Recente berichten

#11
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by Master Mack - Vandaag om 07:47
Citaat van: Stoonbrace op Vandaag om 06:27Klopt. Maakt dus niet uit waar je schepen koopt. Nederland of Frankrijk, altijd rotzooi. Misschien de Britten eens proberen?
;D
Inderdaad het lijkt erop dat het tegenwoordig om een diversiteit aan redenen erg lastig is om grote projecten op tijd en binnen budget af te leveren. Maar blijft een feit dat we in Europa onze mond vol hebben van er moet een gelijk speelveld zijn maar ondertussen is alleen Nederland het braafste jongetje van de klas. En hebben met namen Frankrijk maar ook bijvoorbeeld landen als Griekenland en Italië nog (semi)Staatsbedrijven die ervoor zorgen dat bedrijven als Damen kapot geconcurreerd worden. Misschien moet Nederland maar ook België zijn kop eens uit zijn kont halen en eigen Industrie eerst politiek gaan voeren.Die subs worden ook niet optijd geleverd voor veel teveel geld en nog geen 10% van het geld blijft in NLD.
Zo goedemorgen iedereen een fijne hemelvaartdag🤣
#12
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by Stoonbrace - Vandaag om 06:27
Citaat van: Master Mack op 08/05/2024 | 23:23 uurGoh dus toch niet op tijd en ook niet voor een vaste prijs.

Klopt. Maakt dus niet uit waar je schepen koopt. Nederland of Frankrijk, altijd rotzooi. Misschien de Britten eens proberen?
#13
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by Master Mack - 08/05/2024 | 23:23 uur
Citaat van: Stoonbrace op 05/02/2024 | 20:51 uurZe zijn nu wel zeewaardig. En op tijd. En binnen budget. Vandaar dat ik dacht dat Franse fregatten dat misschien ook konden zijn. Want ASWF is dat natuurlijk niet. Beetje vreemd hoe dát gelopen is, met MCMV en ASWF die evenwaardige contracten moesten zijn en dat het toen plots niet meer lukte om een fregat te bouwen voor 600 miljoen waardoor het allemaal flink wat vertraging heeft opgelopen.
Goh dus toch niet op tijd en ook niet voor een vaste prijs.
#14
'Nederland dringt samen met andere lidstaten aan op asielprocedure in niet-EU-landen'

Een groep EU-lidstaten, waaronder Nederland, werkt aan een brief aan de Europese Commissie waarin wordt aangedrongen op het opvangen in niet-EU-landen van migranten die de EU proberen te bereiken. Dat melden verschillende Tsjechische kranten die de brief in handen hebben.

In het niet-EU-land zouden de migranten dan moeten afwachten of ze asiel krijgen in de Europese Unie. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers zouden er tot hun terugreis kunnen worden ondergebracht.

Out-of-the-box-oplossingen
Staatssecretaris Van der Burg van Asielzaken zegt dat de EU-landen op zoek zijn naar "aanvullende oplossingen" om de grip op migratie te versterken en dat de landen daarom met elkaar moeten samenwerken.

"Daarom ben ik voorstander dat landen ook naar out-of-the-box-oplossingen kijken zoals de afspraken die Italië met Albanië maakte", aldus de staatssecretaris. Hij benadrukt dit soort oplossingen "te allen tijde" in lijn moeten zijn met internationaal en Europees recht.

Deal Italië en Albanië
Het idee, geïnitieerd door Tsjechië en Denemarken, is vergelijkbaar met de overeenkomst die Italië in november sloot met Albanië. In niet-EU-land Albanië worden een deel van de geredde bootmigranten op kosten van Italië ondergebracht terwijl de Italiaanse autoriteiten hun asielaanvragen afhandelen.

In de brief aan de Europese Commissie wordt opgeroepen om meer partnerschappen aan te gaan met landen, met daarbij de Turkije-deal als voorbeeld. Concrete plannen zouden nog niet in de brief staan, ook worden er nog geen mogelijke landen genoemd om deals mee te sluiten.

Na de migratiecrisis van 2015 maakte de EU voor het eerst afspraken over het tegenhouden van migranten, destijds met Turkije. Die waren aanvankelijk omstreden, maar sindsdien zijn er akkoorden gevolgd met onder andere Tunesië, Egypte en Libanon.

Kritiek
Op het uitbesteden van migratieprocedures is veel kritiek vanuit mensenrechten- en hulporganisaties. Amnesty International noemde deal tussen Italië en Albanië eerder dit jaar "een schadelijk systeem".

"In plaats van het lijden van mensen te vergroten, moeten de autoriteiten zorgen voor toegang tot een effectieve asielprocedure, adequate opvang en veilige, regelmatige routes", aldus Amnesty. De Europese Commissie oordeelde tot dusver dat de deal tussen Italië en Albanië geen Europese regels schenden.

EU-correspondent Kysia Hekster:
"In december kwam er na jarenlange onderhandelingen een akkoord over een nieuw en strenger Europees migratiebeleid. Dat gaat pas per 2026 in en dus zie je dat landen proberen om vóór die tijd al meer grip te krijgen op migratie. Dat speelt al langer. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht wordt de druk nu opgevoerd, omdat de angst bestaat dat anders radicaal-rechtse partijen veel stemmen gaan trekken op het thema van migratie.

Er lijkt nu inderdaad een conceptbrief te liggen, waar landen naar moeten kijken en besluiten of ze die willen ondertekenen. De verwachting hier in Brussel is dat Nederland dat gaat doen. De brief gaat dan binnenkort naar de Europese Commissie met het verzoek deze voorstellen op te pakken en ermee aan de slag te gaan."

https://nos.nl/artikel/2519520-nederland-dringt-samen-met-andere-lidstaten-aan-op-asielprocedure-in-niet-eu-landen
#15
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 21:11 uur
India arresteert ronselaars na misleiding voor Russisch leger

In India zijn vier mensen opgepakt voor het misleiden van Indiase mannen die in het Russische leger terechtkwamen. Ze werden gelokt met het aanbod dat ze hulp zouden bieden in het leger, maar ze kwamen uiteindelijk terecht aan het front als kanonnenvoer.

De opgepakte personen zouden betrokken zijn bij het rekruteren van de nietsvermoedende mannen. Onder meer een tolk en een persoon die visa en vliegtickets voor de Indiase mannen kocht zijn gearresteerd. Daarnaast zijn er twee 'hoofdrecruiters' opgepakt. Zij zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het rekruteren van de Indiase mannen in de Zuid-Indiase regio's Kerala en Tamil Nadu, meldt het centrale onderzoeksbureau van India.

Het onderzoek 'wordt voortgezet tegen andere verdachten die deel uitmaken van dit internationale netwerk van mensenhandelaren', aldus het onderzoeksbureau. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat elke zaak 'krachtig is opgenomen' met Rusland.

Hoog loon en Russisch paspoort
In totaal zouden ongeveer 35 Indiase mannen op deze manier het Russische leger zijn ingelokt. Eerder dit jaar bleek daarbij dat hen 1.800 dollar maandloon wordt geboden en een Russisch paspoort als men klaar was in het leger. In eerste instantie zouden ze alleen voor klusjes het leger in hoeven, maar eenmaal in Rusland werden de mannen naar het front gestuurd, vaak in de voorste linies van het gevechtsgebied.

Vlogger lokt
Uit onderzoek van Al Jazeera bleek eerder dat het ronselen van de Indiase mannen gebeurt via Dubai. Een vlogger uit Dubai vertelt in een video welke kansen het werken voor het Russische leger kan bieden. In één van de video's vertelt de man, die rondloopt in de straten in Sint-Petersburg, dat men na zes maanden dienst een Russisch paspoort kan krijgen. Daarna heeft men de vrijheid om te verhuizen naar andere Europese landen. De sancties die het vrijwel onmogelijk maken om vanuit Rusland naar EU-landen te komen, worden niet benoemd.

Overigens worden er niet alleen mannen uit India gerekruteerd voor het Russische leger. Ook uit Nepal zouden honderden mannen zijn gelokt om als kanonnenvoer te dienen in Oekraïne. Ook zij zouden volgens een eerder onderzoek van Al Jazeera onder valse voorwendselen zijn gelukt.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546694/india-arresteert-ronselaars-na-misleiden-indiers-voor-russisch-leger?itm_source=https%3A%2F%2Fwww.bnr.nl%2Fnieuws%2Finternationaal%2F10546682%2Fliveblog-rusland-lanceert-luchtaanval-op-kyiv&itm_campaign=artikel&itm_medium=meest_gelezen
#16
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 21:08 uur
'Rusland gaat gewelddadige sabotageacties uitvoeren'

Rusland is plannen aan het smeden om 'gewelddadige sabotageacties' uit te voeren in het Westen. Daarvoor hebben drie Europese inlichtingendiensten regeringen gewaarschuwd, meldt de Britse krant Financial Times. Ook zouden enkele sabotageacties al zijn uitgevoerd. 'Dit is wel iets om ons zorgen over te maken', vindt voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Rusland zou zich met name focussen op de defensie-industrie in het Westen, denkt De Kruif. 'Met aanvallen op de wapenindustrie. Denk aan de productie van tanks, reserveonderdelen voor pantservoertuigen, munitie en artilleriegranaten.' In Duitsland werden vorige maand nog twee mannen opgepakt die worden verdacht van mogelijke aanslagen op zulke doelen.

Ook elders zijn er al verdenkingen van sabotageacties waar Rusland verantwoordelijk voor zou zijn. Zo vonden er in Zweden in het afgelopen jaar twee ontsporingen plaats op hetzelfde traject, waardoor het goederenvervoer tussen een mijndorp in Zweden en een havenstad in Noorwegen niet kon doorgaan. 'De Russen doen alles om deze oorlog te winnen', ziet De Kruif. 'Dat betekent ook dat ze het Westen zullen raken, omdat wij natuurlijk de wapens produceren waarmee Oekraïne deze strijd kan blijven voeren.'

Van cyberacties naar fysieke aanvallen
De voormalig commandant der Landstrijdkrachten merkt daarbij op dat er in de eerste plaats vooral cyberacties werden uitgevoerd tegen het Westen. 'Elke dag worden we ook in dit land honderden keren aangevallen.' Inmiddels is Rusland ook fysiek aan het saboteren in het Westen.

De sabotageacties zijn onder meer gericht op logistieke doelen, 'om ervoor te zorgen dat er geen ononderbroken stroom van goederen naar de Oekraïeners kan gaan'. Maar volgens De Kruif zit er nog een gedachte achter de Russische acties in het Westen. 'Dieper proberen ze ook de wil van het Westen om te blijven steunen te breken, door heel veel angst en onzekerheid te zaaien bij ons. Door eigenlijk te zorgen dat wij ons niet meer veilig voelen, dat kan leiden dat de steun voor Oekraïne wegvalt.'

Bescherming
De Kruif ziet echter dat het Westen 'achterloopt' in de bestrijding van de Russische sabotageacties. 'We lopen achter op het gebied van informatieveiligheid, cyberveiligheid, maar ook fysieke veiligheid. We hebben bijvoorbeeld geen middelen om de haven van Rotterdam te kunnen beveiligen, mocht dat nodig zijn. De middelen die we hadden, staan nu elders, bijvoorbeeld in Oekraïne, zoals de Patriot-systemen.'

Een podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546339/rusland-gaat-gewelddadige-sabotageacties-uitvoeren
#17
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 21:06 uur
'Noord-Koreaanse raketten falen en masse in Oekraïne'

Een groot deel van de Noord-Koreaanse raketten die Rusland heeft ingezet tegen Oekraïne, bereikte nooit het beoogde doel. 'Ongeveer de helft van de Noord-Koreaanse raketten verloor zijn geprogrammeerde traject en explodeerde in de lucht', blijkt uit Oekraïens onderzoek waarover persbureau Reuters bericht.

In dat onderzoek hebben de openbaar aanklagers van Oekraïne 21 van de vijftig Noord-Koreaanse ballistische raketten onderzocht die tussen december en februari zijn gelanceerd door Rusland. De rest van de raketten kon nooit worden onderzocht, omdat die al in de lucht ontploften of van koers afweken.

Tot nog toe maken de Noord-Koreaanse raketten nog geen groot onderdeel uit van het wapenarsenaal van Rusland. Wel maakt het Westen, maar ook Zuid-Korea, zich zorgen om de steeds nauwere banden tussen Noord-Korea en Rusland. Door de steun die de twee landen elkaar bieden, lijkt er een einde te komen aan de militaire boycot van Noord-Korea, waardoor het land zich op militair gebied verder kan ontwikkelen.

Tientallen doden
Bij de Noord-Koreaanse raketten gaat het om het type Hwasong-11, in het Westen bekend als KN-23. Die zijn vergelijkbaar met de Russische Iskander-M-raketten. De raketten zouden een afstand kunnen overbruggen van maximaal 450 kilometer bij een maximale explosieve lading van 500 kilo. Volgens de laatste Oekraïense data werd zo'n raket voor het laatst door Rusland gebruikt op 27 februari van dit jaar.

In totaal heeft Oekraïne van 21 raketten de resten kunnen vinden en onderzoeken. Daarvan kwamen drie raketten terecht in Kyiv, terwijl andere resten waren verzameld in Charkiv, Poltava, Donetsk en Kirovohrad. Bij die aanvallen zouden zeker 24 mensen zijn omgekomen en 115 mensen gewond zijn geraakt.

Onderscheppen
Onduidelijk is of Oekraïne raketten ook heeft kunnen onderscheppen met de luchtafweer. Over het algemeen is het moeilijk om ballistische raketten te traceren, vanwege de baan waarin de raketten vliegen en de snelheid.

Het aantal raketten dat Oekraïne kan traceren komt overeen met de levering van een vijftigtal raketten vanuit Noord-Korea aan Rusland. Los van de ballistische raketten heeft Noord-Korea ook artilleriemunitie geleverd aan Rusland, stelden de Verenigde Staten eerder.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546481/noord-koreaanse-raketten-falen-en-masse-in-oekraine
#18
Defensieminister Ollongren wil snel een hogere Europese munitieproductie: 'Kost belastinggeld, maar is voor eigen veiligheid'

De Europese munitieproductie moet flink worden opgeschroefd. Landen en producenten moeten daarom nauwer samenwerken. "Ik ben hier om te kijken wat we meer kunnen doen", zegt demissionair minister Ollongren van Defensie, bij fabrikant Nammo in Noorwegen.

Een video is op onderstaande link te bekijken.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/defensieminister-ollongren-wil-snel-een-hogere-europese-munitieproductie-kost-belastinggeld-maar-is-voor-eigen-veiligheid/
#19
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 20:53 uur
Nieuwe westerse steun voor Oekraïne komt traag op gang, maar volgens defensie-expert is er nog hoop

Inmiddels is de oorlog in Oekraïne met Rusland uitgemond in een langslepend conflict. Na maanden komt er weer mondjesmaat nieuwe hulp vanuit het Westen naar Oekraïne, maar komt het op tijd? "Belangrijk is nu dat die spullen er snel zijn."

De Amerikaanse Congres stemde onlangs nog toe met een nieuw steunpakket voor Oekraïne, maar aanvullende steun van westerse landen komt langzaam op gang. Toch denkt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) dat dat uiteindelijk het verschil zal maken in de oorlog met Rusland.

Nieuwe bevoorrading
Volgens de defensie-expert is er momenteel een tekort aan wapens en munitie in Oekraïne. Wijninga ziet daarvoor twee verklaringen. "Dat is deels doordat de bevoorrading heel lang stil heeft gelegen, of heel traag is gelopen. Men kon geen besluit nemen over nieuwe bevoorrading, met name in Amerika niet", legt hij uit.

Daarnaast hebben de Oekraïners geprobeerd zelfvoorzienend te zijn in munitie. "Die rantsoenering hebben ze inmiddels wel losgelaten, omdat ze weten dat er spul in de pijplijn zit. Voordat je daar de effecten van ziet, dan ben je wel een paar weken verder", vertelt Wijninga.

Nog niet te laat
En die paar weken zijn voor de Russen genoeg om terrein te winnen, ziet Wijninga. "Het steunpakket komt dus niet op tijd om de vooruitgang, de terreinwinst die de Russen nu boeken, tegen te houden." Maar ondanks dat de steun traag op gang komt, denkt hij dat het nog niet te laat is.

"Uiteindelijk zal het wel op tijd zijn: Oekraïne zou in staat moeten zijn om de Russen uiteindelijk toch weer te stoppen en dan mogelijk op termijn ook zelfs weer terug te dringen", voorspelt de defensie-deskundige."Maar", voegt hij er snel aan toe, "dat is ver in de toekomst."

Zoden aan de dijk
Voorlopig moet Oekraïne het dus doen met de steun die ze krijgen. Ze zijn daarvan niet alleen afhankelijk van overheden, maar ook van burgerinitiatieven. In Nederland zette Jaap Scholten stichting Protect Ukraine op en hij reist regelmatig naar het land af om goederen te leveren aan het leger. Volgens Wijninga hebben dit soort projecten wel degelijk zin.

"Alleen al in Nederland zijn er tientallen van dit soort organisaties hiermee bezig. En in Europa en de rest van de wereld nog veel meer. Dan zet het wel zoden aan de dijk. Belangrijk is nu dat die spullen snel ter plekke aan het front gebruikt kunnen worden." Toch zullen uiteindelijk wapens het verschil maken en ook blijven ze afhankelijk van andere landen. Die levert Protect Ukraine niet. "Die wapens moeten echt van overheden komen en dat gaat dan echt bijdragen aan meer effectiviteit aan de Oekraïense kant van het front."

Situatie blijft zorgwekkend
Door het uitblijven van westerse steun, hebben de Oekraïners veel terreinverlies geleden. Volgens Wijninga is dit deels strategisch. "Ze trekken zich terug omdat ze denken: 'we hebben munitietekort, laten we verstandig zijn, we geven dit stuk terrein op en gaan naar een beter verdedigbare positie'." De defensie-deskundige ziet dat dat steeds vaker gebeurt.

"Maar Oekraïners worden ook wel degelijk teruggedrongen." Hij spreekt dan ook van een 'zorgelijke situatie'. "Van dat tekort aan materiaal hebben de Russen gebruik kunnen maken. Voor elke Oekraïense granaat konden de Russen er tien afvuren." Toch verwacht Wijninga niet dat er op korte termijn een Russische doorbaak is. "Daar zijn de Russen gewoon niet sterk genoeg voor, niet goed genoeg getraind voor. Maar ze blijven gevaarlijk", aldus Wijninga.

Een video is op onderstaande link te bekijken.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nieuwe-westerse-steun-voor-oekraine-komt-traag-op-gang-maar-volgens-defensie-expert-is-er-nog-hoop/
#20
Historie / Historisch vliegtuig komt naas...
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 20:47 uur
VOLKEL - Een historisch vliegtuig van de luchtmacht is woensdagmiddag langs de landingsbaan op de vliegbasis in Volkel terecht gekomen. De twee inzittenden bleven ongedeerd.

De piloot van het vliegtuig is een militair, over de andere inzittende is niets bekend. Het gaat om een eenzijdig ongeval, waarbij beide snel uit het vliegtuig gehaald konden worden.

Waardoor het vliegtuig, een historische T-6 Texan, van de baan raakte, is nog niet bekend. Dat moet volgens de woordvoerder worden onderzocht. Het vliegtuig staat in het gras. Of het schade heeft opgelopen, is nog niet duidelijk.

https://www.bd.nl/maashorst/historisch-vliegtuig-komt-naast-de-baan-terecht-in-volkel-twee-inzittenden-blijven-ongedeerd~a8dbe295/?cb=0c7d9942-3d23-48b4-8730-379d7c7d413f&auth_rd=1