Recente berichten

#1
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 20:36Dat is begrijpelijk, maar ik zie hiervoor geen geld afkomen. Er moeten miljarden worden uitgetrokken om de Belgische defensie te repareren, dan miljarden om NAVO doelen te halen, en dan miljarden om een FCAS systeem te kopen en instandhouden.

Kijkende naar de Belgische politiek zie ik dat niet gebeuren. We hebben het over structurele en incidentele uitgaven van een omvang die niet gevonden kan worden zonder de staatsschuld naar ongekende principes te tillen of keihard te bezuinigen op onderwijs, zorg of sociale zekerheid.

Tevens denk ik dat de Belgische landmacht dan alvast beter in de kist kan gaan liggen met een grafsteen ervoor.  Alleen al de BE munitie behoefte om een voorraad van 30(en dat worden er meer)  dagen aan te leggen zal in de miljarden lopen.

Hoe zie jij dit?


Ik vind het een vreemde beslissing om, met zoveel andere prioriteiten voor de boeg, hieraan geld uit te geven. Tegelijkertijd is het geld dat we door een goede deal voor de F-35 'over' hebben en de Belgische luchtvaartindustrie heeft dringend een toekomstproject nodig omdat we geen partner in het F-35 programma zijn geworden.

Wat de Belgische financiële situatie betreft: het is ingewikkeld. Het federale niveau heeft door de laatste staatshervorming te weinig geld voor haar bevoegdheden (met de sociale zekerheid als grote slokop) terwijl pakweg het Vlaamse gewest (met bevoegdheden als onderwijs) er heel dik in zit. Dat zal moeten veranderen als men wat wil doen aan de rampzalige staat van Defensie.
#2
En er gebeurt nog veel meer op de achtergrond.
#3
Citaat van: Stoonbrace op 03/05/2024 | 19:53 uurHet gaat onze industrie blijkbaar vooral over de onbemande toestellen in het FCAS systeem. De Duitsers willen die ook compatibel met hun F-35's maken.

Dat is begrijpelijk, maar ik zie hiervoor geen geld afkomen. Er moeten miljarden worden uitgetrokken om de Belgische defensie te repareren, dan miljarden om NAVO doelen te halen, en dan miljarden om een FCAS systeem te kopen en instandhouden.

Kijkende naar de Belgische politiek zie ik dat niet gebeuren. We hebben het over structurele en incidentele uitgaven van een omvang die niet gevonden kan worden zonder de staatsschuld naar ongekende principes te tillen of keihard te bezuinigen op onderwijs, zorg of sociale zekerheid.

Tevens denk ik dat de Belgische landmacht dan alvast beter in de kist kan gaan liggen met een grafsteen ervoor.  Alleen al de BE munitie behoefte om een voorraad van 30(en dat worden er meer)  dagen aan te leggen zal in de miljarden lopen.

Hoe zie jij dit?
#4
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - Vandaag om 18:41
Britten: Oekraïne heeft recht om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens

De Britse minister Cameron van Buitenlandse Zaken zegt dat er "zo lang als nodig is" jaarlijks 3 miljard pond (ruim 3,5 miljard euro) wordt uitgetrokken voor militaire steun aan Oekraïne. Hij voegt daaraan toe dat Londen er niets op tegen heeft als geleverde wapens ook in Rusland worden gebruikt. Die uitspraak is Moskou in het verkeerde keelgat geschoten.

In gesprek met persbureau Reuters in Kyiv zei Cameron gisteravond dat Oekraïne het recht heeft om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens. "Het is hun recht om te beslissen hoe ze deze wapens inzetten, want ze verdedigen hun land. Ze zijn op illegale wijze binnengevallen door Poetin en moeten die stappen ondernemen."

"Omdat Rusland aanvallen uitvoert in Oekraïne, kun je je goed voorstellen dat Oekraïne de noodzaak voelt om zichzelf te verdedigen, de Russen het land uit te krijgen en terug te slaan", zei Cameron.

Directe escalatie

Het Kremlin noemt Camerons uitspraken een "directe escalatie" van het conflict. Woordvoerder Peskov omschrijft de opmerkingen van de minister als gevaarlijk en zorgwekkend. Hij zegt dat de uitspraken het hele Europese veiligheidsbestel in gevaar kunnen brengen. Er is daarop geen reactie uit Londen gekomen.

Het was het tweede bezoek van Cameron aan Kyiv sinds hij enkele maanden geleden aantrad als minister van Buitenlandse Zaken. Hij presenteerde daar het steunpakket, dat volgens hem de grootste levering van militaire hulp tot nu toe is uit het Verenigd Koninkrijk.

Cameron stond daarnaast stil bij een langverwacht steunpakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro), dat onlangs na maanden gesteggel werd goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. "Dat succes moeten we vieren. Het pakket is absoluut cruciaal, niet alleen omdat er wapens worden geleverd, maar ook omdat het een opkikker betekent voor het moreel van de mensen in Oekraïne."

Bron: nos.nl
#5
De Nedcar fabriek zou een grote kartrekker kunnen worden voor een innovatieve Nederlandse Defensie Industrie cluster de AI, Defenture en VDL in 1 pand en ik denk dat er mooie dingen voor de veiligheid van onze mensen kunnen worden ontwikkeld
#6
Citaat van: Ace1 op Vandaag om 11:14Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen
De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro's aan Europees 'coronageld' mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.

Nederland kan aanspraak maken op 5,4 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds, maar daaraan verbindt de Europese Commissie wel strikte voorwaarden. Om die gereserveerde miljarden binnen te slepen, moeten kabinet en parlement vóór een aantal afgesproken data bepaalde maatregelen doorvoeren. In totaal zijn dat 49 maatregelen, die onder andere de Nederlandse economie verduurzamen, de arbeidsmarkt hervormen en witwassen tegengaan.

Maar het lijkt erop dat Nederland niet alle deadlines zal halen. De ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) waarschuwen voor dit scenario in een brief aan de Tweede Kamer. Als het kabinet de wetgevingsbeloften aan Brussel niet (tijdig) nakomt, kan de Europese Commissie korten op de voor Nederland bestemde gelden.

In het ergste geval vervalt dan het hele bedrag van 5,4 miljard euro, maar een gedeeltelijke korting is volgens de twee ministers waarschijnlijker. Elke maatregel die niet op tijd in wetgeving wordt omgezet, kan Nederland enkele miljoenen tot maximaal 600 miljoen euro kosten.

Controversieel verklaard
Een van de voorwaarden waaraan Nederland moet voldoen om het volledige bedrag te ontvangen, is het inperken van contante betalingen. Criminelen betalen graag grote bedragen in cash, omdat de herkomst van het geld dan niet te traceren is. Als antiwitwasmaatregel heeft Nederland de Europese Commissie beloofd contante betalingen van meer dan 3.000 euro te verbieden. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel na de val van het kabinet echter controversieel verklaard.

Demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg heeft de Tweede Kamer inmiddels gewezen op de gevolgen voor het uitbetalen van de coronagelden. Het kabinet wil het voorstel daarom toch aan het parlement voorleggen. Om een deel van de 5,4 miljard euro veilig te stellen, moet de betaallimiet moet uiterlijk op 31 maart 2025 wet zijn.

Ook de Eerste Kamer heeft een spaak in het wiel gestoken. De senaat stemde in december tegen het afschaffen van de energiebelastingvrijstelling voor de metaalindustrie, maar die afschaffing is een andere voorwaarde voor uitbetaling van geld uit het herstelfonds.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-dreigt-miljarden-aan-europees-coronageld-mis-te-lopen~ba2e7504/
Weet niet hoor maar lijkt me beetje sigaar uit eigen doos, misschien Brussel eens een tegenvoorstel doen als nieuw kabinet, om budget voor EU jaarlijks met 2 miljard te verminderen om zo gat in begroting dat hierdoor ontstaat te compenseren.
#7
Zuid-Amerika / Re: Brazilaanse industrie expa...
Last post by Ace1 - Vandaag om 11:23
EMBRAER: NOG GEEN CONCRETE PLANNEN VOOR ONTWIKKELING VAN BOEING 737-CONCURRENT

Embraer heeft nog geen concrete plannen om een concurrent voor de Boeing 737 MAX en Airbus A320neo te maken, zo zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde woensdag dat de Braziliaanse vliegtuigbouwer de mogelijkheden voor de ontwikkeling van zo'n toestel aan het onderzoeken is.

Volgens de krant beschikt de verkeersvliegtuigendivisie van Embraer, die geleid wordt door de Nederlandse Arjan Meijer, over de capaciteiten om een serieuze Boeing 737 MAX-concurrent te ontwikkelen. In een reactie bevestigt een woordvoerder dat ze daartoe in staat zijn, maar er "op dit moment" geen plannen voor hebben.

In plaats daarvan zegt Embraer zich te concentreren op de huidige productportfolio. Daarin is de E195-E2, met plaats voor maximaal 146 passagiers, het grootste toestel. Dat type vliegt onder meer bij KLM Cityhopper. Om serieus de strijd met de twee luchtvaartgiganten aan te gaan, zou Embraer een vliegtuig met minimaal 180 stoelen moeten ontwikkelen.

Als de Brazilianen later besluiten om dat toch te gaan doen, en het hen ook lukt om het toestel succesvol op de markt te brengen, dan zou dat met name voor Boeing pijnlijk zijn. In 2020 besloten de Amerikanen om hun geplande overname van Embraer af te blazen.

Marktkansen
Mede door de problemen met de 737 MAX, waarvan de productie verlaagd is en de certificering van nieuwe varianten al jaren vertraagd is, kan Airbus de vraag naar de concurrerende A320neo-familie nauwelijks aan. Daardoor liggen er kansen voor een derde speler. Maar de ontwikkeling van een nieuw vliegtuig duurt vele jaren en dan kan de markt er weer heel anders uitzien.

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/72/algemeen/embraer-nog-geen-concrete-plannen-voor-ontwikkeling-van-boeing-737-concurrent
#8
Ondernemer zoekt locatie voor munitiefabriek: 'Limburg kan een belangrijke rol spelen in opbouw van defensie-industrie'

Limburg kan een belangrijke rol spelen in de wederopbouw van de oorlogsindustrie, zegt het Kerkraadse Tweede Kamerlid Silvio Erkens, defensiewoordvoerder van de VVD. VDL Nedcar zou daarin een rol kunnen spelen. Hij prijst ook een initiatief voor een munitiehal. Beide projecten zouden in totaal...


https://www.limburger.nl/cnt/dmf20240503_93623299#:~:text=Limburg%20kan%20een%20belangrijke%20rol%20spelen%20in%20de%20wederopbouw%20van,een%20initiatief%20voor%20een%20munitiehal.

https://drimble.nl/regio/limburg/96485685/ondernemer-zoekt-locatie-voor-munitiefabriek-limburg-kan-een-belangrijke-rol-spelen-in-opbouw-van-defensie-industrie.html


Helaas zit de rest achter de betaalmuur.
#9
Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen
De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro's aan Europees 'coronageld' mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.

Nederland kan aanspraak maken op 5,4 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds, maar daaraan verbindt de Europese Commissie wel strikte voorwaarden. Om die gereserveerde miljarden binnen te slepen, moeten kabinet en parlement vóór een aantal afgesproken data bepaalde maatregelen doorvoeren. In totaal zijn dat 49 maatregelen, die onder andere de Nederlandse economie verduurzamen, de arbeidsmarkt hervormen en witwassen tegengaan.

Maar het lijkt erop dat Nederland niet alle deadlines zal halen. De ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) waarschuwen voor dit scenario in een brief aan de Tweede Kamer. Als het kabinet de wetgevingsbeloften aan Brussel niet (tijdig) nakomt, kan de Europese Commissie korten op de voor Nederland bestemde gelden.

In het ergste geval vervalt dan het hele bedrag van 5,4 miljard euro, maar een gedeeltelijke korting is volgens de twee ministers waarschijnlijker. Elke maatregel die niet op tijd in wetgeving wordt omgezet, kan Nederland enkele miljoenen tot maximaal 600 miljoen euro kosten.

Controversieel verklaard
Een van de voorwaarden waaraan Nederland moet voldoen om het volledige bedrag te ontvangen, is het inperken van contante betalingen. Criminelen betalen graag grote bedragen in cash, omdat de herkomst van het geld dan niet te traceren is. Als antiwitwasmaatregel heeft Nederland de Europese Commissie beloofd contante betalingen van meer dan 3.000 euro te verbieden. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel na de val van het kabinet echter controversieel verklaard.

Demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg heeft de Tweede Kamer inmiddels gewezen op de gevolgen voor het uitbetalen van de coronagelden. Het kabinet wil het voorstel daarom toch aan het parlement voorleggen. Om een deel van de 5,4 miljard euro veilig te stellen, moet de betaallimiet moet uiterlijk op 31 maart 2025 wet zijn.

Ook de Eerste Kamer heeft een spaak in het wiel gestoken. De senaat stemde in december tegen het afschaffen van de energiebelastingvrijstelling voor de metaalindustrie, maar die afschaffing is een andere voorwaarde voor uitbetaling van geld uit het herstelfonds.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-dreigt-miljarden-aan-europees-coronageld-mis-te-lopen~ba2e7504/
#10
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - Vandaag om 11:11
Oekraïne wil mannen die in buitenland wonen terug, Polen en Litouwen willen handje helpen

Litouwen bekijkt of het tienduizenden Oekraïense dienstplichtigen kan terugsturen naar Oekraïne. Ook buurland Polen is bereid Oekraïne te helpen om mannen van gevechtsleeftijd terug naar huis te sturen. Kan dat zomaar en wat doet Nederland? ,,We zullen zien of deze landen zich aan de afgesproken richtlijnen houden. Anders hebben ze een probleem.''

De nood is hoog in Oekraïne. Het land heeft niet alleen een tekort aan militair materieel, maar ook aan soldaten. Het parlement in Kyiv nam onlangs een nieuwe mobilisatiewet aan, waardoor 25- en 26-jarigen ook kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst. Die leeftijdsgrens lag eerst op 27 jaar. President Volodymyr Zelensky gaf eind vorig jaar aan dat er 500.000 rekruten moeten worden gemobiliseerd om de strijd tegen de Russen vol te houden.

Paspoort niet meer verlengen
Kyiv kijkt daarbij steeds nadrukkelijker naar landgenoten die in het buitenland wonen en voert de druk op om ze naar huis te dirigeren. Zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week bekend dat het consulaire diensten opschort voor mannen die onder de dienstplicht vallen en in het buitenland wonen. Dat betekent onder meer dat zij hun paspoort niet kunnen verlengen.

Sinds de oorlog in februari 2022 uitbrak, is het voor mannen tussen 18 en 60 jaar verboden het land te verlaten. Uitzonderingen zijn mantelzorgers of mannen die drie of meer kinderen hebben. Ondanks dit verbod zijn er de afgelopen twee jaar honderdduizenden mannen de grens overgegaan. Exacte cijfers zijn er niet, maar het zou gaan om ongeveer 850.000 mannen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, vindt het onaanvaardbaar dat Oekraïense mannen in het buitenland 'in restaurants gaan zitten', terwijl anderen sterven. Volgens Kuleba is de regering verplicht een 'eerlijker beleid' ten opzichte van de militairen aan het front te voeren. ,,We proberen nu meer mensen bij onze strijd te betrekken.''

Litouwen en Polen willen Kyiv een handje helpen om dat voor elkaar te krijgen. In Litouwen wonen 29.000 mannen die het Oekraïense leger in kunnen. De Litouwse minister van Defensie Laurynas Kasčiūnas zegt dat zijn land inspanningen wil leveren om de Oekraïners naar huis te sturen. ,,Oekraïne heeft een groot tekort aan rekruten, dit is niet eerlijk tegenover de inwoners die voor hun land vechten'', aldus de minister. Ook zijn Poolse collega gaf aan bereid te zijn om het buurland te helpen met het terugbrengen van dienstplichtige mannen. In Polen wonen tussen de 300.000 en 400.000 Oekraïense dienstplichtigen.

Juridisch instrument
De vraag is alleen of de landen op dit moment een juridisch instrument in handen hebben om de Oekraïense vluchtelingen in een bus te stoppen met een enkeltje Kyiv op zak. Carolus Grütters, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en gespecialiseerd in vreemdelingen- en migratierecht, heeft een duidelijk antwoord: Nee.

,,Iedereen die na 26 november 2021 uit Oekraïne is gevlucht heeft binnen de Europese Unie recht op tijdelijke bescherming. Deze vluchtelingen vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming, kortweg RTB en dat geeft ze recht op onder meer opvang, visumvrij reizen tussen EU-landen, onderwijs voor minderjarigen en de mogelijkheid om te werken. Deze richtlijn is opgesteld door de Europese Raad - feitelijk dus door de regeringsleiders van de EU - en is verlengd tot in ieder geval maart 2025. Het betekent in de praktijk dat de Oekraïense vluchtelingen in EU-landen Litouwen en Polen zijn beschermd door deze RTB en niet naar huis kunnen worden gestuurd, juridisch is dat niet houdbaar'', aldus Grütters.

Lastig verhaal
Deze bescherming kan alleen door een gezamenlijk Europees besluit worden gewijzigd, stelt Grütters. ,,En dan nog zal het een lastig verhaal worden om deze mensen terug naar Oekraïne te sturen. Zij zullen dan vermoedelijk asiel aanvragen.'' De Poolse regering liet doorschemeren dat ze van plan is om uitkeringen of werklicenties voor Oekraïense mannen zonder geldig paspoort in te trekken, maar ook die mogelijkheden zijn volgens Grütters beperkt door de huidige (beschermende) regels uit Brussel. ,,Het enige wat een regering kan doen is beknibbelen op bijvoorbeeld een dagvergoeding voor Oekraïners. We zullen zien of deze landen zich aan de afgesproken richtlijnen houden. Anders hebben ze een probleem en zullen ze door een rechter worden teruggefloten.''

Ook al is het juridisch een duidelijk verhaal, de kans bestaat dat Oekraïners die in Polen wonen bang zijn dat ze alsnog de grens worden overgezet. ,,Uit angst dat er toch wat gebeurt, kan het zijn dat er heel wat Oekraïners Polen verlaten richting Duitsland of ons land.''

Voor de Nederlandse regering is het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen in ieder geval geen issue. Ons land houdt zich volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de afgesproken EU-richtlijn.

https://www.ad.nl/buitenland/oekraine-wil-mannen-die-in-buitenland-wonen-terug-polen-en-litouwen-willen-handje-helpen~a2a36993/