Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

Master Mack

We maken ons weer belachelijk  :sick:

Huzaar1

Alsof de F35 een rol van betekenis hierin speelt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Nederland moet stoppen met leveren van onderdelen F-35 aan Israël

Door onze nieuwsredactie
12 feb 2024 om 10:29 Update: 2 minuten geleden


Nederland moet binnen een week stoppen met het leveren van onderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen aan Israël. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag maandag beslist. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

De drie organisaties eisten het verbod op de export, omdat de Israëlische F-35's zouden bijdragen aan mogelijke genocide en ernstige en grootschalige schendingen van het oorlogsrecht in de Gazastrook. De eis was eerder door de rechtbank afgewezen.

De organisaties gingen vervolgens in hoger beroep en werden daar dus in het gelijk gesteld. "Er is een duidelijk risico dat met de F-35 gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook", oordeelt het gerechtshof.

Het gaat om Amerikaanse onderdelen voor het gevechtsvliegtuig die opgeslagen liggen in een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht. Van daaruit gaan de reserveonderdelen naar alle Europese landen die de F-35 gebruiken, en ook Israël.

De minister voor Buitenlandse Handel heeft volgens het gerechtshof niet correct gehandeld toen de leveringen opnieuw beoordeeld en goedgekeurd werden. De verplichting om internationale verdragen over het oorlogsrecht na te komen weegt zwaarder dan diplomatieke en economische afwegingen, oordeelt het hof.

https://www.nu.nl/buitenland/6301196/nederland-moet-stoppen-met-leveren-van-onderdelen-f-35-aan-israel.html#nujij
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Defensie dropt hulpgoederen boven Gaza

Nederland en Jordanië hebben zondagavond onder andere medische hulpgoederen gedropt, bestemd voor een Jordaans veldhospitaal in Gaza. Beide landen voerden de operatie uit met een C-130-transportvliegtuig.

De goederen zijn bedoeld om de voorraden aan te vullen van het ziekenhuis dat Jordanië sinds 2009 onderhoudt. Defensie voert de operatie uit, de financiering komt uit de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De geschatte kosten van de operatie zijn € 1 miljoen.

Nederland zet zich samen met andere landen in voor meer humanitaire hulp voor de burgerbevolking in Gaza. Hulpverlening over land is de meest effectieve manier om op grote schaal hulpgoederen ter plekke te krijgen. Maar tot nu toe is de toegang via de landsgrenzen beperkt. Daarom is nu voor deze luchtdropping gekozen.

C-130 op vliegveld in Jordanië.
Jordanië leverde eerder al meerdere ladingen vanuit de lucht om de penibele situatie van het ziekenhuis te verlichten. Hierbij zaten destijds ook hulgoederen die Defensie uit eigen voorraad leverde. Dit keer voerden de militaire toestellen de operatie gezamenlijk uit vanaf een vliegveld in Jordanië. De operatie werd gecoördineerd met Israël.

De vliegtuigen en hun bemanningen keerden na de operatie veilig terug.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/02/04/defensie-dropt-hulpgoederen-boven-gaza

Benji87

Schijnt een staakt het vuren aan te kimen. Amerika, Israël, Egypte, Qatar en Hamas zijn aan het onderhandelen over de voorwaarden.

Lex

Zr.Ms. Holland wachtte bijna 2 maanden op inzet, nu naar huis


Zr.Ms. Holland komt terug naar Den Helder. Dat maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag bekend. Dat is zo'n drie weken eerder dan gepland. Het patrouilleschip verliet de Helderse marinehaven op 17 november, om hulp te verlenen aan de bevolking van Gaza. Zover kwam het echter niet.

Lees verder: https://marineschepen.nl/nieuws/Holland-drie-weken-eerder-naar-huis-230124.html

Benji87

Israël verdedigt zich in genocidezaak: 'Voeren oorlog uit zelfverdediging'

Israël heeft zich op de tweede dag van de zitting voor de VN-rechtbank in Den Haag verdedigd tegen de door Zuid-Afrika ingediende aanklacht van genocide. Juristen noemen de aanklacht verwerpelijk en stellen dat de oorlog tegen Hamas uit zelfverdediging is.

Nadat Zuid-Afrika donderdag het 84 pagina's tellende document met aanklachten had toegelicht, was het vrijdag de beurt aan Israël om zich te verdedigen voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Zuid-Afrika spande een zaak voor de hoogste VN-rechtbank aan omdat dit land vindt dat Israël het Genocideverdrag, dat beide landen hebben ondertekend, schendt in de oorlog tegen Hamas.

Israël ontkende vrijdag bij hoog en bij laag genocide te plegen. Het land wierp tegen dat "als er al sprake is van daden van genocide, die tegen Israël worden gepleegd". De verdediging stelde dat Zuid-Afrika onvoldoende rekening houdt met de gebeurtenissen van 7 oktober. Toen voerde Hamas een massale aanval uit op Israël, waarbij zo'n twaalfhonderd doden vielen en ruim tweehonderd mensen gegijzeld werden.


Israël voert daarmee naar eigen zeggen een oorlog "die het niet is begonnen, en ook niet wilde". "Ze (Hamas, red.) martelden onze kinderen voor de ogen van hun ouders, en ouders voor de ogen van hun kinderen. Ze hebben mensen levend verbrand, onder wie kinderen, en systematisch vrouwen, mannen en kinderen verkracht en verminkt", zei jurist Tal Becker. Hij voerde namens Israël het woord tijdens de zitting in het Vredespaleis in Den Haag.

En dus, zo stelde Becker, is er "nauwelijks een aanklacht die zo vals en kwaadwillig is als de genocideaanklacht tegen Israël".

Rechters doen over enkele weken eerste uitspraak

Daarmee ligt de bal nu bij de rechters. Die zullen zich in eerste instantie buigen over een spoedverzoek dat Zuid-Afrika donderdag in de rechtbank deed. Het Afrikaanse land vraagt het Gerechtshof om Israël te dwingen direct te stoppen met de oorlog in de Gazastrook, waar volgens de door Hamas gerunde autoriteiten al meer dan 23.000 mensen door om het leven zijn gekomen.

Het ICJ heeft waarschijnlijk enkele weken nodig voordat het hierover een besluit neemt. Maar zelfs als de rechters meegaan in de eis van Zuid-Afrika of Israël andere maatregelen oplegt, is het maar zeer de vraag of de regering van premier Benjamin Netanyahu daar gehoor aan zal geven.

Israël kan zulke maatregelen zonder grote juridische gevolgen naast zich neerleggen. Wel zou het dan op internationaal podium forse reputatieschade oplopen, wat de toch al wankele steun van het Westen verder kan doen verzwakken. Ook zouden er VN-sancties tegen Israël kunnen worden ingediend, maar die kunnen met een veto worden tegengehouden door de Verenigde Staten. Dat is Israëls grootste bondgenoot.

Duitsland schaarde zich vrijdagavond plots achter Israël in de genocidezaak. De regering van bondskanselier Olaf Scholz is het ermee eens dat Israël zichzelf verdedigt na de "onmenselijke aanval" van Hamas.

Bron: nu.nl

Benji87

Israël trekt deel van troepen terug uit Gaza

Het lijkt erop dat Israël deze week een deel van de grondtroepen in Gaza terugtrekt, zo meldt het Israëlische leger maandag in een persverklaring. Daarmee breekt mogelijk een nieuwe fase in de oorlog aan.

Het is niet bekend om hoeveel soldaten het precies gaat. The New York Times heeft het over een paar duizend troepen die in ieder geval tijdelijk worden teruggehaald: vijf brigades, waarvan twee brigades reservisten.

De reservisten zouden bij terugkomst in Israël weer aan het werk moeten, gezien de economische gevolgen van drie maanden oorlog voelbaar worden. De Israëlische centrale bank besloot maandag ook al de rente te verlagen om de economie te steunen.

Andere terugkerende troepen zouden zich moeten voorbereiden op een eventueel nieuw front aan de grens met Libanon, waar Israël in conflict is met de door Iran gesteunde militante groep Hezbollah.

Mogelijk nieuwe fase in oorlog

Israëlische functionarissen hebben het al langer over meerdere fases waarin de oorlog in Gaza gevoerd zal worden. De eerste bestond uit hevige luchtaanvallen en de tweede fase begon toen Israëlische grondtroepen op 27 oktober de Gazastrook binnenvielen. Volgens Israëlische functionarissen zou het geweld in een nieuwe fase minder massaal en doelgerichter zijn.

De Verenigde Staten hadden er bij Israël op aangedrongen minder geweld te gebruiken in de Gazastrook om het aantal burgerdoden te beperken. Of Israël met het terugtrekken van een deel van de troepen gehoor geeft aan die oproep, is nog onduidelijk.

Daniel Hagari, een woordvoerder van het Israëlische leger, benadrukt dat het besluit niets verandert aan het voornemen van Israël om tegen Hamas te blijven vechten, schrijft The New York Times. Het geweld in Gaza lijkt vooralsnog in alle hevigheid door te gaan.

Inmiddels zijn er in de afgelopen drie maanden zeker 21.000 Gazanen om het leven gekomen door de oorlog, meldt het gezondheidsministerie van Hamas. Israël heeft al meerdere keren aangegeven dat de oorlog in Gaza nog lang kan duren.

Bron: nu.nl

Benji87

Hoogste hof Israël verwerpt omstreden wet die invloed hof zou beperken

Het Israëlische hooggerechtshof heeft maandag een zeer omstreden wet verworpen. De wet was aangenomen door de rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu en zou de macht van het hooggerechtshof verminderen en die van het parlement vergroten.

Acht van de vijftien rechters oordeelden vóór het nietig verklaren van de wet, zei de rechtbank in een verklaring. De partij van Netanyahu zegt dat dit besluit van het hof tegen "de wil van het volk voor eenheid tijdens een oorlog" ingaat.

Er werd in 2023 al meerdere keren gedemonstreerd tegen de wet. Tegenstanders vonden de wet ondemocratisch en waren bang dat Israël ermee in een dictatuur zou veranderen.

De wet zou het parlement veel machtiger hebben gemaakt. Zo zou de wet ervoor zorgen dat beslissingen van het hooggerechtshof kunnen worden teruggedraaid. Ook zouden politici meer inspraak krijgen bij de aanstelling van rechters.

Tegenstanders noemden de geplande hervormingen een bedreiging voor de scheiding der machten. Ook maakten de demonstranten zich zorgen over de rechten van minderheden in het land.

Niet alleen op straat groeide de kritiek. Zo sprak de Israëlische president Isaac Herzog zich in maart 2023 ook uit tegen de wetsvoorstellen. "Het is verkeerd. Het is destructief. Het ondermijnt onze democratische fundamenten", zei de president tijdens een live uitgezonden televisietoespraak.

Bron: nu.nl

Lex

Israël ziet mogelijke rol voor Nederland bij zeecorridor Gaza

TEL AVIV-
Israël is bereid schepen "onmiddellijk" hulp te laten leveren aan Gaza als onderdeel van een voorgestelde maritieme corridor vanuit Cyprus, zegt buitenlandminister Eli Cohen tegen de Israëlische radiozender 103 FM. Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland kunnen volgens hem een rol hierin spelen.

Cohen zegt dat onder meer deze landen schepen hebben die direct kunnen aanmeren aan de kust van de Gazastrook, die niet over een haven in diepere wateren beschikt. De minister lijkt te suggereren dat dit is wat hij verwacht in plaats van dat de hulpgoederen via Israëlische havens naar het Palestijnse gebied gaan.

Cyprus stelt een corridor voor waarbij de inspectie van de vracht plaatsvindt in de haven van het Cypriotische Larnaca, voordat de goederen een reis van 360 kilometer naar Gaza afleggen. Israël gaf eerder deze week een voorlopige goedkeuring, maar zei ook dat er nog logistieke problemen zijn. Zo wil het land alle hulpgoederen controleren.

Maritieme blokkade
"Als een schip vanuit Larnaca komt, zal dat met onze goedkeuring zijn", zegt Cohen, die benadrukt dat er momenteel een maritieme blokkade geldt. Nadat Hamas in 2007 in Gaza aan de macht kwam, voerde Israël een zeeblokkade in. Het toestaan van de corridor zou de eerste versoepeling zijn van deze blokkade.

De controles van hulpgoederen, die via de weg naar Gaza worden vervoerd, vinden nu plaats in Egypte en Israël. Er wordt te weinig geleverd om te voldoen aan de enorme behoeften van de burgers. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) zegt dat 40 procent van de bevolking het risico loopt op hongersnood.

ANP, 31-12-2023, 13:23

Lex

Geen rol voor Zr.Ms. Holland bij humanitaire hulp aan Gaza

Israël heeft voorlopig groen licht gegeven om een maritieme humanitaire corridor op poten te zetten, om Gaza vanaf zee te kunnen bevoorraden van de meest noodzakelijke hulpgoederen. Dat schrijft The Times of Israel. De corridor komt er op initiatief van Cyprus, van waaruit de humanitaire stroom ook moet worden gecoördineerd. Opvallend is dat er geen rol is weggelegd voor Zr.Ms. Holland, het Nederlandse patrouilleschip dat al sinds november operationeel is in de wateren rond Cyprus. Ook de optie waarbij Zr.Ms. Karel Doorman een rol speelt wordt niet bekeken, zo antwoordt een defensiewoordvoerder na vragen van Marineschepen.nl.

Lees verder: https://marineschepen.nl/nieuws/Bij-humanitaire-hulp-aan-Gaza-geen-rol-voor-patrouilleschip-Holland-291223.html

Lex

Israël geeft voorlopige goedkeuring voor hulp aan Gaza over zee

Israël heeft Cyprus voorlopige goedkeuring gegeven om via zee noodhulp te gaan leveren aan de bewoners van de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van het ministerie heeft het over een 'principiële autorisatie' om met de corridor van start te gaan. Wel zijn er volgens hem nog logistieke problemen die eerst moeten worden opgelost. Zo wil Israël zeker zijn dat het in Cyprus alle hulp kan controleren voordat die naar Gaza gaat.

Cyprus ligt op iets minder dan 400 kilometer van Gaza en had eerder al voorgesteld om een humanitaire corridor te openen. Tot nu toe blokkeert Israël alle hulp over zee aan Gaza.

Over zee is het mogelijk om hulp in grotere hoeveelheden te leveren. Sinds eind november bevindt ook het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland zich in de buurt van Cyprus om eventueel bij te dragen aan humanitaire hulpverlening.

ANP, 28-12-2023, 17:12

Lex

Israël bevestigt dat het bereid is tot nieuw bestand in Gaza

JERUZALEM-

De Israëlische president Isaac Herzog heeft bevestigd dat het land in de strijd met Hamas bereid is tot een nieuw bestand. Eind november was er een staakt-het-vuren van een week. Herzog wil met een nieuw bestand meer gijzelaars vrij krijgen die Hamas gevangen houdt. Een topman van Hamas zei dat de beweging niet wil onderhandelen zolang de aanvallen op de Gazastrook doorgaan, maar er is wel bereidheid te onderhandelen.
Afgelopen weekeinde werd gemeld dat de premier van de cruciale bemiddelaar Qatar in gesprek was over een nieuw bestand met de chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Amerikaanse media meldden dat Israëlische en Qatarese functionarissen elkaar in Noorwegen hebben gesproken. Er zou echter onenigheid zijn binnen Hamas over de voorwaarden voor een bestand en de vrijlating van gijzelaars.

Eind november ging een gevechtspauze van een week in, waarbij Hamas elke dag gijzelaars vrijliet en Israël Palestijnse gevangenen. Sinds 1 december wordt er weer hevig gevochten tussen Israël en Hamas en bombardeert Israël de Gazastrook vrijwel voortdurend.

ANP, 19-12-2023, 15:44

Huzaar1

Kan simpelweg ook niet omdat ieder schip al drie rollen toebedeeld heeft gekregen voor ieder zelfde moment.

We hebben deze krijgsmacht maal 2 nodig. Dienstplicht o.i.d. lijkt me onvermijdelijk.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Lynxian op 19/12/2023 | 01:35 uurWelp, ik kan niet wachten om een afgetopte LCF in actie te zien! Ook wel handig dat het algemene publiek even goed te zien krijgt waarvoor we deze dingen hebben.
Overigens wordt het geen afgetopte LCF maar... we leveren wat stafofficieren: https://nos.nl/artikel/2502120-nederland-levert-officieren-voor-internationale-missie-op-de-rode-zee

(Ik ga 't artikel niet plaatsen want mijn ene regel samenvatting vat het hele artikel goed samen.)

Ik kan me zo voorstellen dat onze Amerikaanse bondgenoten hier toch enigszins zuur naar zullen kijken, want ook zij weten wel welke schepen we hebben en hoe nuttig die kunnen zijn.