Piraterij en de strijd ertegen deel 4

Gestart door Lex, 22/08/2009 | 21:22 uur

Harald

Zó dwarsboomden Nederlandse militairen Somalische piraten

Elite-militairen van het Korps Mariniers hebben begin dit decennium met sabotageacties Somalische piratenschepen onklaar gemaakt. De details van de acties werden jaren geheim gehouden, maar zijn nu naar buiten gekomen omdat vier leden van taskforce Barracuda morgen door minister Bijleveld (Defensie) voor hun inzet worden onderscheiden.

De vier kikvorsmannen maakten deel uit van een speciale marinierseenheid aan boord van marineschip Hr.Ms. Zuiderkruis, dat onderdeel was van de antipiraterijmissie Operatie Atalanta van de Europese Unie. Deze 'Task Force Barracuda' richtte zich op het saboteren van piratenschepen. Deze vaartuigen werden gebruikt door Somalische piraten als moederschip. Vanaf deze schepen – vaak van gekaapte Iraanse vissers – lanceerden zij kleine boten om verdere kapingen mee uit te voeren.

Het lukte de kikvorsmannen tijdens verschillende opdrachten om ongezien onder water de zwaar bewapende piratenschepen te naderen en een klein explosief te plaatsen. De piratenschepen raakten hiermee onbruikbaar en konden voor lange tijd niet ingezet worden voor het kapen van koopvaardij- en vissersschepen.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/zó-dwarsboomden-nederlandse-militairen-somalische-piraten/ar-BBWGPyJ?ocid=spartanntp

Parera

Boskalis-schip gekaapt voor Afrikaanse kust
PAPENDRECHT - Een schip van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is afgelopen zondag gekaapt in West-Afrikaanse wateren. Dat meldt het bedrijf dinsdag in een verklaring. De kaping was van korte duur. De twintigkoppige bemanning is, mede door de inzet van de marine van zowel Equatoriaal Guinee als Spanje, inmiddels in goede gezondheid weer vrij.

De Blue Marlin was na het lossen van een lading in de wateren van Equatoriaal Guinee volgens planning op weg naar Malta. Het schip werd zondagmiddag geënterd door meerdere gewapende piraten.

De bemanningsleden wisten zich veilig te stellen in de citadel, een zwaar beveiligde ruimte in het schip die is uitgerust met diverse communicatiemiddelen en met noodrantsoen. Ze waarschuwden lokale autoriteiten.

Op maandagochtend is de Blue Marlin door de marine van Equatoriaal Guinee en Spanje volledig doorzocht. Er werden geen piraten aangetroffen en de bemanning is bevrijd uit de citadel. De kapers hebben wel veel schade aangericht op het schip, waardoor dat onbestuurbaar is geworden.

Boskalis heeft een zeesleepboot gemobiliseerd om de Blue Marlin naar een veilige locatie te brengen. De marine van Equatoriaal Guinee heeft een aantal beveiligers aan boord achtergelaten.

[Bron: Telegraaf  ]

Parera

#4117
Marine Malta entert gekaapt migrantenschip

VALLETTA - Reddingseenheden van de Maltezer marine hebben donderdagmorgen de controle overgenomen op het vrachtschip Elhiblu 1, dat 108 migranten aan boord heeft. Deze kaapten de tanker toen duidelijk werd dat de kapitein, die hen op zee had gered, wilde terugvaren naar Libië om hen daar af te zetten. Een groepje 'piraten' dwong hem daarop koers te zetten naar Malta.

Het schip is volgens lokale media onder begeleiding van patrouillevaartuigen nu op weg naar Boiler Wharf in de haven van hoofdstad Valletta voor onderzoek door de politie. De autoriteiten lieten woensdag nog weten dat de boot niet mag aanmeren om de migranten aan land te brengen.

[Bron: Telegraaf ]


photo via @bertrandborg


photo via @ClausReisch

Lex

Het betreft 'El Hiblu 1' vlag=Palau.

Parera

Mogelijk kaping vrachtschip door migranten uit Libië

De Italiaanse vicepremier Salvini zegt dat een groep migranten op de Middellandse Zee een vrachtschip heeft gekaapt. Hij twitterde over "het eerste geval van piraterij op volle zee door migranten".

Ongeveer 120 migranten waren niet ver voor de kust van Libië opgepikt door een Turks tankschip. De bemanning van dat schip wilde vervolgens naar de hoofdstad Tripoli varen om de groep terug te brengen, maar op weg daarheen veranderde de tanker ineens scherp van koers.

Volgens NOS-correspondent Mustafa Marghadi concludeert Matteo Salvini daaruit dat de migranten de controle over het tankschip hebben overgenomen. Het zou nu op weg zijn naar Malta of het Italiaanse eiland Lampedusa.

Verrekijker
Salvini, lid van de anti-immigratiepartij Lega, is ook minister van Binnenlandse Zaken. Hij zei meteen dat het niet om vluchtelingen maar om migranten gaat, en dat ze niet tot zijn land zullen worden toegelaten. "Ze zullen Italië alleen door een verrekijker kunnen zien."

[Bron: NOS ]

Dat maakt deze ''migranten'' direct piraat en daarmee ongewenst in de EU, makkelijk genoeg? :angel: Aangezien het hier om een Turks schip gaat, wilt Erdogan ze misschien wel opvangen en berechten ?

Lex

Bescherming koopvaardij niet meer alleen militaire taak

Nieuwsbericht | 19-03-2019 | 16:51

Behalve militairen, mogen binnenkort ook particuliere beveiligers Nederlandse koopvaardijschepen beschermen tegen piraterij. Ze kunnen indien nodig wapens en geweld gebruiken. De Eerste Kamer nam vandaag het initiatiefvoorstel aan.

Al sinds 2011 varen militaire beveiligingsteams mee op koopvaardijschepen. Die bestaan uit zwaarbewapende mariniers. Ze beschermen kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten tegen piraterij.

Het kan voorkomen dat deze Vessel Protection Detachments niet altijd beschikbaar zijn. De nieuwe wet regelt dat koopvaardijschepen nu altijd bescherming kunnen krijgen als zij door gevaarlijk gebied varen.

Niet direct in werking
De civiele maritiem beveiligers opereren onder toezicht van de overheid. De nieuwe wetgeving treedt niet direct in werking. Dat gebeurt pas als de Koning en verantwoordelijk minister beiden de tekst tekenen. Na publicatie in het staatsblad gaat de wet in.

Sinds 2011 zijn beveiligingsteams van marinie 268 keer ingezet.

Mindef

Lex

Kamerbrief voortgang Nederlandse bijdrage aan piraterijbestrijding en recente ontwikkelingen in Somalië

De ministers Blok, Kaag, Bijleveld en Grapperhaus informeren de Tweede Kamer over de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan piraterijbestrijding en de recente ontwikkelingen in Somalië.

Kamerstuk, 04-03-2019

Lex

50 mille voor team mariniers op schip

DEN HELDER
Reders onder Nederlandse vlag betalen nu 5.000 euro per dag aan de overheid voor de inzet van een team mariniers (VPD) dat een koopvaardijschip bewaakt dat door piratengebied vaart.

Defensie rekent praktisch altijd een doorvaarttijd van tien dagen. Dit leidt tot een totaalbedrag van 50.000 euro voor enkel de mariniers. De reder maakt daarnaast kosten voor het omvaren om het VPD-team met wapenpakketten aan boord te nemen en af te zetten. Dat blijkt uit de antwoorden op Kamervragen in het kader van een op handen zijnde wet die het varen met particuliere beveiligers op koopvaardijschepen mogelijk maakt. Tot nu toe is deze 'zwaardmacht' enkel voorbehouden aan de overheid die er mariniers voor inzet.

De nieuwe wetgeving gaat uit van het 'VPD-tenzij-principe'. Reders kunnen slechts voor de inzet van particuliere maritieme beveiligers kiezen indien er geen mariniersteam beschikbaar of mogelijk is. Behalve dat er in veel gevallen geen plaats is voor een VPD van 11 personen op een schip, duurt het soms te lang voordat Defensie uitsluitsel kan geven over een aanvraag.

'In dat opzicht slaagt de overheid er niet altijd in haar zorgplicht na te komen', stellen Kamerleden Koopmans en Van Helvert die de wet voorbereiden. Een reder die in de spotmarkt vaart, weet pas op zeer korte termijn waar hij een dag of een paar dagen later zal zijn. Defensie heeft twee weken nodig.

NHD, 03-02-2019, 17:51

Ace1

Citaat van: Zander op 23/12/2018 | 13:40 uur
Hmmm :glare:
Ik als smeris heb hier een mening over.......
Die gasten denken hier vanalles te kunnen eisen en helaas hebben ze dan ook recht op heel veel zaken waar Jan boerenlul keiharde centen voor moet betalen. Dit spelletje moeten we helaas gewoon meespelen. Maar met geweld ergens een einde aan maken daar moet je je als beveiliger verre van houden.

Hij heeft zelf als beveiliger geen geweld gebruikt, het was alleen tip die hij en zijn collega kreeg van een Politieagent.

Flyguy

Ze kunnen wel alles eisen, maar daar is natuurlijk geen juridisch touw aan vast te knopen. Oh wacht...

Zander

Citaat van: Ace1 op 23/12/2018 | 13:02 uur
Ken iemand die als beveiliger heeft gewerkt bij een AZC en als een asielzoeker zei ik wil nu een dokter kreeg deze een dokter. Verder kreeg hij als beveiliger van de politie een tip, we snappen best dat de asielzoekers lastig en vervelend zijn en kunnen slaan en schoppen, als jullie zelf terug wilt slaan zorg dat jullie altijd met zijn tweeën zijn dat is makkelijker dan is het jullie woord tegen het woord van de asielzoeker.
Hmmm :glare:
Ik als smeris heb hier een mening over.......
Die gasten denken hier vanalles te kunnen eisen en helaas hebben ze dan ook recht op heel veel zaken waar Jan boerenlul keiharde centen voor moet betalen. Dit spelletje moeten we helaas gewoon meespelen. Maar met geweld ergens een einde aan maken daar moet je je als beveiliger verre van houden.
People are sheep

Ace1

Citaat van: Parera op 23/12/2018 | 12:55 uur
Zo iets maar dan is het natuurlijk geen gevangenis maar een eiland voor uitgeprocedeerde / kansloze asielzoekers met daarop huisvesting zoals we kennen op de AZC's.  Het lost een hoop problemen op maar het mag natuurlijk niet.  :sleep:


Ken iemand die als beveiliger heeft gewerkt bij een AZC en als een asielzoeker zei ik wil nu een dokter kreeg deze een dokter. Verder kreeg hij als beveiliger van de politie een tip, we snappen best dat de asielzoekers lastig en vervelend zijn en kunnen slaan en schoppen, als jullie zelf terug wilt slaan zorg dat jullie altijd met zijn tweeën zijn dat is makkelijker dan is het jullie woord tegen het woord van de asielzoeker.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 23/12/2018 | 12:55 uur
Zo iets maar dan is het natuurlijk geen gevangenis maar een eiland voor uitgeprocedeerde / kansloze asielzoekers met daarop huisvesting zoals we kennen op de AZC's.  Het lost een hoop problemen op maar het mag natuurlijk niet.  :sleep:

Met de te verwachten (ongeremde) groei mag je een groot Waddeneiland ontruimen om al deze import te huisvesten in afwachting van uitzetting.

Parera

Citaat van: Ace1 op 23/12/2018 | 12:39 uur
Een mix van Fort Pampus en Alcatraz?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pampus_(eiland)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alcatraz

Zo iets maar dan is het natuurlijk geen gevangenis maar een eiland voor uitgeprocedeerde / kansloze asielzoekers met daarop huisvesting zoals we kennen op de AZC's.  Het lost een hoop problemen op maar het mag natuurlijk niet.  :sleep:

Ace1