Onrust Jemen

Gestart door Elzenga, 12/03/2011 | 21:03 uur

Huzaar1

Citaat van: Lex op 13/04/2024 | 21:32 uurRaket blijft steken; inzet Belgisch fregat LO Ma Rode Zee uitgesteld

Zie: https://marineschepen.nl/nieuws/Raket-problemen-Belgisch-fregat-Louise-Marie-inzet-Rode-Zee-uitgesteld-130424.html

Aangezien wij hun schepen onderhouden, is dit voor ons geen +.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Citaat van: Master Mack op 13/04/2024 | 21:39 uurZorgwekkend. Vroeger deden we nogal lacherig als het bij de Russen mis ging maar er gaat de laatste tijd nogal mis bij de Westerse bondgenoten. Je zou bijna denken dat we gehacked zijn.

Ik dacht dat DMI het onderhoud voor  Nato Sea Sparrow bij Belgie, Portugal, ESSM en SM2 bij Denemarken, Noorwegen en Duitsland doet.

Umbert

Citaat van: Master Mack op 13/04/2024 | 21:39 uurZorgwekkend. Vroeger deden we nogal lacherig als het bij de Russen mis ging maar er gaat de laatste tijd nogal mis bij de Westerse bondgenoten. Je zou bijna denken dat we gehacked zijn.
Ik ben bang dat langjarige bezuinigingen zijn tol begint te eisen, misschien hebben we in NL er goed aan gedaan om sommige complete onderdelen van de hand te doen om de rest aan de praat te houden, alhoewel we ook onze mishaps hebben gehad die wel de nodige levens hebben gekost.

Harald

 :omg:
CitaatAfgelopen week vond een incident plaats aan boord van het Belgische fregat Louise-Marie. Bij een oefening op het neerhalen van een drone bleef een luchtafweerraket steken in de lanceerbuis. Ook andere afweermiddelen zouden er niet in geslaagd zijn de oefendrone neer te halen

Dus zowel het 76mm kanon als de Goalkeeper is het niet gelukt de drone neer te halen  :hrmph:

Master Mack

Zorgwekkend. Vroeger deden we nogal lacherig als het bij de Russen mis ging maar er gaat de laatste tijd nogal mis bij de Westerse bondgenoten. Je zou bijna denken dat we gehacked zijn.

Lex


Harald

Israel deploys C-Dome defense system for first time  ( dat zijn wel andere prijzen dan een SM-2 of ESSM)

Israel has deployed its ship-mounted defense system, known as the C-Dome, for the first time against a suspicious aerial target that violated the country's airspace near the southern city of Eilat. The military confirmed this development on April 9, 2024, marking a significant milestone in Israel's defense capabilities.

The C-Dome is the naval variant of the Iron Dome air defense system, renowned for its effectiveness against rocket and missile threats. The Israel Defense Forces (IDF) swiftly responded to alerts in the Eilat region, previously targeted by ballistic missile attacks from Yemen's Houthi rebels, allies of Hamas, in February.

According to an IDF statement released early April 9, 2024, naval forces successfully intercepted the suspicious aerial target using the C-Dome defense system. While the IDF did not confirm whether the intruder was a drone, this operational use of the C-Dome marks a crucial moment in Israel's defense strategy.

Mounted on Sa'ar 6-class corvettes, and German-made warships, the C-Dome utilizes the same interception technology as the renowned Iron Dome system. Developed by the state-owned operator Rafael Advanced Defense Systems, the C-Dome provides a crucial layer of protection for naval assets against aerial threats.

Despite activating the defense system, no injuries or damage were reported following the interception. The IDF's swift and successful response underscores Israel's commitment to preserving its territorial integrity and protecting its population against potential security threats.

The cost-effective nature of the Iron Dome interceptor, also used by the C-Dome, highlights Israel's innovative approach to defense. With a cost of approximately $50,000 per launch, the system offers a cost-effective solution to counter aerial threats in both land and maritime environments.

https://www.navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2024/april/14229-israel-deploys-c-dome-defense-system-for-first-time.html

Ace1

Zo'n groot schip als de Karel Doorman kun je voor meer taken inzetten dan alleen als bevoorrader en medisch zorg.

je kan namelijk ook een x-300 integrator uas meenemen zodat je ook nog inlichtingen kunt verzamelen.

https://www.defensie.nl/organisatie/landmacht/materieel/vliegtuigen-en-helikopters/x-300-integrator-onbemand-verkenningssysteem

https://www.dutchdefencepress.com/scaneagle-conducts-its-first-operational-mission-in-dutch-service/


Lex

Marineschip naar Rode Zee voor bevoorrading en medische zorg

Nieuwsbericht | 05-04-2024 | 14:56

Zr.Ms. Karel Doorman neemt van begin mei tot medio augustus deel aan de Europese operatie Aspides in de Rode Zee. Het logistieke ondersteuningsschip wordt ingezet voor bevoorrading, tankcapaciteit en medische zorg. De eenheden die aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian deelnemen kunnen hier eveneens een beroep op doen. Beide operaties hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied.

De scheepvaart in het zuidelijk deel van de Rode Zee en de Golf van Aden wordt al langere tijd bedreigd door aanvallen van Houthi's. Sinds november 2023 nemen Houthi's regelmatig commerciƫle en marineschepen onder vuur met raketten en drones. Recentelijk vielen hier ook dodelijke slachtoffers bij.

Minister Kajsa Ollongren: "Door de deelname van Zr.Ms. Karel Doorman aan de EU-operatie in de Rode Zee wordt een aanvullende bijdrage geleverd aan de internationale rechtsorde en de bescherming van de scheepvaart op deze belangrijke Europese handelsroute.''

Role-2
Voor zijn taak is Zr.Ms. Karel Doorman uitgerust met een zogeheten Role-2 medische faciliteit. Dat betekent dat levensreddende chirurgische ingrepen zijn uit te voeren. Na een eerste behandeling aan boord kunnen patiƫnten naar een ziekenhuis worden afgevoerd. Voor dit soort medische evacuaties beschikt het schip over een Cougar-transporthelikopter.

Het logistieke ondersteuningsschip opereert buiten de hoogrisicogebieden. Mocht het desalniettemin noodzakelijk zijn in dit gebied te varen, krijgt het begeleiding en bescherming van andere marineschepen.

Zr.Ms. Tromp
Momenteel neemt Zr.Ms. Tromp deel aan operatie Prosperity Guardian. Ook levert het steun aan Aspides. Het luchtverdedigings- en commandofregat is ingezet voor het bestrijden van raketten en drones van Houthi's. Nederland levert verder stafofficieren aan verschillende missies die gericht zijn op de bevordering van maritieme veiligheid in de Rode Zee. 

Mindef

Master Mack

Citaat van: Ace1 op 31/03/2024 | 20:58 uurHuzaar en Master Mack. stel zo'n GAU 19/B Gateling is voorzien van armor piercing en deze vuurt op een leegstaande Leopard II A4 hoeveel gaten zitten er dan in de bepantsering van de Leopard II A4?
Hangt af waar je haar raakt.

Harald

Citaat van: Sparkplug op 31/03/2024 | 22:19 uurDat is niet een GAU-19, maar een standaard M2 .50 met een soort van mantel om de loop heen. Dit zijn dus geen extra lopen.
Idd. Ik zie het nu ook.
Zou die "mantel" zijn om de loop rechter te houden. Te voorkomen dat bij het warm worden van de loop afwijkingen ontstaan?
Tja... je corrigeert zelf en eyeball mk 1 is je richtmiddel.

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 31/03/2024 | 20:58 uurHuzaar en Master Mack. stel zo'n GAU 19/B Gateling is voorzien van armor piercing en deze vuurt op een leegstaande Leopard II A4 hoeveel gaten zitten er dan in de bepantsering van de Leopard II A4?

Het is niet kosten effectiever dan 1 welgeplaatste subkaliber APFSDS uit een 120mm.
War = math
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Citaat van: Huzaar1 op 30/03/2024 | 23:07 uurDe Goalkeeper GAU vind ik nog steeds baas hoor, 30mm!

Dit ontkent niemand. GAU-8 is koning van alle Amerikaanse gatling ontwerpen. Wel een beetje onhandig om handmatig te bedienen zoals de M134 en de GAU-19  ;)  ;D
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Citaat van: Harald op 31/03/2024 | 19:27 uurWaarschijnlijk in de laatste upgrade (M1A2 SEPv3) deze gatling gun toegevoegd.


Dat is niet een GAU-19, maar een standaard M2 .50 met een soort van mantel om de loop heen. Dit zijn dus geen extra lopen.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 31/03/2024 | 00:09 uurHebben de yanks op hun tanks

Huzaar en Master Mack. stel zo'n GAU 19/B Gateling is voorzien van armor piercing en deze vuurt op een leegstaande Leopard II A4 hoeveel gaten zitten er dan in de bepantsering van de Leopard II A4?