NAVO missie in Afghanistan, deel 2

Gestart door Lex, 24/11/2012 | 14:50 uur

Lex

Duitse soldaten blijven langer in Afghanistan

De Bundeswehr blijft langer in Afghanistan dan gepland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn vrijdag bekendgemaakt.

In navolging van de Verenigde Staten blijven de 890 Duitse soldaten waarschijnlijk tot 2017. Oorspronkelijk zou de Bundeswehr zijn missie in Afghanistan in het voorjaar van 2016 beëindigen.

De Amerikaanse president Obama maakte donderdag al bekend dat de 9.800 Amerikaanse militairen die in Afghanistan zijn, tot eind 2016 daar zullen blijven. Daarna zal hun aanwezigheid gefaseerd worden afgebouwd.

Wanneer de laatste Amerikaanse soldaat terug naar huis gaat, is nog niet duidelijk.

Kunduz

In Afghanistan verblijven in totaal 13.000 NAVO-soldaten. De Duitsers onder hen zitten vooral in de plaats Masar-i-Scharif, in het noorden.

Het besluit van Obama om de terugtrekking van de Amerikanen te vertragen, kwam nadat de Taliban onlangs de plaats Kunduz onverwacht bezetten en het Afghaanse leger niet in staat bleek de stad op eigen kracht te ontzetten. Dat lukte slechts met steun van de Amerikanen.

De Afghaanse president Aschraf Ghani heeft met instemming gereageerd de besluiten van Washington en Berlijn.

ANP , 16 oktober 2015 18:55

andré herc

In Afghanistan is een transportvliegtuig van het Amerikaanse leger neergestort. Volgens een Amerikaanse kolonel zijn alle elf inzittenden omgekomen.

Het Hercules-toestel verongelukte rond middernacht lokale tijd dicht bij het vliegveld van Jalalabad in Oost-Afghanistan. De oorzaak is nog onduidelijk. Er zijn volgens de VS vooralsnog geen aanwijzingen dat het vliegtuig is beschoten.

De slachtoffers zijn zes Amerikaanse militairen en vijf burgers, zegt het Pentagon.
nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Ros

Naar het schijnt hebben de NAVO en VN totaal van elkaar verschillende agenda's. Met name de berichtgeving over de politieke instabiliteit moet, denk ik, bekend zijn geweest toen de NAVO instemde met een nieuwe trainingsmissie ?

De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO landen hebben er geen moeite mee om politie en leger functionarissen te gaan trainen terwijl er geen duidelijkheid is onder welk politiek gezag deze mensen gaan werken ?

Wij hoeven, neem ik aan, niet bang  te zijn dat Nederland mensen, tijd en geld in gaat zetten om aan dit gokspelletje mee te doen ?

Ros

VN ziet toename in burgerslachtoffers Afghanistan

Het gewelddadige conflict in Afghanistan treft steeds meer burgers. Dat melden de Verenigde Naties (VN) woensdag in een rapport.

Volgens de VN worden burgers vooral het slachtoffer van gevechten op de grond.

In het eerste halve jaar van 2014 zijn al 1.564 burgerdoden gevallen. Dat is 17 procent meer dan in dezelfde periode in 2013. Het aantal gewonden nam zelfs met bijna een kwart toe, tot 4.853 slachtoffers.

Het conflict treft ook steeds meer kinderen en vrouwen, een ontwikkeling die de VN als zorgwekkend betitelen. Het aantal kinderen dat door het geweld omkwam of gewond raakte, nam met 34 procent toe tot 1.071. Onder de vrouwen steeg dat aantal met 24 procent, tot 440.

Politieke chaos

Het rapport verschijnt op een moment van toenemende politieke chaos in Afghanistan.

Maandag bleek uit de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen dat oud-minister van Financiën Ashraf Ghani de meeste stemmen had gekregen, maar een dag later riep zijn rivaal, oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah, zichzelf uit tot winnaar.

De Verenigde Staten lieten dinsdag weten de steun aan Afghanistan in te trekken als er in het land een poging wordt gedaan illegaal de macht te grijpen.

www.nu.nl

Lex

Luchtmachtmissie in Afghanistan zit erop 

MAZAR-E-SHARIF -
De missie van de Nederlandse luchtmacht in Afghanistan zit er na 12 jaar op. Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen maakten maandag hun laatste operationele vlucht boven het Centraal-Aziatische land.
 
Bij terugkomst op de vliegbasis bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif markeerde een militaire ceremonie het einde van de operaties van de Air Task Force (ATF). Die begonnen in 2002 vanuit Kirgizië met een transportvliegtuig. Later kwamen daar F-16's, Apache-gevechtshelikopters, een tankvliegtuig en transporthelikopters bij.

De meeste jaren opereerden ze vanuit Afghanistan, waar ze bescherming hebben geboden aan grondtroepen en zich samen met militairen uit andere landen hebben ingezet voor vrede en veiligheid in Afghanistan. Een trotse baas van de luchtmacht, luitenant-generaal Sander Schnitger, uitte tijdens de ceremonie zijn respect voor de professionele inzet van de Nederlanders.

Ultieme prijs

Ook stond hij stil bij de twee militairen van de luchtmacht, onder wie een F-16-vlieger, die in Afghanistan zijn gesneuveld. ,,Deze twee luchtmachters hebben de ultieme prijs betaald voor een betere wereld en stabiliteit in Afghanistan." De militairen, de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan en andere gasten waren daarna een minuut stil. Vervolgens kregen veel militairen een NAVO-medaille voor deelname aan vredesoperaties.

De F-16's en Apache's hebben door de jaren heen geregeld hun wapens gebruikt om militairen te ontzetten en vijanden uit te schakelen. Alle wapeninzet, die per keer is beoordeeld door ATF-commandanten en het Openbaar Ministerie, voldeed aan de strikte regels, aldus Schnitger.

De F-16's vertrekken deze week uit Afghanistan. Andere Nederlandse militairen treffen voorbereidingen om de vele spullen op te ruimen, over te brengen of te verkopen. Ondertussen zijn ze in afwachting van een besluit van het kabinet, dat nadenkt over een beperkte bijdrage aan een nieuwe trainingsmissie van Afghaanse militairen en politieagenten. Als dat doorgaat, gaat het vermoedelijk om circa 100 Nederlanders die ook vanuit Mazar-e-Sharif aan de slag gaan.

Telegraaf, 30 jun 2014, 17:52

Zeewier

Rob de Wijk kondigde deze hernieuwde politietrainingsmissie al aan ten tijde van het bekend maken van MINUSMA in Mali.

Wat Geenstijl schrijft is koddig maar geeft geen goed beeld van de Nederlandse coalitiepolitiek en samenwerking met andere naties. Voor Duitsland eindigde haar missie, Nederland stapte er vervolgens ook uit. Nu stappen beide naties in een nieuwe missie in een ander district met hetzelfde doel. De door Geenstijl aangehaalde quotes van PvdA prominenten gaan over de politietraining terwijl er parallel daaraan counter insurgency gepleegd wordt. Dat tweede werd niet openlijk verteld en kon in de debatten ook niet openlijk verteld worden. Daardoor ontstond een achtergrondmachinatie waar GroenLinks instapte. En de neergang van Jolande Sap inluidde.

In Mali zal het hetzelfde gaan, ook daar zal waarschijnlijk na MINUSMA opnieuw een beroep gedaan worden op Nederlandse troepen zolang het er niet veilig is.

Lex

NAVO keurt invulling Afghanistan-missie goed 

BRUSSEL -
De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten hebben woensdag de invulling goedgekeurd van de missie in Afghanistan zoals die er na 2014 uit zal zien. De missie Resolute Support richt zich op het trainen en adviseren van de Afghaanse veiligheidstroepen.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen benadrukte dat hoewel de ,,gedetailleerde operationele planning" van de nieuwe missie is goedgekeurd, de Afghanen het veiligheidspact nog moeten tekenen dat het verblijf van de buitenlandse militairen in Afghanistan mogelijk maakt.

Nederland onderzoekt een beperkte bijdrage aan een nieuwe missie in het noorden van Afghanistan, als onderdeel van de Duitse inzet. Als het allemaal doorgaat, zullen vermoedelijk rond de 100 Nederlanders in Mazar-e-Sharif aan de slag gaan.

Telegraaf, wo 25 jun 2014, 22:21

A.J.

Au. Timmerfrans draait 180 graden op Afghanistan

"Als ik er heilig in zou geloven dat de voorgestelde missie Afghanistan gaat helpen, dan wil ik militairen wel risico's laten lopen. Maar ik geloof niet in deze strategie. Dan kan ik onze militairen en hun families ook niet recht in de ogen kijken. De PvdA zal altijd een grote internationale betrokkenheid blijven tonen, maar onder dit voorstel kunnen wij onze handtekening niet zetten. Ik ben ervan overtuigd dat dit voorstel niet alleen levensgevaarlijk, maar ook nog eens heilloos is." Aldus Frans Timmermans op 11 januari 2011 over de politiemissie naar Kunduz. Eerder op PvdA.nl: "PvdA kan missie onmogelijk steunen" - Job Cohen, 7 januari 2011. En ook nog "Nieuwe militaire missie onverantwoord", van wederom Frans Timmermans, op 27 januari 2011. Maar ja. Toen kwam de PvdA in 2012 aan de macht, en zei Didi Samsom 'OK we blijven nog wel ff, maar daarna is het klaarrr' (31 oktober 2012). Zo gezegd, zo gedaan? Nee joh. Omdat het nou eenmaal de Pirouettepolitici van de Arbeid zijn, zal Nederland tóch weer militairen naar Afghanistan sturen: "PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vergadert deze week in Brussel met zijn collega's over het operationeel plan. Mogelijk wordt het dan al goedgekeurd." (23 juni 2014). Draai, draai, draaien we d'r tóch weer voor op. Dankzij de PvdA van Frans Timmermans, de partij die in 2010 het kabinet Balkenende IV liet vallen omdat ze per se géén verlenging van de Afghanistanmissie wilden: "Bos: geen langer verblijf in Uruzgan", las Nederland op 17 februari 2010, twee dagen voordat Stoute Wouter het kabinet Balkenende IV omver trok. Vier jaar later denkt de PvdA dat iedereen dat allang vergeten is. Lol, nope. Dus dat wordt lachen met Timmerfrans. Check na de breek de dikgedrukte woorden die de MinBuZa vandaag bij elkaar spinde: de PvdA bereidt de Kamer alvast voor op Het Grote Draaien. Fransie z'n frames zijn doorzichtig. Moestuin er niet in, mensen.

Geachte Voorzitter,

De Navo voorziet met ingang van 2015 een missie in Afghanistan genaamd Resolute Support. De contouren hiervan zijn vastgelegd tijdens de Navo-Top in Chicago in mei 2012. Hierover is uw Kamer geïnformeerd met de brief van 26 juni 2012 (Kamerstuk 28676, nr. 162).

Anders dan bij ISAF zal de veiligheid in Afghanistan met ingang van 2015 niet meer de verantwoordelijkheid zijn van de internationale gemeenschap maar van Afghanistan zelf. Resolute Support behelst louter nog de training, advisering en assistentie (TAA) ten behoeve van het hogere kader van de strijdkrachten en de politie van Afghanistan. De omvang, samenstelling en aard van de Resolute Support missie zullen daarmee wezenlijk anders zijn dan die van de ISAF-missie naar Kunduz.

(Lees: "Die politiemissie was stom en duur en slecht en zinloos, maar deze keer gaan onze plannen wél werken dus dit wordt wél een goeie missie!", aldus Fransie Lulhannessie - red.)

In overeenstemming met het Toetsingskader 2014 berichten wij u dat het kabinet de wenselijkheid en mogelijkheid onderzoekt van een beperkte Nederlandse bijdrage als onderdeel van de voorziene Duitse inzet in Resolute Support in Noord-Afghanistan. Dit onderzoek kan uitmonden in een positief of een negatief besluit. In overeenstemming met artikel 100 van de Grondwet zal het kabinet het parlement informeren over de uitkomsten van het onderzoek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, de Minister van Defensie,

Frans Timmermans
J.A. Hennis-Plasschaert

Geenstijl

Lex

Kamerbrief over NAVO Resolute Support


Brief van minister Timmermans (BZ) aan de Tweede Kamer over een mogelijke Nederlandse bijdrage aan missie Resolute Support in Afghanistan.

Kamerbrief BUZA, 23-06-2014

Lex

Kabinet onderzoekt nieuwe missie Noord-Afghanistan

Het kabinet onderzoekt de wenselijkheid en mogelijkheid van een nieuwe, beperkte missie om Afghaanse militairen en politieagenten in het noorden van Afghanistan te trainen. 

Dat hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) maandag officieel aan de Tweede Kamer gemeld.

Het gaat om een bijdrage aan de NAVO-missie die in 2015 begint. Als het kabinet er heil in ziet, zullen de Nederlanders er samen met Duitsers actief worden.

Om hoeveel Nederlandse militairen het zou gaan, staat niet in de brief. De ministers schrijven dat het onderzoek naar een Nederlandse bijdrage kan uitmonden in een positief of een negatief besluit.

Maandagochtend kwam de Volkskrant met de berichtgeving dat het kabinet een nieuwe missie zou overwegen om te voorkomen dat islamitische extremisten daar de macht grijpen. De beoogde Nederlandse bijdrage zou onderdeel zijn van het nog te starten NAVO-trainingsmissie 'Resolute Support'.

ANP, 23 juni 2014 17:08 

Mourning

Citaat van: A.J. op 23/06/2014 | 16:26 uur
Laat ze alsjeblieft opbokken met een Afghanistan missie. Draai eerst de geldkraan richting defensie maar eens een flink eind open voordat er überhaupt nagedacht wordt over nog een missie. Te idioot voor woorden gewoon.

Dit! Een missie kan alleen als er voor de verandering eens iets substantieels tegenover staat voor Defensie en haar personeel, want anders weten wij allemaal wel weer hoe het voor het personeel en materieel afloopt als de missie net is afgelopen, hetgeen onder een woord valt te kenschetsen: "bezuinigen".
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Oorlogsvis

Citaat van: Elzenga op 23/06/2014 | 16:15 uur
Het blijft ongelooflijk...wel investeren in de defensie van Afghanistan, en bezuinigen op de eigen defensie. Terwijl we die zo hard nodig hebben..zeker straks als de deksel er echt afknalt in het Midden-Oosten..
..wel geld investeren in de defensie van Afghanistan en bezuinigen op eigen defensie....dat is wat er gebeurd op het moment..
volslagen belachelijk en waarsch nog betaald uit het eigen defensie budget ook. Zulke missies zijn te duur voor ons landje..

om Afghanistan moet je gewoon een hekwerk bouwen met schrikdraad anders rennen de geitjes er alsnog uit..

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Elzenga op 23/06/2014 | 16:15 uur
Het blijft ongelooflijk...wel investeren in de defensie van Afghanistan, en bezuinigen op de eigen defensie. Terwijl we die zo hard nodig hebben..zeker straks als de deksel er echt afknalt in het Midden-Oosten..

En in de Zuid Chinese Zee en rondom de Noordpool.....

A.J.

Laat ze alsjeblieft opbokken met een Afghanistan missie. Draai eerst de geldkraan richting defensie maar eens een flink eind open voordat er überhaupt nagedacht wordt over nog een missie. Te idioot voor woorden gewoon.

Elzenga

Het blijft ongelooflijk...wel investeren in de defensie van Afghanistan, en bezuinigen op de eigen defensie. Terwijl we die zo hard nodig hebben..zeker straks als de deksel er echt afknalt in het Midden-Oosten..