Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

#10540
Citaat van: Master Mack op 07/04/2024 | 00:29 uurHebben die Russen geen landelijke radardekking of vliegen die vliegtuigdrones 1000km lang te laag voor de radar.??

Waarschijnlijk zijn de drones gemaakt van composiet materiaal en daardoor niet goed zichtbaar op de Russische radars.

Verder hebben de  Oekraïners oude Sovjetraketten met gps-koppen uitgerust zodat deze als kruisraketten kunnen worden ingezet. Het bereik hiervan zal een paar honderd kilometer zijn. Maar je kunt wel radars en SAM Launchers uitschakelen op de routes die de drones kunnen gaan nemen.

Master Mack

Citaat van: Huzaar1 op 07/04/2024 | 01:19 uurDie landelijke radardekking is blijkbaar niveau 1970, en de operationele stukken moeten over locaties worden verdeeld. Prima spel dit van de Oekraïners, creëren continue dilemma's voor de Russen. Voer voor militaire academies dit.
I LIKE IT. Briljant.

Huzaar1

Citaat van: Master Mack op 07/04/2024 | 00:29 uurHebben die Russen geen landelijke radardekking of vliegen die vliegtuigdrones 1000km lang te laag voor de radar.??

Die landelijke radardekking is blijkbaar niveau 1970, en de operationele stukken moeten over locaties worden verdeeld. Prima spel dit van de Oekraïners, creëren continue dilemma's voor de Russen. Voer voor militaire academies dit.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Hebben die Russen geen landelijke radardekking of vliegen die vliegtuigdrones 1000km lang te laag voor de radar.??

Ace1


Ace1

#10535
Oekraïense superdrones nemen Poetins Arctische bases in het vizier

De recentste wapenfeiten bewijzen het: Oekraïense drones kunnen steeds verder vliegen en doelwitten dieper in Rusland aanvallen. Nog dit jaar zal Oekraïne in staat zijn om drones in te zetten met een reikwijdte van meer dan 2.000 kilometer - en wellicht zelfs meer dan 3.000 kilometer - en dan komen de Arctische bases van Poetin in het vizier.

Deze week hebben Oekraïense drones nog een fabriek aangevallen waar de Russen Shahed-aanvalsdrones produceren. Die fabriek lag in vogelvlucht 1.000 kilometer van de Oekraïense grens. Bij een andere aanval werd een van de grootste Russische olieraffinaderijen getroffen in Tatarstan, op 1.300 km van het front.

Een aangepaste UJ-22 drone van de Oekraïense fabrikant UKRJET, die vermoedelijk uitgerust werd met extra brandstoftanks, zou die klus geklaard hebben. Zonder aanpassingen zou die normaal maar 800 kilometer ver kunnen vliegen.

Volgens de Duitse krant 'Bild' was dit slechts een voorproefje. Bij gebrek aan middellange- en langeafstandsraketten schakelt Oekraïne quasi volledig over op drones. Tien fabrikanten leveren dit jaar bewapende drones die tot 2.500 kilometer ver kunnen vliegen.

Het Oekraïense ontwerpbureau Luch heeft inmiddels zelfs een superdrone ontwikkeld die een bereik van 3.300 kilometer zou hebben. Volgens de fabrikant kan de Sokol-300 drone tot 26 uur in de lucht blijven en een geleide raket lanceren met een bereik tot 10 kilometer.

80 Russische bases
Hiermee kan Oekraïne nog dieper in Rusland toeslaan en zo komen ook de ongeveer 80 bases van het Russische leger in de Arctische regio Moermansk in het vizier. Hiertoe behoort ook de Olenya luchtmachtbasis op het schiereiland Kola, waar Moskou grote aantallen van zijn strategische bommenwerpers heeft gestationeerd die betrokken zijn bij aanvallen op Oekraïne.

Oekraïne zou met zijn drones ook de Nova Zembla-archipel - een site met strategisch belang - kunnen bereiken. Tijdens de Koude Oorlog werden hier kernproeven uitgevoerd.

Met het bereik van de drones lijkt het dus wel snor te zitten, maar dat alleen is niet genoeg. Tegelijkertijd ontwikkelen de Oekraïners volop nieuwe systemen om de Russische luchtverdediging te misleiden want nu slaagt Rusland erin om nog veel drones te onderscheppen.

Rusland zegt 53 Oekraïense drones te hebben onderschept
Rusland zegt vrijdag 53 Oekraïense drones te hebben uitgeschakeld in verschillende regio's. De aanvallen waren vooral gericht op de zuidelijke grensregio Rostov, waar zich het militaire hoofdkwartier van de Russische operatie in Oekraïne bevindt.

"Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag werden verschillende pogingen van Kiev om terroristische droneaanvallen uit te voeren, voorkomen", aldus het Russische ministerie van Defensie in een verklaring. Van de 53 onderschepte of neergehaalde drones, bevonden er zich 44 boven de regio Rostov. Het is voorlopig niet duidelijk of er slachtoffers gevallen zijn.

Het hoofdkwartier van de militaire operatie in Oekraïne, die meer dan twee jaar geleden begon, ligt in Rostov aan de Don, de hoofdstad van de regio. In juni was de stad ook het toneel van de kortstondige muiterij van het huurlingenleger Wagner. De groep bezette toen enkele uren het hoofdkwartier en trok enkele honderden kilometers op richting de Russische hoofdstad Moskou.

Ook de regio's Saratov (1), Koersk (1), Belgorod (1) en Krasnodar (6) waren volgens het Russische ministerie het doelwit van droneaanvallen. Oekraïne heeft de aanvallen op Rusland de afgelopen weken opgevoerd. Kiev beloofde de gevechten naar Russisch grondgebied te brengen als vergelding voor talrijke bombardementen op Oekraïne.


https://www.hln.be/buitenland/oekraiense-superdrones-nemen-poetins-arctische-bases-in-het-vizier~a3622ed3/?referrer=android-app%3A%2F%2Fcom.google.android.googlequicksearchbox%2F

Huzaar1

#10534
Citaat van: Benji87 op 04/04/2024 | 11:27 uurIk heb het niet over munitie productie, dat is een besproken onderwerp.
Ik heb het ook niet (alleen) over munitie, ik heb het evengoed over productielijnen voor systemen. In Europa heeft KMW en RM alleen al meer dan 6 productie faciliteiten opgezet voor gemechaniseerd materieel (Lynx, Leopard, etc) [quote[ Ik heb het over wapen aankopen in het algemeen. Oekraïne spendeert graag haar  geld in de US aan nieuw wapentuig. [/quote] Ik begrijp deze niet, alles wat OEK nu heeft ontvangen, op enkele uitzonderingen na, zijn giften. Juist wat Oekraine zelf uitgeeft wordt voornamelijk besteed aan Europese wapensystemen (CV90 aankoop door Oekraïne) en productie faciliteiten (Lynx, KF51).
CitaatLogisch ook aangezien dat over het algemeen de beste wapens zijn en de Amerikaanse wapenindustrie vele malen groter is dan de europese.
Zeker groter, maar in aantallen geleverde wapensystemen lopen de Europeanen nu wel voor.
CitaatDe oorlog is voor de Amerikanen een perfect reclamebord geweest voor hun nieuwste gadgets.
Ik denk niet dat je het zo moet zien, anders had de VS wel modern materieel gestuurd ipv 30 jaar oude bradly's en Abrams. En wat het qua modern materieel heeft gestuurd ging in wel heel beperkte oplage (2 enhalve paardekop aan ATACMS, 31 Abrams, 20 Himars systemen, kkw.. Wat het in grote hoeveelheden heeft gestuurd zijn oudere 155mm munitie, Himars munitie, oude bommen en ATGM's. Waar we met name door zijn verrast en verbaasd waren suicide drones uit een koker, daarvan denk ik dat de Amerikanen dat ook nog wat langer geheim hadden willen houden. Wat we nu wel zien plaatsvinden is dat Oekraine verandert in een veld testruimte voor experimentele wapensystemen, dit gaat voornamelijk over drones, anti drones, jammers en verstoorders.

CitaatHet is dan schrijnend om te zien dat wij als Europa zoveel geld richting Oekraïne sturen maar daar lang niet zoveel van kunnen profiteren als dat de Amerikanen dat wel doen. Het grappige is dat de Amerikanen dit zelf ook maar al te goed beseffen. Zo staat bijvoorbeeld in het voorstel voor nieuwe steun expliciet vermeld dat de circa 14-15 miljard aan nieuw wapentuig besteed moet worden in Amerika. Hun hebben dus wel door dat er een bepaalde mate van zelf protectionisme met dit soort dingen kan worden gehanteerd.
Ik weet niet precies op welk voorstel je doelt,  maar de EU wil vooral dat Oekraine wint en ziet haar voordeel daarin. Er zijn duizend-en-een dingen mis in de ondersteuning aan OEK, maar dat wij niet wat geld op de juiste plekken terugzien (indien dat het geval is) vind ik niet zo heel interessant.

Ik vind de hele discussie scheef, als wij wapensystemen en munitie doneren aan Oekraine zijn we die investeringen niet kwijt. Wij hebben daar geld voor betaald aan 'onze' eigen mensen, loon, bedrijven betalen belasting over hun bedrijf, en hiermee zijn alle uitgaven die we hebben gedaan over het gedoneerde materiaal iets wat terugkeert in onze/eu schatkist. Dat geldt voor ieder land, er is ook nog voor EU lidstaten financiële  compensatie om het opnieuw aan te schaffen.

Hiermee worden banen geschept, loon betaald, belasting afgedragen, etc, maar kunnen we het ook nog eens vervangen. Want de compensatie is de vervangingswaarde, niet de gemaakte kosten van product, wat weer voor meer werk/banen zorgt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 03/04/2024 | 22:45 uurAls je kijkt welke productielijnen voor wat allemaal zijn geopend in de afgelopen 2 jaar in Europa is dat meer dan in 20 jaar is gebeurt.

Vooral de onderbuik die hier weer wakker is. Het is allemaal niet in een week gedaan en een open markt. Verhalen over boot missen kan je niks mee. . Productie capaciteit is evenals munitievoorraad een geheim gegeven. 

Inzicht is er niet. Al die emotie is een armoede van de discussie.

Ik heb het niet over munitie productie, dat is een besproken onderwerp. Ik heb het over wapen aankopen in het algemeen. Oekraïne spendeert graag haar  geld in de US aan nieuw wapentuig. Logisch ook aangezien dat over het algemeen de beste wapens zijn en de Amerikaanse wapenindustrie vele malen groter is dan de europese.. De oorlog is voor de Amerikanen een perfect reclamebord geweest voor hun nieuwste gadgets. Het is dan schrijnend om te zien dat wij als Europa zoveel geld richting Oekraïne sturen maar daar lang niet zoveel van kunnen profiteren als dat de Amerikanen dat wel doen. Het grappige is dat de Amerikanen dit zelf ook maar al te goed beseffen. Zo staat bijvoorbeeld in het voorstel voor nieuwe steun expliciet vermeld dat de circa 14-15 miljard aan nieuw wapentuig besteed moet worden in Amerika. Hun hebben dus wel door dat er een bepaalde mate van zelf protectionisme met dit soort dingen kan worden gehanteerd.

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 03/04/2024 | 11:15 uurMee eens, goed voor de continuïteit van de steun. Wel een stapje dichter richting confrontatie

mee eens ...had allang moeten gebeuren natuurlijk.

Wat betreft een eventuele confrontatie ...daar ben ik wel bang voor want zowel Duitsland, UK, Frankrijk
en ook de US zijn niet klaar voor een grote oorlog tegen Rusland

Huzaar1

#10531
Als je kijkt welke productielijnen voor wat allemaal zijn geopend in de afgelopen 2 jaar in Europa is dat meer dan in 20 jaar is gebeurt.

Vooral de onderbuik die hier weer wakker is. Het is allemaal niet in een week gedaan en een open markt. Verhalen over boot missen kan je niks mee. . Productie capaciteit is evenals munitievoorraad een geheim gegeven. 

Inzicht is er niet. Al die emotie is een armoede van de discussie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 03/04/2024 | 12:33 uurIs allang gebeurt en discussie wordt hier al vaak gevoerd.

Europa loopt zwaar de boot mis wat dit soort berichten betreft. De Amerikaanse defensie industrie kan de opdrachten nauwelijks aan terwijl het Europa als economische grootmacht ontbreekt aan een goede gedegen defensie industrie waar ook zat opdrachten naar toe hadden gekund.

Huzaar1

Citaat van: Master Mack op 03/04/2024 | 12:06 uurDan mogen we wel rap de productie faciliteiten en de productie uitbreiden anders valt er weinig te leveren.

Is allang gebeurt en discussie wordt hier al vaak gevoerd.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Citaat van: Benji87 op 03/04/2024 | 10:36 uurGrote maar geweldige stap voor Oekraïne. Dit zou de gewenste zekerheid geven waarna ze op zoek zijn.
Dan mogen we wel rap de productie faciliteiten en de productie uitbreiden anders valt er weinig te leveren.

Huzaar1

Mee eens, goed voor de continuïteit van de steun. Wel een stapje dichter richting confrontatie
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Grote maar geweldige stap voor Oekraïne. Dit zou de gewenste zekerheid geven waarna ze op zoek zijn.