Leger lanceert drones met raketten

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 19/04/2019 | 20:01 uur

DiepFries

Wat omschrijven ze dat weer lekker voorzichtig. Doe er anders gewoon de Switchblade Recce in en op missie mogelijk de SUAV, hebben we ook zowat de Aerovironment spaarkaart vol.

Huzaar1

Ik denk eerder aan Nasams. Past ook bij het DGLC.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Dat ziet er uit of de raket in een MLRS past  :angel:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Leger lanceert drones met raketten

video | Defensie heeft vanmorgen voor het eerst een drone gelanceerd met een raket. Met het systeem moeten militairen op het slagveld in de toekomst razendsnel live beelden kunnen krijgen van de vijand.

Raymond Boere  19 apr. 2019   
       
Nog een keer checken de raketbouwers van T-minus uit Delft of alles goed is aangesloten. Voorzichtig schuiven ze een opgevouwen drone in de raket, hijsen hem in de lanceerinrichting en ontsteken het vuur van de motor. Een witte rookpluim stijgt op en weg is de drone.

Op een paar honderd meter afstand kijken de bouwers van de alleerste 'rocketdrone' muisstil toe. Op deze militaire schietbaan in 't Harde komt de raket niet verder dan drie kilometer. Maar tijdens een missie kan het met gemak een afstand van twaalf kilometer overbruggen. En dat in slechts 70 seconden. Op dat moment valt de drone los van de raket, dwarrelt aan een parachute naar beneden en start op eigen kracht de propellers. Als alles goed is gegaan krijgen de eenheden vervolgens de beelden van de drone op een scherm geprojecteerd.

Het doorsturen van de beelden ging op de schietbaan in 't Harde nog niet zoals het moest. De drone kwam wel los van de raket, maar niet uit een stalen omhulsel dat het apparaat tijdens de vlucht moet beschermen. ,,Balen'', zegt directeur Arnout de Jong van Delft Dynamics die de drone ontwierp samen met raketbouwers van T-minus. ,,Het zijn net domino-stenen. Elke stap in het proces dat faalt kan grote gevolgen hebben.''

Er is dus nog het nodige werk te verzetten voordat dit echt operationeel kan worden ingezet. Maar toch heeft Defensie hoge verwachtingen van de bijzondere raket.

Uitkomst

Het systeem zou met name voor militairen die inlichtingen verzamelen een uitkomst kunnen zijn, schetst stafofficier luchtoptreden majoor Laurens. Bijvoorbeeld als eenheden een melding krijgen dat er op enkele kilometers afstand iets gaande is. ,,Ze kunnen dan een drone lanceren om heel snel een beeld te krijgen wat er precies aan de hand is, voordat ze er zelf naar toe gaan'', zegt de majoor.

Een videocamera onder drone is een van de mogelijkheden. De drones zouden ook gebruikt kunnen worden als radar, om communicatie af te luisteren van de vijand, het radioverkeer te verstoren of doelen te zoeken voor de artillerie.

De rocketdrone moet een aanvulling zijn op al bestaande systemen waarmee de krijgsmacht inlichtingen verzamelt. Zo kunnen daarvoor ook helikopters worden ingezet en onbemande vliegtuigen. Onlangs zijn er nog vier Reapers aangeschaft die meer dan 18 uur in de lucht kunnen hangen voor dit werk. Toch zijn kleinere drones een waardevolle aanvulling, vindt Laurens. ,,Die grotere systemen kunnen ook bezig zijn met operaties waardoor ze niet altijd beschikbaar zijn voor eenheden die snel een overzicht willen hebben.''

Nederland is niet het eerste land dat experimenteert met het lanceren van drones. Het Amerikaanse leger deed al eerder vergelijkbare testen, maar dan vanuit Apaches. Zij wilden drones inzetten als de weersomstandigheden zo slecht zijn, dat de sensoren van de Apaches niet goed werken. Dat probleem speelt bijvoorbeeld bij laaghangende bewolking. Drones kunnen er dan voor zorgen dat militairen toch zicht houden op het slagveld.

De Rocketdrone waarmee de Nederlandse Defensie nu testen houdt is nog in de experimentele fase.

Voor Foto's en video: zie link

https://www.ad.nl/binnenland/leger-lanceert-drones-met-raketten~a77be49a/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web