Internationale ontwikkelingen na INF verdrag

Gestart door Parera, 14/03/2019 | 10:09 uur

Parera

Wat zou dat antwoord toch zijn?  :angel:

Ik zeg 9M729 (SSC-8) Iskander-K test waarbij de raket spontaan verder vliegt dan die 480 km die nu officieel is bekend gemaakt.

Parera

'Russisch antwoord op rakettest VS aanstaande'

MOSKOU - Rusland zal ,,met passende maatregelen" reageren op een recente Amerikaanse test met een kruisraket. Daarnaast wil het land zich ,,niet in een nieuwe wapenwedloop begeven." Dat zei de Russische president Vladimir Poetin in een vergadering van de Russische Veiligheidsraad geleid waarin de test is besproken.

Poetin zei dat de Amerikaanse voornemens over het inzetten van nieuwe raketten in de regio Azië-Stille Oceaan ,,onze belangen aantasten omdat het dicht bij de grenzen van Rusland ligt."

Kruisraket VS
Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan de militaire spanningen tussen de twee landen aan te wakkeren door een test uit te voeren met een kruisraket, de eerste proef sinds het opzeggen van het INF-verdrag begin deze maand.

Het Pentagon maakte zondag bekend een conventionele kruisraket te hebben getest bij San Nicolas Island in Californië. Het projectiel raakte zijn doel na 500 kilometer. Die proef zou onder het oude verdrag verboden zijn geweest.

In het door de VS opgezegde INF-verdrag was het verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten geregeld. Die overeenkomst werd in 1987 getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov.

De Amerikaanse president Trump vindt dat Rusland het verdrag heeft geschonden, maar Poetin bestrijdt dat.

[Bron: Telegraaf ]

Parera

#38
VS test nieuwe raket, Rusland spreekt van provocatie

De VS heeft zondag voor het eerst in tientallen jaren een verbeterd type raket voor de middellange afstand getest. De nieuwe kruisraket legde voor de kust van Californië meer dan 500 kilometer af voordat hij zijn doel trof, zegt het Amerikaanse leger. Het was de eerste testvlucht van een Amerikaanse middellangeafstandsraket sinds de beëindiging dit jaar van het INF-verdrag uit 1988.

Rusland veroordeelt de test. "De VS kiest er duidelijk voor om de militaire spanningen te vergroten. Wij zwichten niet voor provocaties", zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Rjabkov. Hij zei verder dat Rusland geen nieuwe wapens zal opstellen zolang de VS dat ook niet doet.

Amerikaanse defensiespecialisten hebben gezegd dat de verbeterde raket, die met een atoomkop kan worden uitgerust, uiteindelijk 1000 kilometer moet kunnen afleggen. Ze verwachtten dat hij over anderhalf jaar klaar inzetbaar is.

De Amerikanen willen dit jaar nog een nieuwe raket testen, met een bereik van 3000 tot 4000 kilometer.

INF-verdrag opgezegd
In het INF-verdrag spraken de VS en de Sovjet-Unie af dat ze geen raketten op land meer zouden stationeren met een bereik van 500 tot 5500 kilometer. Bestaande installaties werden vernietigd.
Maar president Trump zegde het verdrag begin dit jaar op, omdat Rusland een nieuwe raket met een bereik van meer dan 500 kilometer zou hebben gebouwd. Onder meer Nederland zou bewijs daarvoor in handen hebben gekregen. Rusland zei dat de bedoelde raket slechts 480 kilometer kon vliegen en dus niet onder het INF-verdrag viel.

[Bron: NOS ]


CitaatDe Amerikanen willen dit jaar nog een nieuwe raket testen, met een bereik van 3000 tot 4000 kilometer.
:omg: :silent: Ik ben benieuwd waar ze mee gaan komen, als ze het zo snel willen testen moet het bijna wel op basis van een huidige of oudere raket zijn. Het gaat dan om een IRBM iets wat de Amerikanen al sinds begin jaren '60 niet meer ontwikkeld hebben.

Een door ontwikkeling van de Pershing II is een optie? :hrmph:

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Pentagon tests first land-based cruise missile in a post-INF treaty world (WATCH)
https://www.defensenews.com/pentagon/2019/08/19/pentagon-tests-first-land-based-cruise-missile-in-a-post-inf-treaty-world/

Citaat"The launcher used in Sunday's test is a MK 41; however, the system tested is not the same as the Aegis Ashore Missile Defense System currently operating in Romania and under construction in Poland," Lt. Col Robert Carver, a Pentagon spokesman, said. "Aegis Ashore is purely defensive. It is not capable of firing a Tomahawk missile. Aegis Ashore is not configured to fire offensive weapons of any type."

:angel: Een kleine moeite om die dingen wel geschikt te maken voor de Tomahawk, een kleine software update en hardware upgrade en klaar is Yankee.

Parera

#35
De BGM-109G Gryphon is terug!  8) Al is dit zo te zien niks bijzonders en is het gewoon een mk41 VLS module die rechtop gezet is op een trailer.

Via @Elizabeth_McLau

CitaatJust in: DoD conducted a flight test of a conventionally-configured ground-launched cruise missile at San Nicolas Island, California on Sunday. "The test missile exited its ground mobile launcher and accurately impacted its target after more than 500 kilometers of flight."




Via @JeffMartinDC
CitaatWATCH: U.S. flight-tests ground launched Tomahawk variant off of California in a test that went "more than 500km", a first since the end of the INF treaty earlier this month. Notable that they chose the Tomahawk as the original ground-launched version of it was killed by INF

Video https://twitter.com/JeffMartinDC/status/1163486778659147778

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Citaat van: Zander op 06/08/2019 | 11:55 uur
#wapenwedloop

Via@FirstSquawk
CitaatCHINESE FOREIGN MINISTRY OFFICIAL SAYS CHINA WILL NOT PARTICIPATE IN A NUCLEAR ARMS RACE

Dat is ook niet nodig als je al op positie #1 staat, ze hebben een kleine 2000 ballistische/kruis raketten liggen.  :silent:

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/08/2019 | 12:39 uur
Krokodillen tranen, immer geheel Z-O Azië wordt door de Chinezen volgepropt met raketten in allerlei soorten en maten.

Natuurlijk niet, ze lopen al voorop en zijn nog volop nieuwe dingen aan het ontwikkelen (hypersonic / glider vehicles enz.)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 06/08/2019 | 03:42 uur
Via@FirstSquawk

Krokodillen tranen, immer geheel Z-O Azië wordt door de Chinezen volgepropt met raketten in allerlei soorten en maten.

Zander

People are sheep

Parera

Via@FirstSquawk
CitaatCHINA FOREIGN MINISTRY OFFICIAL SAYS CHINA WILL NOT SIT IDLY BY AND WILL BE FORCED TO TAKE COUNTERMEASURES IF U.S. DEPLOYS INTERMEDIATE-RANGE MISSILE IN ASIA.

Parera

#29
Via@Liveuamap

CitaatThe Kremlin: Putin will soon make a statement on "unilateral withdrawal of the United States from the INF Treaty"
CitaatPutin discussed INF treaty with National Security Council of Russian Federation
CitaatKremlin: Putin instructed Foreign intelligence service, Ministry of Defense and Ministry of Foreign Affairs to watch U.S. development and deployment of intermediate-range missiles
CitaatIf development of intermediate-range missiles by U.S. is confirmed - Russia will have to develop similar systems - Putin
CitaatWhen United States left the INF Treaty, they have destroyed long-term efforts aimed at reducing the risk of military conflict, including with the use of nuclear weapons - the Kremlin
CitaatPutin: US withdrawal from INF may resume uncontrolled arms race

Parera

Citaat van: Thomasen op 04/08/2019 | 15:35 uur
Trump wisselt zijn ministers zo vaak, is ook niet mee bij te houden.

Dat klopt, het was ook maar een opmerking en geen commentaar / correctie van Huzaar's opmerking. Ik begrijp de verwarring.

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 04/08/2019 | 14:06 uur
Ik denk dat de Chinezen zich niet druk maken om Australië.

Nee maar Mark Esper is de Secretary of Defense van de VS, hij was onderweg naar Australië toen hij dit melde.

Huzaar1

Ik denk dat de Chinezen zich niet druk maken om Australië.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Via @idreesali114

CitaatSpeaking with reporters en route to Sydney, Defense Secretary Esper says he is favor of deploying ground-based intermediate-range missiles to Asia, a day after the US left the INF treaty.

CitaatAsked about a timeline for when they could be deployed, Esper told reporters: "I would prefer months... but these things tend to take longer than you expect."

CitaatEsper's comments are likely to raise concern about an arms race and could add to an already tense relationship with China.

:omg:

Poleme

Citaat van: Zander op 02/08/2019 | 18:46 uur
Tuurlijk wel.
Maar wij laten nooit eens zien dat we ballen hebben.
Geef gewoon aan dat als de Russen niet hun nucleair capabele zooi uit Kaliningrad weg halen dat we wel vollop in zullen zetten op een wapenwedloop.

Sluit daarnaast onze exclusieve zones op zee af voor alle onder Russischevlag varende schuiten en ze zitten snel vast in de oostzee en de med.

Ja dat kan ons ook schaden, de vraag is dan alleen wie de grootste heeft.
Tot nu toe heeft Poetin die nog steeds.
Putin heeft 'de grootste' en langste ja.  Voordat je exclusieve zones gaat afsluiten voor Russische schuiten.  Eerst eens kijken hoe de gasleidingen lopen en vooral: hoe afhankelijk zijn wij van Russisch aardgas.    ;)
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Parera

Citaat van: Sparkplug op 03/08/2019 | 16:20 uur
Trump wil nieuw raketverdrag sluiten met Rusland en China


Als Trump een nieuw verdrag wilt dan kan hij eerst beginnen met Rusland, China maar daarna zal hij ook andere landen met MRBM t/m ICBM's bij het verdrag moeten te zien krijgen.
Want China en India zijn ook niet elkaars vrienden dus die zouden er ook bij moeten om de Chinezen gerust te stellen, op dat moment moet Pakistan er ook weer bij. En zo kan je blijven doorgaan.

Sparkplug

Trump wil nieuw raketverdrag sluiten met Rusland en China

03 augustus 2019 02:15
Laatste update: 8 uur geleden
 
De Amerikaanse president Donald Trump wil met Rusland over een nieuw raketverdrag onderhandelen en vindt dat ook China daarbij betrokken moet worden.
Dat zei Trump vrijdag tegen Amerikaanse journalisten. De Amerikaanse president liet weten al met zowel Rusland als China over de kwestie te hebben gesproken en dat alle partijen "zeer geïnteresseerd" zijn.

"Een nieuw verdrag is alleen maar goed voor de wereld", zei Trump, die daaraan toevoegde dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop.

De Verenigde Staten stapten vrijdag na 32 jaar formeel uit het INF-raketverdrag met Rusland. Die overeenkomst vormde de basis van de controle op kernwapens tussen de twee grootmachten.
Het akkoord uit 1987 verbood middellangeafstandsraketten die vanaf land worden gelanceerd, zowel nucleaire als conventionele en met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer.

Door: NU.nl

https://www.nu.nl/buitenland/5973947/trump-wil-nieuw-raketverdrag-sluiten-met-rusland-en-china.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Citaat van: Zander op 02/08/2019 | 18:36 uur
Slappe reacties weer tov de Russen.
Waarom niet meteen een1 wat hardere tegenreactie.
We laten weer met ons dollen.

Laten we rondom Kaliningrad maximaal inzetten op lua en eov.
Stoor die lui maar naar de kloten!

Voor NL is dat een hele goede reactie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Zander op 02/08/2019 | 19:10 uur
Dus nu max in zetten op SM3 SM6 en Patriot PAC3.

+1 en naast deze deployable middelen ook inzetten op een ''fixed AAW/BMD shield'' West-Europa. Dat kunnen wij heel mooi doen samen met de Duitsers en eventueel de Denen al zie ik daar eerder iets op maritiem gebied mee.

Als de Duitsers een ''SMART-L MM/F'' i.c.m. SM-3 / SM-6 in landbases mk41 VLS's plaatst in Husem op het vliegveld bij de eenheid van de patriots doen wij hetzelfde op op de Luitenant-generaal Bestkazerne.

Beide locaties kunnen op die manier tot (diep) in Rusland lanceringen van ballistische raketten detecteren en uitschakelen voor ze een dreiging vormen voor de NAVO landen. Ook liggen de hoofdsteden van Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Denemarken en het VK binnen het normale AAW schild.

Citaat van: Zander op 02/08/2019 | 19:10 uur
Bouw maar een maritieme missile defense NAVO taakgroep voor de Oostzee en Baltischezee.

Niet nodig om daar rondjes te varen met de optie hierboven zijn die gebieden afgedekt. Daarbij komen nog de 2 Amerikaanse locaties in Polen en Roemenië, daarmee is het wel afgedekt.
Die maritieme groep is wel handig voor andere locaties in de wereld en/ of het zuiden van de NAVO grenzen maar ook voor in geval van conflict een mobiele variant van het scherm te hebben.

De Oostzee is zo klein dat het simpel weg met 1 LCF op de Noordzee afgedekt kan worden qua BMD.

Zander

Dus nu max in zetten op SM3 SM6 en Patriot PAC3.

Bouw maar een maritieme missile defense NAVO taakgroep voor de Oostzee en Baltischezee.
Geef daar vooral veel media aandacht aan.
Daarvan krijgt Poetin misschien net wat meer jeuk dan die halfzachte reacties van Ank en Jens.

En vooral in de media uitvergroten dat de Russen een gevaar voor onze manier van leven zijn en dat we daarom militair fors moeten groeien.
People are sheep

Lex

Citaat van: Zander op 02/08/2019 | 18:46 uur
Sluit daarnaast onze exclusieve zones op zee af voor alle onder Russischevlag varende schuiten en ze zitten snel vast in de oostzee en de med.
Dat kan niet volgens de vigerende regels van UNCLOS.
Er zijn wel beperkingen opgelegd een de zogeheten 'innocent passage'.

Parera

#17
Citaat van: Zander op 02/08/2019 | 18:46 uur
Tuurlijk wel.
Maar wij laten nooit eens zien dat we ballen hebben.
Geef gewoon aan dat als de Russen niet hun nucleair capabele zooi uit Kaliningrad weg halen dat we wel vollop in zullen zetten op een wapenwedloop.

Sluit daarnaast onze exclusieve zones op zee af voor alle onder Russischevlag varende schuiten en ze zitten snel vast in de oostzee en de med.

Ja dat kan ons ook schaden, de vraag is dan alleen wie de grootste heeft.
Tot nu toe heeft Poetin die nog steeds.

Die optie is ook mogelijk maar ik vermoed dat die vorm van reactie meer schade aanricht dan dat het oplevert. Ook moet de NAVO er eerst voor zorgen dat ze bijlopen voor dat ze zulke grote stappen gaan maken. De NAVO heeft geen middelen vergelijkbaar met SSC-8 dus laten we eerst zorgen dat we vergelijkbare capaciteit hebben + voldoende bescherming tegen de systemen voor we te hoog van de toren gaan blazen.

Voor Nederland betekend dit (in mijn ogen) in het investeren in de patriots (heractiveren van de 4e batterij), investeren in de LCF's op gebied van AAW / BMD met SM-6 & SM-3's, als vervolg stap op de LCF's is het te overwegen om een kleine variant (NLD / GER /DEN) van het AEGIS Ashore te ontwikkelen op basis van onze SMART-L's.

Dit zijn enkel defensieve middelen, daarnaast zal ook geïnvesteerd moeten worden in offensieve capaciteit bij zowel land als luchtmacht en ook de marine. Dit kan in de vorm van een land based kruisraket, kruisraketten voor onder/in de F-35's en ook kruis raketten op de (nieuwe) fregatten en onderzeeboten.

Wat betreft de marine ben ik voorstander van het introduceren van kruisraketten op de nieuwe onderzeeboten en later op de vervangers van de LCF's (eventueel ook vMFF).

Zander

Citaat van: Parera op 02/08/2019 | 18:40 uur
Slappe reactie?

Het kan erger, de NAVO had ook heel simpel niks kunnen doen. En jij denkt dat die nieuwe conventionele raketten ook niet geschikt (gemaakt kunnen) worden om een kernkop te dragen? :angel:
Tuurlijk wel.
Maar wij laten nooit eens zien dat we ballen hebben.
Geef gewoon aan dat als de Russen niet hun nucleair capabele zooi uit Kaliningrad weg halen dat we wel vollop in zullen zetten op een wapenwedloop.

Sluit daarnaast onze exclusieve zones op zee af voor alle onder Russischevlag varende schuiten en ze zitten snel vast in de oostzee en de med.

Ja dat kan ons ook schaden, de vraag is dan alleen wie de grootste heeft.
Tot nu toe heeft Poetin die nog steeds.
People are sheep

Parera

#15
Citaat van: Zander op 02/08/2019 | 18:36 uur
Slappe reacties weer.
Waarom niet meteen wat hardere tegenreactie.
We laten weer met ons dollen.

Slappe reactie?

Het kan erger, de NAVO had ook heel simpel niks kunnen doen. En jij denkt dat die nieuwe conventionele raketten ook niet geschikt (gemaakt kunnen) worden om een kernkop te dragen? :angel:


De Speech van Stoltenberg via Sputnik.



Citaat van: Lex op 02/08/2019 | 18:38 uur
Men kan het bericht van NL Mindef op verschillende wijzen interpreteren, waarbij het de vraag is of het haar standpunt is of die van de NL Regering.
Bij het zoeken van een balans tussen een geloofwaardige afschrikking en de-escalatie is het nog maar de vraag of er geen nieuwe wapenwedloop komt.

Die wapenwedloop gaat er komen alleen al door het vervallen van het INF verdrag zal de VS nieuwe systemen gaan ontwikkelen om weer op tempo te komen bij de Russen en Chinezen en je kan er vanuit gaan dat die daar op gaan reageren waarmee je dus een wapenwedloop hebt.

En dan kan de NAVO 2 dingen doen :
1 = Mee gaan in de wapenwedloop om op die manier niet te ver achter te blijven.
2 = Wegkijken en hopen dat het nooit fout gaat.

Lex

Men kan het bericht van NL Mindef op verschillende wijzen interpreteren, waarbij het de vraag is of het haar standpunt is of die van de NL Regering.
Bij het zoeken van een balans tussen een geloofwaardige afschrikking en de-escalatie is het nog maar de vraag of er geen nieuwe wapenwedloop komt.

Zander

#13
Slappe reacties weer tov de Russen.
Waarom niet meteen een1 wat hardere tegenreactie.
We laten weer met ons dollen.

Laten we rondom Kaliningrad maximaal inzetten op lua en eov.
Stoor die lui maar naar de kloten!
People are sheep

Lex

NL Mindef heeft ook een reactie gegeven:

Ank Bijleveld @MinBijleveld
6h
We hielden er al langer rekening mee, maar de INF-loze wereld is nu echt een feit. We zullen een balans moeten blijven zoeken tussen een geloofwaardige afschrikking en deëscalatie. Dat betekent geen nieuwe kernraketten in Europa; geen nieuwe wapenwedloop #defensie

Parera

#11
NAVO TREFT MAATREGELEN TEGEN RUSLAND
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/08/navo-treft-maatregelen-tegen-rusland

- Luchtafweer
- Conventionele raketten
- Meer / groter oefenen

Sparkplug

Einde INF-verdrag VS en Rusland wakkert angst voor wapenwedloop aan

02 augustus 2019 10:25 Laatste update: een uur geleden

De Verenigde Staten stappen vrijdag na 32 jaar formeel uit het INF-raketverdrag met Rusland. Daarmee maakt een van de kantelpunten van de Koude Oorlog plaats voor nieuwe onzekerheid.

De VS en de toenmalige Sovjet-Unie sloten het INF-verdrag in 1987. Het akkoord verbood middellangeafstandsraketten die vanaf land worden gelanceerd, zowel nucleair als conventioneel, met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer.

Nu het INF-verdrag met Rusland opgezegd is, mag de VS weer middellangeafstandsraketten ontwikkelen die vanaf land worden gelanceerd. Het is overigens de vraag of dat zal lukken; de Amerikaanse regering heeft moeite om de financiering daarvoor door het Congres te loodsen.

De VS kondigde vorig jaar aan uit het INF-verdrag te stappen, omdat Rusland volgens de NAVO met de SS-8 Sasin-raket de afspraken schendt. Moskou stelt dat het wapen een bereik van 480 kilometer heeft en dus is toegestaan. Veel waarde lijkt de Russische president Vladimir Poetin overigens niet te hechten aan het akkoord. In 2007 zei hij dat het verdrag Ruslands belangen niet meer diende.

De NAVO waarschuwt dat de Russische raket in staat is binnen minuten een Europese stad te treffen en beschouwt het wapen daarom als een serieuze dreiging.

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft aangekondigd dat het trans-Atlantische bondgenootschap zal reageren op de Russische weigering de SS-8 Sasin-raketten te ontmantelen.

De precieze plannen zijn niet bekend, maar Stoltenberg maakt wel duidelijk dat het niet zal gaan om het stationeren van nieuwe kernraketten op Europees grondgebied.

'Kremlin is uit op zaaien onzekerheid'

De paniek over het sneuvelen van het verdrag valt mee. De NAVO heeft een conventioneel arsenaal dat geavanceerder is dan het Russische. Het Kremlin is daarom vooral uit op het zaaien van onzekerheid, zeggen kenners.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas liet vrijdag weten dat Duitsland graag een nieuw raketverdrag zou zien. Naast Rusland en de VS, zou ook China zich daarbij moeten aansluiten. Maar Peking toont zich daar vooralsnog niet toe bereid, aldus Maas.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt die lezing, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. "China zal er op geen enkele manier mee akkoord gaan het verdrag naar meerdere landen uit te breiden", zei een regeringswoordvoerder.

De regering-Trump zegt dat het einde van het verdrag de VS in staat stelt een raketarsenaal te ontwikkelen dat niet alleen kan dienen als antwoord op Rusland, maar ook op China. Dat land heeft middellangeafstandsraketten die steeds geavanceerder worden, aldus het Pentagon.

'Wereld verliest rem op kernoorlog'

Er is geen risico dat het einde van het verdrag leidt tot een wereldwijde wapenwedloop, stelde de Duitse minister Maas in een radio-interview. Bovendien zou Europa daar niet aan meedoen.

Michail Gorbatsjov, de man die het akkoord in 1987 ondertekende met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan, meent wel dat er een nieuwe nucleaire wapenwedloop gaande is, schreef hij vorig jaar in een opiniestuk in The New York Times.

Ook VN-secretaris-generaal António Guterres maakt zich zorgen. "De wereld verliest een rem op kernoorlog die van onschatbare waarde is", zei hij vrijdag. "Dit zal waarschijnlijk de bedreiging veroorzaakt door ballistische raketten vergroten en niet verkleinen." Hij dringt erop aan dat de VS en Rusland snel nieuwe afspraken maken.

Door: NU.nl/Reuters

https://www.nu.nl/buitenland/5973631/einde-inf-verdrag-vs-en-rusland-wakkert-angst-voor-wapenwedloop-aan.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

VN-chef uit zorgen over aflopen van nucleair verdrag uit Koude Oorlog

01 augustus 2019 23:09 Laatste update: 10 uur geleden

De Verenigde Naties vrezen voor het einde van het nucleaire verdrag uit 1987 dat vrijdag afloopt. Onder dit INF-verdrag, dat is getekend door Rusland en de Verenigde Staten, is het verboden om middellangeafstandsraketten te produceren. Duitsland roept de landen op zich aan het nieuwe 'New Start'-verdrag houden.

"Het beëindigen van het INF-verdrag maakt de wereld onveiliger en minder stabiel", waarschuwt de secretaris-generaal van de VN, António Guterres. "Ik moedig de VS en Rusland aan om de nieuwe overeenkomst te verlengen, om in die periode over een nieuw verdrag te onderhandelen."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas stelt in een verklaring dat het opzeggen van het verdrag de schuld van Rusland is. "We balen ervan dat Rusland niet doet wat nodig is om het verdrag te redden. Ik ben ervan overtuigd dat we nieuwe verdragen moeten aangaan om een nieuwe wapenwedloop te voorkomen", aldus Maas.

Rusland trok zich in februari terug uit het verdrag, nadat de VS had gezegd het INF-verdrag op te schorten.

Het Pentagon heeft donderdag tests voor nieuwe raketsystemen aangekondigd. De nieuwe raketten zijn bedoeld om Rusland te kunnen bereiken, zei een Defensie-medewerker tegen CNN. De tests vinden waarschijnlijk in de komende paar weken plaats.

VS schortte verdrag op omdat Rusland het niet zou naleven

De VS en de toenmalige Sovjet-Unie sloten het nucleaire verdrag tijdens de Koude Oorlog. Het akkoord, dat belangrijk was voor de beëindiging van de oorlog, verbood het maken van raketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer.

De VS dreigde sinds 2018 al met het opschorten van het verdrag. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump hield Rusland zich niet aan de afspraken. Zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin ontkende dit meerdere malen en legde de schuld juist bij de VS.

Rusland heeft eerder al laten weten dat het nieuwe middellangeafstandsraketten gaat laten bouwen.

Door: NU.nl/ANP

https://www.nu.nl/algemeen/5973492/vn-chef-uit-zorgen-over-aflopen-van-nucleair-verdrag-uit-koude-oorlog.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Pentagon to test new missile as US pulls out of nuclear treaty

The US military is set to test a new non-nuclear mobile-launched cruise missile developed specifically to challenge Russia in Europe, according to a senior US defense official.

https://edition.cnn.com/2019/08/01/politics/us-missile-test-inf-treaty/index.html?no-st=1564693022

Parera

#7
Citaat van: Ros op 14/03/2019 | 11:46 uur
Dat je een VW Golf zo van de plank kan pakken en kan  upgraden naar een Super model in een hele korte tijd. Dan moet je ook wat andere handel heel snel kunnen krijgen, maken of uit het magazijn kunnen plukken.

Ontwikkeling van INF-verdrag wapens was niet verboden, ze mochten ontwikkeld  / ontworpen worden tot aan het punt van testen in de lucht. Dus ja wie weet wat de VS in allemaal heeft ontwikkeld  in die jaren.  We kennen allemaal de bedrijven Skunkworks (Lockheed Martin) & Phantom Works (Boeing) die achter de schermen aan veel geheime projecten werken. Ik kan me ook voorstellen dat er meer bedrijven van dit soort schaduw bedrijven hebben zoals Raytheon of andere grote Amerikaanse defensie bedrijven.

Van Phantom Works is bijvoorbeeld bekend dat ze gewerkt hebben aan de X-51 Waverider, een hypersonische lucht-gelanceerde kruisraket. Officieel was dit een test toestel voor scramjet aandrijving maar het heeft wel heel veel weg van een kruisraket, wel ruim onder de 1000 km bereik.

Dan heeft de USAF zelf nog een ''research'' afdeling
https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Force_Research_Laboratory

NASA heeft ook een eigen research afdeling waarvan niet alles bekend is wat ze ontwikkelen
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Propulsion_Physics_Laboratory

Citaat van: Ros op 14/03/2019 | 11:46 uur
Conventioneel is hoe dan ook niet de toekomst.

Dat het nu als conventioneel ontwikkeld word is ook niet vreemd want als je direct terug keert naar het tijdperk koude oorlog waarbij er van beide kanten honderden nucleaire kruisraketten opgesteld staan dat wil je ook niet. En die capaciteit is er überhaupt nog niet, de raket zelf moet eerst werken en dan is het inbouwen van een kernkop niet de grootste uitdaging want die kennis is er ook nog steeds.

Ros

Dat je een VW Golf zo van de plank kan pakken en kan  upgraden naar een Super model in een hele korte tijd. Dan moet je ook wat andere handel heel snel kunnen krijgen, maken of uit het magazijn kunnen plukken.

Citaat van: Parera op 14/03/2019 | 10:27 uur
Als we als Europa nu eens een symbolisch wapen systeem willen ontwikkelen dan is een MRBM in mijn ogen veel beter dan een vliegkampschip.

Conventioneel is hoe dan ook niet de toekomst.

Parera

#5
Citaat van: Ros op 14/03/2019 | 10:21 uur
Wie heeft zich (ook) niet aan het verdrag gehouden ? Als je dit jaar al kan beginnen met 'testen'.

De Amerikanen willen dit jaar beginnen met het testen van de raketten op basis van de AGM-158 JASSM (USAF) & AGM-158C LRASM (USN) deze beide types vielen buiten het INF verdrag en daarom kan de VS zo snel reageren op de ontwikkelingen die de Russen doorvoeren met hun 9K720 Iskander / Iskander-K.

De ballistische raket ben ik het met je eens dat ze die zeer snel willen testen, maar het Pershing III ontwerp komt ook al uit de jaren 80 maar is nooit doorgezet door het INF verdrag. Logisch dat ze nu dat werk weer oppakken en vanaf daar beginnen en niet een compleet nieuw systeem gaan ontwikkelen vanaf een ''clean sheet''. Al zal er veel moeten worden vernieuwd want technologie uit 1990 is totaal anders dan die van 2019.

Het verdrag verbied het bezit, de productie en flight-testing van GLCM's, maar het verbied niet het ontwikkelen van de wapens.  :silent: Het verdrag ging niet op voor alle air-launched cruise missiles of die vanaf een marineschip gelanceerd werden.

Als we als Europa nu eens een symbolisch wapen systeem willen ontwikkelen dan is een MRBM in mijn ogen veel beter dan een vliegkampschip.

Ros

Citaat van: Parera op 14/03/2019 | 10:10 uur
US plans tests this year of long-banned types of missiles

WASHINGTON — The Pentagon plans to begin flight tests this year of two types of missiles that have been banned for more than 30 years by a treaty from which both the United States and Russia are expected to withdraw in August, defense officials said Wednesday.

Wie heeft zich (ook) niet aan het verdrag gehouden ? Als je dit jaar al kan beginnen met 'testen'.

Parera

#3
Via @KingstonAReif
Citaat
Here we go...

-DoD working on two intermediate-range ground-launched missile systems
-One is GLCM w/range of 1,000 km the other a ballistic missile w/range of 3,000-4,000 km
-Tests to begin in August
-Allies in Euro/Asia yet to be consulted on deployment

Citaat
GLCM options include ground-launched versions of Air Force/Navy LRASM and Air Force JASSM.

DoD spent $2.6 billion in FY1987 dollars to buy 247 Pershing II ballistic missiles. Cost today to develop new version wld be higher given several decades later, longer range requirement

Citaat
More details here from @PaulSonne. The GLCM is going to be a shorter-range Tomahawk. So like the Gryphon deployed in Europe in the 1980s but apparently shorter range and with no nuclear warhead.



https://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-military-to-test-missiles-banned-under-faltering-nuclear-pact-with-russia/2019/03/13/289f7860-45b6-11e9-9726-50f151ab44b9_story.html?utm_term=.1ca396f1c5f9


CitaatOn the ballistic missile...Pershing III:

"It's a brand-new missile," the senior defense official said. "Think Pershing II. It's a missile of that class."




Parera

US plans tests this year of long-banned types of missiles

WASHINGTON — The Pentagon plans to begin flight tests this year of two types of missiles that have been banned for more than 30 years by a treaty from which both the United States and Russia are expected to withdraw in August, defense officials said Wednesday.

By moving forward with these missile projects, the Pentagon is not excluding the possibility that the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty could still survive, although it likely will be terminated in August. At that point, Washington and Moscow would no longer face legal constraints on deploying land-based cruise or ballistic missiles with ranges between 500 and 5,500 kilometers (310 to 3,410 miles). The INF treaty has been in effect since 1987.

The INF treaty was an arms control landmark in the final years of the Cold War, but it began unraveling several years ago when Washington accused Russia of developing, testing and, more recently, deploying a cruise missile that U.S. officials say violates the treaty. Russia denies the violation and contends the U.S. accusation is a ploy to destroy the treaty.

Intermediate-range weapons are regarded as particularly destabilizing because of the short time they take to reach a target.

When he announced on Feb. 1 that the U.S. would pull the plug on the INF treaty, President Donald Trump said his administration would "move forward" with developing a military response to Russia's alleged violations. He was not specific, but defense officials on Wednesday spelled out a plan for developing two non-INF compliant, non-nuclear missiles.

The officials, who spoke to a small group of reporters under Pentagon ground rules that did not permit use of their names or titles, said one project is a low-flying cruise missile with a potential range of about 1,000 kilometers; the other would be a ballistic missile with a range of roughly 3,000 to 4,000 kilometers. Neither would be nuclear armed, the officials said.

The U.S. cruise missile is likely to be flight-tested in August, one official said, adding that it might be ready for deployment within 18 months. The longer-range ballistic missile is expected to be tested in November, with deployment not likely for five years or more, the official said. If Russia and the U.S. were to reach a deal to rescue the INF treaty before August, these projects would not go forward.

The cruise missile recalls a nuclear-armed U.S. weapon that was deployed in Britain and several other European NATO countries in the 1980s, along with Pershing 2 ground-based ballistic missiles, in response to a buildup of Soviet SS-20 missiles targeting Western Europe. With the signing of the INF treaty, those missiles were withdrawn and destroyed.

The defense officials said U.S. allies in Europe and Asia have not yet been consulted about deploying either new missile on their territory. NATO is currently studying the implications of the demise of the INF treaty and possible military responses.

One defense official said it was possible that the intermediate-range ballistic missile could be deployed on Guam, a U.S. territory, which would be close enough to Asia to pose a potential threat to China and Russia.

Arms control advocates and Democrats in Congress have questioned the wisdom of leaving the INF treaty, while accepting U.S. allegations that Russia is violating it by deploying a cruise missile that can target American allies in Europe.

"The Russians have been violating the INF treaty for years but, instead of focusing world opinion against the Russians, the Trump administration decided to withdraw from the treaty," Rep. Adam Smith, the Democratic chairman of the House Armed Services Committee, said recently. "Instead of punishing the Russians, the administration has announced it would sink to the level of the Russians."

Daryl Kimball, executive director of the Arms Control Association, said Wednesday the Pentagon has not yet established a military requirement for a ground-launched cruise or ballistic missile of intermediate range.

"It is unwise for the U.S. and NATO to match an unhelpful action by Russia with another unhelpful action," Kimball said. The alliance also needs to develop a post-INF arms control strategy because "if the United States tries to bully NATO into accepting deployment of such missiles, it is going to provoke a destabilizing action-reaction cycle and missile race."

[Source: washingtonpost.com ]


Parera

#1
Het lijkt er op dat het INF verdrag over enkele maanden compleet zal vervallen en hierop gaan we nieuwe ontwikkelingen zien op gebied van (land-based) cruise missiles die onder het INF verdrag verboden waren.