Alles omtrent Noord-Korea

Gestart door Cobra4, 16/02/2009 | 09:55 uur

Lex

Noord-Korea dreigt met aanval

SEOUL - 
Noord-Korea heeft woensdag gewaarschuwd voor een militaire aanval nadat Zuid-Korea zich een dag eerder bij een door de VS geleide anti-proliferatiegroep had aangesloten, die schepen met materiaal voor massavernietigingswapens onderschept.

Dat zei een legerwoordvoerder, berichtte het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA. ,,Elke vijandige handeling tegen onze vreedzame schepen zoals doorzoekingen en inbeslagnames zullen worden opgevat als een onvergeeflijke schending van onze soevereiniteit en we zullen onmiddellijk reageren met een militaire aanval.''

Het stalinistische regime zei dat het niet langer gebonden is aan de wapenstilstand in 1953 die een einde maakte aan de Koreaanse oorlog. De zegsman meldde verder dat Noord-Korea niet langer de veiligheid kan garanderen van schepen bij de westkust.

ANP | Gepubliceerd op 27 mei 2009, 07:01

Elzenga

Veel landen bezorgd over kernproef Noord-Korea
Uitgegeven:    25 mei 2009 07:47
Laatst gewijzigd:    25 mei 2009 11:07
WASHINGTON - Over de hele wereld hebben landen maandag hun bezorgdheid uitgesproken over de kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd.

Zo zei de Amerikaanse president Barack Obama dat het stalinistische bewind in Pyongyang "op een roekeloze manier de internationale gemeenschap tart".

Ook de Europese Unie is zeer verontrust over de nucleaire test van het bewind in Pyongyang, aldus minister van Buitenlandse Zaken Jan Kohout van EU-voorzitter Tsjechië.

"Als de proef bevestigd wordt, zal de EU die veroordelen", zei hij in de kantlijn van een Euro-Aziatische top in het Vietnamese Hanoi.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zegt bezorgd te zijn. ''Dit is een ernstige ontwikkeling'', liet Verhagen vanuit Vietnam weten. ''Het Noord-Koreaanse regime gaat roekeloos door met de ontwikkeling van het nucleaire wapenprogramma. Het tijdstip duidt erop dat het regime de intentie heeft om de internationale gemeenschap te intimideren.''

Japan

Japan noemde de test "onacceptabel en een schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad".

Het buurland van Noord-Korea wil dat de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie aanneemt tegen dat land. Verder overweegt Japan de eigen sancties tegen Noord-Korea te verscherpen.

Zuid-Korea

Zuid-Korea is ook uiterst bezorgd. De ministerraad van het land houdt op korte termijn een vergadering om de situatie te bespreken. Rusland is eveneens bezorgd, maar riep ook op tot kalmte en waarschuwde voor hysterie na de kernexplosie. China, traditioneel de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, gaf nog geen officiële reactie.

Australië omschreef de kernproef als "een provocatie" en veroordeelde de actie van Noord-Korea in scherpe bewoordingen. Landen als India, Groot-Brittannië, Frankrijk gaven ook uiting aan hun ernstige verontrusting.

Spoedzitting

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt in de loop van maandag in een spoedzitting bijeen om de nieuwe kernproef te bespreken. Dat heeft de Russische VN-gezant Vitali Tsjoerkin gezegd tegen het Russische persbureau Itar-TASS.

De regionale grootmacht Japan, lid van de Veiligheidsraad, had om de spoedbijeenkomst gevraagd.

De nucleaire test van Pyongyang is volgens de Japanse regeringswoordvoerder Takeo Kawamura onacceptabel en in strijd met eerdere VN-resoluties.
© ANP

Elzenga

Noord-Korea doet kernproef en lanceert raketten

De test, die volgens KCNA krachtiger was dan de vorige in 2006, draagt bij tot het garanderen van vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en het omliggende gebied, aldus Noord-Korea.

President Lee Myung-bak van buurland Zuid-Korea riep de nationale veiligheidsraad bijeen voor een spoedzitting. Het Zuid-Koreaanse leger heeft inmiddels een crisisteam gevormd, net als in Japan.

Weerstation

Zuid-Korea vermoedde al dat er sprake was van een nucleaire test. Een weerstation had trillingen gemeten die wezen op een atoomtest bij de noordoostelijke stad Kilju.

Daar voerde Noord-Korea zijn eerste kernproef uit, tot grote verontwaardiging van de internationale gemeenschap.

Reactie

Noord-Korea dreigde al weken met een kernproef in reactie op strakker aangetrokken internationale sancties na een raketlancering in april.

De communistische staat zei toen dat de raket een communicatiesatelliet in een baan om de aarde bracht, maar veel landen menen dat het een ballistische raket was. Het bewind mag dat volgens afspraken van de Verenigde Naties niet doen.

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de raketlancering op 5 april en bevroor de buitenlandse tegoeden van drie Noord-Korea bedrijven. Na de veroordeling stapte Noord-Korea uit het overleg over zijn nucleair programma en liet weten zijn kernprogramma weer te zullen opstarten.

Zeslandenoverleg

Rusland, China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea proberen het communistische regime sinds 2003 in het zeslandenoverleg over te halen zijn nucleair programma op te geven.

In 2006 testte Noord-Korea een kernwapen en een raket waarna sancties van de Veiligheidsraad volgden. Enkele maanden later was er echter een doorbraak in het zeslandenoverleg. Pyongyang gaf zijn nucleaire ambities op in ruil voor economische en diplomatieke steun.

Medio 2007 sloot Noord-Korea zijn belangrijkste nucleaire reactor in Yongbyon. Een jaar later schrapte de Amerikaanse regering Noord-Korea van de lijst van landen die terroristen steunen. Maar sinds eind 2008 lopen de spanningen tussen de VS en het straatarme Noord-Korea weer op nadat de Amerikanen hadden besloten de energiehulp op te schorten.

Raketten

Tegelijk met de kernproef heeft Noord-Korea ook meerdere korteafstandsraketten gelanceerd. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van een bron binnen de Zuid-Koreanse regering.

Volgens de Japanse kustwacht had Noord-Korea de afgelopen weken schepen gewaarschuwd uit de buurt te blijven van de oostkust van het land, waar de lanceerbasis Musudan-ri ligt. Dit werd gezien als een aanwijzing van een naderende lancering.
© ANP
http://www.nu.nl/algemeen/1968678/noord-korea-doet-kernproef-en-lanceert-raketten.html

Lex

Noord-Korea dreigt met nucleaire test

PYONGYANG - Noord-Korea heeft woensdag gedreigd met een nucleaire test, als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich niet verontschuldigt voor het opleggen van sancties.

Dat liet de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken weten, berichtte staatspersbureau KCNA.

Het stalinistische land dreigde ook een intercontinentale raket te testen.

''Als de VN-Veiligheidsraad niet onmiddellijk excuses aanbiedt, zijn wij gedwongen extra zelfverdedigende maatregelen te treffen om de belangen van onze republiek te beschermen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het ministerie eist verder dat de Veiligheidsraad alle resoluties, voor eerdere nucleaire en rakettesten, intrekt. De Veiligheidsraad veroordeelde de raketlancering op 5 april door Noord-Korea en bevroor de buitenlandse tegoeden van drie Noord-Koreaanse bedrijven.

Rakettest

Pyongyang zegt dat de raket een communicatiesatelliet in een baan om de aarde bracht, maar veel landen menen dat het een ballistische rakettest was. Het bewind mag dat volgens VN-afspraken niet doen.

Na de veroordeling stapte Noord-Korea uit het overleg over zijn nucleair programma. Het communistische regime liet hierbij weten zijn kernprogramma weer te zullen opstarten.

Rusland, China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea proberen Noord-Korea sinds 2003 in het zeslandenoverleg over te halen zijn nucleair programma op te geven.

In 2006 testte Noord-Korea een kernwapen en een raket waarna sancties van de Veiligheidsraad volgden. Enkele maanden later was er echter een doorbraak in het zeslandenoverleg. Pyongyang gaf zijn nucleaire ambities op in ruil voor economische en diplomatieke steun.

Spanningen

Medio 2007 sloot Noord-Korea zijn belangrijkste nucleaire reactor in Yongbyon. Een jaar later schrapte de Amerikaanse regering Noord-Korea van de lijst van landen die terroristen steunen.

Sinds eind 2008 lopen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea echter weer op, nadat de Amerikanen hadden besloten de energiehulp op te schorten. Met de raketlancering begin deze maand maakte Pyongyang volgens waarnemers duidelijk dat het voorlopig niet zal terugkeren aan de onderhandelingstafel.

© ANP, Uitgegeven: 29 april 2009 11:37

Lex

Noord-Korea dreigt VN met harde maatregelen

NEW YORK - Noord-Korea neemt harde maatregelen als de Verenigde Naties sancties instellen vanwege de Noord-Koreaanse raketlancering op zondag. Dat heeft een Noord-Koreaanse diplomaat dinsdag gezegd.
,,Als de Veiligheidsraad ook maar een stap onderneemt zien we dit als een inbreuk op onze soevereiniteit en is de beurt aan ons", aldus de Noord-Koreaanse VN-afgevaardigde Pak Tok Hun tegen verslaggevers in New York. Er zullen volgens de diplomaat ,,noodzakelijke en harde maatregelen" genomen worden.
De VN-Veiligheidsraad kwam zondagavond in spoedzitting bijeen na de Noord-Koreaanse raketlancering. Er werd echter geen beslissing genomen. De Verenigde Staten en Japan hadden opgeroepen tot een ,,krachtig gemeenschappelijk optreden" tegen Noord-Korea, maar Rusland en China, twee permanente leden van de Veiligheidsraad, gingen daar niet in mee.

Telegraaf, di 07 apr 2009, 23:18

Lex

Spoedzitting over Noord-Korea begonnen

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zondagavond bijeengekomen voor spoedberaad over de raketlancering van Noord-Korea. De lancering zondag was in strijd met VN-resoluties.

De Verenigde Staten hebben opgeroepen tot een ,,krachtig gemeenschappelijk optreden" tegen Noord-Korea. Maar twee andere permanente leden van de Veiligheidsraad, Rusland en China, willen een gematigder reactie.

Telegraaf, zo 05 apr 2009, 21:56

Lex

Strijdkrachten VS: lancering satelliet mislukt

WASHINGTON - De Amerikaanse strijdkrachten bestrijden dat Noord-Korea zondag met succes een satelliet in een baan om de aarde hebben gebracht. Zij zeiden zondag dat een deel van het gevaarte in de Japanse Zee is terechtgekomen en dat de rest in de Grote Oceaan is gevallen.

Noord-Korea meldde zondagochtend dat de lancering van de ,,experimentele communicatiesatelliet" een succes was geworden. Landen als de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan betwisten dat het om een satelliet ging. Zij gaan ervan uit dat de stalinistische staat een proef met een langeafstandsraket hield.

Ook de Zuid-Koreaanse minister van Defensie meldde dat de satelliet niet in een baan om de aarde is gebracht.

Telegraaf, zo 05 apr 2009, 13:10

Lex

Noord-Korea lanceert langeafstandsraket

SEOUL/TOKIO/WASHINGTON - Noord-Korea heeft zondag een langeafstandsraket gelanceerd. Dit meldden de Zuid-Koreaanse en de Japanse regering. De lancering van wat Pyongyang een communicatiesatelliet noemt, is internationaal omstreden.
Tokio beteurde de lancering diep. Japan vroeg onmiddellijk om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de VN.

Seoul sprak van ,,een roekeloze raketlancering die buitengewoon betreurenswaardig is". Washington noemde het een provocatie. De Verenigde Staten zullen volgens zegslieden van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington ,,duidelijk maken dat Noord-Korea de veiligheid van derden niet straffeloos mag bedreigen".

Zuid-Korea, Japan en de VS verdenken het stalinistische Noord-Korea ervan in werkelijkheid een militaire raket uit te proberen. Het gevaarte ging naar het zich laat aanzien over Japan heen naar het luchtruim boven de Stille Oceaan, meldde de Japanse regering. Die heeft niet gepoogd het projectiel neer te halen.

De lancering zou volgens Japanse waarnemers volgens plan zijn verlopen. Onderdelen van de raket kwamen neer in de Japanse Zee en later in de Stille Oceaan.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap berichtte zondag op gezag van bronnen in de regering dat de raket een satelliet vervoerde. Noord-Korea had aangekondigd 4 en 8 april een raket af te vuren om een satelliet te lanceren, ondanks internationale protesten.

Zaterdag leek het al zover te zijn maar er werd uiteindeldijk niets opzienbarends afgevuurd in het land van dictator Kim Jong-il. Over zijn gezondheid wordt veel gespeculeerd. Het weer was zondag in Korea helderder dan zaterdag. Zuid-Koreaanse waarnemers menen dat het schrikbewind in Pyongyang mooie beelden van de lancering wil voor de propagandamachine in het geïsoleerde land.

Telegraaf, zo 05 apr 2009, 08:09

Lex

Zuid-Koreaanse vliegtuigen moeten uitwijken

SEOUL - 
Vliegtuigen van de twee grootste luchtvaartmaatschappijen van Zuid-Korea, Korean Airlines en Asiana, moeten zo ver mogelijk uit de buurt van Noord-Korea blijven. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Vervoer donderdag bevolen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De maatregel gaat op zaterdag in en geldt tot komende woensdag. In die periode wil Noord-Korea een raket lanceren, een plan dat tot grote spanningen in de regio heeft geleid. De aartsvijanden van Noord-Korea vrezen dat het regime in werkelijkheid een langeafstandsraket wil testen.

Vorige maand moesten Korean Air en Asiana ook al uitwijken. Vanwege een gezamenlijke marine-oefening van Zuid-Korea en de VS hadden staatsmedia in het noorden toen dreigend meegedeeld dat het stalinistische land de veiligheid van Zuid-Koreaanse passagiersvliegtuigen boven de Japanse Zee niet zou kunnen garanderen.

ANP | Gepubliceerd op 02 april 2009, 15:25

Lex

N. Korea Threatens to Retaliate With 'Thunderbolt of Fire'

SEOUL, South Korea —
North Korea's military on Thursday threatened immediate retaliation if "even the slightest effort" is made to intercept a rocket that it plans to launch in the next few days.
The North's official Korean Central News Agency quoted the military as specifically mentioning Japan, the United States and South Korea. It threatened Japan with a "thunderbolt of fire" if it interfered with the launch.
KCNA also made a veiled threat against the U.S. In an apparent reference to American warships that have reportedly set sail to monitor the launch, the Korean-language version of the report said: "The United States should immediately withdraw armed forces deployed if it does not want to receive damage."

South Korea's Yonhap news agency quoted unidentified officials as saying the North had moved a squadron of MiG-23 fighter jets to a base near the launch site in what appeared to be a response to Japan's deployment. Seoul's Defense Ministry declined to confirm the reports.
An English version said the U.S. forces could be hit in a retaliatory strike against Japan.

North Korea says it will send a communications satellite into orbit on a multistage rocket sometime from Saturday to Wednesday. The U.S., South Korea and Japan think the reclusive country is using the launch to test long-range missile technology; they've warned the move would violate a Security Council resolution banning the North from ballistic activity.
Regional powers have also begun to deploy ships to monitor the launch, and Japan is preparing to intercept any debris that might fall if the launch goes awry — moves that have prompted several threats of retaliation from Pyongyang, including one Thursday.

Japan's Chief Cabinet Secretary Takeo Kawamura said the U.S. and Japanese governments have not confirmed that fueling has begun. South Korea's Defense Ministry declined to comment on the report.
Obama denounced the planned launch as "a provocative act" and a breach of the U.N. resolution while speaking with Chinese President Hu Jintao on the sidelines of the G-20 summit in London on Wednesday, according to the White House Web site.

Secretary of State Hillary Rodham Clinton urged the North to reconsider the launch, saying: "There will obviously be consequences if they do proceed with this."
The North countered with its own warnings against any efforts to intercept the rocket, take the issue to the Security Council or even monitor the launch. It says its armed forces are at a high level of combat-readiness.
The North has said debris from the rocket could fall off Japan's northern coast, so Tokyo has deployed battleships with anti-missile systems to the area and set up Patriot missile interceptors. It says it has no intention of trying to shoot down the rocket itself.

"If Japan imprudently carries out an act of intercepting our peaceful satellite, our people's army will hand a thunderbolt of fire to not only interceptor means already deployed, but also key targets," said a report Thursday by the North's official Korean Central News Agency that quoted the general staff of its military.
In what appeared to be a reference to American warships that have reportedly set sail to monitor the launch, the Korean-language version of the KCNA report said: "The United States should immediately withdraw armed forces deployed if it does not want to receive damage."

An English version said the U.S. forces could be hit in a retaliatory strike against Japan.
On Wednesday, the North threatened to shoot down any spy planes that intrude into its airspace.
South Korea's Chosun Ilbo daily reported Thursday that North Korea has redeployed newer fighter jets along its east coast in a possible indication that the regime was serious about the threat. The report, which had no other details, cited an unnamed government source. South Korea's Defense Ministry said it could not confirm it.
The rocket issue is expected to be a key topic at Obama's talks with South Korean President Lee Myung-bak on Thursday. Lee has sought to drum up support from world leaders in London for punishing its neighbor if the launch goes forward.

In Washington, U.S. lawmakers are urging Obama to shoot down the rocket if it endangers the United States or its allies.But U.S. Defense Secretary Robert Gates said in a TV interview aired Sunday that the U.S. had no plans to intercept the rocket but might consider it if an "aberrant missile" were headed to Hawaii "or something like that."

AP, Thursday , April 02, 2009

Cobra4

Actie VS en Z-Korea tegen raket

PYONGYANG -  De Verenigde Staten en Zuid-Korea zullen gezamenlijk met een harde reactie komen als Noord-Korea een raket lanceert. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Lee Myung-bak zijn dat overeengekomen in de wandelgangen van de G20 in Londen.

Dat heeft het kantoor van Lee gemeld, aldus de BBC. Woensdag had Lee al met de Japanse premier Taro Aso over de mogelijke rakettest van Noord-Korea gesproken. De Aziatische leiders zeiden dat ze zich tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zullen wenden als Noord-Korea een rakettest uitvoert.

Het stalinistische land heeft aangekondigd begin april een raket te lanceren. Volgens het regime in Pyongyang gaat het om een onschuldige communicatiesatelliet, maar inlichtingendiensten in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen dat Noord-Korea een langeafstandsraket wil testen.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

MiG's beschermen Koreaanse raket 


PYONGYANG/SEOUL -  Noord-Korea heeft een eskadron MiG-23 gevechtsvliegtuigen ingezet in de aanloop naar de omstreden raketlancering. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag op basis van anonieme bronnen binnen de luchtmacht van Zuid-Korea.

Het stalinistische bewind in Noord-Korea stelt binnen enkele dagen een communicatiesatelliet te willen lanceren. Inlichtingendiensten in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen dat het slechts een dekmantel is voor een test met een langeafstandsraket.

Een commandant van de luchtmacht van Zuid-Korea zei dat de bewegingen van de groep van 12 tot 15 Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen scherp in de gaten worden gehouden. Noord-Korea zou de toestellen onder meer inzetten voor de bescherming van het lanceerplatform Musudan-ri.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

'Noord-Korea vult raket'

Noord-Korea vult de brandstoftanks van de draagraket die een satelliet moeten lanceren. Dit berichtte donderdag de nieuwszender CNN op gezag van Amerikaanse militaire waarnemers. Nu de Noord-Koreanen de tanks volgooien gaan ze naar verwachting dit weekeinde hun satelliet lanceren.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan verdenken het schrikbewind in Pyongyang er echter van dat het militare proeven doet en in werkelijkheid bezig is met een test met een langeafstandsraket.

Noord-Korea zal vergeldingsaanvallen uitvoeren wanneer vijandige krachten pogen zijn raket neer te schieten. Japan heeft gezegd de raket te zullen neerhalen als die dreigt neer te komen op zijn grondgebied.

Het regime in Pyongyang verspreidde donderdag een verklaring van de chef-van-staven: ,,Onze revolutionaire strijdkrachten zullen niet aarzelen vergeldingsaanvallen uit te voeren bij de minste of geringste poging om onze satelliet neer te halen." Woensdag dreigde Pyongyang spionagetoestellen in zijn luchtruim neer te schieten.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

VS zet marine in om raketten Noord-Korea

BUSAN -  Het Amerikaanse leger heeft maandag twee schepen met antiraketsystemen laten uitvaren uit de havenstad Busan in Zuid-Korea. Dit in verband met de plannen van het communistische Noord-Korea om een raket te lanceren, ergens tussen 4 en 8 april. Dat meldde een woordvoerder van het leger van de VS.

Minister van Defensie Robert Gates van de Verenigde Staten zei zondag dat hij niet uitsluit dat de raket uit de lucht wordt geschoten. ,,Als een raket op Hawaii af lijkt te koersen, zouden we misschien overwegen het projectiel te vernietigen", aldus de bewindsman op het tv-station Fox News.

Noord-Korea stelt dat het gaat het om een communicatiesatelliet. Inlichtingendiensten in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen echter dat het bewind in Pyongyang een langeafstandsraket wil testen.

Japan heeft gezegd de raket te zullen neerhalen als die dreigt neer te komen op zijn grondgebied. Noord-Korea liet daarop weten een dergelijke ingreep als een oorlogsdaad te beschouwen.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Elzenga

Citaat van: boekje_pienter op 29/03/2009 | 19:09 uur
Als Erik Hazelhoff Roelfzema dit nieuws zou horen, zou hij - ware het niet dat hij is gecremeerd nadat hij het aardse voor het stoffelijke verruilde - uit zijn graf verrijzen om opnieuw heldendaden te verrichten...
even offtopic...maar de man heeft een behoorlijk stuk respect bij mij verloren nu ik weet dat hij heeft gelogen en in tegenstelling tot wat hij stellig beweerde de Regering in ballingschap en Koningin Wilhelmina wel degelijk wisten van de Joodse vernietigingskampen. Maar dit later hebben proberen te verdoezelen.