeft als vergunningverlener- en beheerder aangegeven dat door het doen van aanpassingen in het frequentiegebruik een groot deel van de bandbreedte al in september 2022 ter beschikking kan worden gesteld via een veiling om 5G te gaan aanbieden. Het AT beveelt tegelijkertijd aan om ook na 2026 een deel van de band beschikbaar te houden voor bedrijfstoepassingen.

TNO: technische oplossingen leiden tot ernstige hinder voor 5G of satellietinterceptie
Boven de denkbeeldige lijn Amsterdam – Zwolle is de 3,5 GHz band volledig in gebruik voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in Burum. TNO constateert in een rapport in opdracht van de betrokken ministeries (BZK, Defensie en EZK) dat gezamenlijk gebruik van de 3,5 GHz-band in Noord-Nederland, zonder invloed op de nationale veiligheid enerzijds of het volledig kunnen benutten van 5G anderzijds, onmogelijk is.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"