Congo (docu Ross Kemp)

Gestart door Oorlogsvis, 09/11/2011 | 14:37 uur

bergd

Hulpverleners keren terug naar chaotisch Congo
GOMA - Hulpverleners keren geleidelijk aan terug naar het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ook de VN-vredesmacht Monusco laat zich weer horen. De VN azen op rehabilitatie, na de vernederende val van Goma in november. Met drones.

'Door de jarenlange onrust in Oost-Congo kun je misschien denken dat hulp verlenen in deze regio geen zin heeft', zei Caspar Waalewijn van hulporganisatie Tear onlangs. 'Maar de mensen in Congo kijken ook naar het buitenland om steun te vinden in de crisis. We mogen de Congolezen niet aan hun lot overlaten.'

Na de inname van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. door de rebellenbeweging M23 trokken veel hulporganisaties zich tijdelijk terug. Begin december verliet de M23 de stad weer, met de belofte te onderhandelen met de Congolese regering.

Hoewel de chaos niet voorbij is in de provincies Noord- en Zuid-Kivu – de afgelopen week vielen zeker 27 doden bij een offensief van de M23-rebellen –, komen hulpverleners mondjesmaat weer terug.

'Onder de oppervlakte broeit de spanning', zegt Riët Kroeze. De hulpverleenster van Medair keerde afgelopen donderdag terug naar het noordelijker gelegen Bunya, na een verlof van enkele weken in Nederland. 'Er leeft bij de bevolking veel boosheid tegen de VN, omdat de mensen zich in de steek gelaten voelden toen het gevaarlijk werd.'

De woede heeft ook invloed op de hulpverlening. 'Iedere blanke wordt geassocieerd met de VN', aldus Kroeze. Toch kan de door geweld geplaagde bevolking niet zonder hulp. Hoewel de situatie onvoorspelbaar blijft, lijkt de kust inmiddels weer voldoende veilig om aan de slag te gaan. Kroeze: 'We zien absoluut vooruitgang, maar het blijft erg lastig om projecten aan Congolese instanties over te dragen.' Corruptie, gebrek aan deskundigheid en braindrain, bijvoorbeeld goedopgeleide Congolese artsen die naar het buitenland vertrekken, spelen de organisaties parten.

inzet drones
De VN-vredesmacht Monusco wil geen herhaling van het drama in Goma. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft behalve om helikopters en nachtkijkers ook gevraagd om drones (onbemande vliegtuigjes) om beter toezicht te kunnen houden en snel te kunnen reageren. Met behulp van de gevraagde apparatuur kunnen de vredestroepen gewapende milities scherper in de gaten houden en hinderlagen ontlopen.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben welwillend gereageerd op het verzoek. Buurland Rwanda, dat beschuldigd wordt van inmenging in Congo én dat een tijdelijke zetel heeft in de Veiligheidsraad, is vierkant tegen. Afrika is 'geen proeftuin voor buitenlandse inlichtingendiensten', stelt Rwanda. Het land weet zich gesteund door China en Rusland.

De VN, die hun grootste vredesmacht (17.000 militairen en 1400 politieagenten) in Congo hebben, kregen eerder het deksel op de neus bij een verzoek om drone-inzet. De laatste jaren zijn de kosten van drones echter fors gedaald; bovendien kunnen nu meer landen dan de VS deze technologie leveren, bijvoorbeeld België. Met drones kunnen ook andere conflictgebieden veiliger gemaakt worden, zeggen VN-waarnemers, onder meer doelend op het rondtrekkende Verzetsleger van de Heer van Joseph Koni en de recente onrust in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Bron:ND
14-01-2013

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Congo: 'veel paniek, veel chaos'

Toegevoegd: zondag 18 nov 2012

In de Democratische Republiek Congo rukt de rebellenbeweging M23 steeds verder op. De troepen van de beweging staan inmiddels aan de rand van de stad Goma in Oost-Congo.

Correspondent Kees Broere bracht vanochtend een bezoek aan de frontlinie in Goma. Hij zag uitgeputte regeringssoldaten zich terugtrekken richting stad. "De soldaten kwamen uit de heuvels zo'n vijf kilometer buiten de stad en ze waren moe, gedemoraliseerd en bliezen de aftocht."

Broere zegt dat de regeringssoldaten ernstig zijn verzwakt. Er komen wel nieuwe militairen om hen te vervangen, maar steeds minder. Het leger wordt ondersteund door de VN-vredesmacht MONUSCO, maar dat voert volgens de NOS-correspondent geen grootschalige aanvallen uit.

Broere zag wel VN-tanks en pantserwagens richting het front trekken: "Dat gaat gepaard met veel overleg en nervositeit en dat alles te midden van burgers die snel proberen weg te komen en regeringssoldaten die het niet meer zien zitten. Er is veel chaos, veel paniek."

De rebellen zijn al maanden bezig aan een opmars in het land. De beweging zou worden geleid door Bosco Ntanganda, die de Terminator wordt genoemd. Ntanganda is een gedeserteerde generaal van het Congolese regeringsleger die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het is de rebellen vooral te doen om de grondstoffen in de regio, maar ook de rivaliteit tussen verschillende etnische groepen speelt een rol in het conflict. Goma is de belangrijkste stad in het oosten van Congo. Daarnaast ligt de stad aan de grens met Rwanda. Het buurland wordt door Congo beschuldigd van het steunen van de rebellenbeweging.

Volgens Broere is Goma nog niet gevallen en zeggen de rebellen dat ze dat ook niet gaan doen. Als ze dat wel zouden willen, kunnen ze volgens Broere gewoon doorlopen: "Het Congolese leger heeft nog geen enkele slag gewonnen. De rebellen kloppen aan de poorten van de stad. Als ze verder zouden willen, dan lijkt mij dat niet onmogelijk".

In de regio zijn de afgelopen maanden zo'n 450.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

Bron: NOS

Oorlogsvis

Wie heeft de documentaire gezien op Discovery over de oorlog in Congo van Ross Kemp ?...6 miljoen doden in de laatste 10 jaar...
een VN macht van 18500 man...die toekijkt/machteloos is.
Dan vraag ik me af, ..wat gaan we daar in godsnaam aan doen ?, daar moet toch hard worden ingegrepen ? massa verkrachtingen, met honderden tegelijk, vaders die gedwongen worden hun dochters te verkrachten, vagina's die volgegoten worden met vloeibaar plastic, mensen die door de helft worden gehakt...vrouwen waarvan de handen worden afgehakt en dan verkracht...
daar wonen alleen maar beesten..een strijd om de grondstoffen zoals koltan, goud, diamanten e.d....
Het westen moet daar krachtig ingrijipen ! maar we lezen over deze oorlog nauwelijks nog iets in de dagbladen of de journaals...wat in Afghanistan en Irak bijelkaar gebeurd gebeurd daar honderd keer erger en vaker.

Sorry hoor maar ik moest dit even kwijt, het is een schande dat wij bezuinigen op defensie terwijl er nog zoveel werk te doen is... >:(