Dodelijk incident schietbaan Ossendrecht

Gestart door Elzenga, 22/03/2016 | 18:14 uur

Ronald Elzenga

Vertrouwelijk rapport: Defensie wist al van onveiligheid schietbaan voor dodelijk incident

Defensie heeft de special forces van het Korps Commandotroepen jarenlang onder onverantwoorde omstandigheden de schietbaan opgestuurd. Bij een oefening op de schietbaan in Ossendrecht kwam vorig jaar een 35-jarige commando om het leven. Dat staat in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarvan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws delen in handen heeft.

De special forces, de legertop, het ministerie, allemaal wisten ze al sinds 2014 dat de oefenbaan onveilig was. Maar Defensie greep niet in.

Dodelijk schietincident
De schietbaan voldoet niet, omdat de dunne wandjes van vinyldoek van het schiethuis kogeldoorlatend zijn. Er zijn daarnaast geen duidelijke regels, instructeurs worden niet goed opgeleid, en er is een tekort aan deugdelijk lesmateriaal. De Onderzoeksraad schrijft dat de legertop herhaaldelijk was gewaarschuwd over onveilige situaties op de schietbanen, maar dat de noodzakelijke maatregelen niet werden genomen. 'De focus lag op het door laten gaan van trainingen en het leveren van productie.'

Aanleiding voor het rapport van de Onderzoeksraad is het dodelijk ongeval van een 35-jarige sergeant van het Korps Commandotroepen in maart 2016. Hij kwam om het leven op de schietbaan van de politieacademie in Ossendrecht. Hij was één van de drie instructeurs die de training begeleidden en werd geraakt door een kogel van een andere commando.

Schietbaan afgekeurd
Eerder onthulde RTL Nieuws al dat Defensie had nagelaten om de veiligheid van de baan te laten goedkeuren voorafgaand aan de trainingen in Ossendrecht. Een commissie die toeziet op het vuurwapengebruik bij Defensie schreef daarover in een interne nota (pdf): "Gezien het feit dat linnen wanden niet in staat zijn om projectielen af te vangen en een schutter geen zicht heeft waar zich verder personen op de schietbaan bevinden, acht ik de schietbaan (...) intern niet veilig voor gebruik van scherpe munitie".

De belangrijkste conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid:

Geen van de drie contraterreur-instructeurs beschikte over de benodigde kwalificaties om de gevechtsoefening te leiden.
Het lesmateriaal voor de contraterreur-opleiding is slecht. Zo is niet duidelijk wat de doelen zijn, hoe de oefeningen er uit moeten zien en wat de risico's zijn.
Het gebrek aan gekwalificeerd personeel en goed lesmateriaal is wel gemeld aan de top van Defensie, maar daar is niet mee gedaan.
De regels voor de constructie en het gebruik van schietbanen tonen tekortkomingen en dat is al sinds 2014 bekend bij Defensie.
​Defensie komt zorgplicht niet na
Uit deze tekortkomingen blijkt volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat het ministerie van Defensie haar zorgplicht niet is nagekomen. Juist bij trainingen van commando's, waarbij met scherp wordt geschoten, dient Defensie er voor te zorgen dat de veiligheid  en de gezondheid van hun personeel een hoge prioriteit heeft.

Alles bij elkaar heeft dit er toe geleid dat een niet goed uitgevoerde oefening een fatale afloop kende voor de 35-jarige sergeant van het Korps Commandotroepen, aldus het concept rapport van de Onderzoeksraad.

Geen eigen schietbaan
Het Korps Commandotroepen beschikt niet over een eigen schiethuis. Ze maken daarom al jaren gebruik van schietbanen van de politie en schietbanen in de Verenigde Staten. Het korps vraagt daarom om een goede schietbaan om te trainen. Die komt er maar niet vanwege geldgebrek. Ondertussen moet er toch getraind worden, dus dan maar onder gevaarlijke omstandigheden.

Geschrokken
Partijen in de Tweede Kamer noemen de conclusies van het rapport van Onderzoeksraad voor de veiligheid enorm schrikbarend en verontrustend. Gabriëlle Popken van de PVV zegt dat het nooit meer mag gebeuren dat een militair omkomt bij een schietoefening. Ze wil een spoeddebat met de minister. D66 Kamerlid Salima Belhajwil van de minister Hennis opheldering waarom Defensie er niet voor heeft gezorgd dat de commando's niet veilig hun werk hebben kunnen doen.

Minister Hennis
Het ministerie van Defensie zegt niet inhoudelijk te kunnen reageren voordat het definitieve rapport van de Onderzoeksraad is verschenen. Er zijn wel maatregelen genomen. Zo zijn er bij contra-terreuropleiding extra instructeurs aanwezig. En het opleidingsmateriaal wordt aangepast.

Heb je meer informatie over de gevolgen van de jarenlange bezuinigingen bij Defensie, meldt dat dan aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Meer informatie daarover op www.rtlnieuws.nl/tips

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/vertrouwelijk-rapport-defensie-wist-al-van-onveiligheid-schietbaan-voor-dodelijk-incident

Elzenga

Militair (35) omgekomen bij schietoefening in Ossendrecht

Tijdens een militaire oefening op een trainingslocatie in Ossendrecht is een 35-jarige militair door een schietincident om het leven gekomen. Dat gebeurde dinsdagochtend.

Door: Redactie 22 maart 2016, 17:28 - Bron: ANP
De Koninklijke Marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek naar de oorzaak van het incident. De marechaussee zegt verder nog geen informatie te kunnen geven.

In Ossendrecht ligt een oefenterrein waar onder andere politie en militairen trainen. Op het terrein staat onder meer een treinstation met twee treinstellen, om situaties uit de praktijk na te kunnen bootsen. Ook is er een oefendorp met verschillende wijken.

Bij welke faciliteit van het complex de militair is omgekomen, is niet bekend.

Www.volkskrant.nl