Het project Galileo

Gestart door Ros, 29/12/2005 | 13:19 uur

Sparkplug

UK urged to scrap 'unaffordable' Galileo replacement

Gareth Jennings, London - Jane's Defence Weekly
11 May 2020

The United Kingdom government is being urged to scrap plans to develop a national replacement for the European Space Agency's (ESA's) Galileo global positioning system (GPS).

Having launched the ambitious GBP5 billion (USD6.2 billion) project in 2018, after having effectively been frozen out of Galileo following its decision in 2016 to leave the European Union (EU), the UK government is now being pressed by civil servants to abandon its efforts on cost grounds.

As reported by The Telegraph on 8 May, the plan for the UK to field its own bespoke replacement for Galileo, which would also serve as a national alternative to the US GPS, is said by the Cabinet Secretary, Sir Mark Sedwill, to be unaffordable and should be wound-down.

Developed by the EU, the ESA, and private companies, Galileo is a largely civilian satellite navigation system but will be open to use by Europe's armed forces. The key to Galileo from a European perspective is that it will provide a guaranteed and undeniable signal, while still being interoperable with GPS and Russia's Global Navigation Satellite System (GLONASS).

By the time that it was frozen out of competing for contracts for the next stage of development and made a third party to the programme with no scope for continued industrial participation in June 2018, the UK had already invested GBP1.2 billion into the Galileo project and provided ground infrastructure in the Falkland and Ascension islands.

While the decision to regard the UK as a third country did not formally exclude it from Galileo (Norway and Switzerland both enjoy third-party access), it did mean that many of the country's key demands for its involvement could be met.

To read the full article, Client Login
(303 of 603 words)


An artist's impression of a Galileo satellite that the UK was developing as part of a wider European project until it was effectively frozen out in June 2018. The UK's plans to develop a national alternative appear to have been scuppered with civil servants describing the effort as being unaffordable. (European Space Agency)

https://www.janes.com/article/96050/uk-urged-to-scrap-unaffordable-galileo-replacement
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

EU-satellietnavigatiesysteem Galileo werkt weer maar is nog instabiel

18-07-2019, 12:56

De werking van het satellietnavigatiesysteem Galileo is hersteld. Gebruikers kunnen nog wel problemen ervaren met de stabiliteit. Het systeem lag sinds vorige week plat door een fout in apparatuur in twee controlecentra op de grond.

De Toezichthoudende Autoriteit voor het Europees wereldwijd satellietnavigatiesysteem schrijft donderdag op zijn website dat Galileo weer werkt. Klanten kunnen volgens de organisatie weer gebruikmaken van navigatie en tijdbepaling via de satellieten, maar daarbij kunnen nog wel fluctuaties optreden 'tot nader bericht'.

Woensdag maakte de beheerder van het systeem bekend bezig te zijn met reparaties. Het Europese satellietnavigatiesysteem lag sinds vrijdag plat door een technisch incident. Inmiddels is er meer duidelijkheid over de oorzaak. De organisatie zegt dat er een apparatuurstoring was in twee controlecentra waar tijd- en baanvoorspellingen worden berekend. De storing had invloed op verschillende elementen in beide controlecentra.

De organisatie gaat een onafhankelijke onderzoekscommissie opstellen die moet uitzoeken wat de precieze oorzaak van de storing was. Het Galileo-systeem is sinds december 2016 operationeel in een pilotfase. De beheerder stelt dat deze testfase bedoeld is voor het ontdekken van technische problemen zoals die er nu zijn geweest. Verdere geplande upgrades aan de infrastructuur moeten de redundantie vergroten om dergelijke problemen te voorkomen als het systeem volledig operationeel wordt.

https://tweakers.net/nieuws/155290/eu-satellietnavigatiesysteem-galileo-werkt-weer-maar-is-nog-instabiel.html

https://www.gsc-europa.eu/news/galileo-initial-services-have-now-been-restored
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Flyguy

Citaat van: Thomasen op 16/07/2019 | 13:05 uur
Bijna vergeten 😄
Future is here

Future was here. Hoeveel van de stations zijn er nog? ;D

StrataNL

Citaat van: Lex op 15/07/2019 | 22:37 uur
Dat is persoonlijk.
Een forum draait toch ook om persoonlijke meningen?   8)
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Flyguy

Citaat van: Thomasen op 15/07/2019 | 22:36 uur
Heeft natuurlijk weer gevolgen voor de onderbuik.
Nu hebben we nog back-ups, (d)GPS/Glonas, wat als die wegvallen. Onze hele maatschappij zou tot stilstand komen.

"eLORAN heeft de toekomst!!!!"

- Scheele

Lex


DvdW

Citaat van: Lex op 15/07/2019 | 22:26 uur
Wat is de reden van deze opmerking?
Ik mis hem, mag dat niet?  :angel:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lex

Citaat van: DvdW op 15/07/2019 | 22:25 uur
Jammer dat Elzenga niet meer actief is...
Wat is de reden van deze opmerking?

DvdW

Jammer dat Elzenga niet meer actief is...
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Sparkplug

EU-satellietnavigatiesysteem Galileo ligt sinds vrijdag plat door incident

15-07-2019, 09:39

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo ligt sinds vrijdag plat door een 'technisch incident'. Het gaat om een probleem bij de infrastructuur op de grond, zegt de organisatie die het systeem beheert. Galileo kan nog wel gebruikt worden als Search and Rescue-dienst.

Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. De Toezichthoudende Autoriteit voor het Europees wereldwijd satellietnavigatiesysteem schreef zondag op zijn website dat experts bezig zijn met het herstellen van het systeem en dat er een Anomaly Review Board is opgezet om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Volgens bronnen van InsideGNSS gaat het om een probleem met de Precise Timing Facility. Dat is het systeem dat de tijdsynchronisatie van het netwerk regelt. Het systeem bestaat onder andere uit een cesium- en een waterstofklok.

Sinds het optreden van de storing zijn er diverse meldingen naar gebruikers gestuurd over de uitval. Donderdag begonnen de problemen en schreef de organisatie dat het signaal mogelijk niet op volle sterkte was. Zaterdag kwam er een nieuwe melding met daarin de bevestiging dat het systeem er sinds vrijdag volledig uit lag. Op de Galileo-statuspagina is te zien dat vrijwel alle satellieten van het systeem onbruikbaar zijn. Bij twee satellieten staat de status op testing, de rest is not usable.

Ondanks de storing is de Galileo Search and Rescue-dienst wel beschikbaar volgens de Galileo-beheerder. Die dienst wordt gebruikt om mensen op te sporen als zij een noodsignaal uitzenden. Navigatie en tijdbepaling via de Europese satellieten is echter niet mogelijk.

Galileo is een Europees alternatief voor het Amerikaanse satellietnavigatiesysteem GPS. Sinds 2016 is het Europese systeem deels operationeel, maar er wordt nog gesproken over een pilotfase. Er zijn momenteel 26 satellieten in de lucht, dat moeten er 30 worden in 2020. Veel smartphones hebben al ondersteuning voor het Europese satellietnetwerk. Onder andere Qualcomm bouwt ondersteuning voor Galileo in zijn socs.

https://tweakers.net/nieuws/155150/eu-satellietnavigatiesysteem-galileo-ligt-sinds-vrijdag-plat-door-incident.html

https://www.gsc-europa.eu/system-status/Constellation-Information
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

EU to shift more Galileo assets away from UK territory
With the prospects of Brexit looming large, the European Union (EU) is rounding out its procedures to ensure the security and smooth functioning of its Galileo global navigation satellite system for its military and other users by ring-fencing the system's assets from the UK. The 25 March decision by the European Commission involves the transfer of two Galileo back-up sites away from UK territory.

"That's more bad news for our British members," a European trade association official in Brussels told Jane's on 27 March. "It is hard to imagine the Commission swinging Galileo maintenance, service, or expansion work to UK firms on the most favourable terms in the future.

[Source: Janes.com ]

ARM-WAP

Citaat van: Umbert op 06/09/2018 | 01:24 uur
Denk als de Britten dit voor een rechtbank zouden gooien, zoals de EU ze wil behandelen, dat dat nog een hele mooie zaak wordt, vooral op gebied IP kan zo maar zijn dat de EU een gedeelte niet meer mag gebruiken en zo het systeem jaren vertraging oploopt als een deel van de IP vervalt aan de Britten. dan hebben we beide niks.

Zover hoeft het helemaal niet te komen: de EU kan het Galileo-project, net als andere programma's perfect uit de BrExit-onderhandelingen tillen, indien ze dat wil.

M.i. gaat het echter om een 'stok om de stoute Britse bulldog te slaan'...
Versta me niet verkeerd; initieel begreep ik de stem vóór BrExit (zelf geen fan van wat de EU-geworden is na de onvoorbereide uitbreiding naar het Oosten toe en ook het feit dat er te veel "federalisme" enerzijds maar ook een machtsgreep is van enkele grote landen die de kleinere benadeelt. Om van de Euro en het Griekse debacle maar helemaal te zwijgen).

BrExit zal geven en nemen worden - water in de wijn, voor beide partijen. Indien ze beide star blijven vasthouden aan wat ze willen behouden, dan gaat het een "Hard BrExit" worden... Een economische nachtmerrie voor zowel de UK als voor de EU...

Umbert

Citaat van: ARM-WAP op 05/09/2018 | 19:51 uur
Daarmee ga ik helemaal akkoord... Economie en lidmaatschap EU etc zijn een ding... Collectieve Defensie en NATO-lidmaatschap iets totaal anders...

Denk als de Britten dit voor een rechtbank zouden gooien, zoals de EU ze wil behandelen, dat dat nog een hele mooie zaak wordt, vooral op gebied IP kan zo maar zijn dat de EU een gedeelte niet meer mag gebruiken en zo het systeem jaren vertraging oploopt als een deel van de IP vervalt aan de Britten. dan hebben we beide niks.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: ARM-WAP op 05/09/2018 | 19:51 uur
Daarmee ga ik helemaal akkoord... Economie en lidmaatschap EU etc zijn een ding... Collectieve Defensie en lidmaatschap iets totaal anders...

Exact... na een Brexit wordt het gewoon weer morgen en ligt Engeland nog steeds in Europa.

ARM-WAP

#74
Citaat van: Zander op 22/05/2018 | 20:21 uur
Au!!
Maar zoals ik het lees hebben de Britten reeds een fors bedrag bijgedragen aan de ontwikkeling van het systeem.
Als ik hen was zou ik deze, gemaakte kosten, direct terug vorderen van de EU.
Daarnaast ben ik van mening dat de Britten niet teveel buitenspel gezet moeten worden. Ze hebben ook een aanzienlijk aandeel in onze collectieve verdediging. Op een bepaald moment zullen ze ook op dat gebied "nee" aan ons gaan verkopen.
Daarmee ga ik helemaal akkoord... Economie en lidmaatschap EU etc zijn een ding... Collectieve Defensie en NATO-lidmaatschap iets totaal anders...