Auteur Topic: Srebrenica - de nasleep  (gelezen 53497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Jeroen-

  • Gebruiker
  • Senior Lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • jeroen
    • LED upgrades voor elke maglite
Srebrenica - de nasleep
« Reactie #661 Gepost op: 12/02/2004 | 16:42 uur »
DEN HAAG (ANP) - De Franse oud-generaal Philippe Morillon overwoog in 1993, als VN-commandant in Bosnië, om de moslimenclave Srebrenica te evacueren. Dat zei hij donderdag tijdens het Milosevic-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal.

In Srebrenica zaten toen tienduizenden moslimvluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Morillon zou tot de evacuatie zijn overgegaan, als hij niet de hoop had gehad dat het Vance/Owen-vredesplan voor Bosnië zou slagen. De Franse generaal zou op de koop toe hebben genomen dat hij door zo'n evacuatie ,,had deelgenomen aan de etnische zuivering''.

De Fransman proclameerde in maart 1993 in Srebrenica een 'veilige haven' die door de Verenigde Naties beschermd zou worden. Ruim twee jaar later, in juli 1995, werd de moslimenclave alsnog veroverd door de Bosnische Serviërs, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse VN-soldaten van Dutchbat, onder het commando van overste Karremans. Duizenden moslimmannen en -jongens werden vervolgens vermoord.

In zijn emotionele getuigenis voor de VN-rechters in Den Haag zei Morillon (68) over 'Srebrenica': ,,Ik word er vandaag nog door achtervolgd.''

De Fransman praatte na zijn getuigenis na met journalisten. Hij herhaalde de klacht van onder meer Dutchbat dat de VN-Veiligheidsraad niet voldoende middelen beschikbaar stelde om de vredesmissie in Bosnië uit te voeren. Morillon zei verder dat hij zich op het moment van de proclamatie in 1993 niet realiseerde dat het bestaan van de 'veilige zone' zo lang zou duren - meer dan twee jaar. De Franse generaal had een tijdelijke maatregel voor ogen, totdat er bijvoorbeeld een humanitaire corridor zou worden geopend.

bron (hetnet / ANP)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 660 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.