Onrust in Turkije

Gestart door dudge, 18/10/2011 | 18:35 uur

Ace1

Overzicht: kritiek op Turkije? Dat mag niet meer


De Turkse president Erdoğan

De Nederlandse columniste Ebru Umar is opgepakt in Turkije. Ze werd naar eigen zeggen meegenomen vanwege een aantal kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Mensenrechtenorganisaties maken zich ernstige zorgen: de vrijheid van meningsuiting in Turkije staat zwaar onder druk.

Emile Affolter van mensenrechtenorganisatie Amnesty vertelt aan RTL Nieuws dat de situatie in het land steeds zorgelijk wordt: "Het wordt steeds erger: kritische geluiden zijn niet meer welkom in Turkije."


De Turkse president Erdoğan en de Duitse komiek Jan Böhmermann.

Ook buiten de landsgrenzen grijpt de Turkse president Erdogan in. Op 11 april deed hij aangifte tegen de Duitse cabaretier en tv-presentator Jan Böhmermann. Erdogan wil dat de komiek wordt vervolgd voor het beledigen in een televisieprogramma van alle 78 miljoen Turken. De komiek had een gedicht voorgelezen in het ZDF-programma Neo Magazin Royal. Daarin nam hij Erdogan op de hak. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een pedofiel en geitenneuker.

Dit gebeurt honderden keren per jaar
De Nederlandse Umar is gisteravond opgepakt in Turkije. Umar zegt dat ze is opgepakt vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Amnesty onderzoekt haar arrestatie nog. Duidelijk is wel dat het oppakken en intimideren van mensen in Turkije vanwege het uitkomen voor hun mening geen incident is. Amnesty zegt dat er jaarlijks honderden activisten, journalisten en mensenrechtenverdigers vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen.


Betogingen tegen het ingrijpen bij Zaman werden neergeslagen.

In maart dit jaar namen de Turkse autoriteiten de controle over bij Zaman. Dat is de grootste - regeringskritische - krant van het land en heeft een oplage van 650.000. De autoriteiten hebben de krant overgenomen in een poging aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gulen de mond te snoeren. Gulen woont in de VS, en is een invloedrijke tegenstander van president Erdogan. Zaman zou te veel op zijn hand zijn.

In maart dit jaar werd de wet in Turkije verder aangescherpt. Hierdoor kunnen de autoriteiten zonder tussenkomst van een rechter vooraf een website of een socialmedia-account blokkeren. Affolter: "Journalisten die kritisch zijn, krijgen nu al snel het kopje 'terrorist'. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting ingeperkt."

Ook de Nederlandse journalistenvakbond NVJ plaatst ernstige vraagtekens bij de mensenrechtensituatie in het land. Het oppakken van journalisten is zeker geen uitzondering, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning: "Het land denkt zich alles te kunnen permitteren."


Frederike Geerdink.

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink werd in september vorig jaar Turkije uitgezet. Ze was opgepakt samen met demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. De journaliste zat enkele dagen vast. Geerdink werd in januari ook al opgepakt. Toen werd ze beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink woont nog altijd in Nederland.


Mehmet Ülger.

Ook de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger werd in januari vorig jaar opgepakt. Hij werd een korte tijd vastgehouden. De journalist stond op het vliegveld in de rij voor de douane toen hij door de politie werd aangehouden en meegenomen. Ülger bezocht enkele kampen met Syrische vluchtelingen bij de Turks-Syrische grens, waar hij filmopnames maakte. Tijdens de verhoren werd hij vooral aan de tand gevoeld over foto's die hij in 2013 maakte tijdens de rechtszaak van de Nederlandse journaliste Füsun Erdogan (zie hieronder)​. Hij noemde zijn aanhouding achteraf 'een pesterijtje' van de autoriteiten.


Füsun Erdogan.

De Nederlands-Turkse journalist Füsun Erdogan was veroordeeld tot levenslang. Ze vluchtte in oktober 2014 na acht jaar in een Turkse gevangenis naar Nederland. Ze zat vast, omdat ze de leider zou zijn van een linkse terreurorganisatie. De radiojournalist was onschuldig, benadrukte ze tegenover RTL Nieuws. Door haar gevangen te zetten, gaf de regering een boodschap aan andere kritische journalisten, zei ze: "Ze zeggen: als je nieuws maakt en tegen de regering bent, gebeurt er dit met je."

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/overzicht-kritiek-op-turkije-dat-mag-niet-meer

Jooop

Als Ebru Umar dubbel nationaliteit heeft is er weining te doen denk ik

Micheltje

En wij Nederland doen braaf wat de heren van Turkije willen.

"Betalen en je bek houden"

Ace1

Premier Rutte over oppakken Umar: 'We zitten er bovenop'

Premier Mark Rutte heeft gisteravond gebeld met Ebru Umar. Hij belde de columniste nadat ze was meegenomen naar een Turks politiebureau.

"Ik heb telefonisch contact gehad met @umarebru gisteravond. Onze ambassade heeft nauw contact met haar voor bijstand. Koenders en BZ zitten er bovenop'', laat Rutte via Twitter weten.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt de aanhouding van Umar ​'redelijk absurd', zei ze bij WNL op Zondag. De zaak moet volgens haar snel diepgaand onderzocht worden.

Tweets over Erdogan
De Nederlandse columniste van Turkse afkomst werd gisteravond door de politie meegenomen. Umar zegt dat ze is opgepakt vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Geenstijl heeft vanochtend contact gehad met de columniste. Ze zou 'extreem keurig' zijn behandeld op het politiebureau.

Umar zou om 10:00 uur worden voorgeleid in de rechtbank. Het is nog niet duidelijk of ze vast blijft zitten.  Umar is er nuchter over, meldt Geenstijl: "Ik heb m'n zonnebril en oplader dus alles gaat goed", liet ze weten.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/premier-rutte-over-oppakken-umar-we-zitten-er-bovenop

Ace1

Woede om oppakken Ebru Umar in Turkije: 'Onacceptabel'

Het oppakken van de Nederlandse columniste Ebru Umar in Turkije leidt tot woedende reacties in politiek Den Haag. Kamerleden eisen zo snel mogelijk actie van het kabinet.

De Nederlandse columniste van Turkse afkomst werd gisteravond door de politie meegenomen. Umar zegt dat ze is opgepakt vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Geenstijl heeft vanochtend contact gehad met de columniste. Ze zou 'extreem keurig' zijn behandeld op het politiebureau. Ze is inmiddels onderweg naar de rechtbank, waar ze om 10:00 uur wordt voorgeleid.

Umar is er nuchter over, meldt Geenstijl: "Ik heb m'n zonnebril en oplader dus alles gaat goed."

#freeebru
Op Twitter reageren politici fel en roepen ze om actie. "Blijf met je islamofascistische poten van onze @umarebru af Erdogan'', schrijft Geert Wilders (PVV).

Sjoerd Sjoerdsma van D66 noemt het 'onacceptabele intimidatie'

Ook CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij twittert: "Timmermans, Tusk en Merkel bezoeken Turkije, op zelfde moment pakt Turkije NL journalist @umarebru op. Wil zsm uitleg MP Rutte/Koenders."

Vragen aan minister
Han ten Broeke van de VVD heeft via Twitter vragen gesteld aan de minister. In een bijgesloten document vraagt hij Koenders onder meer naar de aanleiding van de arrestatie: "Kunt u de Kamer in het licht van deze zorgelijke ontwikkelingen en de dubieuze staat van dienst van Turkije inzake persvrijheid met spoed, zo spoedig mogelijk laten weten wat de reden is voor de Turkse autoriteiten om mevrouw Umar aan te houden of te arresteren en of het optreden van de Turkse autoriteiten verband houdt met de inhoud van haar columns?''

Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie laat Erdogan nu zijn 'ware gezicht zien'.

Umar uitgesproken
Umar steekt haar kritiek op Erdogan niet onder stoelen of banken. In een column voor Metro schreef ze afgelopen week onder meer: "Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er direct na de arrestatie 'nauw contact is geweest met Umar'. Volgens het ministerie is de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte. De medewerkers 'zijn ermee bezig'.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/woede-om-oppakken-ebru-umar-turkije-onacceptabel

Mourning

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

dudge

Citaat van: DvdW op 17/03/2016 | 10:24 uur
Ik weet het, het is niet echt. Maar het is wel verdraaid accuraat  :devil:

Weet je zeker dat het Satire is? :D

DvdW

Citaat van: DvdW op 17/03/2016 | 10:23 uur
LET OP - SATIRE - LET OP - SATIRE

Erdogan: 'PKK achter Armeense genocide'
Turkije erkent en passant massamoord uit 1915
15 maart 2016 door Jan van Tienen en Rudolf Julius

De Koerdische PKK is verantwoordelijk voor de Armeense genocide. Dat stelt de Turkse president Erdoğan, die daarmee terloops de massamoord uit 1915 heeft erkend."Ik bied mijn diepste verontschuldigingen aan voor de vreselijke misdaad die Turkse staatsburgers met de Koerdische nationaliteit hebben begaan", zo luidt de officiële verklaring van Erdoğan. Hij belooft plechtig dat hij de genocide zal vergelden, door middel van bombardementen.Gevraagd naar de reden voor de plotselinge ommekeer van de Turkse positie in de Armeense kwestie, zei de president: "Ik weet het zeker, het was de PKK." Turkse media die vervolgens doorvroegen, zijn inmiddels verboden.

Bron: http://speld.nl/2016/03/15/erdogan-pkk-achter-armeense-genocide/
Ik weet het, het is niet echt. Maar het is wel verdraaid accuraat  :devil:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

DvdW

LET OP - SATIRE - LET OP - SATIRE

Erdogan: 'PKK achter Armeense genocide'
Turkije erkent en passant massamoord uit 1915
15 maart 2016 door Jan van Tienen en Rudolf Julius

De Koerdische PKK is verantwoordelijk voor de Armeense genocide. Dat stelt de Turkse president Erdoğan, die daarmee terloops de massamoord uit 1915 heeft erkend."Ik bied mijn diepste verontschuldigingen aan voor de vreselijke misdaad die Turkse staatsburgers met de Koerdische nationaliteit hebben begaan", zo luidt de officiële verklaring van Erdoğan. Hij belooft plechtig dat hij de genocide zal vergelden, door middel van bombardementen.Gevraagd naar de reden voor de plotselinge ommekeer van de Turkse positie in de Armeense kwestie, zei de president: "Ik weet het zeker, het was de PKK." Turkse media die vervolgens doorvroegen, zijn inmiddels verboden.

Bron: http://speld.nl/2016/03/15/erdogan-pkk-achter-armeense-genocide/
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 13/03/2016 | 22:33 uur
En dan ook nog een mediaverbod, volgens het ANP:
Turkse media mogen van de autoriteiten geen beelden maken op de plaats van de explosie. Ook zijn socialmediakanalen tijdelijk niet bereikbaar. De rechtbank van Ankara heeft kanalen zoals Facebook en Twitter laten blokkeren.

We kiezen onze partners en bondgenoten "zorgvuldig"  :silent:

Lex

En dan ook nog een mediaverbod, volgens het ANP:
Turkse media mogen van de autoriteiten geen beelden maken op de plaats van de explosie. Ook zijn socialmediakanalen tijdelijk niet bereikbaar. De rechtbank van Ankara heeft kanalen zoals Facebook en Twitter laten blokkeren.

DvdW

Citaat van: Thomasen op 13/03/2016 | 22:19 uur
Er zijn honderden groepen actief.
Maar toch is het altijd en overal de PKK.....
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge

Citaat van: Ros op 13/03/2016 | 21:59 uur
CIA, de Russen.....?

Er zijn honderden groepen actief.

Ros

Citaat van: DvdW op 13/03/2016 | 21:21 uur
En natuurlijk,  het is de PKK...... :sick: :dead:

CIA, de Russen.....?

DvdW

En natuurlijk,  het is de PKK...... :sick: :dead:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל