Recente berichten

#1
Citaat van: Umbert op Vandaag om 12:21Wat is de tijdlijn voor dit want weet uit eigen ervaring dat je niet kunt wachten op "geheimzinnige" maybe banen, want het eten moet op tafel blijven komen. Dus de (gewilde) mensen bij zeg VDL Born zijn al weg, of zijn al erg ver gevorderd om weg te gaan, want die gaan het eind van VDL Born niet afwachten , tenzij er keiharde afspraken en garanties zijn en komen. Dus om een evenwichtige bemensing van een toekomstige fabriek te houden is snelheid, duidelijkheid van wezenlijk belang. En wat er op de achtergrond gebeurd zal ze de reet roesten. Het gaat om het nu, maar het heeft er alle schijn van dat de politiek en industrie met de broek op de enkels is verrast en niet precies weet hoe dit op korte termijn juist op te lossen.

Daar wordt om meerdere redenen (nog) niets over gedeeld en ga dat ook niet doen natuurlijk. Publiek moet even wachten.
#2
KM / Re: De marine van morgen
Last post by Ace1 - Vandaag om 13:35
Citaat van: Parera op 03/05/2024 | 19:24 uurIk vind die MQ-9 STOVL een geweldige kist, maar dit is niet weggelegd voor onze marine.
Ja het kan opstijgen / landen op een dek van 122 m (400 ft), maar dit is dan enkel in ISR modus dus zonder enige bewapening. Wil je de kist uitrusten met een goed pakket bewapening (12x Hellfire) dan heb je al 304 m lengte nodig (1000 ft). Vergeet ook niet dat die Amerikaanse LHD's een vliegdek hebben van ruim 250 m lengte!

De oplossing voor Nederland in flattops en UAV's ligt wat mij betreft in meer en kleinere UAV's eventueel ondersteund door een skijump gecombineerd met een soort catapult/ winch systeem. Dan kom je (maximaal) op UAV's vergelijkbaar met de Turkse TB3. Deze zijn geschikt voor schepen zoals de Spaanse Juan Carlos LHD met een vliegdek van 202.30 x 32 m. Het schip zelf is ruim 230 m lang.

Voor een kleiner schip ben je echt gebonden aan kleinere UAV's zoals de RQ-21 Blackjack of de nieuwe Intergrator ER. En ik zou er groot voorstander van zijn als we kiezen voor een of meerdere flattops dat we dan ook de Bell V-247 aankopen als VTOL UAV. Dat toestel kan alles wat we zoeken in een UAV, het kan opereren vanaf al onze schepen inclusief de fregatten maar het kan ook vuursteun geven aan land voor de mariniers of jagen op onderzeeboten.

Wat betreft STOVL zou ik het houden op inlichtingen verzamelen voor Nederland op dit moment. Voor aanvallen kan je dan terug vallen op loitering munitions ect.

Enkele jaren geleden heb ik contact gehad met Damen Naval en daar werd bevestigd dat alle modellen nog in de serie zitten alleen zijn ze niet allemaal even gedetailleerd uitgetekend en /of openbaar gemaakt.

De Drones op dit gebied staan qa ontwikkeling nog in de kinderschoenen, ik verwacht over 10 jaar toch wel een grote UAV die een kortere landings en startbaan nodig heeft dan de  MQ-9 STOVL.
#3
Citaat van: Huzaar1 op 04/05/2024 | 20:39 uurEn er gebeurt nog veel meer op de achtergrond.
Wat is de tijdlijn voor dit want weet uit eigen ervaring dat je niet kunt wachten op "geheimzinnige" maybe banen, want het eten moet op tafel blijven komen. Dus de (gewilde) mensen bij zeg VDL Born zijn al weg, of zijn al erg ver gevorderd om weg te gaan, want die gaan het eind van VDL Born niet afwachten , tenzij er keiharde afspraken en garanties zijn en komen. Dus om een evenwichtige bemensing van een toekomstige fabriek te houden is snelheid, duidelijkheid van wezenlijk belang. En wat er op de achtergrond gebeurd zal ze de reet roesten. Het gaat om het nu, maar het heeft er alle schijn van dat de politiek en industrie met de broek op de enkels is verrast en niet precies weet hoe dit op korte termijn juist op te lossen.
#4
Citaat van: Huzaar1 op 04/05/2024 | 20:39 uurEn er gebeurt nog veel meer op de achtergrond.
Je maakt mij nieuwsgierig😉👍
#5
Snap echt geen fluit van die keuzes voor dit soort systemen. Counter battery fire
#6
Citaat van: Huzaar1 op 04/05/2024 | 20:36 uurDat is begrijpelijk, maar ik zie hiervoor geen geld afkomen. Er moeten miljarden worden uitgetrokken om de Belgische defensie te repareren, dan miljarden om NAVO doelen te halen, en dan miljarden om een FCAS systeem te kopen en instandhouden.

Kijkende naar de Belgische politiek zie ik dat niet gebeuren. We hebben het over structurele en incidentele uitgaven van een omvang die niet gevonden kan worden zonder de staatsschuld naar ongekende principes te tillen of keihard te bezuinigen op onderwijs, zorg of sociale zekerheid.

Tevens denk ik dat de Belgische landmacht dan alvast beter in de kist kan gaan liggen met een grafsteen ervoor.  Alleen al de BE munitie behoefte om een voorraad van 30(en dat worden er meer)  dagen aan te leggen zal in de miljarden lopen.

Hoe zie jij dit?


Ik vind het een vreemde beslissing om, met zoveel andere prioriteiten voor de boeg, hieraan geld uit te geven. Tegelijkertijd is het geld dat we door een goede deal voor de F-35 'over' hebben en de Belgische luchtvaartindustrie heeft dringend een toekomstproject nodig omdat we geen partner in het F-35 programma zijn geworden.

Wat de Belgische financiële situatie betreft: het is ingewikkeld. Het federale niveau heeft door de laatste staatshervorming te weinig geld voor haar bevoegdheden (met de sociale zekerheid als grote slokop) terwijl pakweg het Vlaamse gewest (met bevoegdheden als onderwijs) er heel dik in zit. Dat zal moeten veranderen als men wat wil doen aan de rampzalige staat van Defensie.
#7
En er gebeurt nog veel meer op de achtergrond.
#8
Citaat van: Stoonbrace op 03/05/2024 | 19:53 uurHet gaat onze industrie blijkbaar vooral over de onbemande toestellen in het FCAS systeem. De Duitsers willen die ook compatibel met hun F-35's maken.

Dat is begrijpelijk, maar ik zie hiervoor geen geld afkomen. Er moeten miljarden worden uitgetrokken om de Belgische defensie te repareren, dan miljarden om NAVO doelen te halen, en dan miljarden om een FCAS systeem te kopen en instandhouden.

Kijkende naar de Belgische politiek zie ik dat niet gebeuren. We hebben het over structurele en incidentele uitgaven van een omvang die niet gevonden kan worden zonder de staatsschuld naar ongekende principes te tillen of keihard te bezuinigen op onderwijs, zorg of sociale zekerheid.

Tevens denk ik dat de Belgische landmacht dan alvast beter in de kist kan gaan liggen met een grafsteen ervoor.  Alleen al de BE munitie behoefte om een voorraad van 30(en dat worden er meer)  dagen aan te leggen zal in de miljarden lopen.

Hoe zie jij dit?
#9
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 04/05/2024 | 18:41 uur
Britten: Oekraïne heeft recht om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens

De Britse minister Cameron van Buitenlandse Zaken zegt dat er "zo lang als nodig is" jaarlijks 3 miljard pond (ruim 3,5 miljard euro) wordt uitgetrokken voor militaire steun aan Oekraïne. Hij voegt daaraan toe dat Londen er niets op tegen heeft als geleverde wapens ook in Rusland worden gebruikt. Die uitspraak is Moskou in het verkeerde keelgat geschoten.

In gesprek met persbureau Reuters in Kyiv zei Cameron gisteravond dat Oekraïne het recht heeft om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens. "Het is hun recht om te beslissen hoe ze deze wapens inzetten, want ze verdedigen hun land. Ze zijn op illegale wijze binnengevallen door Poetin en moeten die stappen ondernemen."

"Omdat Rusland aanvallen uitvoert in Oekraïne, kun je je goed voorstellen dat Oekraïne de noodzaak voelt om zichzelf te verdedigen, de Russen het land uit te krijgen en terug te slaan", zei Cameron.

Directe escalatie

Het Kremlin noemt Camerons uitspraken een "directe escalatie" van het conflict. Woordvoerder Peskov omschrijft de opmerkingen van de minister als gevaarlijk en zorgwekkend. Hij zegt dat de uitspraken het hele Europese veiligheidsbestel in gevaar kunnen brengen. Er is daarop geen reactie uit Londen gekomen.

Het was het tweede bezoek van Cameron aan Kyiv sinds hij enkele maanden geleden aantrad als minister van Buitenlandse Zaken. Hij presenteerde daar het steunpakket, dat volgens hem de grootste levering van militaire hulp tot nu toe is uit het Verenigd Koninkrijk.

Cameron stond daarnaast stil bij een langverwacht steunpakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro), dat onlangs na maanden gesteggel werd goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. "Dat succes moeten we vieren. Het pakket is absoluut cruciaal, niet alleen omdat er wapens worden geleverd, maar ook omdat het een opkikker betekent voor het moreel van de mensen in Oekraïne."

Bron: nos.nl
#10
De Nedcar fabriek zou een grote kartrekker kunnen worden voor een innovatieve Nederlandse Defensie Industrie cluster de AI, Defenture en VDL in 1 pand en ik denk dat er mooie dingen voor de veiligheid van onze mensen kunnen worden ontwikkeld