Internationale ontwikkelingen na INF verdrag

Gestart door Parera, 14/03/2019 | 10:09 uur

Sparkplug

Einde INF-verdrag VS en Rusland wakkert angst voor wapenwedloop aan

02 augustus 2019 10:25 Laatste update: een uur geleden

De Verenigde Staten stappen vrijdag na 32 jaar formeel uit het INF-raketverdrag met Rusland. Daarmee maakt een van de kantelpunten van de Koude Oorlog plaats voor nieuwe onzekerheid.

De VS en de toenmalige Sovjet-Unie sloten het INF-verdrag in 1987. Het akkoord verbood middellangeafstandsraketten die vanaf land worden gelanceerd, zowel nucleair als conventioneel, met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer.

Nu het INF-verdrag met Rusland opgezegd is, mag de VS weer middellangeafstandsraketten ontwikkelen die vanaf land worden gelanceerd. Het is overigens de vraag of dat zal lukken; de Amerikaanse regering heeft moeite om de financiering daarvoor door het Congres te loodsen.

De VS kondigde vorig jaar aan uit het INF-verdrag te stappen, omdat Rusland volgens de NAVO met de SS-8 Sasin-raket de afspraken schendt. Moskou stelt dat het wapen een bereik van 480 kilometer heeft en dus is toegestaan. Veel waarde lijkt de Russische president Vladimir Poetin overigens niet te hechten aan het akkoord. In 2007 zei hij dat het verdrag Ruslands belangen niet meer diende.

De NAVO waarschuwt dat de Russische raket in staat is binnen minuten een Europese stad te treffen en beschouwt het wapen daarom als een serieuze dreiging.

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft aangekondigd dat het trans-Atlantische bondgenootschap zal reageren op de Russische weigering de SS-8 Sasin-raketten te ontmantelen.

De precieze plannen zijn niet bekend, maar Stoltenberg maakt wel duidelijk dat het niet zal gaan om het stationeren van nieuwe kernraketten op Europees grondgebied.

'Kremlin is uit op zaaien onzekerheid'

De paniek over het sneuvelen van het verdrag valt mee. De NAVO heeft een conventioneel arsenaal dat geavanceerder is dan het Russische. Het Kremlin is daarom vooral uit op het zaaien van onzekerheid, zeggen kenners.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas liet vrijdag weten dat Duitsland graag een nieuw raketverdrag zou zien. Naast Rusland en de VS, zou ook China zich daarbij moeten aansluiten. Maar Peking toont zich daar vooralsnog niet toe bereid, aldus Maas.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt die lezing, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. "China zal er op geen enkele manier mee akkoord gaan het verdrag naar meerdere landen uit te breiden", zei een regeringswoordvoerder.

De regering-Trump zegt dat het einde van het verdrag de VS in staat stelt een raketarsenaal te ontwikkelen dat niet alleen kan dienen als antwoord op Rusland, maar ook op China. Dat land heeft middellangeafstandsraketten die steeds geavanceerder worden, aldus het Pentagon.

'Wereld verliest rem op kernoorlog'

Er is geen risico dat het einde van het verdrag leidt tot een wereldwijde wapenwedloop, stelde de Duitse minister Maas in een radio-interview. Bovendien zou Europa daar niet aan meedoen.

Michail Gorbatsjov, de man die het akkoord in 1987 ondertekende met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan, meent wel dat er een nieuwe nucleaire wapenwedloop gaande is, schreef hij vorig jaar in een opiniestuk in The New York Times.

Ook VN-secretaris-generaal António Guterres maakt zich zorgen. "De wereld verliest een rem op kernoorlog die van onschatbare waarde is", zei hij vrijdag. "Dit zal waarschijnlijk de bedreiging veroorzaakt door ballistische raketten vergroten en niet verkleinen." Hij dringt erop aan dat de VS en Rusland snel nieuwe afspraken maken.

Door: NU.nl/Reuters

https://www.nu.nl/buitenland/5973631/einde-inf-verdrag-vs-en-rusland-wakkert-angst-voor-wapenwedloop-aan.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

VN-chef uit zorgen over aflopen van nucleair verdrag uit Koude Oorlog

01 augustus 2019 23:09 Laatste update: 10 uur geleden

De Verenigde Naties vrezen voor het einde van het nucleaire verdrag uit 1987 dat vrijdag afloopt. Onder dit INF-verdrag, dat is getekend door Rusland en de Verenigde Staten, is het verboden om middellangeafstandsraketten te produceren. Duitsland roept de landen op zich aan het nieuwe 'New Start'-verdrag houden.

"Het beëindigen van het INF-verdrag maakt de wereld onveiliger en minder stabiel", waarschuwt de secretaris-generaal van de VN, António Guterres. "Ik moedig de VS en Rusland aan om de nieuwe overeenkomst te verlengen, om in die periode over een nieuw verdrag te onderhandelen."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas stelt in een verklaring dat het opzeggen van het verdrag de schuld van Rusland is. "We balen ervan dat Rusland niet doet wat nodig is om het verdrag te redden. Ik ben ervan overtuigd dat we nieuwe verdragen moeten aangaan om een nieuwe wapenwedloop te voorkomen", aldus Maas.

Rusland trok zich in februari terug uit het verdrag, nadat de VS had gezegd het INF-verdrag op te schorten.

Het Pentagon heeft donderdag tests voor nieuwe raketsystemen aangekondigd. De nieuwe raketten zijn bedoeld om Rusland te kunnen bereiken, zei een Defensie-medewerker tegen CNN. De tests vinden waarschijnlijk in de komende paar weken plaats.

VS schortte verdrag op omdat Rusland het niet zou naleven

De VS en de toenmalige Sovjet-Unie sloten het nucleaire verdrag tijdens de Koude Oorlog. Het akkoord, dat belangrijk was voor de beëindiging van de oorlog, verbood het maken van raketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer.

De VS dreigde sinds 2018 al met het opschorten van het verdrag. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump hield Rusland zich niet aan de afspraken. Zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin ontkende dit meerdere malen en legde de schuld juist bij de VS.

Rusland heeft eerder al laten weten dat het nieuwe middellangeafstandsraketten gaat laten bouwen.

Door: NU.nl/ANP

https://www.nu.nl/algemeen/5973492/vn-chef-uit-zorgen-over-aflopen-van-nucleair-verdrag-uit-koude-oorlog.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Pentagon to test new missile as US pulls out of nuclear treaty

The US military is set to test a new non-nuclear mobile-launched cruise missile developed specifically to challenge Russia in Europe, according to a senior US defense official.

https://edition.cnn.com/2019/08/01/politics/us-missile-test-inf-treaty/index.html?no-st=1564693022

Parera

#7
Citaat van: Ros op 14/03/2019 | 11:46 uur
Dat je een VW Golf zo van de plank kan pakken en kan  upgraden naar een Super model in een hele korte tijd. Dan moet je ook wat andere handel heel snel kunnen krijgen, maken of uit het magazijn kunnen plukken.

Ontwikkeling van INF-verdrag wapens was niet verboden, ze mochten ontwikkeld  / ontworpen worden tot aan het punt van testen in de lucht. Dus ja wie weet wat de VS in allemaal heeft ontwikkeld  in die jaren.  We kennen allemaal de bedrijven Skunkworks (Lockheed Martin) & Phantom Works (Boeing) die achter de schermen aan veel geheime projecten werken. Ik kan me ook voorstellen dat er meer bedrijven van dit soort schaduw bedrijven hebben zoals Raytheon of andere grote Amerikaanse defensie bedrijven.

Van Phantom Works is bijvoorbeeld bekend dat ze gewerkt hebben aan de X-51 Waverider, een hypersonische lucht-gelanceerde kruisraket. Officieel was dit een test toestel voor scramjet aandrijving maar het heeft wel heel veel weg van een kruisraket, wel ruim onder de 1000 km bereik.

Dan heeft de USAF zelf nog een ''research'' afdeling
https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Force_Research_Laboratory

NASA heeft ook een eigen research afdeling waarvan niet alles bekend is wat ze ontwikkelen
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Propulsion_Physics_Laboratory

Citaat van: Ros op 14/03/2019 | 11:46 uur
Conventioneel is hoe dan ook niet de toekomst.

Dat het nu als conventioneel ontwikkeld word is ook niet vreemd want als je direct terug keert naar het tijdperk koude oorlog waarbij er van beide kanten honderden nucleaire kruisraketten opgesteld staan dat wil je ook niet. En die capaciteit is er überhaupt nog niet, de raket zelf moet eerst werken en dan is het inbouwen van een kernkop niet de grootste uitdaging want die kennis is er ook nog steeds.

Ros

Dat je een VW Golf zo van de plank kan pakken en kan  upgraden naar een Super model in een hele korte tijd. Dan moet je ook wat andere handel heel snel kunnen krijgen, maken of uit het magazijn kunnen plukken.

Citaat van: Parera op 14/03/2019 | 10:27 uur
Als we als Europa nu eens een symbolisch wapen systeem willen ontwikkelen dan is een MRBM in mijn ogen veel beter dan een vliegkampschip.

Conventioneel is hoe dan ook niet de toekomst.

Parera

#5
Citaat van: Ros op 14/03/2019 | 10:21 uur
Wie heeft zich (ook) niet aan het verdrag gehouden ? Als je dit jaar al kan beginnen met 'testen'.

De Amerikanen willen dit jaar beginnen met het testen van de raketten op basis van de AGM-158 JASSM (USAF) & AGM-158C LRASM (USN) deze beide types vielen buiten het INF verdrag en daarom kan de VS zo snel reageren op de ontwikkelingen die de Russen doorvoeren met hun 9K720 Iskander / Iskander-K.

De ballistische raket ben ik het met je eens dat ze die zeer snel willen testen, maar het Pershing III ontwerp komt ook al uit de jaren 80 maar is nooit doorgezet door het INF verdrag. Logisch dat ze nu dat werk weer oppakken en vanaf daar beginnen en niet een compleet nieuw systeem gaan ontwikkelen vanaf een ''clean sheet''. Al zal er veel moeten worden vernieuwd want technologie uit 1990 is totaal anders dan die van 2019.

Het verdrag verbied het bezit, de productie en flight-testing van GLCM's, maar het verbied niet het ontwikkelen van de wapens.  :silent: Het verdrag ging niet op voor alle air-launched cruise missiles of die vanaf een marineschip gelanceerd werden.

Als we als Europa nu eens een symbolisch wapen systeem willen ontwikkelen dan is een MRBM in mijn ogen veel beter dan een vliegkampschip.

Ros

Citaat van: Parera op 14/03/2019 | 10:10 uur
US plans tests this year of long-banned types of missiles

WASHINGTON — The Pentagon plans to begin flight tests this year of two types of missiles that have been banned for more than 30 years by a treaty from which both the United States and Russia are expected to withdraw in August, defense officials said Wednesday.

Wie heeft zich (ook) niet aan het verdrag gehouden ? Als je dit jaar al kan beginnen met 'testen'.

Parera

#3
Via @KingstonAReif
Citaat
Here we go...

-DoD working on two intermediate-range ground-launched missile systems
-One is GLCM w/range of 1,000 km the other a ballistic missile w/range of 3,000-4,000 km
-Tests to begin in August
-Allies in Euro/Asia yet to be consulted on deployment

Citaat
GLCM options include ground-launched versions of Air Force/Navy LRASM and Air Force JASSM.

DoD spent $2.6 billion in FY1987 dollars to buy 247 Pershing II ballistic missiles. Cost today to develop new version wld be higher given several decades later, longer range requirement

Citaat
More details here from @PaulSonne. The GLCM is going to be a shorter-range Tomahawk. So like the Gryphon deployed in Europe in the 1980s but apparently shorter range and with no nuclear warhead.



https://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-military-to-test-missiles-banned-under-faltering-nuclear-pact-with-russia/2019/03/13/289f7860-45b6-11e9-9726-50f151ab44b9_story.html?utm_term=.1ca396f1c5f9


CitaatOn the ballistic missile...Pershing III:

"It's a brand-new missile," the senior defense official said. "Think Pershing II. It's a missile of that class."




Parera

US plans tests this year of long-banned types of missiles

WASHINGTON — The Pentagon plans to begin flight tests this year of two types of missiles that have been banned for more than 30 years by a treaty from which both the United States and Russia are expected to withdraw in August, defense officials said Wednesday.

By moving forward with these missile projects, the Pentagon is not excluding the possibility that the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty could still survive, although it likely will be terminated in August. At that point, Washington and Moscow would no longer face legal constraints on deploying land-based cruise or ballistic missiles with ranges between 500 and 5,500 kilometers (310 to 3,410 miles). The INF treaty has been in effect since 1987.

The INF treaty was an arms control landmark in the final years of the Cold War, but it began unraveling several years ago when Washington accused Russia of developing, testing and, more recently, deploying a cruise missile that U.S. officials say violates the treaty. Russia denies the violation and contends the U.S. accusation is a ploy to destroy the treaty.

Intermediate-range weapons are regarded as particularly destabilizing because of the short time they take to reach a target.

When he announced on Feb. 1 that the U.S. would pull the plug on the INF treaty, President Donald Trump said his administration would "move forward" with developing a military response to Russia's alleged violations. He was not specific, but defense officials on Wednesday spelled out a plan for developing two non-INF compliant, non-nuclear missiles.

The officials, who spoke to a small group of reporters under Pentagon ground rules that did not permit use of their names or titles, said one project is a low-flying cruise missile with a potential range of about 1,000 kilometers; the other would be a ballistic missile with a range of roughly 3,000 to 4,000 kilometers. Neither would be nuclear armed, the officials said.

The U.S. cruise missile is likely to be flight-tested in August, one official said, adding that it might be ready for deployment within 18 months. The longer-range ballistic missile is expected to be tested in November, with deployment not likely for five years or more, the official said. If Russia and the U.S. were to reach a deal to rescue the INF treaty before August, these projects would not go forward.

The cruise missile recalls a nuclear-armed U.S. weapon that was deployed in Britain and several other European NATO countries in the 1980s, along with Pershing 2 ground-based ballistic missiles, in response to a buildup of Soviet SS-20 missiles targeting Western Europe. With the signing of the INF treaty, those missiles were withdrawn and destroyed.

The defense officials said U.S. allies in Europe and Asia have not yet been consulted about deploying either new missile on their territory. NATO is currently studying the implications of the demise of the INF treaty and possible military responses.

One defense official said it was possible that the intermediate-range ballistic missile could be deployed on Guam, a U.S. territory, which would be close enough to Asia to pose a potential threat to China and Russia.

Arms control advocates and Democrats in Congress have questioned the wisdom of leaving the INF treaty, while accepting U.S. allegations that Russia is violating it by deploying a cruise missile that can target American allies in Europe.

"The Russians have been violating the INF treaty for years but, instead of focusing world opinion against the Russians, the Trump administration decided to withdraw from the treaty," Rep. Adam Smith, the Democratic chairman of the House Armed Services Committee, said recently. "Instead of punishing the Russians, the administration has announced it would sink to the level of the Russians."

Daryl Kimball, executive director of the Arms Control Association, said Wednesday the Pentagon has not yet established a military requirement for a ground-launched cruise or ballistic missile of intermediate range.

"It is unwise for the U.S. and NATO to match an unhelpful action by Russia with another unhelpful action," Kimball said. The alliance also needs to develop a post-INF arms control strategy because "if the United States tries to bully NATO into accepting deployment of such missiles, it is going to provoke a destabilizing action-reaction cycle and missile race."

[Source: washingtonpost.com ]


Parera

#1
Het lijkt er op dat het INF verdrag over enkele maanden compleet zal vervallen en hierop gaan we nieuwe ontwikkelingen zien op gebied van (land-based) cruise missiles die onder het INF verdrag verboden waren.