Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: A.J. op 04/06/2011 | 13:56 uur
Citaat van: jurrienvisser op 04/06/2011 | 10:25 uur
Ik zou het toejuichen als er door verschuivingen binnen het defensiebudget een x-aantal Cougars en Leo2's behouden blijft, hierbij liggen de kansen, als ik de perberichten mag geloven, voor de Cougars aanzienlijk beter dan die van de Leo's.

En dat gaat ten koste van wat??? Gezien het totaal te bezuinigen bedrag hetzelfde blijft. Straks staan we nog juichend onze VEB toelage in te leveren... :sick:

Dat is de idd de grote vraag.

A.J.

Citaat van: jurrienvisser op 04/06/2011 | 10:25 uur
Ik zou het toejuichen als er door verschuivingen binnen het defensiebudget een x-aantal Cougars en Leo2's behouden blijft, hierbij liggen de kansen, als ik de perberichten mag geloven, voor de Cougars aanzienlijk beter dan die van de Leo's.

En dat gaat ten koste van wat??? Gezien het totaal te bezuinigen bedrag hetzelfde blijft. Straks staan we nog juichend onze VEB toelage in te leveren... :sick:

Lex

'Verkoop schepen niet voor appel en een ei'

DEN HELDER- "Ik heb geen zin om de patrouilleschepen voor een appel en een ei te verkopen aan een of andere sultan."

Dat zegt VVD-kamerlid Han ten Broeke. De liberale defensiespecialist gaat maandag, tijdens het debat over de bezuinigingen, een lans breken voor behoud van alle vier in aanbouw zijnde patrouilleschepen. Voorgesteld is twee van de gloednieuwe marineschepen te verkopen.

"Het is een fundamentele zaak. Wij vinden het belangrijk dat we die boten krijgen voor de taken waar de marine voor staat. Niet alleen om de Nederlandse belangen te dienen", stelt Ten Broeke. "We hebben de schepen nodig om de Europese grenzen te bewaken tegen migratie."

Het Kamerlid verwacht steun te krijgen van andere partijen: "We hebben ontzettend veel te bespreken maandag. Iedereen heeft zijn eigen wensen, maar ik weet dat CDA, PVV en ChristenUnie de patrouilleschepen ook hoog heeft zitten. Het is een uithangbord voor Nederland. Ze zijn van belang voor de werkgelegenheid op het Marinebedrijf en in de maritieme industrie. Zo'n boot kost 130 miljoen euro. Die moetenen we niet in de uitverkoop doen. Ze zijn heel effectief tegen lage kosten."

NHD, 4 juni 2011

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: guest1400 op 04/06/2011 | 12:58 uur
gwoon de hele cougar eruit, onzin om zoveel types helikopters in de running te houden voor shit

En wat is jouw alternatief en welke visie schuild er achter jouw statement?

guest1400

gwoon de hele cougar eruit, onzin om zoveel types helikopters in de running te houden voor shit

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#461
Citaat van: Elzenga op 03/06/2011 | 20:16 uur
Citaat van: jurrienvisser op 03/06/2011 | 14:38 uur
VVD en CDA willen bezuinigingen op Defensie aanpassen

Binnenland
De regeringspartijen VVD en CDA willen met steun van gedoogpartner PVV de bezuinigingsplannen op Defensie aanpassen. Opzet is minder te snijden in de operationele kracht van de krijgsmacht. De partijen zullen maandag met concrete wijzigingsplannen komen, schrijft politiek redacteur Mark Kranenburg vanmiddag in NRC Handelsblad.
...
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald...maar hoe geloofwaardig ben je als je alsnog aanpassingen gaat uitvoeren..die nu blijkbaar wel kunnen..terwijl je dit toch ook vooraf al had kunnen bedenken?!



Geloofwaardigheid is één.... misschien was het ingecalculeerd, met voorbedachte rade wetende dat er veel kritiek op zou komen... in de hoop/veronderstelling iets van de 1 mjd af te snoepen.

Als de 2e kamer het ten dele afwijst dan kan defesie altijd zeggen dat ze voldaan hebben aan de eisen, maar dat de eisen door de volksvertegenwoordiging als te zwaar zijn bestempeld.

We zullen het maandag zien....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Defensie kort helaas vooral op uitvoering

J.H. de Jonge en J.L. Vermeulen, generaal-majoor b.d. der cavalerie, brigade-generaal b.d. der infanterie. − 04/06/11, 10:00

opinie De omvangrijke bezuinigingen op Defensie worden maandag besproken. Helaas snijden de ambtenaren vooral in operationele slagkracht, veel minder in bureaucratie.
De voorgenomen bezuinigingen op Defensie zijn gigantisch: ruim 1 miljard euro. Minister Hillen en Commandant der Strijdkrachten Van Uhm benadrukten in de aanloop van het proces keer op keer dat de kortingen vooral zouden gaan plaatsvinden bij de veel te grote staven in Den Haag.

Indien dat onvoldoende zou opleveren, zouden de ondersteunende diensten en staven onderwerp worden van snijden. En als dat tezamen nog steeds niet de vereiste financiële ruimte zou geven, zouden ook operationele eenheden moeten worden teruggebracht in kosten.

In termen van bedrijfsvoering: die laatste lijn bevat als enige de elementen die de uiteindelijk gewenste productie leveren: veiligheid in inzetgebieden en steun bij nationale operaties in Nederland. De elementen uit de eerste twee operaties scheppen daarvoor de voorwaarden.

Dat gaf dus vertrouwen. Het leek een gezonde aanpak. Houd de productie overeind en bezuinig op de overhead. Defensie zou eindelijk eens beginnen met het van bovenaf schoonvegen van de trap: vernieuwend en verfrissend.

Vervolgens kwam op 8 april een grote schok, toen bleek dat de maatregelen om te bezuinigen op de uitvoering volledig waren uitgewerkt, terwijl de maatregelen om te bezuinigen op de bureaucratie slechts erg globaal beschreven worden.

Natuurlijk is het schrappen van elementen uit de productie makkelijk. Het gaat om herkenbare bouwstenen waarvan de kosten en baten bekend zijn. Het identificeren van te verwijderen delen uit de grote staven en ondersteunende diensten is veel moeilijker. Allereerst omdat niemand kan aangeven wat een bepaald element uit die bureaucratie nu oplevert in operationele productie. Maar ook omdat de plannenmakers voor deze bezuinigingen juist in diezelfde staven huizen.
Men vraagt van mensen om boven zichzelf uit te stijgen en in veel gevallen hun eigen bureau of functie op te heffen en zichzelf overtollig te maken. Volgende week, op 6 juni, vindt er een overleg plaats tussen minister en parlement. Daar zal de minister instemming vragen voor zijn eerder gepresenteerde bezuinigingsplannen.
Maar het enige waar dan echt inhoudelijk over kan worden gesproken is het snijden in de operationele slagkracht. Ofwel het laaghangend fruit. Waar en hoe de bezuinigingen gaan plaatsvinden in de bureaucratie is allerminst uitgewerkt en kan dus niet zinvol worden besproken. Dat is voor velen die dienen bij Defensie meer dan verontrustend.

Een herhaling van zetten, zoals in 2003. Ook toen was een minister aangetreden met de opdracht zware bezuinigingen door te voeren. Ook toen werden als eerste kortingen gevonden door het wegsnijden van productiemaatschappijen.

Zo werd binnen de landmacht de 41ste gemechaniseerde brigade opgeheven. Dit werd als een gevoelig en pijnlijk verlies ervaren, maar de minister kwam het uitleggen. Daartoe sprak hij ook met de medezeggenschapcommissie van de brigade en de samenleving daar omheen. Die vertegenwoordiging van alle rangen en standen maakte het de minister niet gemakkelijk. Het waren de huzaren, soldaten en (onder)officieren, zij die het zware werk moeten doen, ver van huis, die niet konden begrijpen dat zij wegbezuinigd werden, terwijl de bureaucratie onverminderd in stand bleef.

Maar toen schoot minister Henk Kamp toch uit zijn slof. Enigszins verhit stelde hij dat die Haagse staven zeker ook afgeslankt zouden worden, en dat dat uiterlijk in januari 2007 gerealiseerd zou worden. Kamp was integer en geloofde er echt in. Maar het is toch niet zo uitgevoerd. Het parlement heeft ook nooit een inzichtelijk overzicht ontvangen waaruit zou blijken welk effect die destijds voorgenomen afslanking bij die staven dan wél heeft gehad.

Niet veel, zou je zeggen, anders hadden we nu niet zo'n probleem. Kortom: die soldaten daar bij die opgeheven brigade hadden terecht weinig vertrouwen in de beleidsvoornemens van de top.
Is het nu anders? Bij het ministerie werkt grotendeels dezelfde ambtelijke top als destijds in 2003. Toen hebben ze de voorgenomen afslankingen bij hun eigen staven niet gerealiseerd. Nu, anno 2011, dan wel? Hoe kunnen wij het nu beter doen? Het parlement kan pas een oordeel vellen als zij de maatregelen uitgewerkt, toetsbaar en in onderlinge samenhang integraal kan bekijken.

Op 6 juni bij het notaoverleg gaat dat dus niet lukken. Daardoor komt ook niets meer terecht van dat eerdere voornemen: eerst snijden in de grote, ambtelijke staven, en alleen als het niet anders kan ook in de operationele slagkracht.

Hierdoor lijkt ook deze operatie tot mislukken gedoemd. Ons advies: In geval van acuut tekort aan financiën, volg dan de Engelse aanpak en zet tijdelijk een aantal eenheden stil. Maar stem op 6 juni 2011 zeker niet in met onomkeerbare maatregelen die nu worden voorgesteld.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/2441074/2011/06/04/Defensie-kort-helaas-vooral-op-uitvoering.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Ik zou het toejuichen als er door verschuivingen binnen het defensiebudget een x-aantal Cougars en Leo2's behouden blijft, hierbij liggen de kansen, als ik de perberichten mag geloven, voor de Cougars aanzienlijk beter dan die van de Leo's.

Het voorstel om 2 OPV's in mottenballen te leggen tot betere tijden is denk ik verstandig het vetrschaft de BV Nederland op maritem gebied wel een beetje lucht door dan de OPV's uitsluitend in te zetten voor waarvoor ze bedoeld zijn (Noord Zee en in de West) waar door het restant aan fregatten beter tot haar recht komt.

Daarnaast verschaft het wisselgeld voor een eventuele vervolg bezuinigingsronde.

laten we hopen op iets meer verstandige keuzes en betere tijden.

onderofficier

In het gevangeniswezen hebben ze het licht gezien:

Gedetineerden gaan daarom in de inrichtingen werk doen dat voorheen werd uitbesteed, zoals schoonmaakwerk, onderhoud en groenbeheer.

(al is het wel met een andere insteek;           Volgens het departement is er niet in alle gevangenissen genoeg werk..)

http://www.nu.nl/politiek/2531880/promotie-en-degradatie-gevangenen.html
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

mikemans

Alles wat je aan bedrijven uitbesteed wordt binnen 2 á 3 jaar duurder dan dat het was toen je het zelf deed en van de kwaliteit blijft niets over. Een commerciele partij wil maar één ding: Zo weinig mogelijk leveren voor zo veel mogelijk geld, dat staat recht tegenover het belang van de maatschappij. Maar de heren en dames senatoren laten hun oren hangen naar de lobby van de markt want dat is in hun eigen belang.

onderofficier

#456
Citaat van: www.refdag.nlr op 04/06/2011 | 09:13 uur
NRC Handelsblad meldde vrijdag dat de coalitiepartijen VVD en CDA met steun van gedoogpartij PVV gaan schuiven in de bezuinigingsposten. Zo willen ze meer korten op ondersteunende diensten van defensie en in de bestuurslaag. Ook moet de krijgsmacht materieelonderhoud vaker uitbesteden.

Daar ben ik niet blij mee.................

Maar daar buiten vraag ik me dan af hoe ze defensie dan willen zien.   Een infanterie-club ondersteund door burgerbedrijven?

Als ik zie hoeveel onderhoud er naar de burgerbedrijven gaat (oa de Scania) ben ik benieuwd of er straks genoeg kennis is en blijft om ook in oorlogsgebied
operationeel te blijven......

Voor de leo's zijn er wel partijen wakker geworden:
Citaat van: www.refdag.nlr op 04/06/2011 | 09:13 uur
CU en SGP komen verder met het voorstel om een deel van de tanks te behouden, zodat expertise op dat terrein niet verloren gaat

maar dit geldt gewoon voor alles, alles wat je weg doet of  uitbesteed daar verlies je als organisatie de expertise van.
Het maakt niet uit of het een tank is of onderhoud van de scania o.i.d  

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Bezuinigingsplannen Defensie mogelijk aangepast

De regeringspartijen VVD en CDA willen met steun van gedoogpartner PVV de bezuinigingsplannen op Defensie aanpassen.

De regeringspartijen zullen maandag met concrete wijzigingsplannen komen, zo meldt nrc.nl. Maandag vindt het debat plaats over de voorstellen van Defensie-minister Hillen om voor bijna één miljard euro te bezuinigen.

Meer snijden in bestuurslaag
In de wijzigingsvoorstellen zouden de regeringspartijen het totale bedrag aan bezuinigingen ongemoeid laten. Wel willen ze schuiven in de bezuinigingsposten. Het idee is om minder te snijden in de operationele kracht van de krijgsmacht. Volgens de coalitiepartijen zou er meer gekort moeten worden op ondersteunende diensten van Defensie en in de bestuurslaag. 'Het gaat ons om more indians, less chiefs', aldus Tweede Kamerlid Raymond Knops (CDA) in NRC.

Doelmatiger werken
De regeringspartijen willen volgens de krant proberen geld te besparen door de defensieorganisatie doelmatiger te laten werken. Het budget dat hierdoor vrijkomt, kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een deel van de helikoptercapaciteit op peil te houden. In de huidige plannen van minister Hillen worden alle zeventien Cougar-helikopters afgestoten.

Tankcapaciteit behouden
Ook wordt getracht onomkeerbare maatregelen te voorkomen. Eerder onderzochten de partijen al of toch niet een deel van de tankcapaciteit overeind kan worden gehouden. Minister Hillen kondigde eerder aan alle zestig Leopardtanks van het Nederlandse leger te schrappen om 91,4 miljoen euro te besparen.

Er zou op dit moment achter de schermen druk overleg gevoerd worden ver de wijzigingsplannen.

http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/2467519/bezuinigingsplannen-defensie-mogelijk-aangepast.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Keert het verstand terug bij VVD, CDA en PVV inzake defensie?

Geplaatst door Isser op 3 juni, 2011 - 20:30 in Frontpage

U hebt ondertussen in meerdere artikelen op deze site kunnen lezen, dat de meeste auteurs het onverantwoord vinden dat er zo diep en drastisch in defensie wordt gesneden. Binnen de krijgsmacht heerst een groot ongenoegen over deze domme bezuinigingen. Mensen van diezelfde krijgsmacht hebben namelijk op de VVD en het CDA gestemd in de hoop dat er deze keer eindelijk eens van defensie afgebleven zou worden. Het VVD-programma geeft duidelijk aan dat bezuinigingen bij de krijgsmacht een no-go zijn. Het CDA was iets voorzichtiger in zijn programma, terwijl de PVV aangaf dat er wél bezuinigd kon worden op defensie.

Toch treedt er langzamerhand een verandering op in het denken binnen de drie partijen. Een verandering, die ik persoonlijk toejuich. Raymond Knops, fractielid van het CDA, columnist bij DDS, en dus een slimme man, wil praten met Hillen om de bezuinigingen anders in te vullen. Helaas blijven de diepsnijdende bezuinigingen overeind, maar het zwaartepunt moet van operationeel naar de bedrijfsvoering. Efficiënt werken is altijd een goede insteek, daarom hulde voor het initiatief van Raymond Knops.


"Het gaat ons om more indians, less chiefs", aldus Tweede Kamerlid Raymond Knops (CDA) in NRC. De regeringspartijen vinden dat defensie meer taken kan uitbesteden, bijvoorbeeld delen van het materieelonderhoud. Ook kan geld worden gevonden door de defensieorganisatie doelmatiger te laten werken. Het budget dat hierdoor vrijkomt, kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een deel van de helikoptercapaciteit op peil te houden. In de huidige plannen van minister Hillen worden alle zeventien Cougar-helikopters afgestoten. De regeringspartijen willen met hun wijzigingsvoorstellen, waarover ze achter de schermen nog druk overleggen, een aantal ingrepen matigen. Zo wordt bekeken of maatregelen zodanig kunnen worden uitgevoerd dat ze later nog omkeerbaar zijn. Om die reden hebben de partijen al eerder onderzocht of niet toch een deel van de tankcapaciteit overeind kan worden gehouden.

Nu het besluit terugdraaien om alle tanks te schrappen en Nederland is weer enigszins op de goede weg. De belangrijkste reden om een sterke defensie te hebben zit nu in de Scheveningse gevangenis. Wanneer Nederlandse tanks in Srebrenica waren gestationeerd had Mladic Srebrenica nooit kunnen aanvallen. Ook het, overigens onzalige, plan van GroenLinks om grondtroepen naar Libië te sturen is zonder ondersteuning van tanks een zelfmoordmissie voor onze dames en heren in uniform.

Snijden in bedrijfsvoering is prima. In Nederland lopen teveel generaals en andere defensiebureaucraten rond. Hoe harder daarin gesneden wordt hoe beter, maar laat het operationele gedeelte intakt en versterk het waar nodig.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/06/keert-het-verstand-terug-bij-vvd-cda-en-pvv-inzake-defensie

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#453
Tweede Kamer: Pas bezuinigingen op defensie aan

03-06-2011 23:33 | Redactie politiek

DEN HAAG – Zowel de coalitiepartijen als oppositiepartijen zullen maandag voorstellen doen om de forse bezuinigingen op defensie aan te passen dan wel te schrappen.


De Kamer debatteert die dag van halverwege de morgen tot laat in de avond met minister Hillen (Defensie) over zijn besparingsplannen.

De bewindsman kondigde in april aan dat hij 1 miljard euro op de krijgsmacht wil bezuinigen. Onder meer door 12.000 arbeidsplaatsen te schrappen, alle tanks te verkopen en alle Cougartransporthelikopters buiten gebruik te stellen.

NRC Handelsblad meldde vrijdag dat de coalitiepartijen VVD en CDA met steun van gedoogpartij PVV gaan schuiven in de bezuinigingsposten. Zo willen ze meer korten op ondersteunende diensten van defensie en in de bestuurslaag. Ook moet de krijgsmacht materieelonderhoud vaker uitbesteden.

Defensie hoeft dan niet alle Cougarhelikopters af te stoten. ChristenUnie en SGP willen daar ook niet van af. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is nog onduidelijk of de nieuwe NH-90 de Cougarheli's naar behoren kan vervangen.

Beide christelijke partijen zullen maandag stellen dat Hillen wel helderheid schept over vermindering van het aantal gewone soldaten, maar dat nog onduidelijk is hoe hij precies gaat snijden in de staven en in de bureaucratie. De CU wil dat de minister geen militairen de laan uit stuurt voordat de bezuinigingsplannen voor de bedrijfsvoering en de kazerneterreinen tot in detail zijn uitgewerkt.

CU en SGP komen verder met het voorstel om een deel van de tanks te behouden, zodat expertise op dat terrein niet verloren gaat. De coalitiepartijen wilden dat ook, maar hebben zich er volgens de NRC van laten overtuigen dat het gedeeltelijk aanhouden van tanks een zo groot gat slaat in de bezuinigingen dat ze ervan hebben afgezien.

Voordewind overweegt maandag een motie in te dienen om af te zien van het afstoten van de twee nieuwgebouwde patrouilleschepen en ze achter de hand te houden tot er weer genoeg geld is om ze in te zetten. Hij verwacht voor die motie steun van een Kamermeerderheid te krijgen. De SGP is er in elk geval voor.

Anders dan CU en SGP houden CDA, VVD en PVV vast aan het bezuinigingsbedrag van 1 miljard euro waarmee de krijgsmacht wordt gekort. De twee oppositiepartijen vinden dat veel te veel. Zij stellen dat er, in elk geval op lange termijn, juist meer geld naar defensie moet.

CU en SGP stemden vorige week als enige twee partijen nog voor een motie waarin staat de er geen aanvullende bezuinigingen mogen komen op defensie.

http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/tweede_kamer_pas_bezuinigingen_op_defensie_aan_1_567860

A.J.

Citaat van: Lex op 03/06/2011 | 21:19 uur

Jazeker; klik hier;)

Roger, niet gezien omdat ik hem niet in dat topic verwacht had.