Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#1996
Citaat van: jurrien visser op 29/05/2013 | 20:55 uur
Via Twitter 29/5/13

Bas Wiegmans ‏@BasWiegmans  
Antwoord op Kamervragen @RaymondKnops binnengekomen over extra bezuinigingen #defensie. Minister: 'tot dusver' geen sprake van. Opmerkelijk!

Het "tot dusver" is vast correct maar ik vertrouw het voor geen meter en zeker niet vanaf augustus 2013

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Via Twitter 29/5/13

Bas Wiegmans ‏@BasWiegmans 
Antwoord op Kamervragen @RaymondKnops binnengekomen over extra bezuinigingen #defensie. Minister: 'tot dusver' geen sprake van. Opmerkelijk!

onderofficier

Citaat van: andré herc op 29/05/2013 | 19:25 uur
Bekijk het Brussel begin bij je eigen zou ik zeggen maar ja Mark en Jeroen denken daar anders over :devil:

Idd, maar Brussel roept "gewoon" naar de lidstaten:  We komen geld te kort: stort ff bij........   Voor NL was dat een half miljard......
Mark en Jeroen roepen enkel "okee, we betalen, geen andere mogelijkheid"   

Aan de andere kant schuiven Mark en Jeroen de rekening(en) ook door; naar ons...     :silent:
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

andré herc

Bekijk het Brussel begin bij je eigen zou ik zeggen maar ja Mark en Jeroen denken daar anders over :devil:
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

IPA NG

Stappen we toch uit die de facto federale staat? Zijn we al een heel eind op weg wat bezuinigen betreft.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Strata op 29/05/2013 | 17:57 uur
Precies.

Mee eens alleen vrees ik dat Rutte II hier anders over denkt, iets met genaaid worden en het niet lekker vinden.

StrataNL

-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Flyguy


Lex

Brussel houdt Nederland aan bezuinigingen

Brussel houdt Nederland aan de afspraak om in 2014 te voldoen aan de begrotingsregels. Dit betekent dat Nederland nog dit jaar zal moeten bezuinigen om aan deze afspraak te voldoen. 

Dit blijkt woensdag uit de aanbevelingen van de Europese Commissie. Ons land moet in 2014 uitkomen op een tekort van 2,8 procent. 

De bezuinigingen zullen bovendien forser zijn dan eerder voorzien. Volgens Brussel zouden de bezuinigingen van 4,3 miljard die Nederland in eerste instantie had voorgesteld maar wegens het sociaal akkoord uitstelde, "hoe dan ook ontoereikend zijn". "Nederland dient aanvullende maatregelen te nemen."

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dinsdag al dat de kans dat het kabinet in augustus alsnog moet besluiten over nieuwe miljardenbezuinigingen toeneemt. In de Haagse wandelgangen werd daarom al uitgegaan van bezuinigingen van 6 miljard euro.

Dit komt woensdag overeen met berekeningen uit Brussel, dat stelt dat Nederland bezuinigingen van ten minste 1 procent van het bbp moet doorvoeren.

Marge

Wat opvalt is dat Brussel wil dat Nederland op een tekort van 2,8 procent komt, terwijl juist altijd is gesproken over een tekort van maximaal 3 procent.

"We willen graag dat alle lidstaten een beetje meer marge nemen", zo stelde begrotingscommissaris Olli Rehn daarover in een bijbehorende persconferentie.

Rehn stelt dat dit strookt met de plannen van de Nederlandse regering. Ook Dijsselbloem sprak in een reactie over een "veiligheidsmarge". Wel liet hij weten pas voor het eerst te horen over de 2,8 procent. "Een nieuw fenomeen", zo stelt ook een woordvoerder van het ministerie tegenover NU.nl.

In de officiële afspraken staat echter dat Nederland moet voldoen aan de 3 procentsregel, dus tenzij die afspraken in Brussel worden aangepast kan het kabinet zelf bepalen of het wel aan de nieuwe marge wil voldoen.

Uitstel

De Europese Commissie heeft woensdag bevestigd dat Nederland een jaar uitstel krijgt om aan de afspraken te voldoen, zoals begin mei al aangekondigd. In eerste instantie had Nederland al in 2013 uit moeten komen op een tekort onder de 3 procent. Maar dit jaar zal het tekort uitkomen op 3,6 procent.

Eind april heeft het Nederlandse kabinet nog een pakket aan maatregelen aan Brussel gestuurd, waarin duidelijk wordt hoe ons land de economie wil hervormen en wil voldoen aan de afspraak om het begrotingstekort in 2014 onder de 3 procent te krijgen.

Brussel stelt naar aanleiding van dit pakket dat Nederland voorzichtig moet omspringen met bezuinigingen op onderwijs, innovatie en onderzoek, omdat deze gebieden van belang zijn voor de economische groei van Nederland.

Woningmarkt

Om weer economisch gezond te maken moet Nederland de druk op de hervormingen van de woningmarkt verder opvoeren, zo laat de Commissie weten.

Brussel adviseert de beperking van de hypotheekrenteaftrek nog sneller in te voeren en de huur beter te koppelen aan de inkomens van huishoudens in de socialewoningsector. Ook moeten woningcorporaties zich weer meer gaan richten op huishoudens die het meest behoefte aan sociale woningen hebben, zo oordeelt Brussel.

Precies het advies dat minister Stef Blok (Wonen) al gaf in een dinsdag gelekte vertrouwelijke notitie. Daarin staat dat woningcorporaties moeten stoppen met commerciële activiteiten en koophuizen, dure huurwoningen, winkels en kantoren onderbrengen in een apart bedrijf.

Pensioenen

Brussel heeft ook advies over het Nederlandse pensioenstelsel. Het raadt aan de pensioenleeftijd te verhogen en goed te letten op een eerlijke verdeling van de pensioenen tussen generaties.

Brussel oordeelt positief over de onlangs afgesproken hervormingen van de langdurige zorg. Wel raadt het aan de kostenstijgingen van de zorg verder aan te pakken.

Verder vindt Brussel dat Nederland zich in moet zetten om meer mensen aan het werk te krijgen. Bovendien moet Nederland het ontslagrecht hervormen. Dat komt de arbeidsmarktmobiliteit ten goede.

Europa

Nederland is niet het enige land dat zich niet houdt aan de begrotingsregels. Van de 17 eurolanden zullen slechts 8 landen naar verwachting dit jaar een begrotingstekort hebben dat lager ligt dan de EU-norm.

Ook landen als Frankrijk, Portugal, Griekenland, Ierland en Spanje overschrijden de regels.

Twee jaar

Frankrijk en Spanje krijgen twee jaar extra om aan de begrotingsregels te voldoen. Naar verwachting komt het tekort van Frankrijk dit jaar uit op 3,9 procent en dat van Spanje op 6,5 procent.

België ontsnapt aan een boete uit Brussel. Hoewel België de afgelopen jaren geen gehoor gaf aan de aanbevelingen uit Brussel om het tekort voldoende terug te dringen, heeft de Commissie het land geen boete opgelegd. .

De commissie is extra streng voor België omdat het land gebukt gaat onder een enorme staatsschuld. De commissie eist medio september een tussentijds verslag over de maatregelen die België neemt.

Lees de aanbevelingen uit Brussel over Nederland

Vijf vragen begrotingsregels

Lees het pakket dat Nederland aan Brussel heeft gestuurd

NU.nl
29 mei 2013 16:47

Lex

Clingendael Strategische Monitor 2013

Een wereld in onzekerheid, aldus de titel van de Clingendael Strategische Monitor 2013, die vanochtend is aangeboden aan minister van Defensie Jeanine Hennis – Plasschaert. Deze tweede editie schetst een wereld die in veel opzichten continuïteit vertoont in vergelijking met de Monitor 2012.

Veranderingen en verschuiving
Er is echter ook sprake van veranderingen, die het overheersende beeld van internationale onzekerheid en daarmee het risico van onveiligheid versterken.
Zo is de verschuiving van de mondiale machtsverhoudingen het afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt, met oplopende spanningen tussen de grote mogendheden – de VS en China in het bijzonder – als gevolg.

Internationale samenwerking en niet-statelijke actoren
Op het vlak van internationale samenwerking is er tegelijkertijd sprake van stagnatie, waarbij zich duidelijker het gevaar van een 'leiderloze' wereld aftekent. Niet-statelijke actoren spelen een belangrijke rol, maar de staat lijkt op tal van dimensies weer terug te zijn op het internationale toneel.

Het mondiale dreigingsbeeld
Daarnaast is er een groeiend aantal 'hot spots' in diverse regio's, zoals Syrië en Mali, die een bron van instabiliteit en conflict vormen. Deze 'hot spots' bevinden zich met name in de directe omgeving van de EU.

Totaalbeeld
Het totaalbeeld wijst op grotere onzekerheid, het ontstaan van een meer multipolair wereldbestel en op steeds stroevere internationale samenwerking. Ontwikkelingen die vanuit Nederlands perspectief reden tot zorg zijn.

Clingendael,
29 mei 2013

dudge

Citaat van: Soldier 4 Him (Dennis) op 28/05/2013 | 15:08 uur
Best leuk dat gegoochel met percentages. Maar het BPN van Nederland veranderd elk jaar! Dus een vergelijking puur op basis van percentage van BPN is zinloos. 10 % van een miljoen is evenveel als 5% van 2 miljoen. Terwijl het percentage met 50% gedaald is wordt er dus evenveel geld geinvesteerd!

Voorbeeldje, BPN van Nederland in Miljarden dollars, per jaar:
1999: 365,1
2000: 388,4
2001: -
2002: 434
2003: 461,4
2004: 481,1
2005: 497,9
2006: 529,1
2007: 645,5
2008: 672

BRON

dat klopt, maar het is wel indicatief.
Het geeft in ieder geval iets aan over je commitment. Daarbij is het een redelijke maat. Een deel van de BNP stijging is immers te niet gedaan door inflatie. Als je daarbij bedenkt dat inflatie op militair materieel doorgaans vrij hoog is.

Een commitment vergelijken op basis van % BNP is daardoor doorgaans vrij valide.

DvdW

#1985
Citaat van: bergd op 27/05/2013 | 13:15 uur
Hoeveel zullen de Defensieuitgaven, naar verwachting, als percentage van het Bruto Nationaal Product (BNP) bedragen in 2013 en – bij ongewijzigd beleid – in de jaren tot en met 2017? Hoe verhoudt zich dit tot Defensieuitgaven van de overige NAVO-lidstaten?

De Nederlandse defensieuitgaven bedragen in 2013 1,2 procent van het Bruto Nationaal Product en dalen in 2015 naar 1,1 procent. Latere jaren zijn niet te bepalen, omdat het CPB hierover nog geen cijfers heeft uitgebracht. Hieronder treft u de percentages uit 2011 van de verschillende Navo-lidstaten. Recentere gegevens zijn nog niet beschikbaar.

[knip]

Best wel schikbarend te bedenken dat Nederland minder uitgeeft qua BPN dan tijdens de zuinige (gebroken geweertje) jaren (interbellum)van vlak voor de 2e wereld oorlog
Best leuk dat gegoochel met percentages. Maar het BPN van Nederland veranderd elk jaar! Dus een vergelijking puur op basis van percentage van BPN is zinloos. 10 % van een miljoen is evenveel als 5% van 2 miljoen. Terwijl het percentage met 50% gedaald is wordt er dus evenveel geld geinvesteerd!

Voorbeeldje, BPN van Nederland in Miljarden dollars, per jaar:
1999: 365,1
2000: 388,4
2001: -
2002: 434
2003: 461,4
2004: 481,1
2005: 497,9
2006: 529,1
2007: 645,5
2008: 672

BRON
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Flyguy op 28/05/2013 | 14:52 uur
Kijk, dan wordt 1 mjrd van defensie af helemaal plausibel. 1/6(!) van de bezuinigingen zijn in dat doemscenario van defensie, wat was de verhouding in 2010 ook alweer?

:sick:

Wij, de burgers, moeten eens wat meer geld de maatschappij in pompen (er is genoeg gezien de maandelijkse oppotting op de collectieve spaarrekeningen en de additionele hypotheek aflossingen).

Wij doen het ons zelf (mede) aan.

Flyguy

Citaat van: Lex op 28/05/2013 | 14:48 uur
Volgens dit bericht schijnt er in Den Haag een bedrag van 6 miljard te circuleren.
Kijk, dan wordt 1 mjrd van defensie af helemaal plausibel. 1/6(!) van de bezuinigingen zijn in dat doemscenario van defensie, wat was de verhouding in 2010 ook alweer?

:sick:

Lex

Volgens dit bericht schijnt er in Den Haag een bedrag van 6 miljard te circuleren.