De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

Mourning

Neeejjj, is absoluut geen chantage, hoe komen jullie daarbij...?

:dead:
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ace1

Turkije dreigt NAVO-partners

ISTANBUL - De Turkse president Tayyip Recep Erdogan eist van de NAVO-bondgenoten volledige steun in het gevecht tegen terroristen. Krijgt Turkije dat niet dan zal Ankara zich keren tegen de plannen voor de verdediging van de Baltische staten, zei de president kort voor aanvang van de NAVO-top in Londen.

Erdogan heeft felle kritiek gekregen van de bondgenoten na de inval in door Koerden beheerste gebieden in Noord-Syrië vlak nadat de Amerikaanse troepen uit dat gebied waren teruggetrokken. De inval vond plaats zonder enig overleg. Onder anderen de Franse president Emmanuel Macron noemde dat een ondermijning van de strijd van de internationale coalitie tegen terreurbeweging IS. Bij die coalitie is ook de NAVO aangesloten.

Ankara beschouwt de Koerdisch-Syrische YPG-militie als een terroristische organisatie die banden heeft met PKK. De YPG is evenwel getraind en bewapend door de Verenigde Staten voor de strijd tegen Islamitische Staat.

Vetorecht
Erdogan sprak maandag nog met de Poolse president Andrzej Duda en kwam overeen in Londen met de Baltische landen te gaan praten. Daarbij koppelde hij de Koerdische kwestie aan de Baltische staten. "Als onze vrienden in de NAVO organisaties die wij als terreurorganisaties zien, niet als zodanig beschouwen, zullen we tegen elke stap zijn die daar genomen wordt." Een Turkse veiligheidsbron van persbureau Reuters beklemtoonde maandag dat zijn land de NAVO niet "chanteert" door de Baltische plannen af te wijzen, maar wees erop dat het volledig vetorecht heeft binnen de NAVO.

Sterk signaal
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO herhaalde dinsdag in een interview met Europese media nog maar eens dat de NAVO zal reageren op elke aanval op Polen of de Baltische staten. "Door de aanwezigheid van NAVO-troepen in Polen en de Baltische landen sturen we Rusland een heel sterk signaal: als er een aanval plaatsvindt op Polen of de Baltische landen zal de hele alliantie reageren."

Naast de Koerdische kwestie is ook de Turkse aankoop van het Russische antiraketsysteem S-400 slecht gevallen bij veel bondgenoten.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1504304234/turkije-dreigt-navo-partners

Admiral Halsey

#1180
Eenvandaag: "70 jaar NAVO reden voor een feestje? Macron en Trump zijn kritisch, maar voor Estland is het bondgenootschap cruciaal"

Telegraaf: "Kabinet komt beloftes aan jubilerende NAVO niet na":

CitaatKabinet komt beloftes aan jubilerende NAVO niet na

— Premier Rutte heeft geen goed verhaal als hij komende week bij de NAVO-top in Londen verschijnt. Het zijn vooral gebroken beloftes waarmee Nederland het 70-jarig bestaan van het militaire bondgenootschap markeert, en nog meer beloftes om dat te verhullen. Als het daadwerkelijk aankomt op strijd leveren dan is het Nederlandse leger 'sitting duck'.

Telegraaf: "Ruzie op til bij feest NAVO":

CitaatRuzie op til bij feest NAVO

Brussel - De bijeenkomst wordt zo kort mogelijk gehouden om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden. De leiders van 29 NAVO-landen komen dinsdag en woensdag in Londen bijeen om de zeventigste verjaardag van de machtigste militaire alliantie ter wereld te vieren. Maar veel reden tot vreugde is er niet, gezien de oplopende onderlinge spanningen. Waar op te letten?

Ace1

Gewone burgers worden deeltijd-militair in Polen: 'Dit schrikt Rusland af'

Het is een koude zaterdagochtend in Goniadz, een normaal vrijwel uitgestorven stadje in het oosten van Polen. Maar deze zaterdagochtend is niet normaal: honderden soldaten marcheren over het centrale plein. De minister van Onderwijs is er, net als een aantal hoge militairen. Alles voor het nieuwste paradepaardje van het Poolse leger.

Dat is geen nieuw high-tech wapen of tank. Het zijn de militairen zelf. Ze bestaan niet uit professionele elitesoldaten, maar gewone mensen met banen als leraar of elektricien. Polen geeft de laatste jaren veel meer geld uit aan defensie, zoals de Amerikaanse president Trump vroeg. En het land zegt nu tegen andere landen, bijvoorbeeld Nederland, dat ze dat ook moeten doen.

Vandaag worden de deeltijd-militairen in het land onderdeel van de territoriale defensietroepen door trouw te zweren aan het Poolse leger. "Hopelijk gebeurt het nooit," zegt Weronika Kostieniewicz, "maar als er een oorlog komt, dan zal er paniek uitbreken. Wij zullen dan dicht bij de mensen zijn en altijd voor ze klaarstaan."

Komende week is er een NAVO-top in Londen, Dit is waarom de verdragsorganisatie onder druk staat:

De NAVO staat onder druk: hoe komt dat?

In het normale leven is de goedlachse blonde vrouw van rond de dertig ingenieur, maar vanaf vandaag zal ze iedere maand één weekend trainen als militair. "Ik ben altijd gefascineerd geweest door soldaten. Zij zijn op elk moment bereid hun leven te geven voor het vaderland."

Het is in Nederland moeilijk voorstelbaar: in een plaatsje van nog geen 2000 inwoners zestig nieuwe burgersoldaten installeren. En niet alleen in Goniadz is dit weekend een beëdiging van vrijwillige soldaten, het gebeurt in nog vijf plaatsen in Polen. Het vrijwilligersleger telt inmiddels tienduizenden militairen en de kosten zijn honderden miljoenen euro's.

Het vrijwilligersleger is maar één van de investeringen die Polen de afgelopen jaren in defensie deed. De Amerikaanse president Trump hamerde er de afgelopen NAVO-toppen op dat ook Europese landen zich aan de afspraken moeten houden en 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie moeten uitgeven. Polen heeft dat percentage inmiddels gehaald. Nederland zit op slechts 1,2 procent.

Damian Roszko is in het dagelijkse leven gymleraar, maar daarnaast is hij actief in het leger:

'Al jaren trok het leger mij aan'
"Ik vind het treurig dat Nederland veel minder uitgeeft dan we hadden afgesproken," zegt parlementslid Bartosz Kownacki van regeringspartij PiS. "Ergens begrijp ik het wel. Zij hebben die nare ervaring niet van Russische en Sovjet-bezetting. Wij hebben die ervaring wel en daarom zijn we banger. West-Europese landen denken dat de bedreiging niet zo serieus is. Maar dat is een fout."

Trouwe bondgenoot
Trump zal komende week op de NAVO-top in Londen een medestander vinden in de Poolse regering. Premier Morawiecki reageerde deze maand kritisch op uitspraken van de Franse president Macron, die in een interview met The Economist stelde dat de NAVO hersendood is. Als dat al zo is, zei Morawiecki, wiens schuld is dat dan? Die van Amerika, of van landen als Frankrijk die niet genoeg geld uitgeven aan defensie?

Zo heeft Trump een trouwe bondgenoot gekregen. Als ondersteuning sturen de Verenigde Staten steeds meer Amerikaanse militairen naar Polen. En het land biedt in ruil aan een 'Fort Trump' te bouwen, een grote Amerikaanse basis.

In Goniadz, niet eens zo ver van de grens met Rusland, houden ze alleen al daarom vertrouwen in het bondgenootschap. Maar, zegt één van de toeschouwers bij de ceremonie: "Je eigen leger is altijd nodig. Reken niet te veel op je bondgenoten. Want soms helpen die, soms ook niet."

Het vrijwilligersdeel van het Poolse leger zal, mocht het ooit tot een inval komen, geen deuk in een pakje boter slaan tegen het grote Russische leger. Dat geeft iedereen die erbij betrokken is wel toe.

Toch bewijzen de vrijwilligers nu al hun nut, zegt parlementslid Kownacki. "Het zal Rusland afschrikken." Het vrijwilligersleger kan als een guerrillamacht functioneren na een inval. "Als de lokale bevolking bewapend is, het terrein goed kent en kan communiceren, dan zal een agressor zich wel drie keer bedenken voordat hij zo'n gebied bezet."

Op onderstaande link 2 video's te bekijken.

https://nos.nl/artikel/2312878-gewone-burgers-worden-deeltijd-militair-in-polen-dit-schrikt-rusland-af.html

Ros

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/11/2019 | 11:47 uur
Kan niet.... is slechts een politieke beslissing zoals we immers in deze periode dagelijks kunnen zien zijn adhoc beslissingen aan de orde van de dag om het eigen politieke falen (gedeeltelijk) te compenseren.

De ellende die deze regering over zichzelf heeft afgeroepen is voor nu en, denk ik, het grootste deel van 2020 de enige zorg naast kost wat kost in het zadel te blijven. Dat Defensie hierbij een belangrijk onderwerp zal zijn of een rol zal spelen betwijfel ik.

Het afzien van de bouw/omschakeling naar biomassacentrales, zonder te kijken naar de nadelen en/of voordelen, gaat weer andere problemen oproepen. En problemen heeft Den Haag al genoeg. De achterban van partijen beginnen zich ook al te roeren. Dat de VVD in een maand tijd 7 virtuele zetels (Ipsos) in moet leveren spreekt boekdelen.

Citaat van: Poleme op 30/11/2019 | 12:14 uur
De huidige regering heeft geen moeite ermee om de Zalm-norm over de muur te gooien voor een pret begroting 2020.

De rekening er voor komt ook wel in 2020.....

Poleme

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/11/2019 | 11:47 uur
Kan niet.... is slechts een politieke beslissing zoals we immers in deze periode dagelijks kunnen zien zijn adhoc beslissingen aan de orde van de dag om het eigen politieke falen (gedeeltelijk) te compenseren.

Stop met de waanzinnige en volledig nutteloze subsidie om biomassa de te verbranden voor stroomproductie en er is 11 miljard extra beschikbaar en niemand heeft pijn.
+ 1
De huidige regering heeft geen moeite ermee om de Zalm-norm over de muur te gooien voor een pret begroting 2020.

En blijkbaar is er pecunia in overvloed, want we steken de kachel er mee aan:
zie:  https://www.gelderlander.nl/arnhem/11-4-miljard-euro-aan-subsidie-voor-vervuilende-biomassacentrales-weggegooid-geld~adf24748/
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 30/11/2019 | 11:35 uur
Maar de plannen liggen er en de intentie en ambitie is er om in de richting van de norm te bewegen. En dat is voor Den Haag voldoende. En zelfs als de wil er zou zijn om sneller te gaan kan het domweg niet.

Kan niet.... is slechts een politieke beslissing zoals we immers in deze periode dagelijks kunnen zien zijn adhoc beslissingen aan de orde van de dag om het eigen politieke falen (gedeeltelijk) te compenseren.

Stop met de waanzinnige en volledig nutteloze subsidie om biomassa de te verbranden voor stroomproductie en er is 11 miljard extra beschikbaar en niemand heeft pijn.

Ros

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/11/2019 | 23:31 uur
Exact... Onze hoofdsponsor is niet gek. Zelfs als we ons verschuilen achter Duitsland dan blijven wij, tot zover,  (ver) achter met woorden en wellicht daden.

Maar de plannen liggen er en de intentie en ambitie is er om in de richting van de norm te bewegen. En dat is voor Den Haag voldoende. En zelfs als de wil er zou zijn om sneller te gaan kan het domweg niet.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: A.J. op 29/11/2019 | 23:02 uur
Niet van de Nederlandse ketel.

Exact... Onze hoofdsponsor is niet gek. Zelfs als we ons verschuilen achter Duitsland dan blijven wij, tot zover,  (ver) achter met woorden en wellicht daden.

De Germanen hebben in ieder geval de 2% de stip op de horizon gezet, al kan er tot 2030 nog veel veranderen.

A.J.

Citaat van: Ros op 29/11/2019 | 21:53 uur
De druk is iets van de ketel zo vlak voor de top in december met de verklaring van Stoltenberg.

Niet van de Nederlandse ketel.

Ros

De druk is iets van de ketel zo vlak voor de top in december met de verklaring van Stoltenberg.

Sparkplug

NATO Secretary General announces increased defence spending by Allies (dit betreft Europese leden en Canada)

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_171458.htm
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

Citaat van: Sparkplug op 27/11/2019 | 12:26 uur
Een Spaanse Patriot eenheid en een Italiaanse SAMP/T eenheid zijn nog steeds in Turkije.

Zowel Spanje als Italie hebben begin juli dit jaar nog weer verlengd tot eind december dit jaar.
Spanje zit als sinds 2015 in Turkije !!

Er ging een gerucht dat eventueel Frankrijk een SAMP-T eenheid naar Turkije zou sturen ?

De Fransen mengen zich in de discussie Partiot <-> S-400 en hebben een samen werkingsovereenkomst gesloten met Turkije begin November 2019 via EUROSAM voor ontwikkeling eigen luchtafweersysteem voor en door Turkije.   
Misschien straks wel de lachende derde ?

Italy and France have also authorized Eurosam, the joint venture between MBDA and Thales which developed and produces the SAMP/T medium-range air-defense system, to help Turkey develop an anti-missile system of its own, and Italy clearly wants to avoid any disruption in its industrial cooperation with Turkey.

https://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/206995/italy-withdraws-samp%C2%A7t-missile-defense-battery-from-turkey.html


Sparkplug

#1169
Citaat van: Mourning op 27/11/2019 | 11:57 uur
Zijn er trouwens nog NATO SAM-eenheden in Turkije?

Een Spaanse Patriot eenheid en een Italiaanse SAMP/T eenheid zijn nog steeds in Turkije.

Edit. Onderstaande is de bron:

https://www.defensenews.com/global/europe/2019/10/24/amid-syria-discord-nato-chief-backs-extending-air-defense-help-to-turkey/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Mourning

#1168
Typisch gedrag voor dat deel van de wereld. Dergelijke shit kun je ook verwachten van bijv. een Griekenland... Chantage om je eigen zin proberen te krijgen is daar heel normaal.

Geeft ook heel duidelijk aan hoe een Turkije over de alliantie denkt en dat als er in Europa "stront aan de knikker" is men echt niet op Ankara hoeft te rekenen voor bijstand zoals van een "goede" bondgenoot zou mogen worden verwacht...

Tijd voor de NATO om de statuten aan te passen zodat een Turkije niet dermate veel processen e.d. kan lamleggen, maar ja, ... met die verandering zal Ankara ook wel weer akkoord moeten gaan. Zijn er trouwens nog NATO SAM-eenheden in Turkije?

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).