Opvolger Thales SMILE marineradar voor DGLC?

Gestart door StrataNL, 26/04/2013 | 13:31 uur

Umbert

Citaat van: Harald op 05/03/2024 | 18:05 uurhttps://magazines.defensie.nl/landmacht/2024/02/09_multi_mission_radar_dglc

'Nieuwe ogen' van de landmacht gepresenteerd


'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'. In de grote mensenwereld die Defensie heet, is dit vaak een beslissende factor in de strijd en daarin speelt radar een grote rol. Neem de Slag om Engeland in de Tweede Wereldoorlog. Nu, bijna 85 jaar later, is er de Ground Master 200 Multi-Mission Compact (GM200 MM/C). Een in veel opzichten revolutionair systeem voor de grondartillerie en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC).

'Deze radar komt precies op het goede moment'
Mag toch aannemen dat ook zo'n systeem richting de West gaat, vooral omdat hij zo lekker mobiel  is.

Harald

https://magazines.defensie.nl/landmacht/2024/02/09_multi_mission_radar_dglc

'Nieuwe ogen' van de landmacht gepresenteerd


'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'. In de grote mensenwereld die Defensie heet, is dit vaak een beslissende factor in de strijd en daarin speelt radar een grote rol. Neem de Slag om Engeland in de Tweede Wereldoorlog. Nu, bijna 85 jaar later, is er de Ground Master 200 Multi-Mission Compact (GM200 MM/C). Een in veel opzichten revolutionair systeem voor de grondartillerie en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC).

'Deze radar komt precies op het goede moment'


Harald

https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10540727/nieuw-radarsysteem-voor-landmacht-binnen-50-seconden-inzetbaar?itm_campaign=artikel&itm_medium=ticker&itm_source=https%3A%2F%2Fwww.bnr.nl%2Fsearch

Nieuw radarsysteem voor landmacht: 'Binnen 50 seconden inzetbaar'


Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse landmacht heeft een nieuw soort radar ontvangen. De nieuwe multi mission-radar van het Nederlandse Thales is in staat om een bromvlieg te onderscheiden van een straaljager, maar ziet ook het verschil tussen een mortiergranaat en een artilleriegranaat. Dat betekent dat dreigingen sneller kunnen worden aangepakt.

Incl audio met interview

Harald

Citaat van: Parera op 17/02/2024 | 14:20 uurKijk naar de Noren, die hebben deze radar al op het G5 chassis staan zoals onze nieuwe shorad. Ik zie kansen.

De intensie is er wel om nog 9 stuks extra aan te schaffen, misschien die wel op G5 onderstel.
En misschien als LUA/SHORAD ondersteuning

Kornet43

Citaat van: Parera op 17/02/2024 | 14:20 uurKijk naar de Noren, die hebben deze radar al op het G5 chassis staan zoals onze nieuwe shorad. Ik zie kansen.
Ja, G5 zou een goede keus zijn

Parera

Citaat van: Kornet43 op 17/02/2024 | 13:55 uurDe nieuwe radar zou op rups moeten staan, wil men de de pantserhowitzers in het terrein kunnen volgen, voor de luchtmacht volstaat wiel.



Kijk naar de Noren, die hebben deze radar al op het G5 chassis staan zoals onze nieuwe shorad. Ik zie kansen.

Kornet43

Citaat van: Harald op 17/02/2024 | 13:27 uur
De nieuwe radar zou op rups moeten staan, wil men de de pantserhowitzers in het terrein kunnen volgen, voor de luchtmacht volstaat wiel.








Poleme

Citaat van: Lynxian op 15/02/2024 | 16:58 uurMooi stukje Nederlandse techniek! Mooi dat een vervolgorder ook al in de maak is!
[/quote
Citaat van: Lynxian op 15/02/2024 | 16:58 uurMooi stukje Nederlandse techniek! Mooi dat een vervolgorder ook al in de maak is!
De Thales SMILE / GM200 MM/C kan bijvoorbeeld vanuit Litouwen het luchtverkeer boven Moskou (circa 800 km) in de gaten houden.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Harald


Lynxian

Mooi stukje Nederlandse techniek! Mooi dat een vervolgorder ook al in de maak is!

Harald

toch maar even hier geplaatst, anders lopen topics door elkaar heen.



Naast Nederland (9 + 9 optie) heeft ook Noorwegen (8 ), Denemarken (8 ), Litouwen (?) deze GM200 al aangeschaft

Defensie Materieel Organisatie - DMO

Gisteren vond voor een internationaal publiek bij Thales in Hengelo de 'Product Readiness and Launch' van de nieuwe GM 200 MM/c Multi Missie Radar plaats. Generaal-Majoor Ludy Schmidt was daarbij aanwezig en sprak hier over de langdurige samenwerking met Thales, de internationale belangstelling voor deze radar en het belang van Nederland als toonaangevend radarland.
👌De radar is ontwikkeld in een samenwerkingsproject tussen de @koninklijkelandmacht en @thalesnederland. Het doel is een systeem te produceren dat aan alle huidige operationele eisen voldoet en om kan gaan met actuele dreigingen.
💡Wat de radar bijzonder maakt? De radar is een van de meest flexibele radarsystemen van het moment. Commando Materieel en IT (COMMIT) schaft namens het @minvandefensie minimaal negen radars aan. De Koninklijke Landmacht is hiermee in staat om eerder en sneller op dreiging te kunnen reageren.
Commando Materieel en IT (COMMIT), de Koninklijke Landmacht en Thales werken daarnaast nauw samen om een gebruiksnetwerk op te bouwen met Europese- en NAVO-bondgenoten om onderlinge samenwerking te versterken. Verschillende landen hebben zich via het Government to Government-principe al aangesloten bij dit gebruiksnetwerk.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0VLbE9mEAiZfsEmPyinhCDFfkRadmgBFpnwKdTJsKCSLRjKSN4gVhFWFN9DVyzHn5l&id=100064602166936



De Ground Master 200 Multi-Mission Compact radar (GM200 MM/C) werd woensdag onthuld in Hengelo.

Al volop bestellingen
Tot op heden ontwikkelde en bouwde Thales vooral radars voor marineschepen. Vaak unieke exemplaren, enkel stuks. Serieproductie zou min of meer een trendbreuk zijn. Maar van de woensdag gepresenteerde nieuwe landradar zijn er al negen besteld door het eigen ministerie van Defensie, acht door Noorwegen, acht door Denemarken en een geheim aantal door Litouwen. Volgens luitenant-kolonel Henk te Kulve van de Koninklijke Landmacht zit een vervolgopdracht van Defensie met nog eens negen stuks in de pijplijn.

De rest van de NAVO-landen kijkt geïnteresseerd mee. Bij de presentatie woensdag in Hengelo en de demonstraties die donderdag in 't Harde worden gegeven met de nieuwe radar zijn delegaties van twintig landen aanwezig, waaronder bijna alle NAVO-partners.

Vervanger van twee systemen
Thales' nieuwe Ground Master 200 Multi-Mission Compact Radar (GM200 MM/C) vervangt twee verouderde systemen, die veel NAVO-landen nu gebruiken: de Amerikaanse Firefinder (voor inkomende raketten en granaten) en de eveneens in de VS ontwikkelde Sentinel-radar. De Sentinel wordt nu nog gebruikt voor het opsporen van vijandelijke vliegtuigen. Deze radar kan 15 kilometer ver 'kijken', de nieuwe radar van Thales meer dan 200 kilometer.

De Firefinder kan inkomend vuur op een afstand van 25 kilometer detecteren en de locatie vaststellen van waar wordt gevuurd. Nederland heeft zijn vijf Firefinders vorig jaar aan Oekraïne geschonken. Met de nieuwe door Thales ontwikkelde radar kan 'op een veelvoud van die afstand' worden vastgesteld waar lanceerinrichtingen zich bevinden, weet luitenant-kolonel Te Kulve, verbindingsman tussen Defensie en Thales.

Multitasken
Een ander voordeel: de Thales-radar kan multitasken. Het systeem kan diverse inkomende raketten, vliegtuigen, drones of ander vliegend oorlogstuig tegelijkertijd opsporen en identificeren. Dat de radar klein genoeg is om op een truck of pantserwagen te monteren, maakt 'inpakken en wegwezen' mogelijk binnen een minuut. Daardoor is de Thales-radar voor de vijand moeilijk op te sporen.

Opmerkelijk: Thales gaat ook een deel van het personeel leveren dat de radars als reservisten bij de landmacht in tijden van crisis gaat bedienen. Deze reservisten - de eerste tien werken al in Hengelo - worden dan uitgeleend aan Defensie. Het is de bedoeling dat er daar nog eens tien bij komen, zodat er een pool met twintig Thales-reservisten ontstaat.

https://www.ad.nl/hengelo/oorlogen-zorgen-in-hengelo-voor-kansen-thales-groeit-tegen-de-klippen-op~a68c14d1/

Harald

Even een topic van wat stof ontdoen....  ;)



CitaatWe staan vandaag met onze radar (de GM200 MM/C) op het Ground Based Air Defense Command event van Defensie! Want de ontwikkelingen op dit vakgebied gaan razendsnel - met #drones als hot topic. Binnenkort meer! #thales #radar

https://twitter.com/thalesnederland/status/1534879503926845440?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1534879503926845440%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=

Ground Master 200 MM/C
Instantaneous fire support and air defence
The Ground Master 200 Multi Mission is the most flexible radar on the market today. It supports a wide range of missions, including simultaneous weapon locating and counter battery, air surveillance and air defence. The compact design of the GM200 Multi Mission/C provides extremely high mobility, very short deployment times and ease of transportation.

At the core of GM200 Multi Mission is the Thales 4D AESA family (NS50, NS100, NS200, SM400, SMART-L MM, Ground Fire, Sea Fire). Being a software-defined radar system, it offers upgrade potential throughout the whole life cycle.

​Key Features
- Automatic detection and tracking of rockets, artillery, mortar, missiles, aircraft and more
- UAV classification
- 24/7 available in GPS/EW-denied environments
- Cyber resilient
- Interoperable with NATO secret networks

https://www.thalesgroup.com/en/ground-master-200-mmc

https://www.youtube.com/watch?v=K2gsOcv8gyk

Ronald Elzenga

Bouwen ze er wel even een mooie container/frame met zeil omheen?!...want tegenwoordig met al die drones wil je niet te snel in de kijkert lopen...

ridivek

#15
Een tweede video is op Youtube geplaats.
edit: de video is verwijderd

Ace1


Zander

People are sheep

Ace1

Citaat van: A.J. op 26/12/2016 | 16:34 uur
Die hebben we nog steeds maar valt nu onder het DGLC. Dit nieuwe apparaat gaat de verouderde WLR vervangen.

WLR= Weapon Locating Radar?

A.J.

Citaat van: Zander op 26/12/2016 | 16:57 uur
Ik dacht dat dat ding al jaren geleden uit dienst was genomen.

De taken van 101 artost (WLR) zijn bij de bezuinigingsslag van 2011 naar het colua overgeheveld en is 101 artost opgeheven.

Huzaar1

Citaat van: Zander op 26/12/2016 | 15:40 uur
vroegah hadden we een wapenlokatie radar bij de KL.
Misschien dus ook iets voor ISTAR

Er is nog steeds een wlr bij de KL.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: A.J. op 26/12/2016 | 16:34 uur
Die hebben we nog steeds maar valt nu onder het DGLC. Dit nieuwe apparaat gaat de verouderde WLR vervangen.

Ik dacht dat dat ding al jaren geleden uit dienst was genomen.
People are sheep

A.J.

Citaat van: Zander op 26/12/2016 | 15:40 uur
vroegah hadden we een wapenlokatie radar bij de KL.
Misschien dus ook iets voor ISTAR

Die hebben we nog steeds maar valt nu onder het DGLC. Dit nieuwe apparaat gaat de verouderde WLR vervangen.

Zander

#7
Citaat van: Lynxian op 26/12/2016 | 01:09 uur
Lees ik 't nou goed dat dit ding zelfs individuele kogels kan waarnemen?

Ziet er in ieder geval uit als een mooi staaltje Nederlandse techniek!  ;D Zijn er toevallig wat technisch onderbouwde forumleden welke wat meer over het (verwachte) nut in de praktijk kunnen zeggen? Ik ben namelijk zeker benieuwd.

vroegah hadden we een wapenlokatie radar bij de KL.
Misschien dus ook iets voor ISTAR
People are sheep

Ace1

EERSTE RAPID-LD VERLAAT THALES IN HENGELO

Met man en macht is de afgelopen weken gewerkt aan de RAPID-LD. Deze landbased versie van de NS200, geïntegreerd op een truck, wordt morgen getoond op het Air Defence Symposium bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op de Peel.

Bij dit symposium zijn veel potentiële klanten aanwezig. Nederland, België en Duitsland hebben al interesse getoond in de RAPID-LD, die als primaire taken heeft vijandelijk artillerievuur te detecteren en air surveillance te verrichten.

De antenne en de aandrijving van de RAPID-LD is volledig identiek aan de NS200 voor marine toepassingen. In de toekomst kan dit voordelen met zich meebrengen voor grootschalige productie voor zowel land als marine toepassingen. Zoals de RAPID-LD nu is, kan hij worden verkocht. Alleen de drie 'dozen' vooraan op de truck (zie video) worden nog in het frame van het platform geïntegreerd.

https://connect.thalesgroup.com/nl/news/eerste-rapid-ld-verlaat-thales-in-hengelo

A.J.

Citaat van: Lynxian op 26/12/2016 | 01:09 uur
Lees ik 't nou goed dat dit ding zelfs individuele kogels kan waarnemen?

Ziet er in ieder geval uit als een mooi staaltje Nederlandse techniek!  ;D Zijn er toevallig wat technisch onderbouwde forumleden welke wat meer over het (verwachte) nut in de praktijk kunnen zeggen? Ik ben namelijk zeker benieuwd.

Dit wordt de basis van het CRAMM (Counter Rocket Artillery Mortar and Mini UAV) systeem.

Flyguy

Citaat van: Lynxian op 26/12/2016 | 01:09 uur
Lees ik 't nou goed dat dit ding zelfs individuele kogels kan waarnemen?

Ziet er in ieder geval uit als een mooi staaltje Nederlandse techniek!  ;D Zijn er toevallig wat technisch onderbouwde forumleden welke wat meer over het (verwachte) nut in de praktijk kunnen zeggen? Ik ben namelijk zeker benieuwd.

Nou, ten eerste kan je de richting bepalen van artillerievuur en zelf terug gaan schieten.


Lynxian

CitaatDit gebeurt in diverse omgevingen met diverse doel voorstellingen variërend van 5.56 mm tot 122 mm raketten en van FW tot Class 1 RPAS en alles wat daartussen mogelijk is.
Lees ik 't nou goed dat dit ding zelfs individuele kogels kan waarnemen?

Ziet er in ieder geval uit als een mooi staaltje Nederlandse techniek!  ;D Zijn er toevallig wat technisch onderbouwde forumleden welke wat meer over het (verwachte) nut in de praktijk kunnen zeggen? Ik ben namelijk zeker benieuwd.

StrataNL

Drie jaar later: het eerste prototype van de (waarschijnlijke) vervanger van de wapenlokatieradar heeft Thales een maand geleden verlaten.

Het ding heet RAPID-LD (RAm ProjectIle Detection - Live Demonstrator) of gewoon "Multi-Mission radar" en is gebaseerd op de NS200, de grotere broer van de marine radar die volgend jaar op Zr.Ms. Rotterdam geplaatst wordt. De antenne en aandrijving zijn exact hetzelfde.

CitaatHet project wordt momenteel door THALES Nederland wordt uitgevoerd onder supervisie van de Defensie materieel Organi-satie (DMO). De staat heeft THALES Nederland verzocht een C-RAM en Class 1 RPAS detectiecapaciteit te ontwikkelen en te bouwen ten behoeve van een mogelijke toekomstige verwerving. Deze beoogde capaciteit moet op termijn de huidige WLR capaciteit in gebruik bij 13 luverdbt "YPENBURG" vervangen. Het is dus niet zo dat THALES de opdracht voor het bouwen van "onze" Multi Missie Radar (MMR) al binnen heeft. THALES is wel kanshebber op het moment dat zij succesvol de Life Demonstrator aan het eind van het project kunnen aanbieden waarbij het prototype aan zowel de technische- en operationele-eisen voldoet als ook binnen de financiële bandbreedte kan blijven. Het project RAPID LD is formeel in april van start gegaan en duurt 14 maanden. Het project wordt vanuit het KC GLRV en het VUSTCO ondersteunt. Met name in de eindfase van het project zal deze ondersteuning meer vorm krijgen. In de maanden februari en maart 2017 zullen de zogenoemde Field Trials uitgevoerd worden waarbij de radar in het veld getest dient te worden. Dit gebeurt in diverse omgevingen met diverse doel voorstellingen variërend van 5.56 mm tot 122 mm raketten en van FW tot Class 1 RPAS en alles wat daartussen mogelijk is. Een groot deel van de Field Trials zullen op het ASK 't Harde plaats vinden maar wellicht zullen er ook testen plaats vinden tijdens SOB SOMS in Duitsland of tijdens CAS/FAC oefeningen op de Peel. Momenteel wordt er door THALES hard gewerkt aan het 20 voets flat rack onderstel waarop de complete hardware configuratie geplaats moet worden. THALES heeft bewust voor een 20 voets constructie gekozen omdat deze op een heel scala aan gangbare voertuigen en zeecontainers bevestigd kunnen worden op zogenoemde ISO corners.

Er is nog geen duidelijkheid wat het dragende voertuig voor de MMR moet gaan worden maar de Bushmaster is bijvoorbeeld als optie genoemd. Daarnaast is een van de eisen dat het systeem in een C-130 getransporteerd kan worden. THALES is zeer optimistisch over de haalbaarheid van dit project en zij hebben er alle vertrouwen in dat deze radar aan de vraag zal voldoen.

Magazine DGLC september 2016

Maximum instrumented range 400 Km
Minimum Range 300 m
•• 4D Air Surveillance and Weapon Locating
•• Jammer Surveillance
•• Slow Target Surveillance
•• IFF Interrogation Support (IFF mode S and 5 compliant)
•• Integrated ADS-B

Specifications
Antenna Type Active Electronic Scanning Array (AESA)
Transmitter type: GaN
Elevation coverage: Up to 70°
Frequency band: S-band
IFF antenna Integrated and fit for mode 5 and mode S.
MTBCF >2800 hrs

Filmpje:




-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

StrataNL

Meeliften op marineontwikkelingen

Eind februari organiseerde het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando samen met TNO, Microflown Avisa en Thales een Roadshow op het Artillerie Schietkamp in 't Harde. Hierbij werden innovatieve technische ontwikkelingen getoond, waaronder de Multi-Missie-Radar van Thales Nederland.

De Koninklijke Landmacht heeft behoefte aan één systeem dat tegelijkertijd raketten, mortieren, artillerie, UAV's (onbemande vliegtuigen), helikopters en vliegtuigen waar kan nemen. Met technologie vanuit de Smile marineradar is aangetoond dat dit mogelijk is.

Uniek systeem
Tijdens de demonstraties was live zien hoe goed de radar werkt. Er werd een mortiergranaat afgevuurd en op het beeldscherm in de commandopost was de kogelbaan exact te volgen. Tegelijkertijd kon de radar ook de andere dreigingen volgen. De Multi-Missie Radar (MMR), als doorontwikkeling van de SMILE -technologie, is een systeem met hoge gevoeligheid, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid en voor de landmacht een belangrijk aspect: alles in één systeem en door het te plaatsen op een voertuig ook mobiel. De snelheid, nauwkeurigheid en mogelijkheid tot het opsporen van raketten, granaten, UAV's en de standaard luchtdreiging maakt de MMR uniek ten opzichte van andere sensoren.

SMILE
De Smile radar is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in de Geïntegreerde Mast van Thales; een behuizing op een marineschip waarin diverse radarsystemen, optronische apparatuur en alle benodigde antennes zijn ondergebracht. Smile fungeert hier als luchtbewakingsradar, die met een bereik van 250 km het luchtruim observeert. Door de technologische kenmerken van Smile is deze radar relatief gemakkelijk geschikt te maken voor andere toepassingen.

Voor fototje van de radar in een container (zonder cover zoals op de OPV's)

http://thalesalerts.nl/2013/April/Meeliften%20op%20marineontwikkelingen.doc/
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation